Dreamjob #14 Puck kreeg dankzij tegenslagen haar eigen droombaan

Jullie gaven massaal antwoord op de oproep Ik zoek jou, vertel over je (toekomstige) droombaan. Geweldig om alle inspirerende verschillende verhalen te lezen en de enthousiaste mailtje die in mijn inbox binnen stroomde. Waar deze rubriek over gaat? Ik laat jullie aan het woord. Iets wat uniek is aangezien ik maar 1 keer eerder aan gastblogs heb gedaan. Ik deel veel van mezelf op mijn persoonlijke lifestyle blog, maar wil graag jullie horen over je toekomstige droombaan of over de droombaan die je al hebt gevonden.

Puck is sinds 4 maanden trots eigenaar van PINK text & design. Dit mooie eigen initiatief heeft ze weten op te starten door vele teleurstellingen en baan wisselingen. Uit dit negatieve is toch mooi maar dit positieve uit voort gekomen! Een pure passie.

 photo 20140111_1144352_zpsd700cbe7.jpg


Vertel aller eerst eens iets over jezelf. Wie ben je en heb je een blog?
Ik ben Puck, een van de twee bloggers van be ineffable.com. Moeder van 2 meisjes, getrouwd, wonende in Brabant. Trots eigenaar van PINK text & design.

Welke studies heb je gevolgd?
Na de HAVO begon ik met Logistiek & technische vervoerskunde, waar ik mee stopte vanwege het technische deel, dat was niet aan mij besteed. Na een tussenjaar en een reis van 3 maanden door Australië ben ik Speco gaan studeren. Dit staat voor Sport, Economie & Communicatie. Een soort Commerciële Economie, op de sportwereld gericht. Dit koos ik voornamelijk omdat mijn vader in deze tak zat en een geweldige baan had.
Naast deze “officiële” studies heb ik heel veel gestudeerd naast mijn werk. Zo deed ik de fotovakschool tegelijk met mijn afstuderen en daarna. Later deed ik een studie makelaar –taxateur O.G. Ik heb ICT in de logistiek gedaan toen logistiek toch weer op mijn pad kwam en ben altijd bezig met een of andere online cursus of tutorial van wat je maar kunt vinden op internet.

Welke banen heb je gehad in het verleden?
Veel, ik heb helaas vaak moeten switchen van baan dankzij tijdelijke contracten die opgezegd werden als gevolg van de crisis. Ik heb bij diverse banken gewerkt. Daarna ben ik langzaam overgestapt richting de logistieke wereld. Zo werkte ik als coachingsplanner, supply chain coördinator, supply chain planner & order manager. Tussendoor heb ik ook nog een tijd bij het UWV gewerkt, als medewerker invorderen.

Wat is je huidige baan?
Momenteel ben ik zelfstandig ondernemer. Ik heb een eigen bedrijf; PINK text & design. Hierin werk ik als webdesigner, grafisch designer & tekstschrijver.

 photo Pink-webdesign-online_zpsanhms1of.png

Heb je altijd al dit werk willen doen?
Wat ik wel altijd al wilde was voor mezelf beginnen, maar ik wist nooit waarin. Iedere maand had ik wel weer een ander idee. Ik kan cupcakes gaan bakken, taarten gaan versieren, luiertaarten online verkopen. Ideeën genoeg, maar ik deed er weinig mee. Ik had dus ook geen specifieke droom om webdesigner te worden, of als grafisch ontwerper aan de slag te kunnen. Had ik dat wel gehad dan had ik hele andere studiekeuzes gemaakt en was mijn pad compleet anders (en mogelijk veel gemakkelijker geweest)

Hoelang werk je al bij deze baan?
PINK bestaat sinds eind februari 2016. Het is allemaal echt nog nieuw voor mij en ik zit nog volledig in een fase van ontdekken en leren.

Waarom is dit werk voor jou je droombaan?
Ik doe wat ik leuk vind, waar ik nachten in door kan gaan en hopelijk ga ik er ook nog genoeg mee verdienen om mijn boterhammetjes te betalen. Dat is in ieder geval het doel, en wat is er nu leuker dan dat?

Wanneer kwam je erachter dat dit jou droombaan was?
Dat is een lang verhaal, ik probeer het enigszins kort te houden.

Bij mijn laatste werk ben ik ontslagen omdat ik zwanger was (van mijn tweede dochter). Natuurlijk is het nooit in die woorden gezegd, maar zo is het wel gegaan. Ik moest minder werken omdat ik last had van zware bekkeninstabiliteit, en dat konden zij niet gebruiken. Daarom hebben ze een manier gevonden om van mij af te komen, zonder dat ik een poot had om op te staan. Ik had ook geen kracht om te vechten tegen deze beslissing, dus vond dat op dat moment wel prima. Ik zou toch in de ziektewet komen, dus voor mij zou het niet veel uitmaken (dacht ik toen nog).

Na de bevalling kwam de klap echter. Al mijn vertrouwen in werkgevers was weg. Ik had veel opgeofferd voor die baan, als investering voor de toekomst. Ik had al een kind, maar koos ervoor om toch fulltime te gaan werken, zodat ik na een jaar iets minder uur zou kunnen gaan werken. Nu had ik dus het eerste jaar van mijn oudste kind gemist, ik had weer een baby en ik had weer geen baan. Samen met een postnatale depressie kwam dat heel hard binnen.

Ik had totaal geen kracht om te solliciteren, alle vertrouwen in mijzelf en in mijn kennis en kunde was weg. Ook zat ik in een lastige situatie. Ik werkte al jaren in de logistieke wereld, een wereld die 24/7 draait, die altijd druk is en waar je altijd nodig bent. Parttime banen zijn er bijna niet te vinden in die tak, omdat ze je het liefst 24u per dag op kantoor hebben om alles in goede banen te leiden. En dat wilde ik niet nog eens. Mijn investering in die baan is me duur komen te staan en ik wilde niet nog meer missen van mijn kinderen en mijn leven.
Dat eerste jaar na de geboorte van mijn jongste dochter heb ik veel nagedacht over wat ik dan wilde gaan doen. Ik hielp anderen om zo toch het huis uit te zijn en de depressie te verslaan en tijdens dit helpen maakte ik een paar websites. Ik had al een blog en behoorlijk wat ervaring met WordPress, dus ik kon vast wel iets leuks maken. En dat deed ik. Ik had alle tijd, dus ik leerde en probeerde en oefende en trainde. Ik volgde online cursussen om coderingsstalen te leren en hield mezelf zo bezig. En ik vond het leuk!

Ik was aan het hobbyen, maar langzaam kwam het besef dat dit voor veel mensen helemaal geen hobby is. Hier verdienen mensen echt hun brood mee, met dingen die ik doe, omdat ik ze leuk vind. Waar ik tot diep in de nacht mee bezig was, uit pure passie.

Wat is voor jou het belangrijkste in je droombaan?
Vrijheid, geen baas meer die geld boven mensen stelt en daarmee mijn zelfvertrouwen afbreekt. Tijd voor mijn kinderen hebben en dingen doen die ik echt leuk vind, waar ik ook goed in ben.

Wil je deze droombaan voor altijd blijven doen of …?
Ik ben pas 6 maanden bezig, dus dat kan ik echt nog niet zeggen, maar zoals ik er nu tegenaan kijk, denk ik dat het zal gaan evolueren. Je groeit als mens en ik denk dat je ook groeit als ondernemer. Een groot deel van wat ik nu leuk vind aan webdesign is het continu blijven ontwikkelen en bij blijven leren. Ik kan me voorstellen dat het op een bepaald moment een kunstje wordt en dat het dan minder leren en ontwikkelen is. Mogelijk is het dan tijd voor een volgende stap. Mogelijk.

Welke tips geef je mijn lezers voor het vinden van hun droombaan?
Kijk naar jezelf. Waar wordt jij blij van en wanneer zit je in je flow (dat je opkijkt en ineens blijkt het al 2 uur ’s nachts te zijn)? Die flow, die moet je zien vast te houden.

Voor mensen die ZZP’er willen worden. Begin ergens, niet overal! Kijk en definieer goed wat je gaat doen. Ik heb veel interesses, maar moet wel kiezen. Ik kan niet ALLES combineren, want dan weet een klant ook niet meer wat ik doe en gaat hij naar een ander toe. Dus pak 1 stukje en bouw daarop een ondernemingsplan. Later kan je altijd nog uitbreiden of verschuiven.

Geef ons een kijkje in een dagje van jou werkleven
Ik begin ’s ochtends, nadat de kids het huis uit zijn en de boel een beetje is opgeruimd met mijn mail. Kijken of er opmerkingen zijn op opdrachten die ter beoordeling liggen, of oude projecten waar iets mee is. Dan ga ik aan de slag met creatief werken, de ene dag is dat een brochure of folder, de andere dag is het een website. Soms voor een klant, maar ook voor mezelf. Nieuwe dingen leren of marketing ontwikkelen voor PINK. Ik probeer me op 1 taak tegelijk te richten, want in 3 folders tegelijk werken is ineffectief.

Meestal zo rond een uur of 2 of 3 knort mijn maag zo hard dat ik echt iets moet eten. Ik vergeet het echt als ik niet een melding krijg van mijn buik. Soms doe ik dat voor de tv, om even van scherm te wisselen 😉 en andere keren ga ik gewoon door.
Ik ben nog heel hard bezig met het opzetten van een goed administratiesysteem, dus als ik eens vastloop dan richt ik me daar even op, om weer nieuwe energie te krijgen.

En dan ineens hoor ik vaak in de verte “MAMA!!!” met een stel rennende voetjes. Somehow is het alweer tegen 6 uur en heb ik me weer niet aan mijn voornemen gehouden om het eten al klaar te hebben als de rest thuis komt.
Nadat de kinderen in bed liggen kruip ik vaak toch weer achter de pc. Ik wil mezelf blijven ontwikkelen en weet dat ik nog veel te leren heb, dus ik volg webinars & tutorials en oefen wat af. Sommige avonden krijg ik een welterusten kus en dan merk ik ineens dat het al erg laat begint te worden en andere avonden sluit ik zelf al wat eerder af om nog eventjes te relaxen.

 photo 20140111_1144352_zpsd700cbe7.jpg

Lieve Puck, heel erg bedankt voor je eerlijke en open interview! Ik ben er door geraakt en kan me er ook deels wel iets bij voorstellen, aangezien ik zelf ook veel tijdelijke contracten heb gehad in de loop der jaren. Het maakt zeker dat een stukje van je zelfvertrouwen gaat afbrokkelen. Ik vind het mooi te lezen dat je in je nieuwe bedrijfje zoveel energie en passie steekt. Zo te lezen kom jij er wel!

7 reacties op “Dreamjob #14 Puck kreeg dankzij tegenslagen haar eigen droombaan

  1. Leuk om te lezen! Het bedrijf waar ik werk, adviseert startende ondernemers. Ik vind het altijd zó leuk als mensen zoveel plezier in hun werk hebben.

  2. Dank jullie wel allemaal voor de commentaren. Het gaat tot op heden heel goed met PINK text & (web)design. Ik ben trots dat ik dit hier mocht vertellen.
    Thanks Sas!

  3. Mooi, verhaal! Ik hoop dat je bedrijfje goed blijft lopen! Je gevoel over werken voor bazen is heel erg herkenbaar! Tof om te zien dat het je is gelukt om zelf iets op te bouwen! Rock on!

  4. Leuk om te lezen! Het pad die je hebt bewandeld was dan misschien wel hobbelig, maar nu heb je iets gevonden waar je jezelf kan zijn & toch nog steeds kan groeien. Heel veel succes met Pink Design!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *