10 van mijn leukste kindertekenfilms van vroegâ

Al eerder deelde ik wat leuke filmpjes uit mijn kindertijd. Nou kwam ik een artikel tegen wat mij het idee gaf voor dit blogje. Het leek me leuk een top 10 te maken van tekenfilms die ik vroeger helemaal heb verslonden. Best lastig, aangezien er zeker wel meer dan 10 tekenfilms waren die ik met veel plezier keek. Hieronder heb ik een collectie gemaakt van 10 tekenfilms van vroegâ waar ik de beste en fijnste herinneringen aan heb.

1. Seabert
De serie gaat over een jongen Tommy, een eskimomeisje Aura en een klein wit zeehondje Seabert. In de eerste aflevering is te zien hoe Tommy met zijn oom Smokey en diens helpers naar de noordpool reist. Zogenaamd voor onderzoek, maar in werkelijkheid om op zeehonden te jagen. Wanneer Tommy hierachter komt, laat hij zijn oom achter. Hij ontmoet een jonge zeehond die hij de naam Seabert geeft, en later ook Aura. Vanaf dat moment reizen de drie heel de wereld rond en nemen ze het op voor de dieren. De drie komen regelmatig tegenover stropers, jagers en handelaars in bedreigde diersoorten te staan. Een man genaamd Grijpwijk en Tommy’s oom Smokey zijn er twee die regelmatig terug te zien zijn in de serie.

2. Boes
Boes is een oer-Hollandse os op klompen die heel wat te stellen heeft met de dieren die op en om zijn boerderij wonen. Dit zijn onder andere de niet al te slimme hond Saffie, de schildpad Dolly die geregeld haar schild verliest, Shampoo de gorilla en TumTum de olifant.

3. Dommel
Dommel is een pratende luie hond die graag veel eet en hij heeft dik, wit haar. Het baasje van Dommel is Semafoor, die uitvinder is. Semafoor vindt veel uit, maar daar ziet Dommel niet altijd het nut van in. Bovendien moet Dommel vaak de door Semafoor uitgevonden zaken uittesten, waar hij vaak wantrouwend tegenover staat. Dommels buurman is Balthazar, een zwarte kater, met wie hij een ware haat-liefdeverhouding heeft. Tot grote ergernis van Dommel, die gewoonlijk in het zijspan plaatsneemt, is Semafoor daarenboven een ware brokkenpiloot.

4. Vrouwtje Theelepel
Haar echte naam is Thea, maar ze wordt meestal Vrouwtje Theelepel genoemd omdat zij altijd een gouden theelepel om haar hals draagt. Er is iets vreemds met haar: ze wordt op de meest ongelegen momenten zo klein als haar theelepeltje en kan dan met dieren praten. Maar dat weet niet iedereen.

Samen met haar man Bazel, buurmeisje Wendy en de dieren uit het bos beleeft Vrouwtje Theelepel een heleboel spannende avonturen.

5. David, de Kabouter
De hoofdpersoon is (uiteraard) de kabouter David, een arts die samen met zijn vrouw Lisa zieke kabouters helpt. Ook dieren en zelfs mensen kunnen op zijn hulp rekenen. Maar het is niet altijd gemakkelijk, want bij de uitoefening van zijn beroep wordt David vaak dwarsgezeten door de domme maar gemene trollen Pot, Pat, Poppy en Holly. (bron)

6. Barbapapa
De Barbapapa’s kunnen hun gedaante in iedere gewenste vorm brengen. Vlak voordat ze naar een nieuwe vorm veranderen roepen ze vaak: “Huup, huup, Barbatruc”. Dit gebeurt niet voor elke gedaanteverwisseling.

7. Bouli
Bouli is een sneeuwpop. Hij was ooit een gewone sneeuwpop en wanneer de zon op hem scheen, smolt hij als sneeuw voor de zon. Maar op een nacht blies de maan toversterren op Bouli. Bouli was herboren. Nu kan hij niet meer smelten, zelfs als hij door de woestijn loopt.

Bouli woont samen met zijn vriendjes in het Blauwe Woud, een iglodorp dat altijd bedekt is met sneeuw.

8. Ovide en zijn vrienden
Ovide is een vogelbekdier. Ovide woont met zijn vrienden (Polo de straatveger, Peli de winkelier, Dikbuik de kok, Luiaard, en de koala-drieling Ko, A en La) op een tropisch eiland, waar zij avonturen beleven. Ovide en zijn vriendjes worden tegengewerkt door de slang Pie, die met zijn hulpje Zozo de heerschappij over het eiland wil overnemen. Op onverwachte momenten schieten er op het eiland televisietoestellen uit de grond, waarop nieuwsberichten worden uitgezonden. Daarnaast heeft Ovide ook vaak een televisietoestel bij zich, waarop de nieuwsberichten te zien waren als deze aangezet werd. In de meeste gevallen gaan die nieuwsberichten over onderwerpen waarmee Pie op gedachten wordt gebracht om over het eiland te kunnen heersen. Vaak wordt hij achteraf weer uitgelachen omdat zijn plannetje weer niet werkt.

9. Tao tao
De afleveringen gaan over Tao Tao, een vrolijke pandabeer die samen met z’n moeder in China woont. Hij speelt het liefst van al met al z’n dierenvriendjes in het bos. Wanneer er ruzie is, vertelt mama Panda een verhaaltje. Dan komen alle dieren uit het bos naar de verhaaltjes luisteren. Deze verhaaltjes hebben altijd een moraal en achterliggend verhaal. Er zijn er 2 die me altijd zijn bijgebleven: Drie hooghartige kikkerzusjes en De slang en de duizendpoot.

10. Wickie de Viking
Wickie is de vaak angstige zoon van Halvar, de leider van het fictieve Vikingdorp Flake. Toch is het Wickie die altijd zijn vader te hulp schiet met vindingrijke oplossingen. Door met een vinger langs zijn neus te wrijven gaf Wickie aan dat hij een idee had. Door zijn stem en zijn haar, denken veel mensen dat Wickie een meisje is. Dit is zeker niet het geval: in de serie wordt er consequent van ‘mijn jongen’, ‘hij’ en ‘zijn’ gesproken.

De meeste teksten over de uitleg van deze tv series komen van Wikipedia. Als dit niet het geval is staat de bron erachter.
Alle intro muziekjes kan ik nog steeds van voor tot achter meezingen.

Welke tekenfilms keek jij vroeger?

24 reacties op “10 van mijn leukste kindertekenfilms van vroegâ

 1. Zo leuk! De meeste ken ik omdat mijn dochter ze keek (ai, generatiekloofje). Wicki keek ik vroeger zelf ook. Ik dacht altijd dat het een meisje was. Oh! En Maya de Bij! De ouderwetse versie natuurlijk!

 2. Hier word ik zo blij van. Wat een leuk, nostalgisch artikel is dit zeg?! Zalig! Ik denk dat ik ook maar eens zo’n soortgelijk artikel moet schrijven. Alleen het horen van die begin tunes van die tekenfilms maakt me alweer gelukkig 🙂

 3. Ik keek deze allemaal, behalve Tao Tao, want dat tekenfilmpje ken ik niet. Ik keek naar Filmation’s Ghostbusters, de Jetsons, Candy Candy,Jem & de Holograms, He-man, Spiderman and his Amazing Friends, Heathcliff, de Flintstones, M.A.S.K., en nog veel meer. En van al die programma’s kan ik de liedjes nog uit mijn hoofd zingen. ?

 4. Oeiii echt super leuke series van vroeger!!! ik keek meeste van deze series op tv vroeger! Ik was vooral fan van ‘Ovide en zijn vriendjes ‘ en Dommel!! 🙂

 5. Leuk die terugblikken. Omdat ik wat ouder ben, heb ik maar een gedeelte van bovenstaande tekenfilms gekeken. Echte favorieten waren het niet meer, maar ik vond Seabert nog wel leuk. Het liedje zit in ieder geval nog steeds in mijn hoofd na al die jaren!

  Ik heb je trouwens vermeld in mijn tag én in mijn nieuwe post 🙂

 6. Ahw wat veel herkenbare. Bij David de Kabouter moest ik elke keer huilen ala het af was maar dan kwam boes en Dommel en dan lag ik weer in een deuk. Ook ovide vond ik leuk. Maar Bouli had mijn hart gestolen, ik had bij mijn oma ook een video band ervan die ik regelmatig bekeek hihi.

  1. Tsja als ik over álle tekenfilms die ik vroeger keek een artikel moet moeten wordt het wel erg lang… 😉 Vandaar een top 10

 7. Oeps, ik ken enkel David, De Kabouter, Barbapapa en Wickie De Viking. Nuja 3/10 is niet zo slecht al je bedenkt dat ik toch heel wat jaren later ben geboren (1994)

 8. Op 2 of 3 na heb ik ze ook gezien. Ik weet nog goed dat ik Boes altijd met mijn vader samen keek, die vond dat ook leuk haha <3

 9. Oh veel herkenbare! Ovide en zijn vrienden vond ik altijd zo leuk! Trouwens alle tekenfilms van toen waren super leuk, veel leuker en gezelliger als die vreselijke tekenfilms van tegenwoordig.

 10. Whahahaha op Tao Tao na, ken ik ze allemaal sterker nog, je geeft er twee die juist in mijn tijd, uit de seventies komen al…. Dat zijn Wickie de Viking en Barbapapa daar had ik zelfs een prentenboek van ooit, die is helaas ergens verloren gegaan…

  X

 11. Ohh wat leuk om zo de maandag te beginnen! Trip down memory lane dit! Barbapapa en Boes.. zo leuk! Tao Tao ken ik dan weer niet, maar ik heb ook kinderseries gekeken vroeger die niemand lijkt te kennen (Waterspin Wonderspin bijvoorbeeld).

 12. Kijk uit malloot, een kokosnoot. Zalig!
  Tao tao en Bouli ken ik niet. Wickie wel maar dan enkel van nu het weer uitgezonden wordt. En Vrouwtje Theelepel ken ik wel van horen zeggen maar ik kan het me niet herinneren van vroeger. De rest absoluut wel, daar keek ik ook met veel plezier naar, net als iedereen toen denk ik.
  Wat ik ook graag zag was het Liegenbeest.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *