5 bloglessen waarvan ik blij ben dat ik ze leerde

Bloggen, iets wat in de loop der jaren een hele grote hobby is geworden. Iets wat ik van te voren niet had durven denken. Dat ik na al die jaren nog steeds altijd actief en met veel plezier blog geeft me een heel fijn, positief gevoel. Van al die jaren bloggen heb ik zeker wat dingen opgestoken. Hoewel het een waslijst is heb ik de 5 belangrijkste punten hieronder beschreven.

 photo 20140111_1144352_zpsd700cbe7.jpg

1) Doe waar jij je goed bij voelt

Doe vooral wat jij wilt, NIET wat de maatschappij verwacht. Vloggen? Niets voor mij. Bloggen als fulltime job? Niets voor mij. De druk om elke dag iets te posten of telkens bezig te zijn met statistieken? Nope. Dingen die niet bij mij passen als persoon zal ik niet snel doen. Ook al maakt het dat mijn blog beter bezocht zou worden of groter zou groeien. Ik wil graag authentiek blijven. Al ruim 8 jaar (met mijn web-log blog meegerekend) ben ik met erg veel plezier en heel enthousiast aan het bloggen. Nooit een blogpauze gehad of inspiratieloos. Iets wat ik nog al vaak bij mede bloggers wél tegen kom. Dat het bij mij niet gebeurd is denk ik omdat ik er zelf heel erg veel voldoening uithaal en het op mijn eigen manier doe. En vooral blijf doen.

2) Verander zo vaak als je wilt

Juist. Iets wat ik vaak doe. De insteek van mijn content, mijn layout en lettertype veranderen om de haver klap of ik verander wat technische dingen op mijn blog. Verandering mag je zo vaak doen als je zelf wilt. Elke dag een nieuwe layout online? Dat mag. Jaren dezelfde? Ook prima. Ik krijg vaak lacherige bloggers als ik ‘weer eens mijn layout heb veranderd’ maar zolang het mij blij maakt is het prima. Voor nu ben ik erg tevreden met mijn huidige look en insteek voor mijn blog, maar wie weet…

3) Volg niet al het advies op

Er zijn tegenwoordig zoveel adviezen over ‘hoe je moet bloggen’ of ‘meer bezoekers haalt’ of… Ga zo maar door. Tevens krijg ik berichten van kennissen/mede bloggers over spelfouten in mijn blog. Tsja, die zitten er genoeg. Ik ben namelijk ook maar menselijk en het boeit me eigenlijk niet zo heel veel. Is mijn hele artikel 1 en al spelfout vind ik het een ander verhaal.

4) Verwijder het woordje ‘moeten’

Elke dag een artikel móeten posten. Oh ik móet nog dit,dit en dit doen voor mijn blog. Ik moet nog even overal reacties achter laten. Verwijder het woordje moeten uit je vocabulaire en je zal merken dat het veel leuker en ontspannender wordt om bezig te zijn met bloggen. Niets moet namelijk, alles mag. Op je eigen manier. Post je een maand niets? Prima. Ik plan zelf 3 á 4 artikelen in per week, maar dit omdat ik dan inspiratie heb. Soms is het er 1 en soms ben ik even helemaal afwezig. Ik heb het idee dat de meeste bloggers regelmatig iets willen posten om zo geen bezoekers te verliezen. Trust me, je echte trouwe volgers zie je vanzelf wel weer verschijnen als je een nieuw artikel plaatst.

Ik heb liever 10 échte volgers dan 10.000 volgers die bijna nooit reageren maar me wel ‘volgen’.

5) De gezelligheid van het bloggen

Bloggen is ZO leuk! Het heeft zoveel leuke contacten opgeleverd, het heeft me leren beter te schrijven en actief na te denken over dingen. Het heeft me creatiever gemaakt en is toegevoegd aan mijn lijst van dierbare hobby’s. Het contact wat ik heb met mede bloggers is zó leuk. Ja hier en daar een negatieve comment, maar dat mag de pret zeker niet drukken! Ik ben dankbaar dat ik zoveel lieve lezers heb en daarbij zelf ook erg blij wordt van het maken van artikelen, maken van een nieuwe layout of het lezen van andere inspirerende artikelen.

Dankbaar dat ik in 2008 besloot om ‘dat bloggen eens te gaan proberen’.

Is er iets wat jij hebt geleerd van het bloggen?

About the Author

33 Comments

Vivian

Ik vind het zo inspirerend hoe jij dit allemaal doet! Ik vind het nog steeds erg lastig om het ”moeten” weg te laten, maar het lukt gelukkig al wel beter. Het is zo fijn om het op je eigen manier te kunnen doen!

Reply
kim

Leuk artikel, ben het heel erg met je eens! Voor mij is het vooral belangrijk dat niets moet. Dat ik ook de insteek van mijn nieuwe blog waar ik net mee begonnen ben. Jaren geleden heb ik ook een poging gedaan tot bloggen maar toen moest ik te veel posten van mezelf en daar nog veel variatie in hebben ook. Nu post ik gewoon waar en wanneer ik er zin in heb 🙂

Reply
Nele | Pizzapartyfridaynight

Het bloggen helpt me vooral om vaker uit mijn comfort zone te komen en meer dingen te ondernemen 🙂 Bij elk voorstel denk ik ‘oh ja, leuk, kan ik er over bloggen!’ 🙂 vroeger zei ik sneller ‘nee’ 🙂 Voor mij werkt dit goed! ik post ook enkel maar als ik inspiratie heb, dus geen dagelijks artikel op mijn blog! Daar heb ik ook gewoon geen tijd voor, aangezien ik nog voltijds werk… ik doe het vooral voor mezelf, en als andere mensen het leuk vinden, is dat mooi meegenomen. Ik heb ook al zoveel leuke mensen leren kennen door het bloggen, echt fijn! 🙂

Reply
Wanda

Bloggen moet vooral geen moeten worden, want dan ben je in mijn ogen verkeerd bezig. Het plezier staat voorop en dat merk je dan ook terug in je blogpost. Wat het veranderen van lay-out betreft, dat moet iemand gewoon lekker helemaal zelf weten. Ik wilde maar dat ik er zelf wat handiger in was.

Reply
zwartraafje

Ja hoor, hier kan ik me volledig bij aansluiten. Zo besliste ik onlangs om minder frequent te gaan bloggen. Ik plaatste al vrij lang elke dag een nieuwe blogpost maar merkte dat het bloggen hierdoor meer een automatisme werd. Vermits ik er bewust van wil genieten én ook wat meer tijd wil hebben om te lezen en knutselen ben ik nu aan het afbouwen. Momenteel verschijnen er 6 artikels per week en ik binnenkort schakel ik over op 5. Ik vermoed dat dat een aangenamer en relaxter blogritme zal zijn voor me.

Reply
Simone

Punt 4 is mij EINDELIJK gelukt! Hoera! Maar ik geef toe dat daar echt jaren over heen is gegaan. Inmiddels vergeet ik juist steeds vaker mijn blog. Dat is dan weer de keerzijde….

Reply
Naomi in Wonderland

Super fijn artikel met héél wat leuke tips. Ga er ook volledig mee akkoord, niets moet, alles mag en er is wel goed advies dat je KAN opvolgen maar daar blijft het dan ook bij. Helemaal je eigen ding doen, is véél belangrijker en zo ga je ook langer plezier blijven hebben.

Reply
Tamarah

Dit zijn echt hele goede tips! Een aantal dingen ben ik in het verleden al een paar keer mee de mist in gegaan, hoop dat het nu beter blijft gaan!

Reply
Tamarah

Mooie tips en ik kan me er helemaal bij aansluiten! En ook al is het natuurlijk het leukste als je reacties krijgt op je geplaatste artikelen het wil natuurlijk niet zeggen dat als je geen reacties krijgt je blog niet echt gevolgd wordt.

Reply
SAS

Zeker waar! Soms zie ik ‘grote bloggers’ voorbij komen die op elk artikel maar weinig reacties hebben maar wel tientallen volgers. Ik heb het dan liever net andersom 😉

Reply
Joyce rdt

Wauw, ik ben het op alle punten helemaal met je eens, dus een dikke vette : AMEN 😉 .
Het moet ook gewoon leuk blijven en iedereen doet het anders en dat maakt het hele bloggen en blogs volgen ook leuk vind ik! Liefs.x

Reply
Yvonne

Wat Michelle hieronder zegt… ik ben net weer begonnen met bloggen en zit nog in die fase van dat mensen in mijn omgeving niet zo goed weten wat ze er mee moeten. Hoe lang duurde het bij jullie voordat je een beetje een gevoel had van “ja, ik zit op de juiste weg”?

Reply
SAS

Ik vind het lastig een specifiek moment aan te wijzen.. Juist omdat ik al tijden gewoon erg blij ben met de richting die ik opga met mijn blog. Ongeacht wat andere bloggers ervan zouden kunnen denken. Gewoon zelf schrijven en achter je artikelen staan.

Reply
Els

Kijk dat is nu eens een leuk artikel! Mooie lessen omschrijf je. Doe inderdaad waar je je goed bij voelt. Doe je ding 🙂 .

Ik ben vooral heel blij met de bloggers om me heen. Ik merk zoveel liefde naar elkaar toe 🙂 .

Reply
Michelle

Hele mooie lessen, stuk voor stuk! Ik sluit me hier eigenlijk helemaal bij aan. Een tijdje terug als ik mensen vertelde dat ik een blog had, dan konden ze zich hier maar moeilijk wat bij voorstellen en deze ze er altijd een beetje lacherig over. Tegenwoordig volgen deze mensen mij juist. Vrienden maar ook familie lezen wekelijks mijn stukjes en blijven zo ook gelijk op de hoogte. Heel handig, zeker met de zwangerschap. Ik doe waar ik mij goed bij voel en schijnbaar waarderen mensen dit want ik heb onderhand een heel gezellig en leuk volgers clubje opgebouwd.

Reply
Dineke

Wauw, ik ben het echt zo eens met dit artikel! Vooral over dat moeten. Vaak heb ik dat gevoel ook wel, maar dat is helemaal niet nodig. Het is namelijk jouw blog en niet die van een ander! Alles mag, niet moet 🙂

Reply
Fleur

Jaaaa! Wat een leuk artikel!
Bloggen brengt zo veel meer dan alleen het schrijven!
Een grote les die ik door het bloggen heb geleerd is het schrijven van nette ‘zakelijke’ mails. Het komt niet vaak voor, maar de keren dat het voor komt weet ik nu al veel beter te handelen als voorheen:)!

Reply
Evelyne

Ik leerde pas recent dat bloggen niet MOETEN is maar met veel zin iets schrijven. ‘k Denk dat ‘k er de laatste tijd wel goed in slaag om dit te doen & daar ben ‘k stiekem wel trots op 🙂

Reply
Sabine

Mooie lessen! Ook ik ben zo blij dat ik ben begonnen 😀 Vooral dicht bij jezelf blijven vind ik echt een belangrijke, maar eigenlijk herken ik ze allemaal!

Reply
Ilse

Wat een mooie lessen! Zelf moet ik nog echt leren om het woordje ‘moeten’ weg te halen. Ook al blog ik nog niet lang, ik heb toch het gevoel alsof ik elke dag ‘moet’ bloggen. Terwijl dit natuurlijk absoluut niet nodig is. Ik vind echt dat je dit even heel mooi omschreven hebt en ik ga deze lessen zeker even in mijn hoofd stampen, want er zijn echt nog wel dingen die ik moet leren. 🙂

Reply
Anita

Mooie lessen Sas en blijven doen waar jij je goed bij voelt is het allerbelangrijkste!! Dat is ook de belangrijkste les die ik geleerd heb in de afgelopen 2 jaar.

Reply
Morgaine

Alle vijf misschien wel, ik denk er net zo over, dat ik overigens een blogpauze van 3 jaar heb ingelast, is puur omdat ik niet meer bij mijn content van web-log kon, ik viel onder hen die niet meer in kon loggen, hoeveel mailtjes ook, en DAT heeft er voor gezorgd dat ik dacht… ja daaaahaaaaaaaaaag.

Ik kon dus niets overzetten naar wordpress etc, en ik heb dus met de hand, alles zitten copy/pasten aan verhalen die ik echt belangrijk vond, in de browser, de pagina nummers in zitten tikken zelfs, omdat er vele gewoon blanco uit kwamen… Als alles gewoon had gewerkt, en ik over had kunnen zetten? Wie weet had ik dan wel gewoon door gegaan ook toen.

Maar mijn leven kreeg een andere wending, wel, niet, wel, niet, de periode die ik beschreef, die was eigenlijk te privé geworden, kortom, ik had het nodig om een ommezwaai te maken denk ik.

X

Reply
Lies

Helemaal eens met je stelling dat trouwe lezers toch lezen, of het nu altijd op maandag, woensdag en vrijdag is, of dat het gewoon is als de blogger zin en inspiratie heeft.

Reply
Melike

Eindelijk een lekker nuchter artikel! Eentje die gewoon gelijk heeft. Je moet lekker niks en je doet gewoon wat jij leuk vind, ben ik het zo mee eens!

Reply
Calista

Ik verander mijn layout zo vaak, haha! Dan heb ik hem verandert en denk ik, ja dit hou ik en de volgende dag ´Neehh… Toch weer veranderen´ Maar de layout die ik nu heb vind ik wel nice!

Ik blog nu een half jaartje en heb geleerd dat als je echt schrijft over dingen die je leuk vindt en intereseert dat mensen wel leuk erop gaan reageren, het intereseert ze misschien niet, maar toch door de enthousiasme liken ze het toch 🙂 X

Reply
Maaike

Niks ‘moeten’ van mezelf heb ik ook vooral geleerd; alleen zo kun je elke week nog met plezier bloggen! Gewoon schrijven wanneer je er zin in hebt en fotograferen ook. Als ik vier artikelen per week online moet zetten van mezelf, ga ik al snel stoppen want dan loop ik te hard van stapel (ik heb nog twee bijbaantjes en een studie dat ik moet combineren). dus gewoon relaxt bloggen is het enige wat helpt 🙂

Reply
Sam Ashton

Wat een enorm leuke post! Volgens mij is het woordje ‘moeten’ weghalen nog het belangrijkst. Moeten geeft je altijd zo het gevoel dat iets een verplichting is in plaats van een hobby.
Dankjewel voor deze korte maar krachtige power-boost 😀
Groetjes,
Sam.

Reply
Nancy

Helemaal gelijk! Ik blogde drie keer per week maar daar was ik veels te druk mee en heb er een dag afgedaan. Het moet wel leuk blijven. En mijn bezoekers aantal daalde niet eens! En ik heb ook wel eens een opmerking gekregen dat mijn Engels niet feilloos was. So what! Ik ben gewoon Nancy hoor! ?

Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *