Dreamjob interview #2: Vivian over het maken van het verschil en het inspireren van anderen

juni 11 2016

Jullie gaven massaal antwoord op de oproep Ik zoek jou, vertel over je (toekomstige) droombaan. Geweldig om alle inspirerende verschillende verhalen te lezen en de enthousiaste mailtje die in mijn inbox binnen stroomde. Waar deze rubriek over gaat? Ik laat jullie aan het woord. Iets wat uniek is aangezien ik maar 1 keer eerder aan gastblogs heb gedaan. Ik deel veel van mezelf op mijn persoonlijke lifestyle blog, maar wil graag jullie horen over je toekomstige droombaan of over de droombaan die je al hebt gevonden.

Dit keer is Vivian aan de beurt. Een super lieve meid die ondanks beperkingen (die zij zeker niet zo ervaart) het beste uit het leven haalt. Ik volg haar al heel wat jaren op haar blog en ze inspireert me telkens weer. Zo ook met dit mooie, krachtige interview.

 photo 20140111_1144352_zpsd700cbe7.jpg


Vertel aller eerst eens iets over jezelf. Wie ben je, wat doe je nu en heb je een blog?
Mijn naam is Vivian: ik ben 21 en zit nu in het derde jaar van de lerarenopleiding Nederlands. Door mijn chronische ziekte is het allemaal echter wat ingewikkelder: ik heb een darmziekte die voor veel vermoeidheid en kwakkeltjes zorgt en die ook wat andere problemen met zich meebrengt op het gebied van horen, zien en lopen. Dat zorgt ervoor dat mijn studie iets trager en met wat meer aanpassingen verloopt, maar daar ben ik alleen maar heel blij mee!

Naast het studeren en stagelopen houd ik me vooral bezig met lezen en schrijven: ik zit veel thuis door de vermoeidheid en dan is het echt superfijn om mijn eigen dingen te hebben! Ik heb een boekenblog (www.thebookreview.nl) en een persoonlijke blog (www.viviansvocabulaire.nl) waarop ik schrijf over alles wat mij bezighoudt en waar mijn hart vol van is. Daarnaast geniet ik ook heel erg van het bezig zijn met mijn studie, van series kijken en fictie schrijven: ik kan ontzettend genieten van alles wat ik leuk vind en daar ook echt gelukkig van worden.

Wat is je huidige werk/studie?
Ik doe nu dus de lerarenopleiding Nederlands voltijd, in Rotterdam. Dit is een studie die deels gaat over de didactische kant van het onderwijs, dus echt het lesgeven: dan leer je heel veel over lessen voorbereiden, klassenmanagement en dat soort dingen. Daarnaast heb je natuurlijk de vakken die draaien om het schoolvak Nederlands: literatuurvakken bijvoorbeeld, maar ook vakken die gaan over hoe je lees- of schrijfvaardigheid moet onderwijzen. En soms gaat het echt om onze eigen kennis en vaardigheden: dan moeten we vooral zelf weten hoe de Nederlandse literatuur in elkaar zit of hoe grammatica werkt in plaats van dat we dat op leerlingen moeten kunnen overbrengen. Ik vind alles enorm interessant, hoewel het ook knap zwaar en ingewikkeld kan zijn. Daarnaast loop ik natuurlijk ook stage: dan verdeel ik mijn tijd tussen het geven van klassikale lessen en het werken met individuele leerlingen aan projecten of huiswerk. Vind ik allebei super om te doen!

Welke studies heb je gevolgd?
Ik ben deze studie direct na de middelbare school gaan doen, dus ik heb geen ervaring met andere studies. Op de middelbare school heb ik eerst vmbo-tl en daarna havo gedaan: ik had graag nog vwo willen doen, maar dat ging niet doordat ik op het dyscalculische af heel slecht ben in wiskunde. In principe wilde ik heel graag Nederlands gaan studeren, maar dat kon niet met alleen havo, dus daarom ging ik naar het hbo om een propedeuse te halen. En toen bleek dat ik de lerarenopleiding eigenlijk wel heel leuk vind en heb ik zomaar ineens mijn plek gevonden! Een heel gelukkig toeval is dat geweest dus. Ik zou misschien na deze studie nog wel een master Nederlands willen doen, maar misschien ook wel niet. Mijn hart ligt nu wel echt in het onderwijs.

Welke banen heb je gehad in het verleden?
Haha, geen! Ik heb nog nooit een baan gehad, dat is lastig vanwege mijn ziekte en beperkingen. Vorig jaar heb ik wel voor het eerst stage gelopen – toen deed ik de stage van jaar 1 & 2 samen – en daar heb ik onwijs veel van geleerd. Het was heel gek, want ik ging naar mijn oude middelbare school en toen merkte ik dat het in het begin wel heel raar was om daar als oud-leerling ineens lid van het docententeam te worden! Maar daar was het ook dat ik ontdekte dat ik het onderwijs ontzettend leuk vond. Ik had een superfijne klas en die leerlingen vergeet ik ook nooit meer, maar ik heb ook enorm veel van ze geleerd: tijdens die stage heb ik een periode van onzekerheid doorgemaakt waarin ik echt twijfelde of ik het allemaal wel kon, of mijn problemen met zien en horen niet té groot waren… maar daar ben ik overheen gekomen door het gewoon te doen en vooral door te focussen op wat goed ging. Zo heb ik ontdekt dat ik eigenlijk gewoon een goede docent ben en dat ik voldoende kennis en vaardigheden heb om mijn beperkingen te compenseren – en dat geeft veel zelfvertrouwen!

 photo 20140111_1144352_zpsd700cbe7.jpg

Welk werk is voor jou je droombaan en waarom?
Ik zit nu in het derde jaar van mijn studie en waarschijnlijk heb ik nog twee à drie jaar nodig om het op zo’n manier af te ronden dat het fysiek haalbaar is. Ik weet nog niet zeker of ik daarna eerst nog een master wil doen – misschien Onderwijskunde of Special Educational Needs – maar in ieder geval wil ik heel graag aan de slag als parttime docent Nederlands in het voortgezet speciaal onderwijs. Waarschijnlijk kan ik dan twee à drie dagen per week voor de klas staan en de rest van mijn tijd verdelen tussen andere projecten: mentorbegeleiding misschien, maar ook meewerken aan methodes en onderwijstijdschriften staan op mijn lijstje. Daarnaast wil ik natuurlijk ook gewoon nog tijd overhouden voor het bloggen en schrijven!

Wanneer kwam je erachter dat dit jouw droombaan was?
Toen ik dus al bezig was met de opleiding. Het eerste deel van het propedeuse jaar heb ik doorlopen met een soort gevoel van ‘’ik ben hier niet om voor de klas te staan.’’ Ik focuste me echt op alle theoriestukjes van het schoolvak Nederlands en het lesgeven en dat interesseerde me enorm: ik ging het steeds leuker vinden. Het precieze moment waarop ik me realiseerde dat ik verder wilde, kan ik me niet meer herinneren.

Wel weet ik nog dat ik een keer een gesprek had met mijn studiebegeleider en dat we een soort planning aan het maken waren, en dat ze zei: ‘’als jij *dan en dan* je stage kunt afronden, dan kun je je in februari nog inschrijven voor de universistaire studie van je keuze’’ en toen besefte ik voor het eerst dat ik dat helemaal niet wilde. En dat is steeds verder gegroeid: tegen de tijd dat ik met mijn tweede jaar en mijn eerste stage begon (de proepdeusestage die ik dus nog moest doen) wist ik al dat ik wilde blijven. De laatste twijfel werd weggenoomen door de stage, toen was het gewoon helemaal duidelijk: dit is mijn plek, dit is mijn ding.

Wat ga je doen om deze droombaan te verwezenlijken?
Nou, ik ben er uiteraard al mee bezig haha! Mijn studie afmaken is natuurlijk de eerste stap, maar ik ben al wel bezig met proberen mezelf te profileren als docent. Op mijn blog schrijf ik regelmatig over onderwijs en ik hoop dat te kunnen uitbouwen. Ik wil daarnaast ook echt iets proberen te bereiken met leerlingen met een beperking, doordat ik misschien een soort rolmodel ben. Dat lukt nu al op mijn stage, maar ik wil bijvoorbeeld ook mijn afstudeerscriptie gaan schrijven over de invloed van lichamelijke problemen op leerprestaties. En zoals ik al zei: misschien wil ik nog een master gaan doen om me verder te professionaliseren. Maar ik wil ook kijken of ik mijn afstudeerstage op de school kan doen waar ik wil gaan werken: dat zou natuurlijk alvast een super goede ingang zijn!

 photo 20140111_1144352_zpsd700cbe7.jpg

Heb je altijd al dit werk willen doen?
Nee, eerst had ik dus helemaal niet zoveel met het onderwijs: ik vond Nederlands natuurlijk leuk, maar daarom wilde ik ook juist Nederlands gaan studeren. Dat voor de klas staan mijn droom was, merkte ik pas tijdens de opleiding en nu kan ik me niets anders meer voorstellen. Ik vind het sowieso super om met de taal bezig te zijn, om te lezen en te schrijven en na te denken over taalkwesties. Maar ik ben ook steeds enthousiaster geworden over het onderwijs: het is zó belangrijk om kinderen goed onderwijs te geven, op zo’n manier dat het aansluit en dat ze er affiniteit mee hebben, en daar liggen nog zó veel mogelijkheden. Daarnaast wil ik leerlingen heel graag plezier in lezen en het liefst ook in schrijven bijbrengen en eigenlijk gewoon het algemeen besef dat Nederlands ontzettend belangrijk én ontzettend waardevol en leuk is!

Wat is voor jou het belangrijkste in je droombaan?
Een verschil maken. Ik ben mijn hele leven eigenlijk al afhankelijk geweest van anderen en ik heb altijd heel hard mijn best gedaan om niet alleen positief te zijn, maar ook echt te laten zien wie ik ben en wat ik waard ben. Dat doe ik nog steeds, en lesgeven is een manier om dat te doen: ik kan met mijn verhaal anderen inspireren en ik kan ze echt iets meegeven en dat vind ik zo waardevol!

Welke tips geef je mijn lezers voor het vinden van hun droombaan?
Maak een plan, ik denk dat dat het belangrijkste is. Als je niet weet wat je passie of je droom is, ga er dan naar op zoek: bedenk wat je gelukkig maakt en waarom en probeer dingen uit. Als je het eenmaal weet, ga er dan voor: zoek uit wat je moet doen, welke studie je moet volgen, hoe je ervaring op kunt doen, hoe je jezelf wilt ontwikkelen enzovoorts. Maak een plan, stel jezelf doelen en vergeet nooit waarvoor je het doet! Dan komt het hoe dan ook goed. Oh ja, en sta ervoor open dat sommige dingen misschien niet zullen gaan zoals je wilt. Wees bereid om je plan aan te passen en zie ook in hoe waardevol dat kan zijn. Kijk naar mij: ik ging de lerarenopleiding doen omdat het een soort noodzakelijk kwaad was en nu is het mijn passie geworden!

 photo 20140111_1144352_zpsd700cbe7.jpg

Lieve Vivian dank voor je bijdragen aan deze rubriek. Ik vind je echt een topper, een doorzetter en bewonder je enorm om je positiviteit. Jij gaat er zeer zeker wel komen. Ik ben erg blij dat jij je toekomstige droombaan al voor ogen hebt en er hard voor knokt.

Mee doen met deze rubriek? Lees hier meer informatie.

16 comments

 • Nicky

  22/06/2016 at 00:57

  Mooi om te lezen. Petje af!

 • Anneleen

  19/06/2016 at 17:02

  Ik volg Vivian via instagram dus ken haar al een beetje 🙂 heel veel respect voor deze lieve meid!

 • Vivian

  15/06/2016 at 17:25

  Je hebt er een heel mooi stuk van gemaakt Sas! En iedereen hierboven: heel veel hartjes voor de lieve reacties, krijg ik een hele grote glimlach van op mijn gezicht! =D

 • Wannderful

  14/06/2016 at 23:00

  Wauw, knap!

 • Wannderful

  14/06/2016 at 23:02

  Wauw, knap! Respect!

 • Ineke

  14/06/2016 at 15:49

  Hier kunnen veel mensen nog iets van leren!
  Keep up the good work

 • Maaike

  14/06/2016 at 15:17

  Leuk om het interview te lezen met Vivian, zo knap hoe ze alles aanpakt, studeert en ook nog blogt!

 • Renske

  12/06/2016 at 10:17

  Wauw, wat bijzonder hoe jij jouw droom verwezenlijkt, Vivian! 🙂 Zo gaaf om te lezen dat je uiteindelijk jouw passie in het onderwijs hebt gevonden. Ik hoop oprecht dat je na jouw studie een geweldige baan vindt waar je jouw passie voor Nederlands kunt uitstralen naar de leerlingen. 🙂 Ik ga snel jouw blogs bekijken, hihi.

 • Sabine

  12/06/2016 at 00:21

  Wat een leuke meid is dat zeg! Heel af en toe spot ik een artikeltje van haar, maar ben haar nooit gaan volgen. Inmiddels heb ik wél op de ‘volgen’ knop op Bloglovin geklikt 🙂 Af en toe lees ik dus wat van haar, maar naast die goede teksten heeft ze ook een magische lach. Heel leuk om dit interview te lezen en inspirerend ook!

 • Nesrin

  11/06/2016 at 22:44

  Je hebt een prachtige lach Vivian! Ik vind dit alles ontzettend knap en je geeft een hele goede tip: maak een plan! Keep up the good work.

 • Linda

  11/06/2016 at 13:26

  Vivian is echt inspirerend! Ik zit ook in het onderwijs en vind het soms heel pittig, maar het is tegelijkertijd ook heel erg leuk. Het werken in speciaal onderwijs geeft nog een extra uitdaging dus misschien is dat ook wel wat voor mij (of juist niet – maar daar kom je dan pas achter als je het geprobeerd hebt…). Ik vind je echt een doorzetter Vivian, superknap wat je allemaal doet 🙂

 • Tessa

  11/06/2016 at 12:44

  Wat een positieve meid, ik word er helemaal blij van!

 • Evelyne

  11/06/2016 at 10:59

  Boeiend om te lezen hoe iemand als Vivian positief in ’t leven blijft staan & gepassioneerd is door de Nederlandse taal. Heel veel succes in de opleiding nog!

 • Melle

  11/06/2016 at 09:24

  Wauw wat super inspirerend en leuk om Vivian op deze manier beter te leren kennen. Vooral haart antwoord onder de vraag wat het belangrijkste voor haar is in een droombaan raakte me echt. De kracht om je talent zo voor anderen in te zetten vind ik echt ongelofelijk mooi <3

 • Morgaine

  11/06/2016 at 09:15

  Ik kom even off topic vertellen dat ik je niet vergeten ben, maar ik moet nu echt al mijn aandacht en concentratie vestigen op mijn ‘verplichte’ traject van de gemeente. Mocht je niet weten waar ik het over heb, dat kun je lezen op mijn blog. Het mag, hoeft niet, maar dan weet je wel waarom ik er even niet ben zoals je gewend bent van mij.

  Het slurpt al mijn energie op en aankomende maandag start ik in het Ouderencentrum en ga ik 8 uur per week erbij werken dus werk ik vanaf volgende week 10 uur en dan nog mijn verplichte huiswerk en gesprekken op het stadhuis wekelijks en een huishouden.
  Ik weet even niet hoe het bloggen gaat verlopen, ik hoop binnenkort mijn nieuwe ritme te hebben gevonden en gewoon weer er te kunnen zijn.

  X
  PS, dank je wel dat jij wel trouw blijft komen en reageren, dat doet echt heel veel goed!

  1. SAS

   11/06/2016 at 21:40

   Lief dat je dit even komt melden. Ik wil je heel erg veel succes met alles wensen en je een digitale knuffel geven! Als er wat is, je weet me te vinden he?! xx

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *