Bewust worden van je voeding

Al een tijdje ben ik bezig met bewuster eten. Ben ik te dik? Nee. Wil ik afvallen? Ook niet. Ik wil gewoon wat fijner in mijn vel zitten en hoop dat ik dit ga bereiken door te letten op mijn voeding. Eet ik dan helemaal geen lekkere dingen meer? Nee, maar wel met mate. Ik sta niet in de supermarkt te kijken op etiketten wat erin zit, maar als ik ‘lekkere’ trek heb wil ik voor iets gezonder kiezen. ik ben zeker al op de goede weg en wil dit gaan doorzetten.

 photo 20140111_1144352_zpsd700cbe7.jpg

Een tijdje terug besloot ik dat de knop om moet. Ik ben iemand die zeker van lekkere dingen houd. Mede doordat ik niet snel dik wordt kan ik eigenlijk alles eten. Hoewel ik niet meer zo strak ben als jaren geleden is het zeker te overzien. Heel erg veel ben ik niet aangekomen.

Bij Amy zag ik het artikel een maand eten zonder toegevoegde suikers en ik vond het zeker inspirerend om te lezen! Het leek me fijn om daarom een artikel te maken wat ik precies wil bereiken/anders wil doen. Daarnaast lijkt het me fijn na een maand of 2 maanden een artikel te maken met de vooruitgang.

Dus. Wat wil ik nou precies anders?

Afspraken met mezelf

Ik heb een afspraak met mezelf gemaakt: doordeweeks geen chocolade. Eet ik dan veel chocolade op een dag? Nee dat niet maar wel elke dag een klein beetje. Een koekje met chocolade erin of een stukje chocola van een reep. Ik beperk het nu tot het weekend. Telkens als de gedachten er is ‘ik heb trek in chocolade’ neem ik een appel, een volkoren cracker met kaas of iets anders. Het hoeft niet perse gezond te zijn maar wel gezonder dan wat ik van plan was. En dit is natuurlijk ook de afspraak voor andere lekkere dingen.

Sporten

Ik mis het skaten. Ontzettend erg. Ik merk dat doordat ik niet meer skate, mijn conditie een stuk slechter is (lees: we deden pieten gym op mijn werk en ik deed fanatiek mee. De dag erna voelde ik me een oma van 80). Ik wil dus zeker meer gaan bewegen. Wandelen doe ik op een dag zeker wel genoeg met mijn werk, maar ik wil daarnaast actiever bezig zijn thuis. De gewichtjes zijn dus weer gehaald en ik ga weer thuis sporten.

Ik ben zeker op de goede weg en wil dit gaan proberen vol te houden. Over een tijdje dus een update.

Zijn jullie bewust bezig met wat je binnen krijgt?

44 reacties op “Bewust worden van je voeding

 1. Goed dat je wilt letten op je voeding. Dat wil ik ook doen. Sinds ik verhuist ben is er zo’n vijf kilo bij gekomen. En dat zorgt ervoor dat kleding me minder mooi staat én ik bepaalde broeken niet meer pas. Ik had een tijdje geen energie om hier fanatiek mee aan de slag te gaan, maar dat ga ik nu juist wel weer doen. Ik zit niet meer lekker in mijn vel, dus het is tijd voor actie. Ik ga gezonder eten en wil ook kritischer zijn op mijn voeding. Weg met die kilo’s!

 2. ik let de laatste maanden meer op wat ik eet. Vooral het verbruik van vlees wil ik serieus terugschroeven, want ik was wel een vleeshond. Veel te veel dan gezond (en verantwoord) is.
  En ik eet sowieso graag groenten, dus minder vlees en meer groenten kan alleen maar een goed voornemen zijn… 😉

 3. Heel goed dat je dit gaat doen! Ik ben eigenlijk al jaren heel erg bewust mee bezig met wat ik binnenkrijg en doordat ik problemen heb met eten (niet mentaal zoals een eetstoornis, maar ik reageer heel allergisch op eten) ben ik nog extra bewust met wat ik binnenkrijg. Ik sport ook normaal, maar ik heb een balance board voor bij de wii U gekocht, dus daarmee hoop ik al extra mijn spieren op een leuke manier te trainen!

 4. dit is wat ik ook echt moet doen…
  nu ik al maanden met mijn gezondheid aan het knoeien ben
  zelfs (even?) niet kan sporten moet er iets veranderen…
  het ontbreekt me alleen aan ruggengraat

  succes

 5. Mooi voornemen volgens mij! Ik probeer mijn maaltijden gezond te houden en dat stukje chocolade.. dat mag ik dan meestal wel 😉 Zolang ik het maar bij één stukje houd. Sporten ging bij mij de laatste tijd ook niet heel goed, maar ik ben nu weer fanatiek bezig en dat geeft heel veel energie!

 6. Ik ben vanaf vandaag weer meer gaan letten op wat ik eet. Ging de laatste weken niet altijd goed. Succes, hopelijk voel je gauw weer lekker in je vel.

 7. Goed bezig! Ik ben echt een beetje een jojo wat dat betreft. Op dit moment moet bij mij ook echt de knop weer om, want ik voel me echt fijner als ik gezonder eet. Maar ja, al die verleidingen in de decembermaand kan ik maar lastig weerstaan. 😉

 8. Wat goed zeg. Niet omdat wilt afvallen, maar om jezelf wat fijner te voelen. You go girl 🙂 Ik eet al een dikke 1,5 jaar geen chocolade meer (en ik was écht verslaafd!), dus ik weet zeker dat jij je eigen regeltjes ook kunt volhouden. Zet ‘em op 😀

 9. Het kan natuurlijk helemaal geen kwaad om op te letten wat je eet. Al doe ik dat eerlijk gezegd niet. Maar ik snoep ook haast nooit en eet best gezond en gevarieerd. Alleen die dropjes op mijn werk, he….

 10. Heel goed van je! Ik ben me er ook bewust van maar meer om het feit dat ik snel dik word. Dus ik moet wel….wat soms heel lastig is, zeker in december 🙁
  Maar ik eet gezond en beperk een lekkere traktatie tot in het weekend. En ik moet meer gaan sporten dan dat ik nu doe!
  Succes iedereen!

 11. Ik ben er zeer zeker bewust mee bezig, en het is ook een uitdaging om vers en gezond te blijven eten als je soms de middelen niet hebt. De beste manier om van snaai en drankjes af te komen als frisdranken bijv. is om de armoede grens in te gaan, hahaha en dat meen ik serieus, als je er geen geld voor hebt, dan haal je het ook niet en ga je zoeken naar de gezonde dingen omdat je moet eten en liefst gezond, dus zo goedkoop mogelijk, vers en verantwoord.

  Ik wens je succes toe met deze uitdaging 😉

  x

 12. Mooi geschreven! Ik probeer er zelf ook meer bij stil te staan maar vind het wel lastig hoor. Alle dingen waar je op moet letten en ook het feit dat de juiste producten vaak duurder zijn. Misschien dat ik me eerst wat beter in moet lezen.

 13. Nu ik glutenvrij moet eten en daarbij ook op de lactose moet letten ben ik heel bewust met voeding bezig…
  Vanaf februari wordt dat trouwens nog bewuster… Dan start ik met de opleiding Voedingsleer.

 14. Heel goed van je! Vaak hoor je van mensen die niet aankomen juist ‘ach het kan toch geen kwaad’. Ik ben dan altijd zo benieuwd naar de echte gezondheid van die mensen, vooral over 10 a 20 jaar. Zelf ben ik dus wel iemand die snel aankomt. Het zit helaas in de familie ( geen smoes) en ik moet er dan eens in de zoveel jaar echt aan geloven om weer af te vallen. Nu is dus ook weer zo’n moment, donderdag ga ik naar de Diëtiste om het allemaal wat anders aan te pakken. Want de bedoeling is natuurlijk niet dat ik over één a twee jaar weer moet gaan diëten. Succes met je doelen!

  1. Ik ga niet geheel zonder suiker eten, alleen het artikel inspireerde mij om zelf wat bewuster van voeding te worden. Wat vaker een ‘snack’ door iets gezonds te vervangen en alleen in de weekenden wat chocolade te eten.

 15. Zonder suiker lijkt me heel moeilijk, dat zit dus echt overal in. Maar het is wel verstandig om de lekkere trek te vervangen door gezondere trek. Succes!

 16. Zonder suiker lijkt me heel moeilijk, sat zit dus echt overal in. Maar het is wel verstandig om de lekkere trek te vervangen door gezondere trek. Succes!

  1. Ik ga ook niet geheel zonder suiker eten. Het artikel van Amy inspireerde mij alleen een artikel over mijn eigen bewust zijn van voeding te plaatsten.

 17. Ik probeer zeker wel op te letten dat ik niet teveel snoep bijvoorbeeld. Ook koop ik tegenwoordig biologische kip.

  En ik loop dagelijks hard voor de gezondheid.

  Leuk dat je weer thuis gaat sporten!

 18. Goed dat je bewust met eten bezig bent! Ikzelf doe dat ook, eet veel fruit en groente en stop niet alles maar in mijn mond wat er voor me ligt. Mijn grootste valkuil is wel dat als er snoep, chocolade of wat voor ongezonds dan ook in huis is, dat ik het maar moeilijk kan laten liggen. Oplossing: geen snoep en koek in huis halen, maar brood en fruit en noten. Helpt echt!

 19. Ik snoep sowieso eigenlijk nooit. Alleen nu dat er pepernootjes zijn enzo, dan wel. Maar verder kun je het op één hand tellen.
  Buiten dat let ik ook niet op wat ik eet eigenlijk. Ik geniet liever zolang het kan en probeer gewoon gevarieerd te blijven eten.

 20. Hey Sas,

  Wat goed dat je hiermee bezig bent! De laatste tijd ben ik ook vooral aan het opletten wat ik eet. Maar net als jij kan ik ook wel gaan minderen met chocolade haha, ben er zo dol op! Maar ik eet wel vooral veel fruit ipv snoep of snacks tussendoor. En daarnaast eten wij ’s avonds vaak Jamie Oliver gerechten, die zijn ook erg gezond en zeer lekker 🙂 .

  Succes!

 21. Goed bezig.

  Ja ik ben sinds mei dit jaar bezig met gezonde gewoontes.
  Zo eet ik veel meer fruit. En eet ik ook veel meer groentes. Zonder sausjes 🙂
  Ik ben gaan minderen met brood, melk, aardappels en pasta’s. Want daar kon mijn maag en darmgestel een stuk minder tegen dan ik dacht. Nu ik dat een stuk minder eet voel ik mij niet meer zo opgeblazen.
  Verder drink ik veel meer dan voorheen. En probeer ik een hoop suikervrij te drinken. Zoals koffie en thee. Geen frisdranken meer. (met verjaardagen maak ik nog wel een uitzondering.
  Wees blij met ieder stapje “gezonder” leven. Dan is het makkelijker vol te houden dan wanneer je alleen naar je eindpunt zou kijken.

 22. Goed dat je bezig bent met bewust eten. Ik probeer het snaaien tot het weekend te beperken en dat lukt aardig. Zo blijft mijn gewicht stabiel, maar in de december maand is het toch wat lastiger met al dat lekkers overal..

 23. Goed van je dat je er zo bewust mee bezig bent. Ik moet bekennen dat ik niet heeeel erg op mijn eten let, maar over het algemeen eet ik ook wel gewoon gezond dus dat is ook niet echt nodig (al is de december maand voor mij wel heel erg lastig, en iets minder gezond 😉 )

 24. Heerlijk dat je alles kunt eten zonder veel aan te komen. Daar ben ik toch echt wel jaloers op. Maar toch heel goed om de knop voor jezelf om te zetten. Fijn om nog wat lekkerder in je vel te zitten! Wat een goede voornemens zijn dit, lekker mee aan de slag gaan. You can do it! 🙂

 25. Ik let eigenlijk ook altijd wel een beetje op wat ik eet, maar soms nog lang niet genoeg. (Ik vond pietengym vroeger altijd zooooo leuk!)

 26. Ik ben helemaal niet bewust van wat ik naar binnen werk op een dag. Eigenlijk best slecht. Ik wil ook iets beter opletten met wat ik allemaal naar binnen werk op een dag. Wan inderdaad, ’s avonds een koekje of een snoepje is bij mij ook meer gewoonte geworden, dan uitzondering..

 27. Goed zo! Je kan dit! Ik heb in april (misschien wel maart?) mijzelf het doel gesteld geen suiker meer in de koffie te doen en ik merk dat ik sindsdien zoveel minder zin heb om te snoepen e.d.. Ik ben me daar heel veel fitter door gaan voelen!

 28. Door mijn lactose intolerantie moet ik altijd opletten met eten. Daarnaast had ik overgewicht en ben ik af gaan vallen. Inmiddels heb ik een gezond gewicht, maar ik probeer nog 4 kilo af te vallen aangezien ik dan mijn ideale gewicht heb en het niet erg is als ik toch weer een paar kilo aankom 😉

 29. Wat goed van je! Ik vind het ook herkenbaar. Zelf probeer ik ook bewuster te eten en minder suiker al is dat nu erg moeilijk met de feestdagen. Maar als je dat vertelt aan mensen, wordt er snel al gereageerd als: ach dat heb jij toch niet nodig? Ok, misschien qua gewicht niet maar we willen toch allemaal gezond leven? Dus ???? voor jou en ga zo door!

 30. Wat lief dat je mijn artikel noemt en wat ben je goed bezig Sas! Het loont echt om een tijdje wat beter op te letten, ik voelde me er een stuk fitter door. Maar jezelf alles ontzeggen is ook niets en helemaal niet nodig 🙂 Succes met deze gezonde flow!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *