10x persoonlijke tips over de verkoop en koop van onze nieuwe woning

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door studentverhuisservice.nl

Zo’n verhuizing he, dat is best wat. We zijn nu sinds eind november in onze nieuwe woning en nog steeds hakt het er best wel in. Een nieuwe woonplaats, meerdere lagen, andere winkels, andere routes. Ik ben echt super blij met onze nieuwe woning en voel me hier meer & meer thuis elke dag. Wel heb ik heel wat dingen geleerd van de verkoop van ons appartement en de verkoop van onze woning. Er komt namelijk heel wat bij kijken! Sommige dingen had ik van te voren wel willen weten, zodat ik me op de belevingen die ik hieronder ga noemen zou hebben kunnen voorbereiden.

Hieronder een 5 tal tips over de verkoop en koop van onze woning. Dit zijn mijn persoonlijke tips gebaseerd op mijn belevingen van de verkoop en koop van een woning. Dit kan voor iedereen weer anders zijn.


Bovenste foto: Ons oude appartement 2008-2016 **** Onderste foto: Onze nieuwe woning 2016-
Bovenstaande foto’s zijn gemaakt door een professionele fotograaf voor FUNDAVerkoop

1. Wees realistisch
Een hele belangrijke, die bij ons soms ver te zoeken was. Een geheel gerenoveerd en mooi afgewerkt appartement wat maar niet verkoopt. Hoe dan? Tevens is het realistisch om onder ogen te zien voor hoeveel je het appartement te koop zet. De prijs die we hadden betaald zouden we nooit halen, aangezien dit voor de crisis was. Wij hebben dus flink onder onze gekochte prijs verkocht. Iets wat pijn doet aan je hart als je weet wat voor tijd, energie en de vele verbouwingen (en verbeteringen!) je erin hebt gestopt en dan nóg minder krijgen. Wel was dit de prijs die voor deze woningmarkt van toepassing was.

2. Ga niet bij de pakken neer zitten
Wat ik al eerder aangaf, ons appartement verkocht maar niet. Om ons heen kwamen appartementen te koop en vlogen als warme broodjes over de toonbank. Waarom die van ons niet? Soms was het erg lastig om het positieve er nog van te zien. Vooral aangezien je geen afgetrapte woning hebt, maar een keurig appartement waar mensen zó in kunnen. Gelukkig kwam alles op zijn pootjes terecht, maar pfhoe bijna een heel jaar was een hele zit. En dan hoor je wel eens dat mensen 7 jaar(!!!) met een woning in hun maag zitten. Pfhoe. Lees hier hoe wij ons appartement verkochten.

3. Besef dat het een bak met geld kost
Nooit over na gedacht maar je woning te koop zetten en de rompslomp erna kost een boel geld. De makelaars kosten, notaris, hypotheker.. Bij elkaar is het een heleboel geld, geld wat je wel moet hebben. Daarnaast moet je tegenwoordig ook een hoop geld zelf inleggen wil je een woning kopen. Gelukkig spaarden wij genoeg waardoor we alles gewoon makkelijk konden doen. Wel iets om over na te denken mocht je willen verhuizen naar een koopwoning.

 photo 20140111_1144352_zpsd700cbe7.jpg

4. Switch van makelaar indien nodig
Een lastig besluit maar een oh zo goede. Wij switchte van makelaar (na ruim een half jaar waarin weinig gebeurde) en BOEM. Binnen 2 maanden verkocht onder voorbehoud. Ik had nog niet eens met mijn ogen geknipperd en het was gebeurd. Tevens het verschil tussen onze makelaren was dag&nacht. Dit was een enthousiaste organisatie die altijd bereikbaar was en echt met je meedacht.

5. Spaar voor je toekomstige woning
Nogmaals: maak dat je genoeg heb gespaard voor de bovenstaande kosten. Ook wilde we graag nieuwe spullen kopen voor in onze nieuwe woning. Zo konden wij nieuw interieur aanschaffen juist doordat we zo zuinig hadden gedaan. Sparen, sparen, sparen.


 photo bannerthing_zpsjw5m6818.png

Koop

6. Oriënteer, weet wat je wilt
Vaak hoor ik om me heen dat mensen niet zo goed weten wat ze willen. Een eengezinswoning of toch een groot appartement, wel een tuin/geen tuin. In welke plaats en hoe groot moet het zijn? Wij hadden dit (mede door de lange tijd dat ons appartement te koop stond) goed voor ogen. Zo ga je alleen kijken en oriënteren bij huizen die ook echt dicht bij je wensenlijstje komen. (en binnen je budget vallen)

7. Het belangrijkste is het gevoel
Punt. Daar kan ik erg lang maar ook kort over zijn. De minuut dat je de drempel overstapt moet het gevoel goed zitten. Dit was bij ons oude appartement zo, maar ook bij deze woning. Niet omdat deze instap-klaar was, ons oude appartement was een zuurstok bedoening en moest best wel wat aan gebeuren. Daar konden wij wel doorheen kijken (mede door mijn handige man die zelf bijna alles kon/kan doen) Tevens maakte ik een tijd terug een artikel over 10 gedachten bij onze woning, de eerste keer.

8. Er komt altijd meer bij kijken dan je denkt
Deze woning is af. Ja, dat wel. Maar af-af zeker niet. Zo kwamen wij nog heel wat (onverwachte) dingen tegen. Sommige dingen waren te zót voor woorden, andere dingen waren ons wel al bekend. Uiteraard moet er nog veel in huis gebeuren maar ook willen we graag binnenkort de tuin aanpakken. En zo kom je steeds dingetjes tegen en krijg je nieuwe ideeën. Een huis is nooit helemaal af, maar ik ga erg blij zijn als de grote projecten voor deze woning zijn aangepakt.

9. Plan
Ik ben iemand die erg georganiseerd en gestructureerd is. Heel erg fijn bij zoiets als een verhuizing. Erg moest veel gebeuren, in een korte periode van 2 maanden. Zo had ik vele checklist of dingen alvast uitgetypt om te versturen qua adreswijzigingen. Ook met de verhuisdozen was het labelen van wat erin zit en nar welke kamer het moest, een uitkomst. Dit maakte dat alles zo geleidelijk aan kon gebeuren. Dit maakte dat ik weinig stress ervoer aangezien ik een planning had en elke dag iets deed.

10. Verhuizen is niet niks!
Wat een klus was dat. Ik schreef er al meerdere malen over. Lees hier over ons moving artikel. Nog steeds dankbaar dat het in zo’n korte tijd met veel hulp, gerealiseerd kon worden. Mocht je het professioneler willen aanpakken, schakel dan een verhuisbedrijf in zoals bijvoorbeeld Student Verhuisservice en bereken direct de prijs van jouw verhuizing.

Wat is jou ultieme tip bij (ver)koop?

11 reacties op “10x persoonlijke tips over de verkoop en koop van onze nieuwe woning

 1. Oh! Saskia! Wat toevallig! Ik heb geen aandelen, hoor. Maar Studentenverhuisservice! Dat zijn mijn helden! Toen ons verhuisbedrijf er mee ophield stond de helft van de inboedel nog in het oude huis. De schobbejakken boden aan om zwart nog een paar uur door te werken maar ik was die gasten zo ongelooflijk beu (ze zaten in de verhuiswagen te roken op onze bank!!! Grrr!) dat ik ze zo ongeveer de deur uitgeschopt heb. De volgende dag hebben de jongens van Studentenverhuisservice de klus afgemaakt. En hoe! Ik heb het over enorm grote meubels die vier hoog met de trap omhoog moesten. Geen stress,geen paniek. Ze dronken thee met veel suiker (‘we need the sugar’), bleven gezellig en vriendelijk. Toen ze klaar waren,vroegen ze of ze nog iets voor ons konden doen en hebben ze nog ‘even’ de grote linnenkast die nog in de woonkamer stond, in de slaapkamer gezet. Echt top! Jouw tips ook trouwens! 🙂

 2. Bedankt voor de tips! Goed om te lezen. Maareehh…..ooh neeeee….gaat dat verkopen nou ook nog een bak geld kosten? * Zucht * Goed om te weten. Ik blijf nog maar even zitten dan.

 3. Ik heb zelf nog nooit een woning gekocht, alleen maar gebuurd, dus totaal geen ervaring mee. Ik zou in ieder geval wel goed voor ogen willen hebben wat we zouden willen en wat binnen ons budget de mogelijkheden zijn zodat je ook gericht op zoek kunt gaan en niet voor teleurstellingen komt te staan. Fijn dat het uiteindelijk bij jullie allemaal goed is gekomen en dat je nu lekker kunt genieten van je nieuwe woning!

 4. Wij hebben ons huis binnen één week verkocht. Zelf hebben wij deze woning geheel verbouwd en keurig opgeleverd. Toen de eerste kijkers kwamen, hebben we verse bloemen neergezet, automatische geurdispensers en een heel zachte muziekje aan. Ik geloof dat dit alles heeft bijgedragen aan de zeer vlotte verkoop.

 5. Toen wij ons huis gingen kopen, hadden we niet gedacht dat er zooooooveel papier werk bij kwam kijken. En dan nog maar te zwijgen over de spanning of alles wel op tijd is… Oh man, wat een stress. Blij dat ik er nu vanaf ben!

 6. Regel zoveel mogelijk vóór de sleuteloverdracht (dingen als verf kopen, behang in ons geval een keuken uitzoeken en weet ik veel wat). Er komt na de sleuteloverdracht en eventuele verbouwing al zoveel op je af, alle dingen die je dan al gedaan kan hebben is dan mooi mee genomen 🙂 .

  En ook: vergeet niet te genieten! Want het is natuurlijk ook allemaal hartstikke leuk en spannend 😀

 7. Wat een nieuwe makelaar een verschil kan maken, bizar ook gewoon. Zelf heb ik nog nooit een huis verkocht, alleen gekocht en mijn tip bij kopen is niet te snel happen haha. Hoe enthousiast je ook bent, laat het allemaal even goed bezinken voordat je zo’n spannende beslissing neemt. Liefs.x

 8. Ik heb nog niet gekocht of verkocht, maar mijn zusje zit nu wel volop in de verkoop van haar huis en het wil maar niet vlotten. Ik hoop dat ze de moed er een beetje kan inhouden.
  Ik wil zeker nog een eigen huis later, maar dat wordt dan hopelijk bouwen in plaats van kopen.

 9. Geen tips hier, ik heb geen ervaring met het kopen van een huis. Lief had al een huis en ik ben er bij ingetrokken. Wel leuk om te lezen, wie weet komen ze ooit van pas.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *