Dreamjob #17: Mel die ondanks een beperking alles uit het leven haalt wat erin zit

Jullie gaven massaal antwoord op de oproep Ik zoek jou, vertel over je (toekomstige) droombaan. Geweldig om alle inspirerende verschillende verhalen te lezen en de enthousiaste mailtje die in mijn inbox binnen stroomde. Waar deze rubriek over gaat? Ik laat jullie aan het woord. Iets wat uniek is aangezien ik maar 1 keer eerder aan gastblogs heb gedaan. Ik deel veel van mezelf op mijn persoonlijke lifestyle blog, maar wil graag jullie horen over je toekomstige droombaan of over de droombaan die je al hebt gevonden.

Mel haalde met haar beperking haar Havo diploma en is nu bezig via een zelfstudie Vwo. Zij heeft een brede interesse en probeert via deze manier een droombaan te vinden of creëren. Mel probeert alles aan te passen zodat zij juist wél dingen kan bereiken en ondernemen. Ik moest gelijk denken aan de zin: Denken in mogelijkheden niet in beperkingen.

 photo 20140111_1144352_zpsd700cbe7.jpg


Vertel aller eerst eens iets over jezelf. Wie ben je en heb je een blog?
Ik ben Mel, 21 jaar, gek op dieren, sporten, fotograferen en andere leuke dingen doen. Ik heb een Engelse blog: enability.wordpress.com Hier blog ik over dingen die mij interesseren of dingen die ik tegenkom, eigenlijk blog ik over van alles en nog wat. In de hoop om wat awareness te kunnen verspreiden over o.a. de verschillende ziektes die ik en andere mensen hebben. Ook vind ik het leuk om dingen te leren en door zelf ook mee te schrijven, krijg je toch meer interactie, waardoor ik weer meer kan leren van anderen. Ik woon samen met mijn vriend/partner die ook (lichamelijke) beperkingen heeft, waardoor we elkaar heel goed kunnen begrijpen. Door mijn beperkingen kan ik niet zomaar alles doen, maar dit stopt mij niet om van alles uit te proberen en dingen aan te passen, zodat ik het wellicht toch kan doen.

Welke studies heb je gevolgd?
Ik doe het vwo. Eigenlijk heb ik altijd op het vwo gezeten, maar ik kon steeds minder naar school en uiteindelijk niet meer. Toen heb ik mijn havo-diploma een paar jaar terug gehaald, voor de zekerheid omdat mijn beperkingen tot nu toe progressief zijn en dus over de grote lijn gezien erger worden (en stiekem ook wel door faalangst).

Ik kan niet ‘normaal’ naar school en doe eigenlijk alles via zelfstudie. Ook doe ik er 2x zo lang over en heb ik nog wat andere aanpassingen nodig voor bijvoorbeeld toetsen en qua meubilair. Ik heb in mei een aantal vwo-examens gedaan en gehaald. Ik hoop volgend jaar mijn vwo helemaal af te kunnen ronden. Daarna ga ik hopelijk naar de universiteit. Ik heb een brede interesse, dus er is vast wel een passende studie voor mij en mijn beperkingen 🙂

Welke banen heb je gehad in het verleden?
Ik heb vroeger, toen de beperkingen nog niet (te) erg waren veel vrijwilligerswerk gedaan en ook verschillende dingen. Maar het kwam vooral neer op het helpen van dieren en mensen (waaronder (verstandelijk of meervoudig) gehandicapten). Die dingen vond ik erg leuk om te doen. Ik heb ook een paar maandjes een ‘echte’ baan gehad in de bediening van een restaurant. O.a. het lopen en staan lukte niet meer, dus daar ben ik mee gestopt.

Wat is je huidige baan?
Momenteel heb ik geen baan en ben ik ook volledig afgekeurd. Ik ben bezig met school en hoop in de toekomst wel (een beetje) te kunnen werken.

Wat is je droombaan?
Ik heb op dit moment ook geen droombaan. Er zijn meerdere dingen die ik als een droombaan zou kunnen noemen, maar ik wil ook graag realistisch kijken naar wat mijn kwaliteiten zijn en wat ik niet of minder goed kan doen. Ik denk dat ik daarmee vanzelf een droombaan zou kunnen ontwikkelen en ik denk ook dat er meerdere ‘types/soorten’ droombanen zijn. Zoals hele fantasievolle droombanen in de trant van: stel je hebt magie en je kan werkelijk alles, wat zou je dan allemaal doen. Maar ook meer realistische droombanen: iets wat je misschien werkelijk zou kunnen gaan doen in deze wereld.

Ik ben zelf meer bezig met doelen en wensen dan met dromen, omdat ik erachter ben gekomen dat het onbeperkte dromen mij ongelukkig maakt (omdat de realiteit nou eenmaal anders is met mijn lichamelijke beperkingen). Maar wensen heb ik genoeg (al zou je mijn wensen ook kunnen zien als dromen) en ook zeker (hoge) doelen.

Wat is voor jou het belangrijkste in je droombaan?
Ik denk dat het belangrijkste is dat je het leuk vindt/dat het je gelukkig maakt en dat het je een zinvol gevoel geeft. Daarnaast is balans erg belangrijk voor mijn lichaam, dus de droombaan moet kunnen passen in een leven waarin je o.a. veel rustmomenten nodig hebt.

Welke tips geef je mijn lezers voor het vinden van hun droombaan?
Kijk naar welke dingen je leuk vindt en naar welke dingen jij belangrijk vindt (bijvoorbeeld om iets ‘nuttigs’ te doen en wat betekent dit dan voor jou? Bijv. andere mensen helpen). Verder zou ik iedereen adviseren om goed naar hun eigen lichaam te blijven luisteren, zodat je jezelf niet overwerkt tijdens je zoektocht naar je droombaan (of als je hem al hebt gevonden). Ik heb zelf namelijk die fout gemaakt en in de huidige maatschappij lijkt dit steeds vaker te gebeuren. Terwijl we allemaal uit meer bestaan dan werk en ons lichaam langer nodig hebben.

 photo 20140111_1144352_zpsd700cbe7.jpg

Ik wil Mel heel erg bedanken voor dit inspirerende interview. Mooi om te lezen dat je bezig bent alles eruit te halen en een haalbare droombaan te vinden/creëren. Prachtig te zien hoe open je praat over je beperking en hoe je hiermee omgaat. Een echte doorzetter! Ik wil je heel erg veel succes wensen met je opleiding en je verdere toekomst!

8 reacties op “Dreamjob #17: Mel die ondanks een beperking alles uit het leven haalt wat erin zit

  1. Veel respect voor je! Ik blog zelf ook over chronische ziekte en ik vind het altijd interessant om te lezen dat meerdere mede-Nederlanders dit doen. 🙂 Heel erg veel succes gewenst.

  2. Bedankt dat ik mee mocht doen en voor je lieve opmerkingen. Ik vind het een mooi stukje.
    Ook de lezers heel erg bedankt voor alle lieve reacties. Dit geeft mij weer kracht om door te blijven gaan.

    (En sorry voor mijn late reactie. Ik ben een tijdje te ziek geweest om te kunnen reageren)

  3. Wat mooi om te lezen dat je, ondanks je beperkingen, zo hard je best doet voor je vwo-diploma! Heel veel succes met je studie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *