Dreamjob #9: Ilse over het werken gecombineerd met haar hobby & het werken aan de toekomst van kinderen

Jullie gaven massaal antwoord op de oproep Ik zoek jou, vertel over je (toekomstige) droombaan. Geweldig om alle inspirerende verschillende verhalen te lezen en de enthousiaste mailtje die in mijn inbox binnen stroomde. Waar deze rubriek over gaat? Ik laat jullie aan het woord. Iets wat uniek is aangezien ik maar 1 keer eerder aan gastblogs heb gedaan. Ik deel veel van mezelf op mijn persoonlijke lifestyle blog, maar wil graag jullie horen over je toekomstige droombaan of over de droombaan die je al hebt gevonden.

Ilse is deze Zaterdag aan het woord. Ze verteld over haar werk met kinderen en hoe ze haar hobby met haar baan combineert. Ze geeft Plastische Opvoeding en ook Decoratie en wil haar leerlingen echt iets meegeven.

 photo 20140111_1144352_zpsd700cbe7.jpg


Vertel aller eerst eens iets over jezelf. Wie ben je en heb je een blog?
Ik ben ben Ilse, 35 jaar en mama van drie kindjes (4 & 2 jaar). Ik ben gelukkig getrouwd met mijn manlief die voor een Canadees bedrijf Theater bedrijf werkt en die dus vaak in het buitenland zit voor zijn werk. Op die momenten ben ik even alleenstaande mama. ‘

Ik woon in Belgisch Limburg in het Noorden, vlak tegen de grens van Nederland in een rustig gelegen landelijk dorp. Om die reden werk ik nu halftijds, want full-time in het onderwijs en ook nog eens vaak alleenstaande mama zijn van drie kindjes, dat zou wat veel worden. Ik ben namelijk ook nog gemeenteraadslid voor het dorp waar ik woon en ik doe een aantal vrijwilligerswerkjes zoals ambassadrice voor de inktvisjes voor couveuse kindjes en ben meter voor het boekenhuisje bij ons in het dorp.

Ik ben begonnen met mijn niche blog tekenlesje.be in 2011, daar blog ik, zoals de titel zegt, over mijn tekenlessen in de klas. Langzaam aan wilde ik ook andere verhalen delen, maar ik vond ze niet passen op ’tekenlesjes.’ Ik ben toen een persoonlijke blog begonnen, die na verhuis naar een eigen domein ‘Kreanimo’ werd omgedoopt. Ik blog al een tijdje, maar nog geen jaar ‘serieus’ om het zo te noemen.

Welke studies heb je gevolgd?
Het onderwijs in België zit wat anders in elkaar dan in Nederland.

Ik heb de eerste vijf jaar van het secundair onderwijs op ASO gezeten in de optie Economie-Moderne Talen. Helaas waren de vakken wiskunde, fysica en economie ‘not my cup of tea’. Ik volgde al vanaf mijn 6de jaar tekenacademie en dit was dan ook mijn grootste hobby. Toen ik in het vijfde jaar ASO niet slaagde wilde ik absoluut KSO gaan volgen (Kunst Secundair onderwijs). Dat zagen ze echter bij mij thuis helemaal niet zitten. “Ga je dan schilderijen verkopen zoals Van Gogh?” Een héél bekrompen visie op wat kust is en waartoe het in de huidige maatschappij kan bijdragen, natuurlijk. Toch kreeg ik ze uiteindelijk overtuigd om me een ingangsexamen te laten doen en ik was geslaagd. Mijn laatste twee jaar van het secundair onderwijs heb ik dus ‘Beeldende vorming’ gestudeerd in het KSO. Ook de tekenacademie heb ik verder afgemaakt.

Ik wist na het secundair niet zo goed wat ik dan nu wilde doen… Het liefst toch iets met mijn grootste hobby erin verwerkt. Een klasgenootje kwam aan met het idee dat ze wel leerkracht wilde worden en ik dacht: “Dat kan ik misschien ook.” Op dat moment besefte ik eerlijk gezegd niet waaraan ik ging beginnen, maar ik studeerde 3 jaar op de KHLim in Diepenbeek en haalde zonder één herexamen of tweede zit mijn diploma: “Geaggregeerde voor het secundair onderwijs groep 1 – optie Plastische Opvoeding en Engels”. Dat wil dus zeggen dat ik les mag geven aan leerlingen tussen 11 en 18 jaar. Mijn vakken zijn Plastische Opvoeding (kan je vergelijken met handvaardigheid in Nederland, maar is toch niet helemaal hetzelfde) en ik mag ook Engels geven.

 photo 20140111_1144352_zpsd700cbe7.jpg

Welke banen heb je gehad in het verleden?
Als 15-jarige had ik mijn eerste baantje. In het nabijgelegen dorp ligt namelijk een busbedrijf. Zij doen groepsreizen naar Spanje. Op zondag kwamen de bussen terug en dan moesten wij ze poetsen. Best zwaar werk en ook vuil werk. Maar het was allemaal jong volk dat er werkte en het was gezellig.

Toen ik 16 werd, nam een andere baas het bedrijf van de bussen over en dat klikte helemaal niet met die vent. Het zal wel iets te maken gehad hebben met mijn moeilijke puber jaren. Maar ik zocht een ander baantje en dat vond ik in een familie kledingwinkel bij ons in het dorp. Ik heb er mijn hele studententijd gewerkt. En toen ik afgestudeerd was en nog niet meteen werk vond in het onderwijs, mocht ik daar tussen interimjobs in het onderwijs telkens terug komen werken. Ik heb er héél veel geleerd en erg graag gewerkt.

Wat is je huidige baan?
Momenteel werk ik in een secundaire school in Lommel en werk ik halftijds. Als de kinderen wat groter zijn ga ik vast en zeker terug voltijds werken, maar dat is momenteel niet haalbaar. Ik geef Plastische Opvoeding en ook Decoratie. De meeste lesuren geef ik in het beroepsonderwijs. Dit zijn leerlingen die vaak leerproblemen en leerstoornissen hebben, vaak in combinatie met een moeilijke thuissituatie. Naast mijn lesuren heb ik ook nog een uurtje BPT (Bijzondere Pedagogische Taken). Hier werk ik projecten en uitstappen uit en coördineer ik deze ook.

Heb je altijd al dit werk willen doen?
Eigenlijk wist ik pas dat ik het echt wilde doen en waarvoor ik aan het studeren was toen ik mijn eerste stages ging doen. Ik ben blindelings aan de studie begonnen, niet echt beseffende dat ik werkelijk voor de klas zou komen te staan. Mij laten studeren was voor mijn ouders zeker niet gemakkelijk! Studeren kost veel geld hè. De afspraak was dan ook dat ik een kans kreeg, maar deze zeker niet mocht vergooien!

Toen ik echter mijn eerste stage achter de rug had, heb ik naar mijn moeder gebeld: “Mam, als ik niet slaag, mag ik het dan alsjeblieft nog een keer proberen, want dit is ECHT wat ik wil doen!”. Het bleek niet nodig, ik was telkens in eerste zit geslaagd op alle vakken! Ik heb wel één keer stage gelopen bij de kleine kindjes (6-8 jaar) en daar heb ik wel gemerkt dat die leeftijd niet mijn ding is. Geef mij maar de (opstandige) pubers! Die leeftijd ligt me beter!

Hoelang werk je al bij deze baan?
Ik ben afgestudeerd in 2003 en ben toen met kleine interim opdrachtjes begonnen. In 2004 had ik mijn eerste ‘eigen’ lesuurtjes. In 2005 kon ik fulltime beginnen. Enkele jaren later kreeg ik al mijn voltijdse benoeming. (Kan je vergelijken met een vast contract en is nogal moeilijk te beëindigen!)

Waarom is dit werk voor jou je droombaan?
Ik werk met kinderen en werk samen aan hun toekomst. Dit is dan ook nog eens gecombineerd met mijn eigen hobby. Doordat ik in het onderwijs sta ben ik ook altijd vrij als mijn eigen kinderen thuis zijn. Dat is een erg groot voordeel.

Wanneer kwam je erachter dat dit jou droombaan was?
Zoals ik hierboven al vertelde, tijdens mijn stages werd me dat al snel duidelijk. Die leeftijdscategorie, die vakken, die job,… dat is het helemaal!

Wat is voor jou het belangrijkste in je droombaan?
Vooral het contact met de kinderen en het gevoel dat ik hen ook echt iets kan bijbrengen. Dat moet zelfs niet eens op vlak van mijn vak zijn, het kan ook gewoon algemene opvoeding zijn… Ik wil mijn leerlingen vooral het gevoel geven dat ze wel iets kunnen, want de algemene opinie over leerlingen in het Beroeps secundair onderwijs hier in België is nogal denigrerend. Deze leerlingen leren ervaringsgericht en door te doen.
Het zijn dus zeker geen boekenwurmen! Ik hoop dat als ze bij mij vertrekken, dat ze het gevoel hebben dat ze wel degelijk iets betekenen in onze maatschappij en dat niet iedereen een boekenwurm hoeft te zijn. Mensen die met de handen werken zijn net zo hard nodig!

Wil je deze droombaan voor altijd blijven doen of …?
Ik kan deze job doen tot aan mijn pensioen, maar of ik het nooit beu geraak… Ik heb mezelf beloofd dat als dat zo is, ik er ook meteen mee stop. Een uitgebluste leerkracht voor de klas is echt geen goed idee. Niet voor de leerkracht en niet voor de leerlingen.

In een winkel werken vond ik ook altijd tof, dus een zelfstandige winkeleigenaar zou ik ook nog wel willen doen. Of bij een educatieve dienst werken in een museum, dat lijkt me ook super. Helaas liggen de musea hier te ver vandaan. Ik woon te ver van de grote steden met de grote musea!

Welke tips geef je mijn lezers voor het vinden van hun droombaan?
Doe wat je graag doet! Je moet te lang werken om zo lang in een job gevangen te zitten die je geen voldoening geeft!

En ik geef ook even mee: laat kinderen ook studeren in hun interesseveld, zo zijn ze minder gestrest en minder school moe na hun secundaire schoolloopbaan. Op die manier hebben ze nog zin om verder te studeren en geraken ze verder!

 photo 20140111_1144352_zpsd700cbe7.jpg

Heel erg bedankt Ilse voor je inspirerende verhaal en je deelname aan deze rubriek. Mooi dat je kinderen wat wilt meegeven. Dat is zeker een stukje wat ik persoonlijk uit mijn eigen werk herken en wat me ook raakt. Super dat je je zo inzet en je hobby en werk kan combineren. Beter kan je het niet treffen!

8 reacties op “Dreamjob #9: Ilse over het werken gecombineerd met haar hobby & het werken aan de toekomst van kinderen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *