Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!5x Wat ik heb geleerd van het verliezen van banen

Zoals jullie vast wel weten heb ik sinds een aantal jaren mijn droombaan. Na jaren van werken in deze branch was daar dan eindelijk mijn vaste contract. Dit is voor nu de baan die ik echt het aller leukste vind. Hoe dit over een aantal jaren gaat zijn, geen idee. Maar elke dag met een glimlach naar werk gaan is mij heel erg veel waard. Bij de banen ervoor werden mijn contracten niet verlengd omdat ik een vast contract behoorde te krijgen. Eigenlijk wordt je dus gewoon ontslagen. Ik heb zeker wat wijze lessen hieruit getrokken, lessen die ik graag met jullie wil delen. Ben je werkzoekende? Net je baan kwijt geraakt of zit je midden in het sollicitatie proces? (Hier mijn 3 meest vreemde sollicitatie gesprekken ooit) hieronder 5 dingen die ik zeker heb geleerd van het verliezen van mijn baan.

 photo IMG_20161103_132153_zpsvqs1ft1b.jpg


1. Sta altijd achter je principes
Ik heb eens een baan gehad waar ik gewoonweg werd getreiterd door een andere collega. Dit deed ze alleen bij mij, zodat het leek alsof het compleet aan mij lag. Ook zag ik dingen gebeuren die niet in de beugel waren. Dit bleef ik keer op keer aangeven zowel tegen haar als mijn leidinggevende. Dit liep ongeveer een jaar zo door. Eigenlijk werd ik voor gek verklaard. Totdat die collega werd ontslagen en ik toch wel een soort van gelijk had. Hoewel ik het lastig vond ben ik altijd achter mijn principes blijven staan.

Ditzelfde geldt voor het staan voor je principes op de werkvloer. Soms moest ik dingen vertellen aan ouders, waar ik totaal niet achter stond. Wat ik moest vertellen was namelijk veel rooskleuriger dan de waarheid. Nee dat kind had vandaag niet gehuild, terwijl het de gehele dag had gejengeld. Blijf jezelf trouw, ik werk nu bij een bedrijf die 100% werkt volgens de principes waarmee ik zou willen werken. Dit werkt een stuk fijner en maakt ook zeker dat je je gewaardeerd voelt.

2. Lees goed je contract door (of als je iets moet tekenen ter ontslag)
Soms behoor je wat te tekenen: lees dit altijd goed door! Ik heb wel eens een verhaal gehoord van iemand die wat had getekend en daardoor gewoon zonder enig pardon op straat stond. Lees dus ook altijd de kleine lettertjes. Ik moest wel eens ‘on the spot’ iets ondertekenen. Dit heb ik toe geweigerd en ben me er eerst in gaan verdiepen voordat ik wat tekende. Lees tevens het laatste contract goed door wat je hebt gekregen. Soms staan hier ook dingen in over de termijn dat je weg moet of hoe dit geregeld is. Ook kan je altijd terugvallen op je CAO (lees deze goed door!)

3. Luister naar je gevoel
Altijd luisteren naar je gevoel, die heeft het vaak bij het rechte eind. Zo heb ik een half jaar een baan gehad die ik totaal niet leuk vond. Ik werd er steeds depressiever van. Maarja, het is crisis en je moet wat. Ik heb het dan ook doorgezet, ondanks dat elke vezel in mijn lichaam schreeuwde dat dit niet iets was wat ik leuk vond om te doen. Toen moest ik out of the blue op gesprek komen: mijn gevoel had toen gelijk, ik mocht mijn spullen pakken en een andere baan gaan vinden. Opgelucht en blij dat ik was. Iets wat je juist helemaal niet moet hebben als je een baan kwijtraakt. Een maand erna had ik mijn huidige baan, blij dat dit op mijn pad is gekomen. En dankbaar dat ik iets anders heb gedaan, waardoor ik zeker weet dat dit de baan is voor mij.

 photo 20140111_1144352_zpsd700cbe7.jpg
(bron)

4. Doe iets wat je écht leuk vind
Meerdere keren al in dit artikel gezegd, maar het is écht zo. Doe iets wat je leuk vind. Elke dag mokkend naar werk gaan en maar werken omdat het ‘moet’ is niks. Bij de wat mindere baan verdiende ik veel meer, maar de baan die ik nu heb vind ik 10.000x zoveel leuker. We moeten nog een hele tijd tot ons pensioen, dan kan je maar beter elke dag met een glimlach naar werk gaan.

5. Hou moed!
Stay calm & carry on. Ook al ben je je baan kwijt en liggen ze niet voor het oprapen: die ene baan voor jou zit er heus wel bij. Heb geduld en wees niet te selectief. Zo hoor ik veel mensen die een x-aantal uren wil hebben. Toen ik bij mijn huidige werk begon had ik 14.5 uur. 14.5uur(!) Dat was echt niets vergeleken met de 28 á 30 uur die ik altijd had gewerkt. Echter zit ik na een aantal jaren alweer op 30 uur gemiddeld per week.

Heb jij wel eens je baan verloren en hoe ben jij hiermee omgegaan?

(bron idee)

1
Lifestyle
Previous Story
Next Story

28 Comments

 photo bannerthing_zpsjw5m6818.png

 • Reply
  Nicky
  08/03/2017 at 23:06

  Je hebt helemaal gelijk. Zeker wat betreft plezier hebben in je werk en kleine lettertjes lezen. Ik ben, tot nu toe, altijd zélf weggegaan. Maar, als ik mezelf goed inschat, zou ik niet bij de pakken neer gaan zitten. Maar als het lang duurt voor je iets anders vindt, lijkt me dat toch wel moeilijk.

 • Reply
  Sheila
  19/02/2017 at 23:28

  Goed dat je hier levenslessen uit haalt. Want een afwijzing of het verliezen van een baan, maken je sterker voor de volgende sollicitatie. Je leert jezelf zo ook beter kennen en je leert daardoor weer je eigen eisenpakket samen te stellen. Als laatste tip heb ik, bekijk de sollicitatie ook vanuit een andere kant. Met name tijdens het gesprek. Wil jíj wel voor dit bedrijf werken? Biedt het jou kansen/sfeer/functie/respect die je zoekt? Solliciteren moet namelijk niet vanuit één kant komen. Niet iedereen staat daar bij stil.

  Ik heb regelmatig gehad dat mijn contracten niet werden verlengd. Maar dat vond ik nooit erg. Want tot nu toe had ik bij elk tijdelijk contract de einddatum altijd vast gehouden als begin datum van een nieuwe (lange) reis. Dus juist daardoor heb ik altijd gemakkelijk kunnen reizen, zonder zelf ontslag te hoeven nemen en daardoor rechten te verliezen. Ik heb het dus altijd als vrijheid gezien en het ook heel gunstig ingezet in mijn levensstijl. Daarnaast wist ik dat ik prima skills had om bij terugkomst weer een andere baan te vinden. Dus ook daar maakte ik me nooit druk om. Eigenlijk ben ik best een relaxed persoon 😉 . Het is altijd goed gekomen.

  • Reply
   Sheila
   19/02/2017 at 23:29

   Oh ja, en er staat contact ipv contract bij een kopje. Die r heb je vast over het hoofd gezien 🙂

   • Reply
    SAS
    21/02/2017 at 11:37

    Dank! Inderdaad over het hoofd gezien.

 • Reply
  Hilde
  19/02/2017 at 17:17

  Ik heb het al meerdere keren meegemaakt…verlies van job, niet steeds zoals verwacht. Zoals de laatste keer. Soms bewust interim jobs aangenomen om toch maar aan de slag te blijven, maar blijven doorwerken zelfs toen ik eigenlijk op doktersadvies hoorde thuis te blijven. Ik heb al heel veel watertjes doorzwommen, het heeft me sterker gemaakt, vele vele lessen meegekregen hierdoor. Jouw tips neem ik daarom erg graag ter harte. Sommige paste ik al geruime tijd toe, anderen zijn nieuw voor me. Muchos gracias.

 • Reply
  Amy
  19/02/2017 at 13:47

  Ik ben het 100% eens met iets doen wat je leuk vindt. Je brengt doorgaans zoveel tijd door op je werk, dat kun je niet doen als je er eigenlijk buikpijn van krijgt. Ik probeer wat dat betreft inderdaad heel erg op mijn gevoel af te gaan. Een vast contract daarentegen zegt me niet zoveel. Bij mijn eerste job had ik binnen een halfjaar een vast contract, maar uiteindelijk ben ik er een jaar later toch weggegaan. Er komt altijd weer iets nieuws op de route!

  (Wat kleine goedbedoelde feedback, hoop dat je het oke vindt anders verwijder dit maar. Bij tip 2 gaat het om de CAO niet de COA).

  • Reply
   SAS
   19/02/2017 at 16:54

   Oeps. Gewoon een typ foutje hoor, kan gebeuren 🙂

   Een vast contract is voor mij heel waardevol maar dit komt meer doordat ik er juist nooit 1 heb gekregen en dit echt een streven was. Telkens ergens weg moeten & opnieuw beginnen is niet leuk. Vooral als het niet je eigen keuze is.

 • Reply
  Anneleen
  19/02/2017 at 12:12

  Goed geschreven, Sas! Voor derest wil ik er persoonlijk niet te veel over kwijt, maar je slaagt de nagel op de kop… Iets doen wat je graag doet, is inderdaad ontzettend belangrijk!

 • Reply
  Nesrin
  18/02/2017 at 16:42

  Mooie tips geef je. Ik mocht een keer weg toen ik zwanger was en dit vond ik heel erg. Nu achteraf is het een mooie les geweest. Alles komt goed 😉

 • Reply
  Mariska
  18/02/2017 at 13:45

  Doen wat je leuk vindt is echt eigenlijk het belangrijkste wat het is. Anders ga je het echt niet lang volhouden en is ook echt niet leuk. Leuk artikel!

 • Reply
  Jitske
  18/02/2017 at 12:13

  Oh dit artikel is helemaal in m’n straatje. Bij mijn vorige baan ben ik op een fijne manier weggegaan, met wederzijds goedvinden. Weet er alles van wat het is als een baan alle energie uit je slurpt of nog erger, je zelfs ziek maakt. Dit was een lastige stap, met een vast contract op zak, maar heb er geen dag spijt van gehad. Nu ben ik weer part-time aan de slag maar ook op zoek naar iets voor ernaast, en man, dat valt niet mee. Qua uren heb ik het andersom, ik had bijna iets voor 40 uur per week, maar met weinig vakantiedagen, lange reistijden en een strenge werksfeer was ik daar waarschijnlijk toch niet op m’n plek geweest – en van hun kant uit ging dit ook niet door. Toch houd ik moed. En hoop ik dat er een plekje voor me is ergens waar ik met een fijn gevoel naartoe kan gaan, it must be out there!

 • Reply
  Jenny - IkReis
  18/02/2017 at 10:35

  Ik ben op een vervelende manier weggewerkt op de vorige school waar ik les gaf. Achteraf ben ik daar zo blij om!

  Nu heb ik een vaste baan op een fijnere school.

 • Reply
  Els
  18/02/2017 at 09:28

  Goede tips! Toen ik even geen baan had, ben ik ook gaan solliciteren op alleen maar functie die me ook leuk leken. Ik woonde nog thuis dus dat kon. Ik wilde niet iets anders gaan doen, want dan is het moeilijk om weer terug te wisselen. Gelukkig vond ik vrij snel ander werk 🙂 .

 • Reply
  Joyce rdt
  17/02/2017 at 21:23

  Zelf heb ik geen baan verloren, ik heb afgelopen jaar zelf ontslag genomen om te gaan reizen. Op dit moment ben ik weer langzaamaan bezig met solliciteren, maar de vraag is wat ik echt heel erg leuk vind (zo lastig). Liefs.x

 • Reply
  Angelique
  17/02/2017 at 20:05

  Thanks voor dit blogje Sas, deze tips kan ik zeker gebruiken nu ik opzoek ben naar mijn droombaan!

 • Reply
  joor
  17/02/2017 at 17:45

  Wel erg fijn dat je nu je droom baan hebt! En dit artikeltje is echt wel goed voor mensen die zoeken naar een baan etc. Ik heb zelf mijn ‘ baan ‘ al. Ik weet nog niet of het mijn droom baan is maar ik ben nog zoekende.
  Ik ga in ieder geval met een happy face elke keer naar me werk!

 • Reply
  Cynthia
  17/02/2017 at 16:12

  Wat goed dat je je collega hebt aangesproken en de leidinggevende hebt ingelicht. Ik ben eens door een heel team gepest en vond dat zo moeilijk joh. Ik liet niets merken, maar werd meer en meer overspannen. Maar goed. Ik ben inderdaad weleens een heerlijke baan verloren. Zo verdrietig. Maar ik kon er niets aan veranderen. Behalve doorgaan en werk zoeken!

 • Reply
  Bente
  17/02/2017 at 15:51

  Ik niet, Michael wel. Inderdaad ook toen hij een vast contract moest krijgen. Gelukkig had Michael al weer een nieuwe baan nog voordat hij echt stopte met werken, een baan zoeken is namelijk ook vrij stressvol.

 • Reply
  Bianca Schrijft
  17/02/2017 at 12:44

  Gelukkig zelf nog nooit een baan verloren, maar wel een man die door een faillissement zijn baan verloor. Mocht ik ooit in de situatie komen, dan zijn dit wel goeie tips.

 • Reply
  Vlijtig Liesje
  17/02/2017 at 11:18

  Dat zijn goede tips! Mooi hoe je uit een tegenvaller wijze lessen kunt halen 🙂

 • Reply
  Simone
  17/02/2017 at 09:33

  Wat een fijne tips. Gelukkig zelf nog geen ervaring mee gehad. En hopelijk heb ik je tips ook in de toekomst niet nodig.
  Gelukkig heb je nu wel een goede plek om te werken. Een plek waar je tegen je principes in moet werken, lijkt me erg lastig.

 • Reply
  sammie
  17/02/2017 at 09:24

  Tip 2, Lees goed je contact door. Er mist een R ; )
  Helemaal eens trouwens met zo’n beetje alles. Ik ga nu het diepen in duiken en beginnen aan een nieuwe baan na bijna 12 jaar, vind het ontzettend spannend maar hoop dat ik straks ook gewoon iedere dag met een glimlach kan gaan werken ipv met de tegenzin die ik de laatste jaren heb gevoeld.

 • Reply
  Lies
  17/02/2017 at 08:56

  Op mijn eerste job ben ik ontslagen en daar was ik echt kapot van. Ik had het totaal niet zien aankomen en het is ook niet zo mooi aangepakt door de baas. Ik heb echt wel een periode nodig gehad om terug op mijn pootjes terecht te komen want ik had het gevoel dat ik een deel van mijn identiteit kwijt was.
  Ik ben ook al eens zelf vertrokken op een job zonder iets anders in het vooruitzicht omdat de job en de collega’s niet pasten bij hoe ik ben. Nu gelukkig wel een topjob.

 • Reply
  Inge
  17/02/2017 at 08:31

  In mijn huidige werk ben ik ook totaal niet gelukkig, maar de banen liggen niet voor het oprapen en het gaat continu over je werkervaring.. erg vermoeiend. Ik ben dus op zoek naar iets anders, maar aangezien het al heel lastig was om deze baan te krijgen ben ik bang dat dat niet snel zal gaan gebeuren.. ik moet vol zien te houden.

  • Reply
   SAS
   19/02/2017 at 16:41

   Volhouden en dan komt er vast iets moois voor je op je pad. Meestal als je het, het minste verwacht!<3

 • Reply
  Jenn
  17/02/2017 at 08:25

  Mooie lessen om er toch iets positiefs uit te halen!

 • Reply
  carolien
  17/02/2017 at 08:00

  Ik ben momenteel ook werkloos. Deed seizoenswerk bij een pretpark en die is in de winter dicht. Solliciteren is nog niet zo makkelijk, zijn helaas niet veel vacatures bij mij in de buurt.

  • Reply
   SAS
   19/02/2017 at 16:41

   Balen zeg! Heel erg veel succes met het vinden van een (droom)baan en met het solliciteren.

  Leave a Reply

  Ik ben geen spammer dus maak de som hier beneden *

   photo bannerthing_zpsjw5m6818.png