Blog dingen die ‘not done’ zijn

Al menig artikelen over het oude/nieuwe bloggen heb ik bij collega bloggers voorbij zien komen. Ik schreef zelf ook al eerder wat artikelen over bloggen, een beetje in de negatieve context ervan. Ik knap af op een blog als… en dingen die ik niet snap #blogeditie. Nou zijn er zeker een aantal dingen die ik zelf not done kan vinden als bloggers dit doen.

Dit is mijn persoonlijke mening. Voel je je aangesproken omdat je deze dingen doet? Lekker blijven doen als jij je er goed bij voelt. Echter vind ik ze vaak irritant en vervelend en zijn het voor mij redenen om weg te klikken of te ontvolgen.Een post of foto van iemand overnemen (zonder toestemming)
Oh zo vervelend. Een bijna klakkeloos artikel geheel overnemen (hallo originaliteit) of gewoon foto’s overnemen. Ik vraag me altijd af waarom? Doe lekker je eigen ding of als je het echt-echt-echt wilt hebben vraag dan even toestemming en vermeld dit ook bij het artikel. 9 van de 10 keer gebruik ik eigen foto’s of gemaakte plaatjes. Dit, omdat ik het zelf fijn vind origineel en authentiek te zijn.

Mocht ik toch een plaatje gebruiken staat hier altijd de bron onder. In het begin van het bloggen deed ik dit zeker vaak niet, maar na het lezen van dit artikel op Bringinghappiness (het origininele artikel kon ik niet terug vinden) ben ik mijn archief gaan opschonen met eigen plaatjes of het vermelden van een bron.

De inspiratie voor een post/artikel niet vernoemen
Ik kom wel eens op fijne inspiratie als ik posten van mede bloggers lees. Ik vermeld dan altijd even dat ik de inspiratie kreeg van bron (…), hoewel dit niet een artikel overnemen is vind ik dit toch wel zo netjes. Als ik het artikel niet had gelezen had van de desbetreffende blogger, was het artikel ook niet verschenen.

Niet laten zien dat het een samenwerking betreft
En toch zie ik het nog vaak he. Dat ik weet dat het een samenwerking is (omdat ik de linken in het artikel herken van een eigen samenwerking) en het nergens staat vermeld. Of soms gewoon niet echt duidelijk. Met een tekentje, een sterretje of hier klein ergens onderaan. Zelf heb ik duidelijk bovenaan staan dat het om een samenwerking gaat. Zo is dit altijd duidelijk voor de lezer dat ik er een product/geld voor heb ontvangen. Dit beïnvloed mijn mening over het desbetreffende product trouwens niet.

Mooi ook om even te vertellen: ik kreeg een emailtje van een contact persoon van een bedrijf: die vroeg of ik het zou weg kunnen laten voor een hoger bedrag. Dat ze het toch maar probeerde te vragen hoewel ze wel mijn antwoord kon inschatten n.a.v. ons email contact. Uiteindelijk kan het, voor minder geld er toch bij worden gezet. Dit is echt een voorwaarden en hier wijk ik dan ook echt 100% niet vanaf. Ik vind het zelf misleiden van mijn lezers en wil eerlijk en transparant blijven. Lees hier de voorwaarden die ik stel aan een samenwerking.

Bloggers die niet geloofwaardig zijn met samenwerkingen
Ik zie soms wel eens samenwerkingen voorbij komen waarvan ik niets geloof. Ze zijn super te spreken over het product, terwijl het van hot naar her schiet met de onderwerpen van de samenwerking. Nou ben ik ook guilty, ik deed dit in het begin van mijn blog ook. Ik was zó vereerd dat bedrijven met mij wilden samenwerking. Echter, de laatste 2 jaar ben ik erg kritisch als het gaat om samenwerkingen. Past het bij mij? En mijn blog? Heb ik aan het product ook nog wat ná de samenwerking? Er zijn nu genoeg bedrijven die ik thanks, but no thank you heb gemaild. Soms vind ik het wel jammer, blogs die ik eerst graag las zijn nu zo commercieel dat er bijna alleen samenwerkingen en/of winacties verschijnen.

Spammen in reacties
Dat eeuwige spammen wat bloggers soms doen vind ik ook erg vervelend. Na een reactie op een artikel staat er bijvoorbeeld: Like ditditofdit of volg me op de volgende kanalen. Doe mee met mijn winactie, linkje. Linkje en nog meer linkjes. Niet. Doen. Ik verwijder ze altijd met de tekst Link verwijderd, en spreek de persoon er ook op aan om dit niet meer te doen. Ik beslis en zie zelf wel of ik iets wil doen of dat ik je wil volgen.

 photo 20140111_1144352_zpsd700cbe7.jpg

Je link achterlaten in het comment vak
GRRRR. Haat-factoortje. Wat een vreselijk iets. De comment met daaronder naam en link van hun blog. Die ook al vermeld staat in het desbetreffende vakje. Ik haal altijd netjes de link weg met Link verwijderd en vermeld aan die persoon dat ik er niet van gediend ben.

Bloggers die volgers kopen
Ik schreef er al eerder een artikel over, belachelijk! Meer hoef ik er denk ik niet over te zeggen. Ik kreeg zelfs 80(!) reacties met al jullie meningen. Mooi te lezen dat de meeste vinden dat je volgers moet verdienen. Dat is toch ook veel en veel leuker (en de insteek van het bloggen?)

Bloggers die het doen om de statestieken en volgers
Punt. Geen uitleg nodig toch denk ik zo?

Follow, unfollow, follow. Oh. Unfollow. Toch maar volgen
Oh die mentaliteit tegenwoordig he. Ik volg iedereen want dan volgen ze me terug. En ik reageer dan niet op artikelen of foto’s op Instagram, maar heb er wel weer een volger bij. Oh, ze volgt me niet terug? Unfollow. Pfff. Soms kan ik er gek van worden. Vooral op Bloglovin’ waar de aantallen blijven stijgen, zakken, stijgen, weer hetzelfde zijn. Volg mijn blog omdat het je aanspreekt niet om volgers te krijgen.

‘Leuke post’-reacties
Leuke post.
Leuk artikel.

Dat dus.
Vreselijk! Ik krijg vaak van dit soort reacties, ook nog eens in combinatie met de link eronder van haar/zijn blog. Ik bedoel: Common! Soms wordt het artikel niet eens gelezen en willen ze alleen maar reageren voor het reageren. Want dan kom je vast wel een kijkje bij hun nemen. Heel lullig: op sommige artikelen is Leuk artikel, helemaal niet van toepassing omdat het over iets heel vervelends gaan. Of er staan vragen in een comment die als je had gelezen al beantwoord waren. Zucht. Mijn advies? Reageer dan lekker niet. Het hoeven geen ellende lange reacties te zijn maar een beetje inhoudelijk is toch wel fijn.

Ik snap best als je heel wat blogs leest (steekt hand op, want ik doe dat ook) je geen tijd hebt om bij elk blog een hele lange, inhoudelijke comment achter te laten. Maar ik probeer wel wat meer te zeggen over het artikel dan Leuk geschreven, of leuk artikel. Om zo ook mijn waardering aan de blogger te laten blijken, voor de tijd en energie die de blogger in het stuk heeft gestoken. Want hey, bloggen is best nog een klusje.

Twitter: De archief posten
Ik vind ze zwaar irritant. Soms staat er niet eens goed bij vermeld dat het een oude post is, waardoor ik oude artikelen aan het lezen ben. Tevens is het vaak niet meer relevant. Wie wil er nu lezen over de verkoop van ons appartement of dat ik 5 jaar geleden stom werk had? Of van die posten over: Hoe bak ik de lekkerste pepernoten die dan verschijnen in de zomermaanden? Als bloggers wat willen terug lezen vragen ze het wel aan je, of typen het in bij de zoekfunctie.

Haat-reacties
Zoals ik heb geleerd: ‘Heb je niets aardigs te zeggen, hou dan je mond.’ En daar hou ik me ook wijselijk aan. Want wat heeft het voor zin iemand de grond in te branden? Wel uit ik mijn mening bij een blogpost. Ik zou het misschien niet zo snel kopen, of vind iets niet mooi. Maar als een ander er plezier van heeft, who cares? Laat elkaar in waarde.

Maar verder is bloggen super leuk hoor haha 😉

Wat is voor een echte NOT DONE blog-ding voor jou?

Ik had dit artikel al tijden in mijn concepten staan, maar kwam tot nieuwe inspiratie voor dit artikel door Northflix. Puntje 2 heb ik dus netjes gedaan 😉

41 reacties op “Blog dingen die ‘not done’ zijn

 1. Grinnik! Gelukkig heb ik van de meeste irritaties geen last. Ik heb maar een klein clubje lezers (al járen dezelfde; waaronder jijzelf!) en die zijn allemaal heel netjes.

 2. Meestal plaats ik op twitter maar een artikel dat één dagje oude is. Maar dan wel nieuwe tekst en foto’s er bij. 😀 Ik snap je helemaal in dit artikel en toch zo herkenbaar. 🙂

 3. Heel wat dingen zijn herkenbaar. Zeker wat reacties betreft. Als ik niets te zeggen heb op het artikel dan reageer ik gewoon niet. Ik denk dat een blogger toch niets heeft aan mijn ‘leuk’.
  Het followen en unfollowen durf ik op bloglovin ook te doen. Niet omdat mensen mij moeten volgen, neen, soms heb ik minder tijd en dan ruim ik de te volgen blogs op. En dan heb ik weer meer tijd en denk ik: die had ook een leuk blog, dus voeg ik weer toe. Maar ik denk dat het niet zo irritant is als de mensen die het doen voor volgers. Er zit namelijk veel tijd tussen en ik denk niet dat het echt opvalt *hoop ik toch*

 4. Weet je wat nog herkenbaar is. Per ongelijk te snel klikken waardoor je reactie er 2 maal staat en dan nog extra berichtje posten met excuses omdat het ene verwijderd mag zijn.
  Zou ikzelf niet doen je weet toch automatich dat er iets misgelopen zal zijn ?

 5. Ikzelf lees soms blog per blog bij als ik even.niet online ben geweest maar post dan maar 1 reactie ipv voor elke post dat ik van die blog gelezen heb.

 6. Zeker een aantal punten zijn herkenbaar. Ook bij anderen kan ik me daaraan storen.
  Bijv. mensen die na hun reactie nog een x de bloglink zetten. Je hebt gewoon het daarvoor bestemde vakje.
  En sponsor artikelen die heel klein of niet staan aangegeven. Meestal kan ik wel aan het onderwerp zien dat het weer om een sponsor artikel gaat. Dan komen er ineens weer bij een aantal blogger een blogpost online over telefoonhoesjes etc. Beetje jammer vind ik dat.
  Ik vind het juist zo leuk dat je je blog zo persoonlijk houdt. 🙂

 7. Zeer herkenbaar! Een persoonlijke afknapper voor mij is ook een houterige schrijfstijl: je hoeft van mij echt geen ster te zijn, maar je moet wel een béétje kunnen schrijven… die archiefartikelen vind ik ook altijd zo erg!

 8. Dit is echt een lijstje waar ik me vrijwel helemaal in herken. Archief-posten storen me niet zolang het is aangekondigd dat het om een oudere post gaat. Misschien moet ik toch maar eens nadenken over hoe ik bij een recensie kan vermelden wanneer het om een recensie-boek gaat. Dat doe ik eigenlijk niet specifiek. Ik vermeld het wel bij mijn aanwinsten-post waar je duidelijk kan zien welke boeken ik zelf kocht en welke ik mocht ontvangen van uitgeverijen. Maar tot nu toe heb ik het nog nooit bij de recensies zelf vermeld.

 9. Raak gesproken! Vooral het niet vermelden dat het om een samenwerking gaat, vind ik ontzettend vervelend. Zelf doe ik dit klein onderaan, zodat het duidelijk is. En als ik een samenwerking heb, vertel ik in het artikel zelf vaak ook dat ik een product heb mogen ontvangen. En ohhh, dat follow, unfollow and repeat… Vreselijk!

 10. God Sas, ik had dit kunnen schrijven!
  De blogwereld is een apart en vaak egoïstisch wereldje, maar het bloggen is te leuk om het niet te doen.
  En gelukkig zijn er ook leuke, lieve en oprechte mensen actief online en wat mij betreft ben jij daar één van!

 11. Hey Sas,

  Ow ja zo herkenbaar haha. Vooral het eerlijk zijn over samenwerkingen, inspiratie en het hele follow-unfollow gebeuren. Daar word ik ook zo moe van. Als ik zie dat er bloggers zijn die mij volgen en snel weer ontvolgen en daarna weer volgen etc, blokkeer ik ze gelijk. Zo vervelend! Of van die Nederlandse bloggers die op Instagram bijvoorbeeld een bot aan hebben staan, zodat ze op jouw foto’s reageren met “great post”. Sorry?! Blokkeren die handel! Echt heel irritant haha.

  Liefs!

 12. Vooral dat follow unfollow word ik wel eens knettergek van. Dan heb je in een keer 20 volgers bij en dan 1 dag later weer 10 minder omdat je niemand van die 20 hebt terug gevolgd. Ik volg iemand omdat ik dat leuk vind en zijn of haar feed geweldig vindt om te volgen.

  Zelf heb ik ook geen moeite met oude blogs delen. Als ik ze al heb gelezen klik ik het gewoon weer weg.

 13. Haat reacties, daar heb ik gelukkig in al die jaren geen last van gehad. Begrijp ook echt niet dat mensen dit doen, je bereikt er niks mee ! Maar ach spam, zo ontzettend vervelend. Ik ben blij dat ik een goede filter heb, maar als ik zie wat er binnen komt..

 14. Helemaal mee eens. Al maak ik me nog wel eens schuldig aan “mooi geschreven” als reactie, omdat ik veel blogs volg waar fictieve verhalen en/of gedichten op verschijnen waar ik niet altijd meer op te zeggen heb. Dat compliment wil ik dan toch even maken 🙂 Alleen als het gemeend is natuurlijk.

  Al die samenwerkingen en dingen afkopen vind ik best zonde van het bloggen. Soms weet je inderdaad niet meer wat echt is en wat niet. Doe mij dat authentieke maar! Zelf doe ik dan ook geen samenwerkingen.

 15. Haha, die laatste zin <3
  Ik werk nog niet zo heel veel samen, maar meestal zet ik het wel onderaan in plaats van bovenaan, omdat ik dat mooier vind staan. Het staat er wel gewoon duidelijk en niet in kleine lettertjes o.i.d. want het moet niet per se weggefrommeld worden. Maar het belangrijkste voor mij is dat het er ergens duidelijk staat aangegeven.Ik kreeg een keer de vraag om een samenwerking zonder vermelding en met follow-link. Toen heb ik natuurlijk nee gezegd, maar ik vind het zo jammer dat ze dan waarschijnlijk toch wel een nieuw iemand vinden die het wel doet.

 16. Helemaal mee eens. Alhoewel ik soms ook vergeet om mijn inspiratiebron te melden (vandaag nog, gauw editen). Ik vind trouwens je laatste zin wel heel grappig: maar verder is bloggen wel heel leuk hoor. Haha, agree.

 17. Oh ja ik had het er laatst ook met Northflix over, mensen die niet aangeven geïnspireeerd te zijn door, of ergens aan zijn gekomen door.. zo stom! Samenwerkingen niet vermelden, ook stom. Foto’s jatten, ook stom! Haha, hele hoop is stom. Gelukkig gaan er ook een hele hoop dingen goed! 😉

 18. Helemaal mee eens. Bloggers die niet geloofwaardig zijn met samenwerkingen daar wordt ik zo moe van. Ik het follow/unfollow feestje.. bah. Haat reacties snap ik al helemaal niet 🙁 .

 19. Hihi een hele lijst. Maar inderdaad ze zijn stuk voor stuk irritant. Zelf ben ik blij met iedere comment die ik krijg, maar inderdaad soms dan hebben mensen je blogje niet eens gelezen en reageren dan alleen met ‘leuk’ of ‘mooi gemaakt’. Dan heb ik liever dat je een paar dagen later de tijd neemt om mijn blog te lezen en iets meer inhoudelijke comments achterlaat. Bloggen moet leuk zijn en geen verplichting. Soms dan heb ik even geen zin om blogs bij te lezen, dan doe ik het ook niet. Want dan weet ik toch niks leuks om achter te laten. Zelf vind ik het ook erg vervelend als de foto’s allemaal een andere afmeting hebben ( tenzij het iets van een collage is), de tekst alle kanten opspringt en als de tekst gewoon niet samenhangt. Meer de inhoudelijke vorm van het bloggen dus.

 20. Haha, dat is nogal een lijstje! Maar ik herken er wel veel van! Zo vind ik het vervelend als bloggers niet eerlijk zijn over of iets wel of niet een samenwerking is en dat follow/unfollow-spelletje (dat ik vooral op Instagram zie) vind ik ook best wel irritant. Volgers kopen? Daar had ik nog nooit van gehoord. De linkjes in reacties via CommentLuv vind ik overigens wel fijn. Ik vind het zelf altijd leuk om via blogs weer andere blogs tegen te komen en heb al regelmatig door CommentLuv leuke blogposts gevonden.

 21. Ik kan mij in sommige punten wel heel hard vinden. Ik moet toegeven, ik schrijf zelf geen reviews of heb geen samenwerkingen. Maar vind de blog veel minder leuk als opeens de blogger himself alleen nog reviews schrijft. Sterker nog, ik lees die niet eens meer.. Ik hou meer van het persoonlijke in een blog. Ik ga dan wel niet het follow-unfollow-spelletje spelen, maar hou die blogger in het lijstje. Er komt hoogstwaarschijnlijk ooit een tijd dat ik toch een schrijfsel tegen kom die mij wel boeit 🙂

 22. Veel van jouw bovenstaande punten heeft er aan doen bijdragen dat bij mij uiteindelijk de knoop is doorgehakt om te stoppen.

 23. Ik moet zeggen dat de mentaliteit met buitenlandse bloggers gewoon anders is.Daar help je elkaar als je ergens met je blog niet uit komt en je support elkaar veel meer. Het is dan ook echt not done om iets niet leuks te zeggen over iemands outfit. Een blogger heeft daar veel tijd ingestoken en jij kan het dan wel niet mooi vinden maar dat hoor je dan niet te zeggen. Dan zoek je gewoon iets wat je wel leuk vind of je wenst iemand een fijne dag. In Nederland vinden we het altijd maar gewoon om vooral ook kritisch te zijn en je ongezouten mening te moeten geven. Dus ik heb niet zo ontzettend veel nederlandse bloggers en heb hier dan ook niet zoveel mee te maken gehad. Oh, er schiet me ineens iets te binnen, vorige week had ik een post geplaatst over de Hoge Veluwe en toen zei( een nederlandse blogger) dat ik een leuke rok aanhad!!!!!! Ik had helemaal geen outfit foto geplaatst!!! Hahaha, dus ja ik snap m.

 24. Hahaha wat een leuk artikel! (eigenlijk zou ik nu gewoon op ‘post comment’ moeten drukken, hahaha) Sommige dingen herken ik wel, zo vervelend als mensen alleen zeggen ‘leuk artikel’ als je zo je best hebt gedaan inderdaad! Dat waardeer ik sowieso in jou heel erg, je laat altijd inhoudelijke reacties achter. Het hoeft inderdaad niet lang te zijn, maar gewoon even iets leuks of liefs zeggen is altijd fijn 🙂 Vind ik ook veel leuker om te lezen.

  Ik vind het vervelend als je een video aanklikt met een titel als ‘DIT OF DIT BLABLABLA’ en dat blijkt dan maar 3 seconden van die hele video te zijn :’) Ik heb ook een hekel aan ontzettend veel spel- en grammaticafouten. Daar kan ik echt op afknappen. Of mensen die in iedere zin ineens Engelse woorden gooien terwijl dat niet nodig is (ik bedoel, ik gebruik ook gewoon woorden als ‘random’ en ‘überhaupt’ (das trouwens Duits, maar goed) maar niet zomaar when het niet nodig is 😉

 25. Ik snap je op héél veel punten volledig. Met het nalaten van een link, soms doe ik dit wel, maar enkel indien er geen mogelijkheid is om de link in het desbetreffende vakje te plaatsen. Verder probeer ik steeds creatief te zijn en als ik iets baseer op iemand anders z’n artikel dan vermeld ik het er sowieso bij, dit zou ik zelf ook gewoon fijn vinden!

 26. Ik ben het helemaal met je eens! Ik snap best dat sommige dingen heel verleidelijk zijn, maar ik denk dat je uiteindelijk veel blijer bent met je blog als je alles op een eerlijke manier doet.
  En wat betreft het reageren: ik reageer alleen als ik een artikel echt leuk (of bijzonder of indrukwekkend) vond om te lezen, ik zou het zelf ook niet leuk vinden als mensen bij mij alleen maar reageren om het reageren.

 27. Jaaa, allemaal eens! Gelukkig heb ik de ‘follow-unfollow’ nog niet gehad, maar wat niet is kan nog komen zeggen ze.

 28. Ik snap je ergernissen. Vooral het niet eerlijk zijn over samenwerkingen staat bij mij hoog op mijn lijstje. Ik moet zeggen dat ik het zelf wel onderaan zet, eigenlijk gewoon omdat ik er nooit echt over nagedacht heb om het bovenin te zetten, het heeft geen reden en is zeker niet bedoeld om mijn lezers te misleiden. Maar ik begin mijn artikel wel met iets als ‘van webshop x kreeg ik de vraag of…’ of iets anders waardoor het (volgens mij) wel duidelijk is dat het om een samenwerking gaat. Spammen en je link extra achterlaten in de reacties vind ik ook zo vervelend, er staat niet voor niks een vakje speciaal voor je link…

 29. Ik begrijp je ergernissen helemaal (en gelukkig maak ik me er zelf niet schuldig aan).
  En met dat volgen en ontvolgen hou ik me niet zo bezig, ik vind het wel leuk om volgers te hebben, maar ik volg zelf ook alleen de blogs die ik leuk vind, dus ik begrijp even goed dat mensen mijn blog maar niets vinden omdat ze met hele andere dingen bezig zijn in hun leven dan ik.

 30. Helemaal eens met je lijstje natuurlijk! Maar ik moest wel even lachen over de archiefposten. Daar heb ik zelf dan weer geen hekel aan gelukkig, want soms zijn ze erg interessant. Zoals deze, ik klikte er op twitter op (op bloglovin’ stond hij daarstraks waarschijnlijk nog niet), waar bij stond dat hij uit het archief kwam. Heel maf, want ik zie nu dat het een nieuwe post is 😉 Maar als ik die hekel had gehad aan archiefposts had ik deze vandaag niet gelezen haha

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *