Dreamjob #16: Katja werkt in de literaire wereld

Jullie gaven massaal antwoord op de oproep Ik zoek jou, vertel over je (toekomstige) droombaan. Geweldig om alle inspirerende verschillende verhalen te lezen en de enthousiaste mailtje die in mijn inbox binnen stroomde. Waar deze rubriek over gaat? Ik laat jullie aan het woord. Iets wat uniek is aangezien ik maar 1 keer eerder aan gastblogs heb gedaan. Ik deel veel van mezelf op mijn persoonlijke lifestyle blog, maar wil graag jullie horen over je toekomstige droombaan of over de droombaan die je al hebt gevonden.

Vandaag Katja die het interview heeft ingevuld! Een sterke vrouw die de diagnose borstkanker kreeg, maar nu nog steeds doet wat ze leuk vind. Ze werkt bij Poetry International en heeft door haar blog een passie voor schrijven en fotograferen ontdekt.

 photo 20140111_1144352_zpsd700cbe7.jpg
Vertel aller eerst eens iets over jezelf. Wie ben je en heb je een blog?

Ik ben Katja, 37 jaar, getrouwd en moeder van een 7-jarige dochter.

Drie jaar geleden kreeg ik de diagnose borstkanker. Uiteraard was dit een zeer pittige periode. Sinds afgelopen februari schrijf ik daar over op mijn blog today-we-live-as-a-lion.com. Ik geef er een kijkje in de periode dat ik ziek was, maar ook laat ik zien wat voor een invloed de ziekte nu nog op mijn leven heeft. Ik vind het erg belangrijk dat er meer aandacht komt voor de beleving van een jonge vrouw die (borst)kanker krijgt. Het is vaak allemaal ZO serieus en ZO verdrietig, dat ik echt behoefte had en heb aan ‘uit-de-ban-spring’-momenten. Ik probeer neer te zetten hoe ik met een levensbedreigende ziekte om ga, waar uiteraard een zeer droevige kant aan zit, maar waar het leven qua lol en plezier maken ook echt niet ophoudt. Het verandert je, zowel negatief als positief. Daarnaast schrijf ik ook over ‘lichtere’ onderwerpen.

 photo 20140111_1144352_zpsd700cbe7.jpg

Welke studies heb je gevolgd?
Na de middelbare school volgde ik een studie Modehandel. Ik verhuisde naar Rotterdam, studeerde een jaar Communicatie, voordat ik aan een opleiding Cultuurwetenschappen begon (en afmaakte).

Welke banen heb je gehad in het verleden?
Zoals half Nederland startte ik mijn carrière bij de Albert Heijn. Daar werkte ik tot ik verhuisde naar Rotterdam. Via een baantje bij een callcenter kwam ik bij YourNews terecht. YourNews was één van de eerste bedrijven die nieuwsberichten aanleverde. Ik schreef daar korte actuele berichten en lifestyle artikelen. Dit bedrijf groeide heel snel, maar ging helaas ook net zo snel weer failliet.

In die tijd liep ik stage bij stichting Poetry Intenational (een stichting die het lezen van poëzie promoot). Na mijn stage werkte ik een aantal jaar voor de Poëzieclub (uitgever van het poëzietijdschrift Awater). Daarna werkte ik een jaar in de advocatuur als secretaresse. Ik wilde onderzoeken hoe het zou zijn om buiten de culturele sector te werken.

Wat is je huidige baan?
Na mijn uitstapje naar de advocatuur werd ik gevraagd om de financiën op orde te brengen bij Poetry International. Dit deed ik een maand en daarna werd me een vast contract aangeboden. Inmiddels zit ik er al meer dan 10 jaar, en heb ik een zeer afwisselend takenpakket. Ik ben nog steeds bezig met de financiële kant van de stichting, maar heb ook een aantal eigen projecten en doe een deel van de productie van ons jaarlijkse festival.

 photo 20140111_1144352_zpsd700cbe7.jpg

Heb je altijd al dit werk willen doen?
Ik weet niet of dit het werk is dat ik altijd al wilde doen, maar het is in ieder geval op mijn lijf geschreven. Het is een perfecte combi van productionele en inhoudelijke taken.

Waarom is dit werk voor jou je droombaan?
Mijn betaalde werk bij Poetry International is niet perse mijn droombaan, al heb ik het er goed. Wat ik vooral belangrijk vind is dat er veel ruimte is voor eigen ideeën. Dat zorgt overigens ook voor veel verantwoordelijkheid. Ik vind dat fijn, maar het is niet voor iedereen weggelegd.
Uiteraard ben ik er een tijdje uit geweest toen ik ziek werd, maar ook toen had ik veel contact met mijn collega’s en probeerde ik iedere week even lang te gaan. In het hele proces werd ik enorm gesteund en dat heeft zeker geholpen bij de re-integratie.

In februari ben ik begonnen met mijn blog. Tijdens mijn ziekte heb ik alles wat ik meemaakte opgeschreven en dit ben ik later gaan uitwerken. Ik merkte dat dit hielp bij de verwerking, maar ook dat ik het schrijven erg leuk vind. Het is voor mij een goede combinatie, het werk voor de stichting en het bloggen, waar ik mijn persoonlijke verhaal kan delen. Daarnaast heb ik ontdekt dat ik fotograferen erg leuk vind, vooral om de gerechten uit mijn COOKbook vast te leggen.

 photo 20140111_1144352_zpsd700cbe7.jpg

Wat is voor jou het belangrijkste in je droombaan?
Vrijheid is voor mij het allerbelangrijkste in mijn baan. Zodra ik ruimte heb kan ik groeien.
Daarnaast hou ik er niet van als mijn werk gecontroleerd wordt. Ik wil graag zelf beslissingen nemen en er op terug kunnen komen.

Wil je deze droombaan voor altijd blijven doen of …?
Voor nu zijn mijn betaalde werk en mijn blog meer dan genoeg. Qua energie gaat het gelukkig steeds beter. Toch merk ik dat ik af en toe te hard wil gaan. Ik zit altijd vol mooie plannen.
Iets heel anders, maar in de wijk waar ik woon zijn er weinig koffietentjes of vintage winkeltjes. Een combi van die twee in een leuk pandje in Rotterdam Blijdorp? JA!

Welke tips geef je mijn lezers voor het vinden van hun droombaan?
Wees eerlijk naar jezelf en kies niet de makkelijkste weg. Zodra je een risico durft te nemen gaan er deuren voor je open. Ohja, en neem alles niet te serieus. Dat maakt het leven zo saai.

 photo 20140111_1144352_zpsd700cbe7.jpg

 photo 20140111_1144352_zpsd700cbe7.jpg

Lie Katja, dank voor het delen van dit prachtige interview. Er komt eruit naar voren dat je een hele sterke en positieve vrouw bent. Je blog naam vind ik dan ook echt bij je passen. Ik wil je heel erg veel succes wensen in je carrière en hoop dat het inmiddels na de diagnose geheel weer goed met je gaat komen/goed gaat!

9 reacties op “Dreamjob #16: Katja werkt in de literaire wereld

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *