Dreamjob #21: Lisa is geïnspireerd geraakt en wil graag uitvaartleider worden

Jullie gaven massaal antwoord op de oproep Ik zoek jou, vertel over je (toekomstige) droombaan. Geweldig om alle inspirerende verschillende verhalen te lezen en de enthousiaste mailtje die in mijn inbox binnen stroomde. Waar deze rubriek over gaat? Ik laat jullie aan het woord. Iets wat uniek is aangezien ik maar 1 keer eerder aan gastblogs heb gedaan. Ik deel veel van mezelf op mijn persoonlijke lifestyle blog, maar wil graag jullie horen over je toekomstige droombaan of over de droombaan die je al hebt gevonden.

Lisa wil in een hele bijzondere branch gaan werken, namelijk als uitvaartleider. Sinds het overlijden van haar vader (nog gecondoleerd) is ze geïnspireerd geraakt door degene die haar vaders uitvaart had geregeld. Prachtig om te lezen en mooi dat je zoveel voor anderen wil betekenen.

 photo 20140111_1144352_zpsd700cbe7.jpg


Vertel aller eerst eens iets over jezelf. Wie ben je, wat doe je nu en heb je een blog?
Hoi Allemaal, Ik ben Lisa, 22 jaar oud en woon op dit moment in Heemstede. Ik ben net terug van een half jaar in San Francisco gewoond te hebben en ga aankomend jaar afstuderen van de opleiding Culturele en Maatschappelijke Vorming (CMV). Naast mijn studie heb ik een bijbaantje, ben ik veel bezig met reizen en eten en heb ik sinds kort om deze rede een blog gestart Lisaintheskyblog. Ik vind het namelijk erg leuk om mijn kennis met mensen te delen, maar ook om met nieuwe mensen in contact te komen en nieuwe dingen uit te proberen.

Wat is je huidige werk/studie?
Voor nu heb ik een bijbaantje als huiswerkbegeleider op een middelbare school. Maar zodra school weer gaat beginnen, wil ik samen met een studiegenoot gaan kijken of we samen activiteiten/workshops kunnen gaan organiseren en geven. Dit sluit namelijk erg goed aan op mijn opleiding CMV en ik vind dit dan ook erg leuk om te doen.

Welke studies heb je gevolgd?
Toen ik net klaar was met mijn eindexamen was ik begonnen aan de opleiding Maatschappelijk Werk en Dienstverlening. Maar dit was te theoretisch voor mij en ik wilde toch graag op een creatieve manier bezig zijn. Toen heb ik de switch gemaakt naar CMV en ben hier bijna mee klaar.

Welke banen heb je gehad in het verleden?
Als eerste ben ik begonnen met werken bij een zorgcentrum, ik waste hier af, wat altijd erg gezellig was. Daarna heb ik nog bij de Albert Heijn gewerkt en bij New York pizza. Allemaal niet zulke hele bijzondere bijbaantjes.

Welk werk is voor jou je droombaan en waarom?
Mijn droombaan daarentegen is denk ik wel erg bijzonder. 5 jaar geleden is mijn vader overleden, na een jaar lang ziek geweest te zijn. Samen met mijn moeder, broertje en veel steun van onze familie hebben we de uitvaart van mijn vader georganiseerd. Hierbij werden we geholpen door een hele lieve en goeie uitvaartleider, die mij heel erg geïnspireerd heeft.

 photo 2013-11-13 11.39.11_zps2zauzmkj.jpg

Zij kwam met ideeën, waar wij zelf nooit op zouden zijn gekomen. Ze was een luisterend oor, maar kon ook goed voor ons knopen doorhakken. Hierdoor hebben wij de uitvaart zo kunnen vormgeven dat het precies aansloot bij de persoonlijkheid van mijn vader, maar ook van ons als gezin. Het lijkt mij zo mooi, om anderen hier ook bij te helpen, om ze op ideeën te brengen waar ze zelf nooit op zouden zijn gekomen. Want er is zoveel mogelijk. Maar ook om ze zo persoonlijk mogelijk te helpen, en ze een luisterend oor te bieden. In plaats van een saaie stijve uitvaartleider, iemand te zijn die zo’n week een stukje makkelijker kan maken met een mooie uitvaart. Eentje waar je met een goed gevoel op terug kan kijken. Daarom zou ik graag uitvaartleider willen worden.

Wanneer kwam je erachter dat dit jou droombaan was?
Afgelopen jaar ging ik zelf steeds meer nadenken, wat ik nou zou willen doen aan het einde van mijn studie. Het afstuderen kwam ten slotte steeds dichterbij. Nu had ik al eens eerder aan dit beroep gedacht, maar dat is toen op een laag pitje komen te staan, omdat ik niet goed wist of dat wel iets voor mij zou zijn. Het is en blijft een moeilijk beroep en hoe kom je er nou achter of dat echt bij jou past? Hiervoor heb ik met heel mensen gesproken. Ik ben met familie erover in gesprek gegaan, ik heb mensen gesproken die als uitvaartleiders werken, ik heb met docenten erover gesproken, en na elk gesprek werd ik steeds enthousiaster. Totdat ik nu op het punt ben aangekomen dat ik zeker weet dat ik dit echt wil en ook weet dat ik er goed in zal zijn.

Wat ga je doen om deze droombaan te verwezenlijken?
Ik wil gaan kijken of ik bij een uitvaartorganisatie op vrijwillige basis stage kan gaan lopen. Dit wil ik doen bij een organisatie die zoveel mogelijk bij mijn visie past op hoe een uitvaartleider moet zijn en hoe er met families om wordt gegaan. Zo kan ik alles zo goed mogelijk leren. En hopelijk kan dat uitlopen op een echte baan bij de desbetreffende organisatie.

Heb je altijd al dit werk willen doen?
Nee, zeker niet. Ik weet nog wel dat ik als klein meisje kok wilde worden of kapster. Toen ik aan de middelbare school begon wilde ik binnenhuis architect worden, totdat ik erachter kwam dat je daarvoor goed in wiskunde moest zijn en dat er dus wel veel rekenen bij kwam kijken. Naar mate de jaren verstreken wilde ik sowieso een kant op dat je met mensen werkte en zo eindige ik bij CMV, wat valt onder social work. Wel heb ik organiseren en plannen altijd leuk gevonden en was ik hier ook goed in. Van feestjes plannen/organiseren, tot aan georganiseerd werken en weekplanningen maken.

Wat is voor jou het belangrijkste in je droombaan?
Het allerbelangrijkste vind ik altijd dat je het leuk vind wat je doet. Dat je hier ook je energie uit kunt halen en dat het niet alleen maar heel veel energie kost. Als je het namelijk niet leuk vind, merken anderen dat snel genoeg en dan ontstaat er een sfeer die al helemaal niet leuk is.

Welke tips geef je mijn lezers voor het vinden van hun droombaan?
Ga kijken waar je goed in bent, waar haal je je energie uit? Als je ergens goed in bent vind je het vaak ook leuk om te doen en haal je hier dus energie uit. De een is goed in organiseren, de ander in praten, of leidinggeven. Ga daarna kijken wat voor richting je leuk vind om in te werken, wil je bijvoorbeeld meer de commerciële kant op of meer de zorg kant op? Of heb je misschien een super goed idee wat nog niet bestaat en wil je je eigen bedrijf gaan beginnen? Kijk in ieder geval verder dan de standaard banen die er zijn, er is zoveel keus dat je vaak nog niet eens weet wat er allemaal eigenlijk mogelijk is. En ten slotte ga het gewoon uitproberen. Vaak kom je er pas in de praktijk achter of je het leuk vind of niet, en als je het niks vind ga je gewoon weer wat anders proberen.

 photo 20140111_1144352_zpsd700cbe7.jpg

Lisa, ik wil je heel erg bedanken voor je mooie interview. Prachtig dat jij graag deze bijzonder baan wilt gaan doen, waarbij je mensen met een persoonlijke touch nét even die ene mooie uitvaart kan geven. Een bijzonder beroep wat zeker ook wat qua persoon van je vergt lijkt mij. Deste mooier dat je voor andere mensen iets moois wilt creëren om op terug te kunnen kijken. Heel erg bedankt voor je deelname!

About the Author

8 Comments

Sheila

Wat een inspirerend verhaal. Sowieso leuk om eens iets te lezen van iemand die ook CMV studeert (al was het voor mij uiteraard jaren geleden). Dat hoor je niet vaak. En ik kan me helemaal indenken dat iemand dat beroep zie willen. Zelf ben ik namelijk ook eens naar een info avond gegaan van een uitvaart onderneming waarbij mensen werden geworven. Leek mij ook een mooi en dankbaar beroep. Uiteindelijk ben ik er niet voor gegaan. Maar alle respect voor jou Lisa. Ik weet zeker dat jij straks net zo inspirerend zal zijn voor anderen.

Reply
Simone

Wat mooi en ook bijzonder lijkt me. Ik denk dat de baan van uitvaartleidster ook een heel erg dankbaar beroep is.

Reply
Letitia

Ontzettend bijzonder. Ik zou het zelf absoluut niet in me hebben, omdat ik mijn werk altijd mee naar huis neem. Een baan als deze zou dan ook veel te beladen zijn voor mij, maar het lijkt me absoluut bijzonder. Veel succes!

Reply
Hailey

Mooie droom! Ik heb een tijd als gastvrouw gewerkt bij een uitvaartverzorger en dat was al heel waardevol. Uitvaartleidster is een mooi beroep!

Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *