Wanneer vind je jouw blog succesvol?

Succesvol zijn. Betekenis: 1) •succes hebbend. (2) 1) Erdoor 2) Een goed gevolg hebbend 3) Geslaagd 4) Met goed gevolg 5) Voorspoedig. Succes wil iedereen denk ik wel hebben. Succes kan namelijk op alle mogelijke manieren. De ene vindt dat hij succesvol is als hij veel geld heeft, de andere als hij een carrière heeft gemaakt of weer iemand anders heeft weer een hele andere definitie. Succes is breed en heel persoonlijk gebonden. Hier schreef ik al eerder een artikel over.

 photo 20140111_1144352_zpsd700cbe7.jpg

Ik ging eens nadenken over mijn blog. Want wat is nou een succesvol blog? Deze meningen zullen namelijk ook wel erg verdeeld zijn. De ene vind het erg belangrijk hoeveel bezoekers er komen hoewel een ander juist reacties belangrijk vind. Het gaat tegenwoordig heel vaak over cijfertjes, volgers en het bereik van je blog. Dingen die ik eigenlijk helemaal niet zo belangrijk vind. Ja, ik ben zeker trots op alle volgers die ik heb maar de insteek is dat ik het nog steeds voor mezelf doe.

Ik zie wel eens blogs die 10.000 volgers hebben maar op elk artikel 5 reacties. In mijn ogen is dat géén succesvolle blogger. Omdat ik succesvol zijn zo niet definieer. Een ander kan dit weer heel anders zien.

Wanneer ik mijn blog succesvol vind? Als volgers vaste volgers worden en het leuk vinden terug te komen. Als bloggers het de moeite vinden te reageren op mijn artikelen. Ik vind mijn blog succesvol als ik er zelf veel voldoening uithaal. Inspiratie voor artikelen, enthousiast worden over onderwerpen en het oprecht leuk vinden telkens uiteenlopende artikelen te verzinnen. Dat is voor mij succes met mijn blog, iets wat ik in mijn ogen al heb bereikt en graag zo wil houden.

Succes verdien je door hard te werken, je passie te vinden, jezelf te ontplooien & verbeteren en door kansen te grijpen. Dit werkt bij alle aspecten van succes dus ook zeker bij bloggen.

Wanneer vind jij jouw blog succesvol?

About the Author

47 Comments

Paul

Mijn blog is succesvol als ik plezier beleef aan het schrijven van nieuwe stukjes. Klinkt egoïstisch, maar daarom ben ik begonnen. Alle reacties op de stukjes zijn motivatie om weer een volgend stukje te schrijven. Ik ben niet goed op social media, dus het aantal volgers zegt mij weinig.

Reply
Nina

Ben het helemaal met jou eens! Ik geloof best dat het tijd en moeite kost om veel en vooral trouwe volgers te krijgen. Dat laatste lijkt mij belangrijker. Je kunt nog zoveel volgers hebben, maar inhoudelijke en persoonlijke reacties vind ik veel belangrijker.

Reply
Ester

Interessant artikel. Ik blog inmiddels zelf alweer 14 jaar op hetzelfde domein, maar echt een bekende blog is het nooit geworden. Ik ben tevreden over de bezoekersaantallen, maar vergeleken bij ‘grote’ blogs is het niks. Echt veel reacties krijg ik ook niet. Toch ben ik tevreden. Waarom zou ‘succesvol’ zijn persé nodig zijn. Ik vind het juist belangrijk om tevreden te zijn met wat je hebt, succesvol of dan misschien ietsje minder.

Reply
Marcella

Ik deel jouw mening. Als je zo’n hechte groep volgers hebt mag je oprecht trots zijn. Een bedrijf wat wil samenwerken heeft daar naar mijn idee meer aan dan bij 10.000 lezers die eigenlijk geen volgers zijn. Waarschijnlijk werkt Google gewoon goed 😉

Reply
Miriam

Mooi gezegd! Ik ben mijn blog begonnen écht voor mijzelf (lees: slecht geheugen, dingen terug kunnen lezen en zien enzo) en dat lukt ook echt. Ik geniet van mijn eigen blog en een éxtra leuke bijkomstigheid is alle leuke volgers en reacties die ik er op krijg. De grotere blogs volg ik wel (een aantal), maar de kleinere en persoonlijke (lifestyle) blogs vind ik eigenlijk veel leuker. Ik hoop ooit mijn kinderen mijn blog na te laten zodat ze zien wat hun moeder allemaal heeft uitgevreten in haar jongere jaren 😉

Reply
Wanda

Grappig om alle reacties hierop te lezen! Tja, ook voor mij staat het plezier voorop, zolang ik er zelf lol aan beleef en zolang er nog mensen zijn die het leuk vinden om mijn blogs te lezen, dan is het prima. Natuurlijk zou het super leuk zijn als heel veel mensen mijn blog lezen en reageren maar is zeker geen maatstaf voor mij althans of mijn blog succesvol is of niet. Ik heb echt geen illusie dat ik met bloggen mijn geld kan verdienen dus dan vind ik de term succesvol ook niet zo op de plaats.

Reply
Lydie

Zoals sommige al schrijven, het halen van voldoening uit je blog. Dat vind ik erg belangrijk. Verder vind ik het erg leuk om reacties te ontvangen en om te zien dat een artikel vaak gelezen wordt.

Reply
Evelyne

Ik weet al langer dan vandaag dat ‘k niet de populairste ben, zowel in ’t echte leven als de internetwereld. Toen ‘k m’n blog startte wou ‘k nieuwe mensen leren kennen, maar dat bleek niet zo makkelijk te gaan als eerst gedacht. Toch ben ‘k blij met m’n volgers & de reacties die ‘k krijg. Dat maakt mij & m’n blog toch wat succesvol.

Reply
jeapiebel

Definitie succesvol voor iedereen is zo anders. Ik verbaas mij ook vaak dat 10.000+ volgers hebt en zo weinig comments. Dat maakt het zo ongezellig. Ik vind dat je mooi schrijft. Een blog is pas succesvol als je er zelf veel voldoening uithaalt. Dat is het.

Reply
Merel

Ik vind het vooral belangrijk dat de mensen terug komen naar mijn blog omdat ze bijvoorbeeld vinden dat ik leuk schrijf of dat de onderwerpen mensen aanspreken.

Reply
Renske

Prachtig artikel! Ik vind een succesvolle blog ook een blog met vaste bezoekers, bezoekers die de tijd nemen te reageren en vooral het plezier en de voldoening die ik er zelf uit haal. Het aantal volgers en unieke bezoekers is hartstikke leuk hoor, maar uiteindelijk gaat het mij om het plezier dat ik erin beleef. De statistieken bekijk ik ook echt niet dagelijks, wat, niet eens wekelijks, haha.

Reply
Sheila

Precies wat jij zegt!! Ik vind het daarom ook veel leuker en interessanter om blogs zoals die van jou te volgen. De grote blogs volg ik niet eens. Ze zijn zo onpersoonlijk. Je kan dan wel 1000-en bezoekers hebben, maar het is ook geven en nemen. Als je niet de moeite neemt om te reageren op mensen of anders niet eens een bezoekje aan een ander brengt, vind ik het niets. Ik ben echt blij met onze vaste volgers en voel me vereerd als er nieuwe mensen een reactie achter laten. Ik heb liever 20 reacties en 100 bezoekers aan een artikel, dan 1000 bezoekers en 2 reacties.

Ik schrijf voor mezelf, maar het is zo fijn om reacties te krijgen van je lezers! Dat maakt het leuk en persoonlijk.

Reply
My cup of Latte

Als ik mijn ei er in kwijt kan! & het is fijn als je soortgelijke mensen op je blog krijgt & die dan ook nog eens reageren! Ik kijk helemaal niet naar het aantal volgers, zou niet weten hoeveel mensen mij volgen, en blog echt puur wanneer ik daar zin in heb! ZO heb ik tegenwoordig heel veel inspiratie, maar word er weinig gereageerd, en dat is dan ook prima. Het moet wel een hobby blijven en geen strijd om een groot aantal bezoekers te krijgen! Lieve oprechte reacties waaraan je kunt zien dat mensen de moeite hebben gedaan je blog te lezen dan van die halve en zeer korte reacties! 😉

Reply
Vivian

Dit heb je echt mooi geschreven! Ik heb hier laatst ook over nagedacht: wanneer ben je een goede dan wel ervaren blogger? Ik denk dat het ook heel belangrijk is om bewust bezig te zijn met bloggen, bewust stil te staan bij je ontwikkeling als blogger en bij de impact en de content van jouw blog.

Reply
Lysanne

Wanneer bloggen succesvol is… ik zelf vind dat mijn blog succesvol is wanneer de artikelen gelezen worden. Hoeveel reacties ik krijg, dat maakt mij niet veel uit. Veel reacties ontvangen is natuurlijk leuk, maar één of twee reacties van vaste lezers is ook voldoende.

Reply
Sofie Katelijne

Ik vind de reacties van lezers net als jij ook heel belangrijk. Je blogt voor jezelf maar het is toch altijd extra leuk om wat feedback te krijgen 🙂

Reply
Nicky

Ik vind reacties en vaste volgers inderdaad ook belangrijker dan pageviews. Of als ik zie dat een bezoeker veel meer dan een pagina bekijkt. Dan is diegene toch écht geïnteresseerd in wat ik te vertellen heb? 🙂

Reply
Marieke

Interessant onderwerp! Ja, ik vind mijn blog succesvol. Sowieso, omdat ik iets doe wat ik leuk vind en waar ik mijn passie in kwijt kan. Dat anderen mijn blog blijkbaar ook lezen en dat ik al een paar hele toffe dingen heb mogen meemaken dankzij mijn blog, is mooi meegenomen. Ik vind interactie met lezers en andere bloggers overigens veel prettiger dan hele hoge bezoekersaantallen te hebben. Hoge bezoekersaantallen hebben terwijl je werkelijk géén idee hebt wie deze lezers zijn voelt voor mij een beetje awkward eigenlijk haha.

Reply
Mariska

Zelf vind ik een succesvolle blog wanneer ik veel bezoekers mag verwelkomen. Ik zie en lees op andere blogs dat reacties gewoon minder lijken te worden, helaas, want ik vind reacties echt super leuk! Het is niet anders. Ik vind het fijn als ik mijn inkomsten (blog is mn bedrijf) en cijfers hoger zie gaan.. maar ik snap dat dit voor jou weer heel anders is 🙂

Reply
Linda

Ik sluit me bij jou aan! Ik heb niet heel veel volgers (in absolute cijfers dus) maar wel regelmatig wat reacties en ook wel wat vaste reageerders/volgers en dat vind ik belangrijk. Net als plezier hebben in het schrijven 🙂 Ik heb het nu zó druk dat ik de afgelopen weken vrijwel niets geschreven heb en dat vind ik wel jammer, maar het is niet het einde van de wereld. Het is oké, want het is mijn plekje en echte lezers komen toch wel weer terug 🙂

Reply
セレネ

Ach, pas als iemand meer dan een jaar niets plaatst haal ik de blog uit mijn leeslijst 🙂 En jij plaatst nog regelmatig genoeg iets!

Reply
Els

Voor mij is het succes van mijn blog, het plezier wat ik eraan beleef. Nieuwe mensen leren kennen, leuke gesprekken, leuke post, leuke swaps. Daar word ik blij van. Al vind ik het groeien van mijn blog ook wel heel leuk om te zien.

Reply
Michelle

Ik sluit me eigenlijk gelijk bij jouw aan. Als ik plezier aan het bloggen beleef, en een ander weer aan mijn blog dan doe ik het goed. Ook vind ik het erg leuk om steeds meer vaste lezers te verwelkomen, een teken dat het eerste dus wel goed zit 😉

Reply
Anita

Toevallig heb ik vandaag ook een artikel over bloggen online gezet. Succes is inderdaad voor iedereen anders. Voor mij zit succes ook niet in de hoeveelheid volgers of page views maar juist in inspireren en blij zijn met wat ik doe!

Reply
annouska

Ik denk de laatste tijd veel na over of ik mijn blog succesvol vind en vooral wanneer dat is. Ik vind het moeilijk om dat te bepalen.

Voor mij is mijn blog momenteel niet succesvol genoeg en ik ben vooral aan het kijken hoe ik dat wel kan behalen. Want het gaat niet om hoeveel volgers denk ik, maar om de verwarmende en eerlijke reacties die tellen.

Reply
Astrid

Hey Sas,

Dit is wel iets om over na te denken inderdaad. Ik vind mijn blog succesvol, omdat ik met veel plezier dagelijks blog, ik vaste volgers terug zie komen en ook dat nieuwe volgers blijven komen. Ik krijg leuke reacties, mails, ideeen etc. Maar ook leuke samenwerkingen komen voorbij. Het is voor mij een grote hobby en passie. Ik vind mijn blog ook succesvol omdat ik anderen ermee inspireer en ermee help. Maar vooral omdat ik zelf ook blij van mijn eigen blog word!

Liefs!

Reply
Simone

Ik ben het wel met je eens. Al denk ik dat “de grote blogwereld” er anders over denkt.

Reply
jackie

Dit is niet echt iets waarmee ik voor mezelf bezig ben…
Maar succesvol is voor mij een blog die mijn aandacht rekt, mij terug laat komen..
en wat je zegt, sommige mega blogs hebben bijna geen reactie’s (mijn idee is dat het komt omdat er minder contact is zoals ‘wij’ dat hebben)

Reply
Sabine

Leuk: eentje om over na te denken!! Ik moet zeggen dat ik het wel heel fijn vind om te merken dat steeds meer mensen lezen en ook blijven hangen. Maar of dat echt succes maakt? Succes is voor mij als ik veel voldoening en energie haal uit wat ik doe, en daar ontzettend gelukkig van word. Dat ik iemand heb kunnen helpen met bepaalde info of vragen krijg. Dat ik achter mijn computer zit te lachen om weer een geweldige reactie. En dat ik een warm gevoel krijg van al die prachtige lezers die de moeite nemen te reageren op wat ik schrijf. Als ik er gelukkig van word: dan voelt dat als geslaagd en dus succes! 😀

Reply
Saar

Toen ik opnieuw de blogwereld binnen kwam, iets meer dan twee jaar geleden, had ik niet meteen de hoop op duizenden volgers of zelfs veel reacties. Ik had zin om artikelen te schrijven en mijn ding kwijt te kunnen. Maar in de loop van de tijd ga je je succes inderdaad gaan aftoetsen aan het aantal volgers en de reacties of bezoekers. En terwijl je daarmee bezig bent, verlies je eigenlijk de passie een beetje. Dat besefte ik onlangs en dus ging ik mezelf heroriënteren.

Oftewel, ik ging gewoon maar wat doen. En dat werkt voor mij. Ik vind het leuk om artikelen te schrijven en dan ook nog eens reacties te krijgen. Ik ben blij met mijn vaste volgers (en reageerders, want niet iedereen die mij volgt zegt ook wat) en ik ben blij dat mensen het de moeite vinden om terug te komen!

Dus mijn definitie van succesvol komt vast vrij goed overeen met de jouwe!

Reply
Daniëlle

Ik ben ook helemaal niet van de cijfers. Zolang ik er veel plezier in heb, vind ik dat mijn blog succesvol is. Als ik er geen plezier in zou hebben, zou dat ook gelijk te zien zijn op mijn blog. Daarnaast vind ik het heel leuk om te lezen dat volgers terugkomen, daar doe ik het ook voor. Eerst was ik wel van de cijfers, maar daar werd ik niet gelukkig van. Sinds ik dat losgelaten heb, is het bloggen voor mij veel leuker geworden.

Reply
Marion

Leuk artikel, zelf denk ik dat iedere blog wel succesvol is. Iedereen heeft iets anders. Ik denk dat voor mij succesvol staat voor het proberen leuke en orginele artikelen te plaatsen. Dat anderen dit leuk vinden om te lezen is super leuk maar zie ik meer als een extraatje. Gaat er vooral om dat ik het leuk vind om te schrijven en mijn blog te ontwikkelen. Natuurlijk is het iets anders als het je baan is geworden, maar voor mij is het vooral een hele leuke hobby!!

Reply
Bibiane

Eentje om over na te denken wel…. Voor mij is mijn blog succesvol als ik trots kan terugkijken op het proces dat ik al aflegde. Uiteraard komen er ook wel eens wat cijfers bij kijken, maar de terugkerende lezer vind ik belangrijker dan de lezer die per ongeluk eens op mijn blog terechtkomt….

Reply
Morgaine

Eigenlijk hetzelfde als jij, ik heb liever 100 vaste bezoekers die OOK reageren eventueel, dan dat ik die 10.000 volgers heb die niets zeggen, hahahaha En zover, 84 volgers op bloglovin en 119 per mail die volgen, over de 200, het is een vaste ploeg die reageert met soms een nieuwe erbij, vers bloed, en dat is leuk!

Oh ja, als ik mensen kan laten lachen, dan ben ik ook heel tevreden, iedereen, rijk of arm, heeft tegenwoordig zoveel sores aan zijn of haar hoofd, dat ik dat ook best belangrijk vindt, ontspanning, middel bloggen en vertellen of laten zien.
X

Reply
Ilse van Kreanimo

Voor mij is google analytics nog steeds Chinees …
Ik leer er beetje bij beetje mee werken en het is wel leuk om de cijfertjes te zien….

Maar voor mijn is mijn blog een succes sinds het moment dat ik merkte dat collega’s, mama’s aan de schoolpoort en zelfs wildvreemden in het dorp echt wel lazen wat ik schreef.
Dat is voor mij ook de klik geweest om er iets meer tijd in te gaan steken, want het was niet voor één man en een paardenkop en niet meer puur en alleen voor mezelf: ik werd gelezen!

Ik vind dat Tineke gelijk heeft: elke blog is succesvol, zolang de blogger zelf het maar graag doet! 😀

Reply
zwartraafje

ja, hier ben ik het echt mee eens. Voor mij zijn het niet zozeer de cijfers. Uiteraard vind ik het leuk wanneer iemand me begint te volgen maar ik vind het veel leuker wanneer ik hen nadien ook effectief zie terugkomen en merk dat ze met plezier mijn blogposts lezen.

Reply
daenelia

Voor mij is het van geen enkel belang óf mijn blog succesvol is. Dat voorop. Maar mijn film-site is meer succesvol dan mijn ‘blog’ site. En dat ligt aan het aantal bezoekers, niet aan de comments. Ik heb er zelfs over nagedacht om comments op mijn ‘blog’ site uit te zetten. Maar het is een sociale site, waar gezellige mensen komen babbelen, dus ik laat reactiemogelijkheden open.
Voor onze RP site waren we succesvol omdat we een rij schrijvers aantrokken, en daarnaast redelijk wat lezers hadden. Het ligt er inderdaad dus maar net aan wat je met je site wil.

Reply
sammie

Als je blog je baan is zijn de cijfers wel belangrijk om succesvol te zijn, maar als het je hobby is zoals bij de meeste van ons is het toch altijd succesvol? Ik zie het als een hobby net als alle andere hobby’s en als ik er plezier aan beleef dan is de hobby succesvol 😀

Reply
Lies

Goeie vraag, want eigenlijk schrijf ik mijn blog vooral voor mezelf, maar ik begin nu toch te merken dat ik meer een meer ga kijken naar de statistieken. En daar moet ik het helemaal niet voor doen. Zolang ik plezier heb in deze hobby is het helemaal ok.

Reply
Jenn

Ik sta er een beetje hetzelfde in als jij volgens mij. Mijn eerste gedachte toen ik de titel las was ‘zo lang ik er voldoening uit haal en tevreden ben over mijn blog’. Ook ik ben natuurlijk trots op mijn volgers en ik vind het ook geweldig dat er vaste mensen steeds terug komen om mijn schrijfsels te lezen. Maar ik heb niet de ambitie om van mijn blog mijn werk te maken, het blijft een hobby dus voor mij is succes niet afhankelijk van bezoekersaantallen of andere cijfertjes.

Reply
Tineke

Ik vind dat iedere blog succesvol is! Bloggen is naar mijn mening een hobby (waar sommige mensen hun werk van kunnen maken). En een hobby is succesvol wanneer diegene veel plezier beleefd aan zijn of haar hobby!
Liefs

Reply

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *