Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!Protected: Spijt

This content is password protected. To view it please enter your password below:

1
Hersenspinsels
Previous Story
Next Story

42 Comments

 photo bannerthing_zpsjw5m6818.png

 • Reply
  Flaviena
  26/11/2015 at 13:41

  Mooi geschreven. Ik vind spijt nutteloos. Als je terugkijkt naar dingen die niet zo lekker zijn gelopen kun je er altijd lessen uit halen, soms lastig, maar ze zijn er wel.

 • Reply
  Nicky
  22/11/2015 at 12:11

  Helemaal mee eens! Zo denk ik er ook over.

 • Reply
  Anneleen
  07/11/2015 at 19:21

  Mooi om te lezen en knap dat je op deze manier in het leven staat, Sas! Ik heb van bepaalde zaken wel spijt denk ik, maar je hebt wel gelijk: alles wat je doet, hebt meegemaakt, … vormt je persoonlijkheid. Dus misschien kunnen we maar beter geen spijt hebben?

 • Reply
  Michelle
  06/11/2015 at 13:05

  Ik denk dat alle ervaringen en keuzes die wij maken, ons maken tot wie wij zijn. Soms had ik achteraf dingen wel anders willen doen, of minder energie in sommige vriendschappen willen steken.Maar spijt? Nee niet echt, want ik heb er weer van geleerd.

 • Reply
  zwartraafje
  06/11/2015 at 09:31

  Spijt lijkt me vooral een vorm van energie die verloren gaat. Dat gevoel van spijt veranderd immers niets aan het verleden of de toekomst. Het bezorgt je hoofdzakelijk een slecht gevoel maar draagt verder niet echt iets positief bij.

 • Reply
  Elvira
  06/11/2015 at 08:12

  Ja, ik wel. Het is een vaag gevoel en rationeel kan ik er best mee om, maar ik heb nog steeds spijt dat ik mijn zoontje van een paar weken oud niet mee genomen heb naar het ziekenhuis waar mijn allerliefste grootmoeder lag. Zij was al erg oud en helemaal niet meer zo goed, maar op dat moment zag alles er even beter uit en ze had me op het hart gedrukt hem niet mee te nemen. Zo’n plek vond ze niets voor zo’n hummeltje en ze zou hem als ze terug in het rusthuis was wel leren kennen. Ik heb dat gerespecteerd, maar een week later is ze gestorven. En ik heb daar altijd spijt van gehad. Ik was van alle kleinkinderen degene die bij haar het dichtste stond, ze was mijn meter, en ik belde haar twee keer per week. Het pikt ontzettend dat ze mijn zoontje niet in levende lijve heeft kunnen leren kennen, haar hand even op zijn bolletje leggen. Dat had voor mij ontzettend veel betekend.
  Dat heeft dus niets met schuldgevoel te maken, maar echt, pure spijt. Ik vind het zo jammer dat dat niet meer heeft gekund.

 • Reply
  Angelique
  05/11/2015 at 21:30

  Ik heb het dus vaak te horen gekregen toen ik weg was bij mn ex. Of ik spijt had van mijn relatie met hem. Ja en nee. Ja omdat ik veels te lang bij hem ben gebleven om een hele stomme reden. Ik was bang voor hem. Maar ook niet…Ik heb mijn zoontje gekregen en die zou ik voor geen goud willen missen, ja ik had een andere vader voor hem gewenst. En de relatie heeft mij wel onwijs veel sterker gemaakt dan dat ik ooit geweest ben.

  • Reply
   SAS
   06/11/2015 at 11:11

   Super mooi te lezen dat je er zo tegenaan kijkt Angelique!

 • Reply
  Billy
  05/11/2015 at 17:19

  ik ben best tevreden over hoe m’n leven tot nu verlopen is.
  Als ik al ergens spijt van zou hebben, is het van mijn studiekeuze na het middelbaar. Waar ik koos voor IT (dé toekomst!) ipv talen waar ik zo sterk in was…

 • Reply
  Jenn
  05/11/2015 at 15:46

  Lastig. Aan de ene kant denk ik idd ook dat alles wat er in het verleden gebeurd is je brengt waar je nu bent, dus op die manier bekeken heb ik ook nergens spijt van. Ik ben gelukkig nu. Maar aan de andere kant zou ik mijn middelbare schooltijd toch echt anders aangepakt hebben en beter mijn best hebben gedaan.

 • Reply
  Sanne
  04/11/2015 at 21:05

  Je kan beter nergens spijt van hebben want alles gebeurt gewoon om een reden. Dat maakt ons een beetje uniek.

 • Reply
  Ysanne
  04/11/2015 at 21:02

  Moeilijk vind ik dit. Ja, ik heb wel spijt van dingen maar ook weer niet. Je leert er natuurlijk veel van maar dat betekent niet dat ik het dan dus niet anders had willen doen. Dubieus onderwerp haha.

 • Reply
  Vivian
  04/11/2015 at 19:57

  Hé Sas, wat mooi! Ik moest er even over nadenken, maar ik denk dat ik ook niet echt ergens spijt van heb, vooral omdat ik gewoon enorm veel heb geleerd van de fouten van vroeger en ook van de fouten die ik nu maak. Spijt… het is wel het gevoel van ”dat had ik beter anders kunnen doen” en vroeger had ik heel snel spijt als ik brutaal was geweest of ruzie had gemaakt met mijn zus, maar uiteindelijk zijn dat ook allemaal heel verklaarbare dingen waar ik zeker van heb geleerd.

 • Reply
  Sabine
  04/11/2015 at 19:50

  Precies, mee eens! Ik heb ook nergens echt spijt van geloof ik…

 • Reply
  Anne
  04/11/2015 at 17:05

  Laatst had ik een gesprek met mijn vriendin op de fiets over spijt en voornamelijk schuldgevoelens (die meestal opdagen bij spijt). Ze vertelde me dat ze geloofde dat alles al vast stond, en dat daarom vrijwel nooit spijt had, omdat het volgens haar ‘zo had moeten zijn’. Voor mij is dat een tikkeltje anders. Ik kan me wel erg druk maken om spijt. Al denk ik dat het niet veel zin heeft om daarover te blijven piekeren als het al lang voorbij is.
  Iets veranderen in het verleden zou ik echter nooit willen, omdat ik denk dat ik dan de hele realiteit door elkaar heen knoei en alles nog erger verpest. Dat zou ik echt niet durven.
  Goed artikel!

 • Reply
  Anne-Sterre
  04/11/2015 at 16:56

  Spijt heb ik nergens van. Ik denk soms wel eens, had ik dat maar anders gedaan, maar uiteindelijk zou het leven dan niet zijn zoals het nu voor mij is. Ik vind mijn leven prima zo.

 • Reply
  Wendy
  04/11/2015 at 16:13

  Wat mooi dat je zo’n instelling hebt. En je hebt ook helemaal gelijk. Dat wat je meemaakt, maakt je tot wie je nu bent. Wie zegt dat je dat had gehad, als je het anders had gedaan. Ikzelf heb wel een aantal dingen die ik misschien wel ander had willen doen, maar ik denk ook steeds vaker: “Het had zo gewoon moeten zijn, als het niet toen gebeurt was, dan had het wellicht later gebeurd.”

 • Reply
  Saskia
  04/11/2015 at 15:48

  Nee, ik denk ook niet dat ik ergens spijt van heb of dat ik iets uit het verleden zou willen veranderen. Op dit moment ben ik dolgelukkig en dat is het belangrijkste! Soms lopen de dingen anders dan je gepland had, maar daar leer je van en wordt je alleen maar sterker van. Goed onderwerp voor een blog!

 • Reply
  Kimberley
  04/11/2015 at 14:29

  Nee, inderdaad. Sommige dingen had ik anders aan kunnen pakken en over bepaalde dingen had ik me minder (of meer, haha) zorgen kunnen maken… Maar goed, dat is niet zo en mijn leven is mijn leven, helemaal zonder spijt.

 • Reply
  Linda
  04/11/2015 at 13:50

  Mooi hoe krachtig dit artikel is. Je weet het heel kort en krachtig in woorden te vatten en dat vind ik tof.
  Ik heb wel spijt van dingen, maar dan vooral omdat ik nu weet dat ik ze beter niet had kunnen doen of zeggen. Als je alles van tevoren weet…
  Aan de andere kant leert het je wel zoveel over jezelf en het brengt je inderdaad tot waar je nu bent en dat is ook wel weer fijn.

 • Reply
  Marushi
  04/11/2015 at 13:44

  Ik heb spijt van heel veel dingen, maar het verleden willen veranderen dat nooit. Het verleden heeft mij gemaakt hoe ik nu ben. En daar ben ik trots op! 🙂

 • Reply
  Lilian
  04/11/2015 at 13:42

  Een goede levensinstelling! Ik heb er wel spijt van dat ik teveel geld heb geleend voor mijn studie. Dat blijft je hele leven als een molensteen om je nek hangen, want ik denk ook niet dat ik het ooit kan aflossen. Maar ja, het feit dat ik toen zo dom was, betekent dat ik een stuk slimmer ben geworden en dat is dan weer positief 🙂

 • Reply
  Joycerdt
  04/11/2015 at 12:21

  Pff, spijt.. Dat vind ik altijd zo’n lastige vraag. Ja, sommige dingen had ik graag anders gedaan, maar wat je ook zegt.. ik ben nu wie ik ben door de dingen die ik heb meegemaakt. Lastig.. Lfs.x

 • Reply
  Inge
  04/11/2015 at 11:10

  Echt spijt heb ik niet. Ik ben wie ik ben. Maar als ik iets zou mogen aanpassen zou ik wel heel graag van mijn faalangst afkomen. Het helpt me in geen enkel opzicht en haalt me alleen maar naar beneden.

 • Reply
  Annouska
  04/11/2015 at 10:59

  Ik heb geen spijt van dingen, maar als ik mijn leven over zou doen dan had ik wel een ander eind examen pakket gekozen zodat ik misschien wel mijn examen had gehaald. Door het halen van mijn examen had mijn hele loopbaan periode de laatste 10 jaar anders geweest. En dan was ik misschien financieel veel eerder stabiel geweest.

  Ik ben het nu wel, maar het heeft heel veel moeite gekost helaas en dat vind ik zonde. Want ik heb mezelf daardoor heel lang moeten beperken op heel veel gebieden. Maar nee spijt heb ik verder niet, het is gewoon jammer.

 • Reply
  Nesrin
  04/11/2015 at 10:59

  Heel mooi geschreven, ik had het net zo geschreven. Ik heb geen spijt en daarom sta ik nu hier en daar ben ik blij mee.

 • Reply
  Morgaine
  04/11/2015 at 10:36

  Dit is zo waar! Hier dus dito, en daarbij, wat ik eventueel anders had willen doen, lag niet aan mij, ik werd verlaten, en ja, soms vraag ik mij weleens af hoe het was geweest als hij was gebleven. Maar dan nog, ik ben gelukkig nu, veel ervaringen opgedaan en het is mooi en soms minder mooi.

  X

 • Reply
  sanne
  04/11/2015 at 10:32

  Mooi verwoord en helemaal waar!
  Ik deel die mening zeker met je, ik had natuurlijk ook gehoopt dat sommige dingen anders waren gelopen, maar die dingen hebben me wel gebracht waar ik nu ben.

 • Reply
  Zef
  04/11/2015 at 10:25

  vind die vraag tricky, ik ben het namelijk helemaal met je eens. Door de kennis en ervaring die ik heb zou ik sommige dingen anders hebben gedaan. Maar zonder het eerst op die manier gedaan te hebben zou ik dat nooit te weten komen…

 • Reply
  Aukje
  04/11/2015 at 10:20

  Je hebt helemaal gelijk. Soms denk ik wel eens, had ik maar een andere opleiding gedaan. Maar ja, dan was ik manlief niet tegen gekomen en had ons gezinnetje helemaal niet bestaan. Dus ja, de dingen die je doet zorgen voor wie je nu bent. Dat is een mooie instelling. 🙂

 • Reply
  Simone
  04/11/2015 at 10:15

  Wat heb je het mooi verwoord. Ik kan me er wel in vinden. Ik kan ook niet zeggen dat ik echt ergens spijt van heb gehad. Precies wat je zegt. Misschien dat ik dingen anders had moeten aanpakken, maar tis zoals het is.

 • Reply
  Sheelagh
  04/11/2015 at 09:50

  Leuk dat een theezakje zo aan het denken kan zetten 🙂 Ik heb ook niet echt ergens spijt van, heeft ook geen zin toch. Best fijn, ouder worden: ik krijg steeds meer rust en peace of mind over het heden èn verleden.

 • Reply
  Daenelia
  04/11/2015 at 09:30

  Zo denk ik er ook over. Ik voel me prima waar ik ben, en dat heb ik te danken aan alles wat hiervoor gebeurt is. En je kúnt niets veranderen. Dus waarom zou je jezelf kwellen met het idee dat je iets anders had moeten doen? Spijt heb ik alleen als ik iemand gekwetst heb. Dat kun je namelijk wel goed maken.
  (Ik raad je écht aan om de tv serie Being Erica eens te kijken. Ligt in het verlengde van ‘spijt’ en het accepteren dan het verleden niet te wijzigen is. Best een goeie serie, vond ik.)

 • Reply
  Tea
  04/11/2015 at 09:26

  Goede instelling, heerlijk positief! Ik zelf denk echt (veel te) vaak ‘had ik maar’ helaas en dan blijf ik er mee zitten in m’n hoofd.

 • Reply
  Nicole
  04/11/2015 at 09:23

  Hmmm goede instelling. Al heb ik wel van sommige dingen spijt. Dingen waar ik niet sterker door ben geworden of dingen die ik gewoon verkeerd heb aangepakt. Ja ik leerde ervan maar dat betekent niet dat ik het niet rot vind dat het zo gelopen is…

 • Reply
  jeapiebel
  04/11/2015 at 09:21

  Ik heb genoeg spijt van dingen in mijn leven. Als ik het kan overdoen…. Maar in het leven krijg je de kans niet, dus neem ik het zoals het is. Ik heb wel ervan geleerd.

 • Reply
  Vlijtig Liesje
  04/11/2015 at 09:14

  Spijt vind ik een spijtig gevoel. Ik houd er niet van. Ik geloof dan ook niet dat ik ergens spijt van heb.

 • Reply
  Cindy
  04/11/2015 at 08:53

  Spijt… Ik zou willen dat dingen anders gelopen hadden, maar nu het zo is als het is, ben ik er ook wel tevreden mee. Het enige waar ik spijt van heb is dat ik zo’n lastige puber was. Niet voor mijzelf, maar voor mijn ouders. Arme papa en mama..

 • Reply
  Veerlez
  04/11/2015 at 08:49

  Nee, ik heb ook nooit spijt. Ik maak mijn keuzes altijd door mijn gevoel te volgen en daardoor weet ik dat ik nooit fout zal zitten.. Ik denk je overal van leert, dus waarom spijt hebben van een situatie of keuze als je ervan geleerd hebt..
  Al moet ik zeggen dat ik heel soms wel spijt heb van een bepaald exvriendje, maar ach, daar heb ik ook een hoop van geleerd zullen we maar zeggen haha

 • Reply
  Hilde
  04/11/2015 at 08:26

  wauw wat mooi dat je er zo tegenaan kijkt! 🙂 Ik heb wel dingen waar ik spijt vna heb, maar die ‘spijt-gevoelens’ worden wel steeds een beetje minder merk ik

 • Reply
  debby
  04/11/2015 at 08:14

  Ik ben zelf iemand die overal spijt van heeft en daar ook lang over blijf piekeren. Ik kan er niets aan doen en dat zit in mijn aard. Mooi artikel zo op deze woensdagochtend

 • Reply
  Amy
  04/11/2015 at 08:05

  Wat een mooie levensinstelling Sas! Super sterk en krachtig. Ik heb juist wel af en toe dingen waarvan ik denk ‘had ik maar’ of juist ‘had ik maar niet’. Maar ach, soms lopen dingen zo..

 • Leave a Reply

  Ik ben geen spammer dus maak de som hier beneden *

   photo bannerthing_zpsjw5m6818.png