Aan bedrijven die met mij samen willen werken…

Beste bedrijven die met mij willen samenwerken,

In dit artikel even een open brief naar jullie allemaal. Een apart artikel over alle verschillende samenwerking zouden er wel veel worden, dus scheer ik jullie even allemaal over 1 kam. (Iets waar ik normaal best wel een hekel aan heb) Ik ben namelijk erg blij met de vele samenwerkingsmogelijkheden die ik bij jullie krijg. Soms heb ik 10 samenwerkingen in mijn inbox, soms periodes niets. Hoewel niet elke samenwerking bij mij en/of mijn blog past ben ik toch erg dankbaar dat er blijkbaar interesse is om met mij te werken. Dit neem ik zeker niet vanzelf sprekend. Er was een tijd dat ik nooit samenwerkingen had.

Echter snap ik best dat alle veren in mijn kont bedoeld zijn om me over te halen samen te werken. Het is en blijft immers reclame van jullie kant. Goedkopere reclame dan in een tijdschrift of op tv. Er zijn gelukkig een aantal bedrijven die echt moeite hebben gedaan voor het contact. Die oprecht over komen en daadwerkelijk mijn site hebben onderzocht qua onderbouwing. Dat stel ik erg op prijs en dit zijn ook meestal de bedrijven waarmee ik in zee ga.

Deze brief is meer gericht aan bedrijven die dit niet doen. Vooral omdat ik wel eens ‘Beste beautyblogger’ of ‘Beste MAMAblogger’ in mijn inbox krijg. Say whut? Gewoon simpele knip & plak berichtjes zonder enige schaamte en die blijkbaar niet hebben gehoord van een 2de keer doorlezen. Hoewel ik heel erg veel positieve ervaringen heb gehad met super leuke samenwerkingen, leuke contacten en bedrijven die nogmaals met mij in zee willen zijn er toch ook wat bedrijven die het heel bont maken. Bedrijven die ik afwijs. Maar de laatste tijd wijs ik ze af om bijna dezelfde redenen. Nee ik doe niet aan een follow link meer en ik vermeld ALTIJD dat het om een samenwerking gaat. Lees hier het artikel wat ik schreef over de voorwaarden die ik altijd mee stuur als ik een samenwerking aan ga.

Bedrijf 1: ‘..en geen vermelding wordt gemaakt dat het om een samenwerking gaat’

Bedrijf 2: ‘…echter is het voor ons essentieel dat er geen vermelding van “Samenwerking”, “Gesponsord door”, “Advertorial” of vergelijkbaar bij staat.’

Bedrijf 3: ‘Voor ons is het heel belangrijk dat er geen expliciete vermelding wordt gemaakt dat het over een samenwerking gaat. Is er een manier waarop dit niet heel expliciet wordt vermeld?’

Foei bedrijven. Ondanks dat ik het sowieso naar mijn lezers wel zo eerlijk vind is het ook gewoon een regel om aan te geven dat het om een samenwerking gaat. De follow link heb ik jaren lang wel gedaan, uit onwetendheid. Gelukkig werd het gauw duidelijk toen ik het artikel las van Laura: no-follow links: Wat,waarom en wanneer. Het blijft voor mij dus een no go, hoewel ik opmaak uit jullie emailtjes dat er vele bloggers zijn die het gewoon wél doen. En daar proberen bedrijven van te profiteren. Ik krijg namelijk regelmatig, na mijn uitleg dat ik het niet doe nog een emailtje met daarin waarom ik het wél zou moeten overwegen en dat het bij andere bloggers geen problemen opleverde. Nou, ik heb nieuws. Ik ben niet zoals die andere bloggers. En jullie bedrijven, maken dat de bedrijven die zich wel netjes aan alles houden en wel inhoudelijk leuke samenwerkingsmogelijkheden sturen naar de wat ‘kleinere blogs’ zoals ik zelf, in een negatief daglicht komen te staan. En dat vind ik oprecht jammer.

Mijn korte en bondige samenvatting is dus: STOP HIERMEE. Laat bloggers in hun waarde en probeer niet overal een slaatje uit te slaan. Wij zijn ook personen die eerlijk zijn en werken aan een goed artikel voor JOU bedrijf. Ik blijf dus stug mijn principes volhouden, dan maar wat minder samenwerkingen maar wel oprechte en eerlijke artikelen van mijn kant. Voor mezelf maar ook voor mijn lezers.

Ik ga dus NOG kritischer zijn met mijn samenwerking in 2017.. Dit betekend waarschijnlijk minder samenwerkingen met bedrijven van mijn kant. Alleen samenwerkingen waar ik achter sta en het nut zie van het schrijven van een artikel of het product. Weinig winacties en meer en meer kiezen voor mezelf en inhoudelijk voor mijn blog. Ik ook heb wel eens inschattingsfouten gemaakt met samenwerkingen, en door dit te ervaren en doen ben ik van mening dat ik steeds meer dichter bij mezelf kom met mijn blog & samenwerkingen.

Hebben jullie wel eens dergelijke emailtjes gehad? En hoe gaan jullie om met samenwerkingen?

PS: Heel gek, maar nadat ik dit stuk had ingepland kwamen de talloze leuke, interessante samenwerkingen binnen. Terwijl het artikel nog niet eens online stond. Zeg maar iets met het universum.. Ik kreeg een aanbod voor een mooi triplex doek (wij zochten nog wat boven ons bed of de bank) en een samenwerking met een heel tof theeproduct. Ik bedoel, het werkt nu al!

About the Author

37 Comments

PatriciaKleijn

Je hebt gelijk hoor, ik krijg ook steeds meer mailtjes waarvan ik twijfel of het wel oprechte interesse is in mijn blog of gewoon simpel weg reclame is. Ik vind het wel moeilijk nog te beoordelen en ook wat ik wel en niet online wil hebben daar ben ik nog erg zoekende in.

Reply
Marcella

Ik had er laatst nog een die perse geen vermelding van de samenwerking wil. Nou, dan gaat het over! Volgens mij is het als bedrijf ook een verplichting. Helemaal idioot dat ze het niet willen!

Reply
Cynthia

Ik vind samenwerkingen leuk. Maar ik zou betaald willen krijgen voor het werk dat ik verricht! Spullen zijn ook leuk, maar ik bedoel: je steekt er veel werk in steeds..

Reply
Sheila

Ik vind het zo fijn dat jij zo open en eerlijk bent over je samenwerkingen. En dat je vooral dicht bij jezelf blijft. Daar heb ik alle respect voor. Ook vind ik het ZOOOO prettig dat als ik op jouw blog kom, ik niet word dood gegooid met reclame balken enzo. En daarom kom ik hier zo graag. Omdat dit gewoon jouw blog is met persoonlijke verhalen. Zoals er steeds minder van zijn. Dus dankjewel daarvoor.

Wat betreft die samenwerkingen. Heeeelemaal mee eens!! Zo kreeg ik laatst een mail waarin stond dat het bedrijf onze blog erg leuk vond. Vooral dat stuk over mijn relatie met 2 mannen. Daarom wilden ze graag samenwerken. En vervolgens gaat het om een product die er totaal niets mee te maken heeft! Kom op zeg.

Ook al worden we niet veel benaderd voor samenwerkingen, we hebben echt wel al dingen geweigerd. Ook zoals jij zegt, we zijn de goedkoopste manier van reclame voor een bedrijf. En als daar tegenover een mini bedrag/product staat wat niet in verhouding is, doen we het ook niet. Niet omdat je er rijk van hoeft te worden. Maar wat jij zegt, omdat ook jij als blogger respect mag krijgen en niet gebruikt hoeft te worden.

Reply
SAS

Ik ben er stil van lieve Sheila, vooral om dit te horen van een toffe collega blogger die ik al sinds het aller eerste begin volg. Ik probeer mezelf te zijn, me te onderscheiden en het gewoon leuk te hebben waarover ik schrijf. Super lief om dit te horen, doet me echt goed<3

Reply
Floor Daasvand

Als onwetende blogger heb ik jaren terug wel eens een samenwerking gedaan zonder vermelding. Tegenwoordig sla ik het gelijk al af als ik niks mag vermelden…. Daarbij krijg ik een hoop waardeloze dingen toegestuurd zoals een ”linkruil” of dingen die helemaal niet bij me passen, of de zoveelste webshop met telefoonhoesjes *zucht* Ik heb al een boel afgeslagen in 2016, dus ben benieuwd wat me in 2017 te wachten staat aan mailtjes van bedrijven 🙂

Reply
Denise

Ik snap niet zo goed meer of een no-follow juist goed of slecht is. Ik las ergens in een recente artikel dat Google juist bloggers ‘straft’ als er een no-follow link instaat. Er stond in dat artikel dat je eigenlijk altijd een follow link moest plaatsen als je linkt naar blogs of bedrijven, maar als je een bedrijf of spam website niet vertrouwd of zo, dan moest je wel een no-follow link plaatsen. Een beetje vaag allemaal en ik snap er gewoon niks van.

Reply
annouska

Wat een helder en duidelijk artikel. Ik moet zeggen dat ik al bijna een jaar geen samenwerking ben aangegaan omdat ik allemaal flut aanbiedingen krijg. Maar nu ga ik weer eens twee samenwerkingen doen en ik weet meteen weer hoe ik het moet aanpakken. Thanks!

Reply
Wanda

Ik krijg inderdaad weleens verzoeken van bedrijven als ze een artikel op mijn blog mogen plaatsen en dan gaat het vaak om beautyproducten. Nou, dat gebeurt dus echt niet, want dat pas gewoonweg niet bij mijn blog.

Reply
Jitske

Wat slecht dat bedrijven hier zo slordig mee omspringen. Ik snap daar helemaal niks van. Zelf overigens nog geen ervaring mee gehad. Ik vind het goed dat je bij je principes blijft. Dat zouden meer bloggers moeten doen * en ik neem me ook zeker voor dit voorbeeld te volgen.

Reply
Els

Amen… daarom ben ik ook heel kritisch voordat ik met een bedrijf ga samenwerken :-). Zo zie je op mijn blog ook weinig samenwerken, erg jammer vind ik dat. Maar ik wil alleen samenwerken met bedrijven die me aanspreken en me netjes benaderen.

Reply
Nina Simplynspecial

Heel herkenbaar! Sommige bedrijven zijn echt schaamteloos. De écht leuke mails zijn nog maar schaars. 9 van de 10 is simpel kopieer en plakwerk, helaas.

Reply
Joor

Goed geschreven! Ik snap nog niet helemaal van die no follow links… maar ik ga dat artikel van laura even lezen!

Reply
Dalinka

Copy paste vind ik altijd een beetje jammer. Soms vergeten bedrijven denk ik dat bloggers onderling contact hebben en je er daardoor achterkomt dat andere bloggers precies hetzelfde mailtje of dezelfde complimenten over hun blog hebben gekregen. Ik snap dat ze het druk hebben en het veel tijd kost om elk mailtje te personaliseren, maar de bedrijven die dit wel doen springen er toch wel echt tussenuit en werk ik liever mee samen dan bedrijven die dit niet doen. En het zou fijn zijn als bedrijven eerst eens kijken waar een blog over gaat en of dit wel bij hun product of dienst past. Het is toch totaal niet effectief als een blog over je schrijft terwijl de doelgroep totaal niet aansluit? En bedrijven die niet willen dat je vermeld dat het om een samenwerking gaat mogen lekker wegblijven.

Reply
SAS

Ik snap het van hun kant ook inderdaad, als ze alle bloggers een persoonlijk emailtje moeten schrijven kost dat veel werk. Vooral als ze er 50 tegelijk versturen. Echter, wat je zegt springen de bedrijven die het wel doen er wel degelijk tussenuit. Daar word ik dan zo blij van, en meestal zijn dit de bedrijven die de moeite nemen voor mij en mijn blog. Ooit een samenwerking gehad voor mijn katten, ze wist dus hun namen en vroeg of de operatie goed was gegaan. Die heeft dus echt zitten spitten op mijn blog en dat vind ik dan weer zo leuk!<3

Reply
Catherine

Ik ben nog niet zo lang aan het bloggen en het is dan zó jammer wanneer bedrijven willen dat je een artikel voor ze schrijft zonder het aangeven hiervan. Ik heb niet zo veel samenwerkingen en dan lijkt er een leuke langs te komen, maar flikken ze je zoiets. Goed artikel!

Reply
Frederique

Ik ben enorm kritisch wat samenwerkingen betreft. Ik had er vandaag eentje waar ik echt hopeloos van werd, alle negatieve dingen in 1 mailwisseling. Iets met twee tegoedbonnen van 20 euro in ruil voor twee artikelen op onze blog, verspreid over enkele maanden – al gaande de mailwisseling mocht ik me een fles wijn rijker rekenen voor een winactie (terwijl ik al aangaf dat ik het alleen doe als het aansluit op mijn blog, kan je vertellen dat wijn echt het allerlaatste is dat in de verste verte iets te maken heeft met onze blog) en kwam er ook nog ‘een cadeau voor je dochter’ bij. En dan alles met do-follow links en bij voorkeur geen vermelding van samenwerking. Nou, je kunt me dan wegdragen.

Reply
Claire

Herkenbaar om te lezen! Ik kreeg alleen soms echt van die rare aanbiedingen waar ik niks van snap. Sommige bedrijven lezen volgens mij niet eens waar je blog over gaat.

Reply
Lisette

Duidelijk! Ik begin net een beetje, en vind de samenwerkingen super leuk maar kreeg laatst ook een mail: Hey Yvonne… oké… duidelijke!

Reply
Joyce rdt

Goed en duidelijk stuk. Zelf heb ik tot op heden geen samenwerkingsverzoeken in mijn mailbox gehad en dat vind ik voor nu ook even prima zo haha. Liefs.x

Reply
Hailey

Goed stuk! Ik blijf het toch lastig vinden om bedrijven af te wijzen. Dat doe ik wel, maar leuk vind ik het niet. Enerzijds vind ik het leuk dat ze me hebben gevondenen willen samenwerken, anderzijds moeten ze wel passen bij mijn blog én akkoord gaan met mijn voorwaarden. Dat is helaas meestal niet het geval. Van de week kreeg overigens een aanbieding van een casinowebsite. Met die afwijzing had ik minder moeite 🙂 !

Reply
Mariska

Bij mij staat er sowieso altijd bij dat iets gesponsord is en dat is ook allemaal uitgelegd in mijn disclaimer. Dat vind ik een van de belangrijkste punten. Heb ook wel eens een mail gehad van een zeer bekend bedrijf, miljoenenbedrijf, waar ik geen vermelding van samenwerking bij mocht zetten. Oké doei. Do follow en no follow, tja, eerlijk? Ieder zijn ding, maar dat vind ik iets van jezelf waar je een keuze in moet maken of je dit wel of niet doet. Niet erbij zetten dat iets gesponsord is terwijl het dat wel is vind ik vele malen erger en is ook voor je lezers. De linkjes is meer iets voor jezelf.

Reply
Morgaine

LOL…. mama blogster, hey Sas, hoe oud is het nu? Ik heb even onder een steen geleefd geloof ik 😉

Ik heb er natuurlijk nul last van, en dat hou ik graag zo 😀

X

Reply
bijsaramsades

zo te lezen, lezen die bedrijven niet de inhoud van je blog en andere blogs en proberen ze gewoonweg wie toehapt.
Samenwerkingen moeten van 2 kanten komen en klikken denk ik

Reply
Nancy

Ik ben heel selectief als t om samenwerkingen gaat. Het merendeel wijs ik af. Bij de eerste mail die je krijgt van een bedrijf weet je gelijk of t een leuke samenwerking gaat worden of niet. Bij degene waarvan ik denk:nou die willen een do follow link of wat dan ook , stuur ik heel kort en bondig een mail terug. Ik ga daar niet veel tijd in steken.

Reply
Jantine

Zo helemaal mee eens!
Ik vraag me wel af of die bedrijven dit lezen, als ze al niet eens de moeite nemen hun eigen mailtjes na te lezen xD

Reply
Simone

Ik kan mij hier helemaal bij aansluiten! Ik werd een keer aangesproken met een andere voornaam. Dat vind ik zo’n afknapper!

Reply
Romy

Goed stuk en ik herken het ook wel een beetje. Zoveel mailtjes voor samenwerkingen krijg ik niet, maar ik krijg wel soms de vraag of ik do-follow links wil gebruiken. Ook kreeg ik laatst een mail van een casino: ‘We willen graag een artikel op je blog schrijven dat goed bij jouw blog past.’ Ehm, mijn blog en een casino, geen idee hoe dat ooit bij elkaar zou passen 😉

Reply
Ayla

Hear! Hear! Ik krijg ook vaak zulke berichten. Als ik dan mijn voorwaarden voor o.a. no-follow aangeef dan krijg ik soms zelfs niet eens meer een reactie terug! Dan ben je ook echt een slechte verliezer.. Dus extra hulde aan de bedrijven die wél gewoon weten hoe het hoort!

Reply
Shirley

Sinds een aantal maanden krijg ik opeens verzoeken voor samenwerkingen, grappig om te merken dat ik opeens op de radar sta bij bedrijven. Tot nu heb ik nog geen enkele samenwerking aangenomen. Ik vind het goed dat je achter je principes blijft staan!

Reply
Amy

Mooie woorden Sas, ik moet heel eerlijk zeggen dat ik me nooit heel erg druk gemaakt heb om no-follow links (‘het zal wel loslopen’) maar ik ga hierin toch het voorbeeld van meerdere bloggers volgen heb ik besloten. Geen vermelding van samenwerking is voor mij altijd al een no-go. Vandaag is er toevallig nog een samenwerking online gekomen, maar dit jaar ook vanuit mij een selectiever samenwerkingsbeleid 🙂

Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *