Q&A: Veel gestelde vragen over samenwerkingen op mijn blog

Ik krijg regelmatig vragen over de samenwerkingen die ik op mijn blog heb met bedrijven. Hoe kom je aan ze en wanneer ga je een samenwerking aan of wijs je hem juist af. Het leek me dus naast het artikel Tips & Trucs voor samenwerkingen met bedrijven, een Q&A over de meest gestelde vragen over samenwerkingen op te stellen. Let op: Dit zijn mijn bevindingen en mijn mening over samenwerkingen. Dit kan voor iedereen anders zijn.

 photo 20140111_1144352_zpsd700cbe7.jpg

Wanneer ga je een samenwerking aan?
Er zijn een aantal dingen die ik noodzakelijk vind als ik een samenwerking aan ga. Allereerst moet de email me aanspreken. Soms is de taal of de opzet van een email al een no-go. Daarnaast wil ik dat het bij mij en mijn blog past. Krijg ik een item voor mijn blog moet ik het ook echt willen gaan gebruiken. Het bedrijf zelf moet ook passen bij mij. Een beauty samenwerking zul je hier dus niet tegen komen.

Wanneer wijs je hem af?
Als de bovenstaande dingen niet van toepassing zijn. Of als ze niet aan mijn eigen eisen willen voldoen. De meeste afwijzingen zijn op basis van het feit dat bedrijven niet willen dat er bij staat dat het om een samenwerking gaat. Super leuke samenwerkingen heb ik hiervoor ook afgewezen.

Waar komen al de leuke bedrijven die interesse hebben vandaan?
Ik heb geen idee. Echt niet haha. Het begon langzaam op de komen in 2012 en nu stromen ze gewoon binnen.

Heb je nog tips voor het krijgen van samenwerkingen?
Straal wat uit met je blog en wees jezelf. De samenwerkingen komen dan vanzelf wel. Als bedrijven een blog aanspreekt maakt het dat ze eerder geneigd zijn een samenwerking aan te gaan. Het moet denk ik ook niet je insteek zijn om producten & geld te krijgen voor je blog.

Wat zijn de afspraken die je maakt omtrent een samenwerking?
Ik maakte al eerder een artikel met daarin de voorwaarden die ik stel aan een samenwerking. Ik heb een documentje gemaakt met deze voorwaarden die ik altijd mee stuur. Altijd vraag ik dan ook schrijftelijke (via de email) een bevestiging van deze voorwaarden. Zo kan je altijd op iets terug vallen.

Hoe vaak verschijnt er een samenwerkingsartikel op je blog?
Ligt er een beetje aan hoeveel aanvragen ik krijg. Krijg ik er 5, dan zal elke week er 1 online komen op een andere dag. Ik probeer het zo goed mogelijk te verspreiden. Meerdere samenwerkingen in een week zie je bij mij niet verschijnen. Mijn blog is een persoonlijk lifestyle blog en het gaat mij niet om de samenwerkingen. Ik leef dan ook niet van de inkomsten van mijn blog en dit maakt het voor mij makkelijk heel selectief te zijn in de samenwerkingen die ik kies.

Wat/hoeveel geld moet ik vragen voor een samenwerking?
Wees trots op je blog, je mag best wat vragen voor een artikel. Zolang jij er blij mee bent is het prima toch? Soms vraag ik wat een bedrijf aanbied voor bedrag of ik stuur een bedrag wat ik verwacht mee. De laatste jaren komt het niet meer zovaak voor dat ik een geldbedrag krijg, aangezien ik 9 van de 10 keer liever een leuke, bruikbaar product heb.

Hoeveel tijd ben je gemiddeld kwijt aan een samenwerking?
Ik denk niet heel veel meer dan aan een normaal artikel. De foto’s die ervoor gemaakt worden en de linken die erin verwerkt worden nemen even veel tijd in beslag. Wel lees ik zo’n artikel wat extra vaak door, om er zeker van te zijn dat er aan alle eisen van mijn en hun kant is voldaan.

 photo 20140111_1144352_zpsd700cbe7.jpg

Al mijn samenwerkingen staan in de categorie: blog met daarbij bovenaan de tekst dat het gaat om een samenwerking.

Mocht je toch nog vragen hebben aan de hand van dit artikel kan je altijd reageren bij de comments of me een emailtje sturen op iliveformydreams@live.nl.

Hoe ga jij om met samenwerkingen?

23 reacties op “Q&A: Veel gestelde vragen over samenwerkingen op mijn blog

 1. Leuk om te lezen hoe jij met samenwerkingen om gaat. De laatste tijd is er veel discussie over het gebruik van no follow links. Die eis stelt Google namelijk. Hou jij je daar ook aan?

 2. Wat leuk om te lezen! Hier nog geen samenwerkingen maar is geen must ook momenteel eerst mijn weg zoeken ๐Ÿ™‚

 3. Goed stuk, ik vind dat je dit echt heel mooi professioneel aanpakt altijd! Ik doe weinig samenwerkingen, alleen als het echt bij mij past en ik het echt leuk vind inderdaad.

  1. Dankjewel voor je lieve compliment. In de loop der jaren zoveel meegemaakt dat je vanzelf leert wat je wel en niet wilt en je eisen zijn.

 4. Leuk om te lezen en supergoed dat je geen dingen accepteert die je niet passend vindt. Lijkt me soms toch lastig daar een lijn tussen te trekken.

 5. Af en toe ga ik weleens een samenwerking aan maar meestal wijs ik het af omdat het gewoon echt niet bij mijn blog past of dat ik niet aan hun eisen wil voldoen door een artikel in een bepaalde richting te moeten schrijven.

 6. Herkenbaar inderdaad. Ik ga ook geen samenwerkingen aan met bedrijven die niet bij mijn blog passen. En inderdaad de inhoud van de mail en hoe deze is opgesteld is belangrijk, eens!

 7. Handig artikel om even na te lezen, al doe ik het meeste zelf ook al. Dat van die voorwaarden meesturen, is wel echt een goede tip ๐Ÿ™‚

 8. Interessant om te lezen! Ik heb nog geen samenwerkingen gehad, zou het wel graag eens willen. Ook voor de ervaring. Krijg wel mailtjes van bedrijven, maar meestal past dat dan toch niet bij mijn blog helaas.

 9. Dit is een artikel waar mensen die net met samenwerkingen beginnen zeker wat aan hebben! Zelf heb ik nog nooit een vraag tot samenwerking gekregen, dus ik ben daar niet echt mee bezig. ๐Ÿ™‚

 10. Handige tips! Ik ga zeker een contractje opstellen nu ik dit zo gelezen heb, zo kunnen er ook geen misverstanden ontstaan. Ik word af en toe ook benaderd voor een samenwerking maar doe het alleen als het goed bij mij en mijn blog past.

 11. Leuk dat je hier weer eens een artikeltje over schrijft! Ik ben nu een paar samenwerkingen aan gegaan en merk dat ik iedere keer weer bij leer. Super leuk! Ik hoop dat er nog vele volgen in de toekomst.

 12. Ik heb nog maar รฉรฉn samenwerking gehad en vond het erg leuk om te doen.
  Het primeert zeker niet – ik wil gewoon schrijven en ik hoop op lezers.
  Ik ben blij met de groei die mijn blog al heeft meegemaakt en dat is voorlopig zeker voldoende!

 13. Wat een fijn artikel!
  Ik ben nog nooit een samenwerking aangegaan maar hoop stiekem dat mijn blog nog wel gaat groeien en dit ooit gebeurd. Het lijkt mij gaaf. Maar anders blijf ik ook nogstteds veel plezier beleven aan mijn blog hoor ๐Ÿ˜‰

 14. Zoals je al weet, doe ik daar niet aan en als ik al iets aangeef, doe ik dat vanuit mijn hart omdat ik het zelf echt heel leuk vind om te doen of te vertellen, vaak weet de andere partij dat niet eens, hahahaha

  X

 15. Handig artikel. De vorige had ik ook al gelezen. Wij zijn wel al een paar keer benaderd en ook nu loopt er een samenwerking. Maar we nemen ook niet alles aan. Wat jij zegt, het moet wel bij ons passen. Want ik vind het leuke aan bloggen (en het lezen van andere blogs) als het persoonlijk is. Het is echt niet de bedoeling om om de zoveel over een product te schrijven aan de hand van een samenwerking. Het is dus leuk om tussendoor iets te ontvangen/proberen, maar daar moet het bij blijven. Leuk voor er eens naast. Maar zeker niet overheersend. Ik denk ook dat als jij om de dag een product zou aanprijzen, ik mijn interesse zou verliezen in jouw blog.

  In ieder geval bedankt voor de handige tips!

 16. De laatste tijd ben ik wat samenwerkingen aangegaan en dat was leuk om te doen. Maar het is bij mij ook niet het doel achter mijn blog. Ik heb er wel een pagina voor aangemaakt, dat leek me dan wel handig.
  En inderdaad, het moet wel iets zijn wat bij me past, anders zou het heel raar voelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *