Challenge #klaagvrijeweek: Een week zonder klagen

‘Ik moet weer werken’
‘De vakantie is alweer voorbij’
‘Wat een k*t weer’
‘Oh zo vervelend dat..’

Herkenbaar? Soms kan je even in klaagmodus zitten, maar ik merk dat dit vaak onbewust gaat. Ik bedacht dat ik dit wel eens wilde omdraaien. Een week niet klagen. Bewust niet klagen. Loslaten en kijken of en hoe dat gaat. Al tijden stond dit artikel namelijk in mijn concepten: een klaag vrije week. Het leek me een mooie uitdaging om eens wat beter stil te staan bij het ‘klagen’. Want wat versta je onder klagen?

Het woordenboek geeft aan: klagen werkw.Uitspraak: [ˈklaxə(n)] Verbuigingen: klaagde (verl.tijd enkelv.) Verbuigingen: heeft geklaagd (volt.deelw.) Toon alle vervoegingen je ontevredenheid, pijn of verdriet uiten .

Afgelopen week ging ik dus letten op het geklaag van mezelf. Doe ik dat vaak? Doe ik het onbewust en kan ik het ombuigen? Lees hieronder mijn bevindingen, tips en wat ik ervan heb geleerd.


(bron)


Maandag

Vol goede moed stond ik op. Dag 1 van de #klaagvrijeweek was begonnen! Ik was erg benieuwd hoe me dit zou gaan verlopen. Heb ik geklaagd? Ik vind het niet onder klagen vallen. Ik heb namelijk aan 2 collega’s aangegeven dat ik iets niet prettig vond. Iets wat me al een tijdje tegen stond en wat ik wel even wilde delen. Ik voelde me er namelijk niet prettig bij. Ik zie dit dus niet als klagen, maar aangeven dat je iets lastig of niet prettig vind. Ook toen het koud was buiten en ik normaal een beetje aan het mopperen ben, genoot ik nu van de natuur en verwonderde me over alles wat je tijdens een wandeling kan zien. Ook schoot ik heel wat mooie natuurplaatjes en liep rustig met mijn gedachten op 0. Even genieten.

Dinsdag

Deze dag stuurde ik ’s ochtends deze tweet de wereld in:

 photo Naamloos_zps8vdxxwop.png

Toen ik hem had geplaatst dacht ik sh*t. Dit is eigenlijk wel klagen. Hoewel het best een zware dag was (normaal is dit de enige rustige dag en maakte nu een dag van 7 tot 6) had ik hier zelf voor gezorgd. Ik wilde extra werken en had een gezellige dag uiteindelijk. Het was meer met het opstaan en het vooruitzicht van een zware, lange dag. Ik heb super leuk werk, heb me prima vermaakt en ben die avond vroeg naar bed gegaan om bij te tanken. De klaagtweet was dus eigenlijk helemaal niet nodig.

Woensdag

Woensdag werkte ik alleen, vermaakte ik met met de kinderen en deed wat extra taakuren om mijn administratie op orde te hebben. Een klaagvrije dag! Ik was erg happy met de dag zelf en de middag heb ik me ook prima vermaakt.

Donderdag

Ik klaagde weer. Over het feit dat mijn andere collega’s zo kunnen klagen. Toen ik dit deed, hield ik na 2 zinnen op. Ik was nu namelijk hetzelfde aan het doen als hun. Iets wat ik juist erg vervelend vond.

Vrijdag

Vandaag een dagje ‘invallen’ bij een andere locatie, we hadden weinig kinderen die dag. Hoewel ik er eerst een beetje tegenop zag stond ik er positief in en heb ik een super leuke dag gehad. Een heel ander ritme, andere kinderen maar ik heb me prima met ze vermaakt. Tevens kon ik wat eerder naar huis, waardoor ik extra kon genieten van mijn vrije vrijdagmiddag.

Wat heb ik ervan geleerd?

Ik vond het een productieve #klaagvrijeweek Ik stond meer stil bij de mooie en positieve dingen. En was meer bewust dat klagen niets helpt en het fijn is het af & toe even in te slikken. Je wordt erg bewust van negatieve gedachten en kan deze ombuigen naar iets positiefs. Je staat erbij stil: ‘Wat is hier nou juist fijn aan?’ Hoewel ik zeker wel heb geleerd dat klagen af en toe wel even goed is. Het lucht op en je kan even je ei kwijt bij een ander. Ook voor een andere kijk op het ‘probleem’. Soms is het lastig dingen in te slikken of het om te buigen naar positieve gedachten, maar het is zeker wel een fijnere week dan anders geweest. Dit streven ga ik dus zeker doorzetten naar de rest van de weken.

Het is verstandiger een kaars aan te steken
dan te klagen over de duisternis.

– Lao-Tse

En heb jij dat wel eens gedaan: een klaag vrije week gehouden en/of ben jij er bewust mee bezig?

22 reacties op “Challenge #klaagvrijeweek: Een week zonder klagen

 1. Wat goed van je dat je er stil bij bleef staan! Soms betrap ik mijzelf er ook op. Chris en ik proberen elkaar er ook op aan te spreken als de ander in een klaag modus zit. Moet wel zeggen, als ik klaag zit ik vaak ook echt niet lekker in mijn vel. Meestal kan ik vrij positief reageren onder het mom van: het kan altijd slechter. Al is dit ook niet altijd handig/goed.

 2. Positieve gedachte meid! Ik betrap mezelf er ook weleens op dat ik flink wat mopper terwijl het vaak nergens voor nodig is maar op de één of andere manier voelt het op zo’n moment dan goed terwijl het dat natuurlijk niet hoeft te zijn. Er bewust van zijn, is zeker niet verkeerd.

 3. Dat extra werken herken ik wel. Ik ben er zelf bij dat ik ja zegt op extra werken of ruiling. En dan baal ik even die ochtend dat ik vroeg op moet. Eenmaal aan het werk gaat het wel.

 4. Leuk idee. Vorige week ergens was het klaagvrije maandag en daar wou ik aan meedoen, maar ik was het eigenlijk wat vergeten en toen ik er terug aan dacht had ik al heel wat geklaagd die dag. Maar misschien moet ik gewoon eens een nieuwe poging doen.

 5. Ik was eerst een beetje tegen die definitie van klagen, want pijn of verdriet uiten is voor mij geen klagen. Maar dat gezegd zijnde, doet het mij ook denken aan een van de lessen uit de mindfulness: steek geen energie in dingen die je niet kan veranderen, steek energie in dingen waar je mee aan de slag kunt. En klagen is ook zo. We doen het meestal over zaken waar we niets aan kunnen veranderen en ondertussen is al onze energie weg om wel iets positiefs te doen.
  Interessant concept dit!

 6. Ik ben er sinds kort bewust mee bezig om minder te klagen. Sommige dingen kan ik helaas momenteel niet veranderen. En daar over blijven klagen is echt niet leuk. Van te veel klagen kan je ook depressief worden, wist je dat? Goed zo een klaagvrije week op naar een maand?

 7. Toevallig sta ik er de laatste tijd veel meer bij stil. Gisteren was ik drie uur aan het treinreizen terwijl ik een normaal anderhalf uur over zou doen en in plaats van dat ik boos werd, dacht ik: laat het los, je kunt er niets aan doen het wordt ook niet opeens beter. Je komt heus wel thuis dus blijf gewoon rustig. En ik moet zeggen dat dat veel fijner was. Ik denk dat we allemaal wel iets minder mogen klagen wat dat betreft 🙂

 8. Goed om bij stil te staan 🙂 . Ik probeer er de laatste tijd wel meer op te letten, minder klagen… of beter gezegd ik wil positiever denken 🙂 .

 9. Ik ben er al een paar jaar zeer bewust mee bezig en klaag dan ook alleen erg bewust, omdat het er inderdaad soms even uit moet, maar dan ga ik weer over naar positief en dankbaarheid en elke dag kijken, terug kijken wat er nu wel mooi was. Ik heb het je al eerder vertelt, dat heb ik gedaan en geleerd met grote dank aan Rhonda Byrne, The Secret en nog meer The magic 😉

  X

 10. Goed dat je jezelf even bewust hebt gemaakt van het klagen. Ik denk dat ik ook best wat klaag. Vooral omdat ik zoveel thuis zit. Al is dat nu een stuk minder omdat er een baan in zicht is!

 11. Goed gedaan! Wat goed dat je hier bewust mee bezig bent. Ik ben deze maand begonnen met mijn eerste persoonlijke uitdaging van dit jaar: wat positiever zijn, zowel tegen mezelf als tegen en over mijn omgeving. Ik wil dit uiteraard doorzetten in de rest van het jaar, maar deze maand er extra bij stilstaan. Soms is het best lastig, afgelopen week had ik bijvoorbeeld echt een dag waarop bijna alles tegenzit en toen vond ik het wel heel moeilijk om positief te blijven. Het opschrijven van dingen waar ik blij van word helpt wel 🙂

 12. Mooi om je eens mee bezig te houden. Ik probeer ook niet zoveel te klagen, je schiet er eigenlijk niets mee op. Misschien is een weekje inlassen om je hier heel bewust mee bezig te houden nog niet eens zo’n gek idee. 🙂

 13. Wat een mooi idee Saskia! Een goede manier om je eens bewust te worden van positiviteit en mooie dingen in het leven. Ik durf deze uitdaging ook nog wel eens aan.. dank voor de inspiratie!

 14. Wat een goed idee! Ik probeer er altijd wel op te letten dat ik niet te veel klaag, maar dat lukt niet altijd 😉 Zo’n klaagvrije week lijkt me ook wel een leuke uitdaging!

 15. Mooi idee. Ik wil wel graag wat positiever zijn. Ik vind dat ik te vaak klaag of sarcastisch ben, wat misschien voor anderen op klagen kan lijken. Ik weet niet of zij het zo ervaren, maar voor mezelf zou ik dat wel willen veranderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *