Dreamjob #20: Alex woont in New York, spreekt 5 talen en is bezig met solliciteren voor haar toekomstige droombaan

Jullie gaven massaal antwoord op de oproep Ik zoek jou, vertel over je (toekomstige) droombaan. Geweldig om alle inspirerende verschillende verhalen te lezen en de enthousiaste mailtje die in mijn inbox binnen stroomde. Waar deze rubriek over gaat? Ik laat jullie aan het woord. Iets wat uniek is aangezien ik maar 1 keer eerder aan gastblogs heb gedaan. Ik deel veel van mezelf op mijn persoonlijke lifestyle blog, maar wil graag jullie horen over je toekomstige droombaan of over de droombaan die je al hebt gevonden.

Alex uit New York aan het woord! Ze is nu momenteel net afgestudeerd en zoekt een baan als Sales Manager (internationaal) of een baan in de fashion branche.. Ze spreekt 5 talen (ik ben erg benieuwd welke!) en zoekt elke dag uitdaging in haar toekomstige baan. Ze wilt gaan werken met producten waar ze daadwerkelijk ook 100% achter staat en is nu volop aan het solliciteren.

 photo 20140111_1144352_zpsd700cbe7.jpgVertel aller eerst eens iets over jezelf. Wie ben je, wat doe je nu en heb je een blog?

Ik ben Alex, Duits/Nederlandse blogger, 24 jaar oud en ik woon op dit moment in New York. In juni ben ik afgestudeerd (International Business and Languages op Saxion in Enschede), en ik heb mijn thesis hier in New York geschreven voor een Duits bedrijf. Nu heb ik nog een paar weken stage tot eind augustus en ga dan een maand op reis voordat ik terug kom naar Europa en daar hopelijk mijn eerste echte baan vind.

In 2013 ben ik een blog begonnen, Schokokamel was toen nog alleen in het Duits, en sommige posts heb ik gewoon naar het Engels vertaald. Inmiddels heb ik een taalfunctie waar je één taal kunt kiezen, en sindsdien blog ik in drie talen. Omdat ik tweetalig ben opgegroeid, was het voor mij logisch om dan ook in het Nederlands te beginnen. Mijn Nederlandse blog is gewoon via de Duits URL bereikbaar: Schokokamel.de/nl.

 photo 20140111_1144352_zpsd700cbe7.jpg

Wat is je huidige werk/studie?
Ik ben dus net afgestudeerd en heb mijn Bachelor of Business Administration gehaald, en ik ben stagiaire bij Engel & Völkers, een Duits markelaarsbedrijf die wereldwijd actief is.

Welke studies heb je gevolgd?
Alleen International Business and Languages op Saxion. Ik heb wel een Erasmus semester in Denemarken gedaan, daar ben ik een minor in Retail Management Fashion gevolgd.

Welke banen heb je gehad in het verleden?
Ik heb anderhalf jaar in de online marketing gewerkt voor een Nederlandse foto service, maar dan voor de Franse website van het bedrijf. Dit was in het begin van mijn studie en trouwens ook het eerste contact met de bloggers wereld, dan wel vanuit de “andere kant” bij het aanvragen van samenwerkingen. Daarna ben ik voor mijn stage bij een internationaal bedrijf naar Brussel gegaan, waar ik 7 maanden zat.

Terug in Nederland heb ik als bijbaan bij een Nederlands bedrijf gewerkt, in de online marketing, terwijl ik eigenlijk al wist dat ik online marketing niet echt iets vind (maar door mijn ervaring wist ik er best veel van, dus was het een handige bijbaan). Daarna moest ik voor mijn Erasmus naar Denemarken, waar ik voor BESTSELLER heb gewerkt, weer een bijbaan. Dit vond ik echt geweldig! In deze tijd in Denemarken kreeg ik ook te horen dat ik voor mijn afstuderen naar New York mocht. Dit zijn dus allemaal bijbaantjes of stages geweest naast mijn studie. Tussen mijn Abitur (ik ben in Duitsland naar school geweest) en mijn studie heb ik ook 6 maanden als au pair in Parijs gezeten en 6 maanden vrijwilligerswerk gedaan in de psychiatrie. Dit omdat ik toen dacht dat Psychologie (als studie) misschien ook wel interessant zou zijn.

Welk werk is voor jou je droombaan en waarom?
Ik zou super graag Sales Manager bij een internationaal bedrijf worden – of iets vergelijkbaars, omdat het afhankelijk van de branche ook een andere naam kan hebben. Het gaat vooral om het verkopen van een concept of product, B2B. Ik vind dat gewoon super leuk om te doen (ik kan eigenlijk niet echt de achterliggende reden uitleggen). Ik mocht tijdens mijn studie bij een soort honors program van een bedrijf helpen en meegaan om een beurs voor te bereiden. Maar niet alleen de beurzen en andere evenementen vind ik leuk, maar gewoon het geheel van nieuwe klanten te vinden, te netwerken, te kijken wat de klant nodig heeft, het logistieke gedeelte en ook zeker het samenwerken met de internationale marketing. Voor mij is daarbij vooral belangrijk dat ikzelf het product van het bedrijf ook leuk vind. Ik zou er moeite mee hebben om iets te verkopen waarmee ik persoonlijk helemaal niks heb – boormachines om een voorbeeld te noemen (technische dingen zijn niet echt mijn ding). Het leukste lijkt mij een baan in de Fashion branche, maar een internationaal makelaarsbedrijf zoals wat ik nu doe vind ik ook super leuk.

 photo 20140111_1144352_zpsd700cbe7.jpg

Wanneer kwam je erachter dat dit jou droombaan was?
Tijdens mijn studie denk ik. Ik sta ook open voor communicatie, want dat vind ik ook leuk. Het hangt ervan af wat voor kansen ik krijg en hoe het daardoor ontwikkeld. Ik heb vooral uitdagingen nodig, en ik hou ervan om tijdens het werken echt druk te zijn. Sales vind ik door het honors programma gewoon super leuk, communicatie nu door mijn stages en bijbanen ook – ik denk dat ik beide carrières super leuk zou vinden. Ik ben dus zeker aan het kijken naar iets wat deze 2 verbind. Sinds ik in Parijs ben geweest weet ik dat ik graag in een internationale setting zou willen werken. Talen vind ik gewoon erg leuk en kan ook makkelijk nieuwe talen leren (ik spreek er 5), en daarom wil ik ook ermee kunnen werken.

Wat ga je doen om deze droombaan te verwezenlijken?
Op dit moment ben ik bezig met solliciteren. Nu is het wel nog best vroeg omdat ik pas in oktober terug kom uit de VS, en als een bedrijf iemand zoekt dan is het meestal direct. Een bedrijf kan natuurlijk ook niet 2 maanden wachten en in de tussentijd gewoon niemand voor de functie hebben. Daarom solliciteer ik ook voor stages maar daarbij ben ik dan wel specifieker. De meeste sollicitaties gaan daarom ook naar fashion bedrijven.

Heb je altijd al dit werk willen doen?
Nee, voordat ik naar Parijs ging was ik ervan overtuigd dat ik Psychologie wilde studeren en in een psychiatrie wilde gaan werken. In Parijs kreeg ik al een beetje het idee dat ik eigenlijk ook iets met talen wil doen. Ik heb daarom besloten om vrijwilligerswerk (in het Duits heet het FSJ en dat staat vertaald voor vrijwillig sociaal jaar) in een psychiatrie te gaan doen. Ik had een super leuke tijd, maar had ook wel snel door dat talen meer iets voor mij zijn. Toen heb ik redelijk spontaan voor IBL gekozen en dat was blijkbaar een goede beslissing.

Wat is voor jou het belangrijkste in je droombaan?
De uitdaging! Als het te saai wordt verlies ik mijn motivatie. Doorgroei mogelijkheden zijn daarom ook erg belangrijk voor mij, nog een reden om niet als psycholoog in een psychiatrie te gaan werken (ja, er zijn wel mogelijkheden om een betere positie te krijgen, maar het is wel iets anders dan in een business bedrijf)

Welke tips geef je mijn lezers voor het vinden van hun droombaan?
Ik denk dat ik gewoon geluk had dat ik zo snel erachter ben gekomen wat ik wil doen. Maar het is dus mogelijk om uit te testen en misschien nog een keer over beslissingen na te denken. Hierdoor kan je van mening veranderen. Vijf jaar geleden was ik ervan overtuigd dat ik ooit in een psychiatrie zou werken, misschien met focus op anorexie. Maar nu doe ik iets heel anders omdat ik door mijn ervaringen het gevoel had dat ik daarmee blijer zou worden. Inmiddels denk ik, dat ik met psychologie ook blij had kunnen zijn, maar het is belangrijk om soms gewoon keuzes te maken en dan ook niet meer te veel over andere opties na te denken. Ja, je kunt van mening veranderen, maar er zijn zóveel mogelijkheden dat keuzes gewoon nodig zijn. Als je van iets niet overtuigd bent, dan is het misschien niet goed. Maar bij een kleine twijfel al alles veranderen is niet de beste oplossing.

 photo 20140111_1144352_zpsd700cbe7.jpg

 photo 20140111_1144352_zpsd700cbe7.jpg

Lieve Alex, heel erg bedankt voor je inspirerende deelname. Ik kende je voor de aanmelding van deze rubriek niet, maar ben sinds kort je blog dus gaan volgen. Super tof dat je jouw verhaal hebt gedeeld en succes met het vinden van je droombaan. Zo te lezen aan je instelling moet dat geen probleem gaan worden! Geniet van New York en de reis die je nog gaat maken.

8 reacties op “Dreamjob #20: Alex woont in New York, spreekt 5 talen en is bezig met solliciteren voor haar toekomstige droombaan

  1. Heerlijk om te lezen dat mensen zich niet laten stoppen door de grenzen van je geboorteland. Super cool! En 5 talen vind ik echt indrukwekkend. Ik heb les gehad in 6 talen, maar ik kan me daar echt niet overal mee redden als ik het niet dagelijks gebruik. Van sommige talen beheers ik alleen nog maar de basics. Super gaaf dus als het je lukt om alle 5 talen op orde te houden.

  2. Wat een ambitie! Je hebt al wat van de wereld gezien, neem ‘k aan. Wat mooi meegenomen is uiteraard. Maar je harde werk zal ooit beloond worden. Succes met het vinden van je droomjob!

  3. Mooi artikel omdat veel mensen aan het begin van hun carrière bezig zijn met: wat is mijn droombaan eigenlijk? Leuk om zo ervaringen te delen via zo’n post!

  4. Wat leuk! Ik ben benieuwd wanneer je droombaan vindt. Ik ga duimen dat je snel een baan vind, die je helemaal geweldig vind!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *