Dreamjob #11: Annelies over het adviseren van zelfstandig ondernemers

Jullie gaven massaal antwoord op de oproep Ik zoek jou, vertel over je (toekomstige) droombaan. Geweldig om alle inspirerende verschillende verhalen te lezen en de enthousiaste mailtje die in mijn inbox binnen stroomde. Waar deze rubriek over gaat? Ik laat jullie aan het woord. Iets wat uniek is aangezien ik maar 1 keer eerder aan gastblogs heb gedaan. Ik deel veel van mezelf op mijn persoonlijke lifestyle blog, maar wil graag jullie horen over je toekomstige droombaan of over de droombaan die je al hebt gevonden.

Annelies vandaag aan het woord. Over het studeren van event management, voor de lol maar daardoor wel haar droombaan vinden. Ze helpt zelfstandig ondernemers met het opzetten van een eigen bedrijf en begeleid hun hierin.

 photo 20140111_1144352_zpsd700cbe7.jpg


Vertel aller eerst eens iets over jezelf. Wie ben je en heb je een blog?
Ik ben Annelies, 32 jaar en woon in de Kempen in België. Ik lees graag, schrijf graag en ben graag onder de mensen. Sinds vorig jaar blog ik op www.levelieze.com, over de dingen die me bezighouden. Ik startte er mee na een zware periode en vond op mijn blog de plaats om die dingen van me af te schrijven.

Welke studies heb je gevolgd?
Ik heb aan de universiteit toegepaste economie gestudeerd, met als keuzevakken personeel- en organisatiebeleid. Dat is ondertussen alweer 10 jaar geleden. Dat ik economie zou gaan studeren stond al lang vast en was iets waar ik eigenlijk nooit echt bewust over heb nagedacht. Wat wel een bewuste keuze was, was dat ik niet specialiseerde in accountancy of iets dergelijks, maar dat ik koos voor de menselijke kant en dus verder ging in personeelsbeleid.

Na mijn opleiding economie, wist ik nog niet zo goed in welke baan ik terecht wilde komen en heb ik nog een jaar event management bij gestudeerd. Puur voor de lol eigenlijk, het was iets dat me al langer interesseerde en het was een heel toffe opleiding, waarin we heel veel dingen mochten organiseren. En omdat ik al een diploma had, lag de druk ook niet meer zo hoog.

Welke banen heb je gehad in het verleden?
In mijn opleiding Events, moest ik een stage doen en ik ben daarna op mijn stageplaats aan de slag kunnen gaan. Zalig was dat! Ik werkte toen bij een evenementencomplex dat ook zelf events organiseerde en was daar product manager voor een grote beurs. Na een aantal jaar veranderde er echter heel wat in het bedrijf, waardoor mijn project en dus ook mijn baan verdween. De jaren daarna heb ik een aantal tijdelijke jobs gedaan in marketing, events, artist management en administratie, maar daar kon ik nergens echt mijn ei in kwijt.

Wat is je huidige baan?
Sinds 5 jaar werk ik als adviseur bij een organisatie voor zelfstandige ondernemers. Ik begeleid mensen die een eigen zaak willen beginnen. Ze kunnen terecht voor informatie over hoe ze alles moeten aanpakken en welke regels er gelden, maar ook voor hulp bij het opmaken van hun business plan of het uitwerken van hun strategie. Het is dus een combinatie van coaching, adviseren en informeren.

 photo 20140111_1144352_zpsd700cbe7.jpg

Heb je altijd al dit werk willen doen?
Het is geen baan waar je van droomt als kleuter vroeger, maar een job doen waarbij ik mensen kan verder helpen door mijn advies, was wel altijd iets dat ik graag wilde doen. Ik vond werken in events ook heel leuk, maar ben nu wel blij dat ik de stap heb gezet om terug meer iets met mijn eerste diploma te gaan doen. In de jaren met mijn tijdelijke jobs toen ik op zoek was naar de ideale positie, sprak mijn huidige job me echt al wel een tijdje aan dus ik ben blij dat ik er uiteindelijk ook ben terecht gekomen.

Hoelang werk je al bij deze baan?
Deze zomer ben ik 5 jaar in dienst. Ik heb wel al in een aantal verschillende regio’s gewerkt en we werken met projecten waardoor er ook inhoudelijk wel eens wat verandert. Op mijn huidige functie zit ik nu dik 2 jaar.

Waarom is dit werk voor jou je droombaan?
Ik kan werken met mensen en echt een traject met hen aangaan. Ik vind het fijn om voor een stuk mee aan hun droom te kunnen bouwen. Een eigen zaak starten is een grote stap voor velen en ik mag deel uitmaken van dat proces. Ik vind het ook heel leuk om verschillende dingen te combineren: infosessies geven, individueel werken met mensen aan hun plan, meedenken over nieuwe projecten om starters te ondersteunen…

En de collega’s. Ik werk in een heel fijn team en dat maakt ook dat ik mijn job graag doe en blijf doen. Het kan vaak heel erg druk zijn, maar gelukkige kunnen we bij elkaar terecht om even stoom af te laten en hulp te vragen.

Wanneer kwam je erachter dat dit jou droombaan was?
Nog voor ik begon, leek het me al een fijne baan te zijn, omdat ik ondernemerschap heel erg interessant vind. En ik kan mensen helpen en begeleiden. Mijn idee van hoe de job zou zijn, werd gelukkig ook ingelost toen ik mocht beginnen.

Wat is voor jou het belangrijkste in je droombaan?
Dat ik er in kan blijven groeien en bijleren. Dat ik kan werken met mensen. En dat ik kan werken in een fijn team.

Wil je deze droombaan voor altijd blijven doen of …?
Ik ben zeker nog niet uitgekeken op mijn job, maar anderzijds kan ik me moeilijk voorstellen dat ik voor de rest van mijn leven hetzelfde werk zou doen. Ik weet dus nog niet waar ik terecht zal komen. Misschien zet ik zelf ooit wel de stap naar ondernemerschap.

 photo 20140111_1144352_zpsd700cbe7.jpg

Welke tips geef je mijn lezers voor het vinden van hun droombaan?
Blijf geloven dat je echt wel je droombaan kan vinden. Toen ik op zoek was naar een nieuwe job en terecht kwam bij interimkantoren en maar zat te wachten tot er iets geschikt uit de bus kwam, heb ik een aantal keer de moed opgegeven. Het heeft toen meer dan 2 jaar geduurd voor ik bij mijn huidige werkgever terecht kwam en ik echt het gevoel had dat ik daar op mijn plaats zat. Maar het is wel gelukt. En die ervaringen van ervoor hebben me ongetwijfeld wel allemaal iets geleerd.

Geef ons een kijkje in een dagje van jou werkleven
Ik heb niet echt een gemiddelde werkdag. Op sommige dagen heb ik heel de tijd afspraken met klanten, andere dagen geef ik infosessies of workshops en uiteraard zit ik ook vaak achter mijn computer om rapporten te maken, mails te beantwoorden of om klanten telefonisch verder te helpen. Maar net die afwisseling maakt dat het leuk.

 photo 20140111_1144352_zpsd700cbe7.jpg

Ik wil Annelies bedanken voor haar deelname en inspirerende antwoorden op dit interview. Het lijkt me super om een baan te hebben waarbij je mensen op een adviserende manier kan ondersteunen en advies geven. Dit moet vast een gevoel van voldoening bij je opbrengen. Heel erg veel succes nog met je carrière.

4 reacties op “Dreamjob #11: Annelies over het adviseren van zelfstandig ondernemers

  1. Ja, dit klinkt zo leuk! Praktisch gezien is het denk ik niks voor mij, maar het lijkt me heerlijk om mensen op weg te kunnen helpen met hun ambities en jezelf te omringen met dat soort geïnspireerde mensen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *