Waarom ik (bijna) nooit een winactie op mijn blog organiseer

Ook al blog ik al heel wat jaren, winactie zie je hier eigenlijk bijna nooit verschijnen. Er verscheen wel bij beide eigen projecten een winactie: van #InspirerendGeluk & #PlukhetGeluk. Tevens kwam er vorig jaar met mijn verjaardag een winactie online om een ManaTea te winnen en een selfiestick. Daar blijft het eigenlijk wel een beetje bij. Hoewel ik wel mee doe met winacties (die ik echt heel erg leuk vind) heb ik eigenlijk zelf nooit vaak een winactie georganiseerd. Ik ging me eens bedenken waarom eigenlijk niet en kwam tot de volgende punten.

*Neem dit artikel vooral met een korreltje zout 😉

 photo 20140111_1144352_zpsd700cbe7.jpg


Alleen maar mee doen voor de winactie

Diepe Zucht. Ik merk dat je ineens veel meer reacties krijgt en volgers als er een winactie online staat. Deze verdwijnen echter na de winactie ook weer en lees je nooit meer wat van op je blog. Zo ontzettend jammer aangezien dit de echte winactie klanten zijn. Ze liken en reageren op álle winacties. Soms denk ik ongeacht welke winactie, gewoon om het mee doen. Ik daarin tegen doe wel eens mee met winactie, maar die vind ik écht leuk. Zo super zonde dat mensen je alleen om zoiets gaan volgen. Ik vind dat je een blog ‘moet’ volgens als je echt daadwerkelijk geïnteresseerd bent in de stukjes die er geschreven worden en de persoon achter de blog. Niet alleen om wat te winnen. Voor mij deste leuker dat de winactie die ik had echt bij vaste lezers terecht kwamen.

 photo 20140111_1144352_zpsd700cbe7.jpg

Mensen die niet goed lezen

Ohja die heb je ook nog. Van die mensen die gewoon niet lezen. Staat er bij de winactie dat ik graag hoor wat jou favoriete weetikveelwat is of een leuk verhaal over iets bij de reactie. Krijg je alleen ‘Ik doe mee’ Die mensen doen bij mij bij voorbaat al niet mee met de actie, gewoon omdat ze de ‘regels’ niet hebben gedaan. En zoveel heb ik er niet eens :’)

 photo 20140111_1144352_zpsd700cbe7.jpg

Verplichte kanalen volgen

Zo vervelend. 9 van de 10 keer moet je een Facebook pagina liken, als het er al niet 2 zijn (van de blogger en waar het item vandaan komt) Mijn FB gebruik ik niet voor mijn blog i.v.m. privacy redenen. JammerdeBammer, maar dan doe ik dus niet mee met de actie. Ook al die verplichte lijstjes die je moet volgen om iets te kunnen winnen. Ik snap best dat je 1 ding erbij zet, aangezien bijvoorbeeld een Bloglovin’ hartje maakt dat andere bloggers sneller je post zullen zien/lezen. Of een keertje delen op Twitter. 1 keertje. Niet 80x met een reminder dat je nog 3 dagen kan meedoen. En nu nog 2.. En nu nog… Juist.

 photo 20140111_1144352_zpsd700cbe7.jpg

Winnaars die niet reageren

Zo fijn ook aan puntje 1 hierboven, mensen die nooit meer terug komen op je blog. En dus niet zien wie er heeft gewonnen. Ik stuur namelijk niet altijd een emailtje of een social media reminder naar degene die heeft gewonnen. Of mensen die gewoonweg niet reageren op je emailtje. HUH? Waarom doe je dan überhaupt mee?

 photo 20140111_1144352_zpsd700cbe7.jpg

Gelukkig heb ik zelf nooit echt hele negatieve ervaringen gehad, aangezien ik ook erg weinig winactie heb georganiseerd. 😉

Doe je zelf wel mee met winacties?

Ja, dat dan weer wel! Zo won ik afgelopen weekend bij Kim een gebreide poef die ik mag uitzoeken! Ook won ik wel vaker wat winacties op blogs. Echter, doe ik echt álleen mee als ik het ook daadwerkelijk ontzettend leuk vind om mee te doen en het item wat je kan winnen ga gebruiken. Ook zijn het blogs die ik regelmatig lees en dus niet alleen reageer voor de winactie. Soms sla ik zelfs leuke winacties over omdat ik het gevoel heb dat het hypocriet is alleen hierop te reageren & niet op andere artikelen.

Maar misschien na dit blogje dat ik toch eens wat vaker winacties ga organiseren, want je kan mensen er super blij mee maken en dat is altijd erg leuk<3

Heb jij wel eens een winactie georganiseerd en hoe is dit bevallen?

44 reacties op “Waarom ik (bijna) nooit een winactie op mijn blog organiseer

 1. Heel herkenbaar. Ik heb een keer gehad dat mijn winactie op zo’n pagina voor acties stond… kreeg me toch een partij reacties van mensen die ook duidelijk niet hadden gelezen.
  Verplicht volgen doe ik zelf nooit aan eigenlijk

 2. Ik heb as we speak een winactie waar jij aan mee doet. Ik vind het altijd leuk dat bekende lezers mee doen, en vind het ook ’t leukste dat een van hen de prijs wint. Maar goed, ik loot altijd eerlijk, dus het kan ook iemand worden die alleen maar mee doet om te winnen. Eerlijk is eerlijk, ik heb ooit eens gewonnen bij iemand waarvan ik de site ook weinig lees… guilty!

 3. hahah sas wat leuk hoe je het omschrijft. ik heb zelf natuurlijk in het verleden wel eens winacties gedaan en het is precies zoals je hetzegt. mensen lezen niet…volgen je alleen maar voor het winnen en daarna verdwijnen ze weer etc. alhoewel al deze punten waar zijn vind ik het gewoon leuk om een winactie te doen omdat ik het leuk vind om dingen te delen met mensen/cadeau te doen. nu zie ik ook dingen voor bij komen als echtepost isleuker ofzo en dat is natuurlijk ook een hartstikke leuk iniatief!

 4. Ik houd ook niet zo heel vaak winacties, juist omdat ik merk dat daar mensen op af komen die ik vervolgens nooit meer terugzie op mijn blog. Toch zou ik het wel leuk vinden om het wat vaker te doen, omdat ik de vaste lezers wel blij wil maken.

 5. Ik doe mee!

  Dit was een winactie toch?
  Haha nee hoor grapje! Ik begrijp je artikel helemaal! Ik heb wel eens een winactie op mijn site, maa rhet is inderdaad iedere keer hetzelfde. Normaal iets van 20 reacties en opeens bij een winactie, over de 100. Echt bizar van mensen die je daarna nooit meer ziet!

 6. Ik heb onlangs een winactie gewonnen op blog die ik regelmatig lees. Ik doe ook niet mee als ik allerlei zaken moet liken.

 7. Ik vind het wel leuk om af en toe iets weg te geven, maar wat je inderdaad ziet is dat mensen dan reageren die anders nooit een reactie achterlaten. Dat is wel jammer. Ik doe zelf mee als de winactie me erg aanspreekt en ik vaste volger ben. Ik vraag eigenlijk nooit om reclame te maken, het gaat me meer om het weggeven zelf. Daar word ik al blij van 🙂

 8. Ik doe alleen mee aan een winactie als het echt iets is wat ik graag wil hebben, anders gun ik het liever aan een ander 😉
  Als ik zelf een winactie organiseer dan hoef je alleen maar een reactie achter te laten als je mee wilt doen en maak je extra kans door mijn social media kanalen te liken. Ik vind het belangrijk om iedereen in ieder geval een kans te geven 😉

 9. Hier staan echt zoveel herkenbare feiten in. Ik heb al enkele keren een wedstrijd georganiseerd op mijn blog maar eigenlijk doe ik dit niet zo vaak omwille van de verzendkosten. Die lopen immers al snel op. Eind vorig jaar heb ik wel een Nieuwjaars- Winactie georganiseerd en dat zou ik dit jaar opnieuw willen doen. Dan verzamel ik een aantal boeken en leuke spulletjes en op het einde wint één iemand dus die goedgevulde doos. Binnenkort komt er waarschijnlijk nog eens een winactie tussendoor vermits ik een boek tweemaal kreeg toegestuurd.

 10. Zo herkenbaar! Dat volgen op 130 kanalen vind ik persoonlijk ook echt minder. Toevallig heb ik bij mijn 100e post een winactie georganiseerd (mijn eerste) en dat vond ik eigenlijk wel heel leuk, maar ik ga het niet elke week doen hoor 😉 . Liefs.x

 11. Ik doe graag mee aan winacties, maar dan alleen als ik het ook echt wil winnen. Facebook like vind ik ook altijd zo irritant. Dat doe ik ook echt niet! Dan maar niet meedoen.

 12. Volgens mij ben ik een uitzondering want ik doe eigenlijk nooit mee met winacties, Natuurlijk woon ik in het buitenland, maar een gewonnen artikel kan best naar mijn ouders in Nederland gestuurd worden en komt dan uiteindelijk wel bij mij terecht. Een boek ofzo zou ik graag willen winnen bijvoorbeeld, maar het komt gewoon niet bij me op om mee te doen om precies de redenen die jij noemt 🙂 Meestal vind ik het al gauw teveel moeite. Ik kan ook héél slecht tegen mensen die op Facebook hun hele tijdlijn vol hebben staan met winacties of van die acties op Instagram, dat je feed dan ineens vol staat met dezelfde foto.

 13. Ja ik die mee met winacties wanneer:
  – ik heb blog al heel lang volg..
  – ik het blog niet ineens via nog tig kanalen moet gaan volgen ..
  – ik de prijs echt superduperleuk vind..

  Dus eigenlijk bijna nooit.. 😉

 14. Ik heb er nog nooit één georganiseerd. Ik wil het wel maar ik twijfel om de zelfde reden als jij. Ik doe ook bijna nooit mee aan winactie. Ik hou er niet van om zomaar een pagina te liken.

 15. Heb wel een keertje een winactie georganiseerd. Leuk voor een keertje..

  Goed artikel, leuke gifjes ? ik doe zelden mee via de blog. Heb zelf weinig mensen die reageren op mijn blog, zelf neem ik ook geen moeite om ze naar mij toe te halen. En als ik mee wil doen dan bij “bekende”.

 16. Ik organiseer ze ook liever niet om de genoemde redenen. Vooral degene die je alleen gaan volgen en reageren om te winnen, nee die gun ik het ook niet!

 17. Zelf heb ik nog nooit een winactie georganiseerd, ik ben daar niet zo van. Ik doe ook bijna nooit mee aan dat soort acties. Alleen als ik iets heeeeeel erg leuk vind mijn of goed kan gebruiken doe ik mee. Anders gun ik het vaak liever een ander.

 18. Winacties heb ik nog nooit georganiseerd, en ik doe er ook met weinig mee. Ik ben vooral een lurker, dus dan is het gek om opeens mee te doen – alsof ik alleen voor zo’n winactie wel kan reageren ofzo, of dat de blogger dan denkt dat ik een winactietoerist ben. Als ik al meedoe moet het een heel geweldige prijs zijn, en op de één of andere manier moet de blogger dan weten dat ik hem/haar al langer volg. Het is een stuk rustiger eigenlijk als er geen winacties zijn, dan hoef ik daar ook niet moeilijk over te doen ^^ Maar het lijkt me wel leuk om er eens een te organiseren, als mijn site weer online is (wat nog 80000 jaar gaat duren waarschijnlijk, maar vooruit…).

 19. Ohja, die mensen die gewoon meedoen om te winnen, maar daarna niets van zich laten horen. Zéér herkenbaar! Zelf heb ik onlangs 1 winactie georganiseerd, met spullen die ik zonde vond om weg te doen. Ik denk niet dat ik het nog gauw ga doen. Er kruipt toch algauw wat tijd in hé? 🙂

 20. De laatste winactie die ik gaf, is zeker al een meer dan een jaar geleden. Ik moest wel lachen om dat plaatje van Christiano Ronaldo haha. Ik heb toch al redelijk wat gewonnen via blogs, maar van één winactie kreeg ik de kriebels: Ik won een schoonmaakster van Helpling en uiteindelijk belden ze 3x af (1 tot 2 uur na afgesproken tijd) dat ze ziek waren. Toen dacht ik “Komt vast omdat ik dit gewonnen heb”. En nu win ik niets meer haha!

 21. Vaak als ik winacties organiseer dan hoeven mensen alleen maar te reageren. Maar vaak krijg je dan dat mensen er te weinig moeite voor moeten doen en vervolgens word je overspoeld door reacties.
  Toevallig had ik pas een week met winacties en toen heb ik er juist veel eisen aangesteld. Wat me opviel, is dat mijn bezoekersaantallen en aantal volgers redelijk stabiel bleef en dat er veel minder reacties kwamen. Misschien wat minder leuk, maar hierdoor kreeg ik wel het idee dat de mensen die wél reageerden ook echt graag wilden winnen.
  Verder heb ik ooit zoveel verzendkosten aan pakketjes moeten betalen dat ik ook vind dat er wel iets voor teruggedaan mag worden.

 22. Ik heb ooit één winactie georganiseerd. Ik had als voorwaarde dat ze mijn facebook pagina moesten liken. Het was wel jammer dat sommige daarna je facebook pagina unliken, zodra de actie voorbij was. Tja, plank van de winactie heb ik dan ook compleet misgeslagen. Daarna nooit meer gedaan. Wel zelf meegedaan aan winacties van andere blogs. Ook wel een paar keer wat gewonnen, maar dat zijn wel van blogs geweest, die ik zelf ook volg en ook op andere artikelen reageer.

 23. Hahaha ja inderdaad ie puntjes zou ik ook wel irritant vinden. Vooral die eerste ook, dat er echt van die ‘winactie-jagers’ zijn alleen maar om de gratis dingen. Ik heb er ook nooit één georganiseerd, maar zou het denk ik wel eens doen. Gewoon ook voor de ervaring. Ik heb wel eens meegedaan en ook eens gewonnen trouwens 🙂

 24. Jaa, hebben ze al contact met je opgenomen? 🙂
  Ik vind het ook jammer wanneer mensen alleen meedoen met de winacties. En wat jij zei, heb ik ook wel een beetje. Als ik een blog net ken, dan voel ik mij een beetje bezwaard om meteen mee te doen met een winactie. Ook al vind ik het oprecht een leuke blog.

  1. Ja uiteindelijk wel! Mijn email zat in hun spam box dus had gelukkig nog een reminder gestuurd. Krijg hem 1 deze dagen binnen dus ik ben erg benieuwd. Nogmaals super tof dat ik heb gewonnen en dank voor de leuke winactie.

 25. Ik heb nog nooit een winactie georganiseerd, vooral omdat ik denk dat er nog te weinig mensen op gaan reageren haha.

 26. Ik doe het wel eens, maar ik worstel dan vaak wel met hoe ik het aan moet pakken. Ik had eens een winactie georganiseerd ter viering van het zoveel jarig bestaan van mijn blog. Gewoon zelf een leuk pakketje gekocht en samengesteld. Met het idee om één van mijn vaste lezers/bezoekers er een plezier mee te doen. En er werd heel veel op gereageerd. Helaas wel door mensen die nog nooit eerder op mijn blog waren geweest. Via de statistieken kwam ik er achter dat mijn winactie was gedeeld op verzamelpagina’s met wel honderden winacties. Dus via daar kwamen er allemaal mensen die meededen puur voor de kik om wat te winnen. Zo stom! Misschien niet eerlijk, maar een hoop van die mensen heb ik niet laten meedelen in de winactie.

 27. Tot nu toe heb ik één keertje een win actie gedaan. Mijn blog bestaat binnen kort ook pas een jaar. Gelukkig ging het bij mij helemaal goed en deden de mensen leuk mee. Van mij mocht iedereen mee doen, dus liet ze zelf kiezen via wat ze mee wilde doen. Mij valt het vooral op dat er heel vele de zelfde winacties zijn. Hoe vaak zie je wel niet een winactie voor een telefoon hoesje. Als ik er meer mag en kan doen. Wil ik wel iets wat niet heel vaak voor komt

 28. Ik organiseer ook niet zo veel winacties. Zelf doe ik wel mee, maar voornamelijk idd op blogs die ik volg. Heel af en toe kom ik via iemand die ik wel volg een winactie tegen op een blog die ik nog niet kende. Meestal sla ik die over, maar als ik de winactie én de blog heel leuk vind dan wil ik nog wel eens reageren en de betreffende blog gaan volgen.

 29. Haha leuk stuk! Ik doe het ook bijna nooit, vooral omdat ik het een hoop gedoe vind en omdat ik altijd bang ben dat er juist géén reacties komen want dan voel je je als blogger ook zo lullig. De eerste winactie op mijn boekenblog loopt ook niet super, maar daarvan weet ik nu wat ik de volgende keer anders moet doen. Ik vind het wel heel leuk om er mensen blij mee te kunnen maken, maar inderdaad… dan wil je ook graag dat het serieus genomen wordt.

 30. Sommige dingen zijn echt herkenbaar. Zoals die regels die niet goed gelezen worden. En ik vind het ook echt mega irritant als je ik weet niet hoeveel pagina’s moet liken. Dan doe ik dus al niet mee. En als ik mee doe dan vind ik het écht leuk. Ga niet meedoen om het maar te winnen.

 31. Ik merk inderdaad altijd wel dat er ineens reacties komen van mensen die nog nooit op mijn blog geweest zijn en ook inderdaad reacties die mee doen maar de regels niet gelezen hebben. Ik vind het irritant maar niet zo vervelend dat ik daarom geen winactie doe.

 32. Ik wacht nog steeds op reactie van de winnaar van mijn vorige actie van moederdag. Getagged, bericht gestuurd, maar niks…. pfffff!
  Ik denk er echt aan om zoals jij gewoon geen win-actie meer te doen.
  Er steekt zoveel tijd in en je krijgt er precies zo weinig voor terug…. (Fb-opvolgen, zelf teveel spammen en inderdaad mensen lezen niet!,…..)

  Zo jammer! Ik las op twitter een reactie die neer kwam om ‘Winactie-toeristen’ – Ik vond dat een zéér treffend woord!

 33. Ik begrijp wat je bedoelt. Ik organiseer ook niet vaak winactie, omdat ik vind het niet leuk idd dat mensen niet goed lezen wat de regels zijn. Zo veel moeite is het ook weer niet. Toch ga ik het binnenkort doen, omdat mijn blog een jaar bestaat, denk ik.

 34. Haha leuke post! Ik organiseer zelf heel af en toe een winactie, maar ook niet meer zo vaak. Heb dan gelukkig ook geen duizenden voorwaarden, inderdaad alleen Bloglovin. Dat vind ik toch wel kunnen. Gelukkig heb ik ook voornamelijk dames die dagelijks op mijn blog reageren die dan ook hier aan mee doen en niet allerlei neppe volgers!

 35. Dat zijn voor mij inderdaad ook redenen om (bijna) geen winactie te houden. Ja, rond mijn blogverjaardag heb ik er een gedaan, en die ging zowaar goed! Een paar reacties, en alleen mensen waar het ook goed bij terecht is gekomen 😀

  Wat trouwens ook zo’n leuke is: ik heb wel eens een winactie gedaan, waarbij gewoon he-le-maal niemand meedeed! Daar zit je dan met je goede gedrag, en een in jouw ogen leuke prijs, en niemand doet mee! En ik stel nou niet bepaald veel eisen, een reactie met dat je meedoet was bij die winactie al genoeg. Ook omdat ik geen zin heb om bij elke deelnemer te kijken of ze dat hele lijstje aan ‘regels’ afgewerkt hebben.

 36. Nog nooit aan eentje meegedaan. En ook nog nooit eentje georganiseerd. Al heb ik ooit wel eens een aantal boeken die ik wilde wegdoen, gewoon weggegeven op mijn blog, maar dat was dan gewoon aan wie reageerde, zonder verdere regeltjes.
  Ik vind er weinig aan. Moest er door een blogger die ik echt vaak lees een actie worden gedaan voor iets wat ik echt graag zou willen, dan doe ik misschien wel mee, maar alle blogs afschuimen op zoek naar goodies, dat hoeft voor mij echt niet.

 37. Hahahahahaha ja ik las van de week ook al zoiets ergens, weet niet meer waar, dat er zelfs mensen zijn die hun hele gezin mee laten doen op 1 actie of zo, en ik dacht echt huh? Daar heb ik niet eens ooit een keer aan gedacht!

  Ik heb zeker weleens mee gedaan maar alleen bij die blogsters in dit geval die ik toch al lees en waar ik graag over de vloer kom en dan NOG, als het om zeep, geurtjes of schoonheid gaat? Dan zeg ik al dat ik het een ander meer gun, hahaha Kortom ik doe dus niet mee aan elke winactie die voorbij komt, wat moet ik ermee als ik het zelf niet gebruik of al weet dat ik het niet ga gebruiken.

  Maar ik kan mij voorstellen dat zoiets ontzettend lastig is. Overigens heb ik het wel een keer gedaan, nog voor ik terug was op blog en dan op FB met mijn ATelier, ken jij die eigenlijk al Sas? Atelier Sutherland, tik maar eens in 😉 En daar heb ik ooit een winactie gehouden om likes te vergaren en heb toen 3 schetsen verloot. Dat is eigenlijk heel natuurlijk gegaan en alleen mensen die mij al kenden zijn dat gaan doen… dus elke tekening is goed terecht gekomen.

  X

 38. Ja ja ja! Oh wat fijn, ik dacht dat ik de enige was waarbij het altijd mislukt. Dit zijn dus echt de redenen dat ik -uiteraard op uitzonderingen van speciale gelegenheden- winacties liever aan andere over laat. Én daarnaast het lijkt op mijn blog gewoon niet aan te slaan, meestal 4/5 reacties en dan is het done. Dus nee, voor mij ook maar héél zelde een winactie en het is ook maar héél zelfde dat ik zelf er aan mee doe!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *