Recensie: De een leeft, de ander sterft. Kies maar.
Iene miene mutte…

Al een aantal keren stond in met dit boek in mijn handen. Maar legde hem toch weer terug onder het mom: Ik heb al genoeg nog-te-lezen boeken. Totdat ik nog heel wat boekenbonnen had en toch besloot dit boek aan te schaffen. Hij heeft heel wat weken in de kast gestaan maar na het uitlezen van De Obsessie was het tijd het boek af te kloppen en te gaan lezen.

Hoever ben jij bereid om te gaan voor je vrijheid?


Waar het boek over gaat

Ontsnappen is niet mogelijk. Op de vloer bij de telefoon ligt een pistool. Er zit één kogel in. Dat is de prijs die je betaalt voor je vrijheid. Je moet doden om in leven te blijven. Wil je blijven leven? De dader stelt de twee voor een dilemma: wil je blijven leven dan moet je doden. Iene Miene Mutte…

Het meisje was amper nog in leven toen ze het bos uit kwam lopen. Het verhaal van haar ontvoering was donkerder dan de meest verschrikkelijke nachtmerrie. Maar alles wat ze zei was waar. Elk gruwelijk detail.

Een aantal dagen later wordt een tweede in shock verkerend slachtoffer gevonden en ontstaat er een patroon. In tweetallen worden mensen ontvoerd, vastgehouden en uitgehongerd. Vervolgens krijgen ze een duivels dilemma voorgelegd: doden of gedood worden. Inspecteur Helen Grace en haar team weten dat ze jacht maken op een ingenieuze psychopaat die zijn slachtoffers gebroken en vol schuldgevoel achterlaat. Niet alleen dienen ze als zijn visitekaartje, ze zijn ook de moordenaars. De slachtoffers lijken lukraak gekozen, de plaats van het misdrijf zorgvuldig uitgekiend. Iets moet alle slachtoffers met elkaar verbinden…

Wat vond ik van het boek

Aller eerst begin in met de cover, deze sprak me namelijk meteen aan. Een witte kaft met rode, bloederige letters. Net als de titel, erg alles omvattend. Ook de achterflap tekst (die hierboven geschreven staat) sprak me aan. Hoewel het niet een heel bijzonder nieuwe verhaallijn is. Vaker zag ik het in films, series en bijvoorbeeld dit boek (wat ik nog ga lezen), dat er 2 mensen moesten kiezen wie er leeft en sterft. Een soort spel. Hoewel hij maar 3 sterren krijgt wat te wijten is aan de rommelige verhaallijn en het feit dat het thriller gehalte meer spannend te noemen is, was het zeker een vermakelijk boek.

In de hoofdrol rechercheur Helen Grace, afdeling Ernstige Delicten in Southampton. Haar personage en die van de andere hoofdrol spelers zoals Mark en Charlie worden goed uitgewerkt en beschreven. De verhaallijnen lopen soms wel wat door elkaar, zodat je door de korte hoofdstukken moet schakelen. Soms moest ik even bedenken bij wie we nu weer waren in het verhaal. De kleine hoofdstukken is een goede keuze en fijne opbouw voor het verhaal. Zo blijft het een vlotte leesstijl waardoor je geboeid blijft lezen. Zo kom je in de korte hoofdstukken meer te weten over het leven en de gedachten van de slachtoffers, de gedachten van de moordenaar, de hoofdpersonages en gaat het door in het heden. Is er een link tussen de slachtoffers en waarom worden juist zij gekozen?

Het verhaal loopt wel erg voorspelbaar door hoewel je tot het einde wel geboeid blijft wat de achter liggende reden nu is van de moordenaar. En wat precies de drive en connectie is van deze moordenaar. Hier komt je pas achter in de laatste zinnen van het boek. Al met al een goed debuut met een fijne leest stijl, al moet je er wel even goed voor gaan zitten om te kunnen schakelen van personages.

Rating: ★★★

het zet je aan het denken

Toch een boeiend onderwerp. 2 mensen, gevangen. 1 pistool. Geen eten en water. Doden of gedood worden. Of niets doen en beide doodgaan. Lijkt me een duivels dilemma

Dit boek is de eerste in de reeks met Helen Grace en gelijk het debuut van M.J. Arlidge. Het vervolg: Piep zei de muis en Pluk een roos zijn ook verkrijgbaar. Het 4de deel Klikspaan komt uit in November dit jaar. Zou ik nog een boek willen lezen van deze schrijver? Jazeker. Had ik Iene Miene Mutte spannender verwacht? Dat ook. Maar het heeft zeker voor heel wat vermakelijke lees uurtjes gezorgd.

Het boek is verkrijgbaar in verschillende boekhandels voor een verschillende prijs. Van €7.50 tot €10.00

20 reacties op “Recensie: De een leeft, de ander sterft. Kies maar.
Iene miene mutte…

 1. Oh, dit klinkt op zich erg spannend. Ik ga hem onthouden om eens te lenen bij de bieb. Ik was meteen wel benieuwd naar de originele titel. Dat is dan alleen Eeny Meeny, i.p.v. eeny meeny miny moe wat het nu eigenlijk is in het Nederlands. Had je het boek ook aantrekkelijk gevonden en gepakt met de letterlijke vertaling ‘Iene Miene’?

 2. Jammer dat het verhaallijn hier en daar voorspelbaar is. Daardoor heb ik minder snel de neiging om het boek te halen. Ik ben namelijk een groot voorstander voor thrillers, maar dan moeten ze me wel kunnen vasthouden. Helaas is dat negen van de tien keer niet het geval, haha.

 3. Hmmm interessant! Ik zag hem ook al liggen, vond ‘em interessant, maar wist het ook niet zo goed dus niet gekocht. Fijne review, ik ga er nog eens over nadenken 😉

 4. De titel klinkt echt heel goed, ik was meteen benieuwd. Wel een tikkeltje teleurgesteld nu, nu blijkt dat het vrij voorspelbaar is. Jammer. Dit doet mij altijd aan SAW denken, waar ook zo’n scene in zat als ik mij niet vergis. Desondanks lijk het mij een vermakelijk boek om even aan de wereld te ontsnappen 🙂

  1. Vrij voorspelbaar maar de moordenaar, wie dat is kom je wel op een hele toffe manier achter. De achterliggende reden is ook weer heel goed uitgewerkt. Lijkt bij dit boek of het begin en eind goed zijn beschreven en het middenstuk valt daar, naar mijn mening een beetje in weg. Al met al toch een erg tof boek om te hebben gelezen.

 5. De kaft ziet er inderdaad heel leuk uit. Zo’n boek zou ik waarschijnlijk ook gewoon meegenomen hebben omdat ik het er mooi vond uitzien 😉 Wel jammer van de rommelige verhaallijn vind ik. Dat vind ik altijd meteen een grote afknapper…

  1. Ja dat vond ik ook. Op zich goed verteld, vooral in het begin echter naarmate het boek vorderde moest ik echt telkens schakelen waar je nu weer was en bij wie. Dat maakt dat ik het een minder goed boek vond dan ik had verwacht, maar zeker geen tegenvaller qua algemeenheid.

 6. Deze zag ik ook in de boekhandel liggen en heb hem toen meteen op mijn lijstje gezet. Wel jammer dat het verhaallijn wat rommelig is en dat het boek minder spannend is dan verwacht. Alsnog ben ik er wel erg benieuwd naar!

 7. Je zegt dat het boek voorspelbaar is, maar je maakt het toch wel spannend hoor. 🙂
  Een week geleden zag ik trouwens iemand in de trein met een boek van Sebastian Fitzek. Ik moest meteen aan jou denken!

  1. Haha lief! Echt (samen met Camilla Läckberg) favoriet<3 Geweldige boeken… *moet er nog steeds eentje.. (iedere keer niet leverbaar… zucht)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *