Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!Protected: Moving On #4: Dingen die ik heb geleerd van het kopen van ons eerste huis

This content is password protected. To view it please enter your password below:

1
Home sweet home
Previous Story
Next Story

32 Comments

 photo bannerthing_zpsjw5m6818.png

 • Reply
  Nicky
  06/12/2015 at 21:38

  Ik heb geen koopplannen maar ik zou zeker geen torenhoge hypotheek willen. En ik merk dat ik steeds meer zin krijg in kleine huisjes. Zal de leeftijd wel zijn… 😉

 • Reply
  Marcella
  29/11/2015 at 19:17

  Wij willen een jaar na onze verhuizing de vloer in de woonkamer vervangen en een nieuwe bank kopen. Dit in 1x doen was vast handiger, maar ons budget liet het even niet toe. Dan is het in fases doen ook prima!

  • Reply
   SAS
   29/11/2015 at 21:17

   Ik bedoel ook niet dat het niet in fases kan, dat is prima. Hebben wij ook over de jaren heen gedaan ook i.v.m. budget. (en gaan we met een nieuw huis vast ook doen, zo’n geld boompje hebben we niet in de tuin 😉 ) Ik bedoel er meer mee dat je een concreet plan bent wát je gaat doen, zodra je het gaat aanpakken. Zo hebben we al 2 keer te vloer moeten doen, terwijl we als we langer over hadden gedacht het in 1 keer goed hadden gedaan. En zo heb ik nog wel meer voorbeelden van wat we in 1 keer hadden kunnen doen.

 • Reply
  My cup of latte
  24/11/2015 at 11:24

  Wij vinden het idd ook heel belangrijk een huis te kopen binnen ons budget. Vriendjelief heeft er een berekening op los gelaten. Wat we nu ‘kosten’ en wat er binnenkomt. En dan vergelijken met een ander huis, een andere hypotheek en onze gespaarde centen. En eigenlijk kunnen we zelfs dan nog best veel sparen of iets extra;s doen in de maand! Dat vind ik wel heel belangrijk om te weten, omdat ik liever leef zonder altijd op de centen te moeten letten dan in een kast van een huis!
  Verder zijn het kleine dingen die ik anders zou willen. Zo hebben we bijv geen raam in onze woonkamer & missen we ruimte voor spullen en oa mijn vriend zijn motor, dus willen we een garage. En t allerbelangrijkste is wel dat ik nu naar een plek ga waar ik meer in de buurt ben van fam en een huis waar we kindjes kunnen laten opgroeien. We zoeken dan ook een wijk waar dat kan. We zitten nu tussen de ouderen en dat zou ik graag straks iets anders zien!

  • Reply
   SAS
   28/11/2015 at 20:17

   Goed dat je het helder voor ogen hebt als je gaat verhuizen. Dat hebben wij ook en maakt het allemaal toch een stuk makkelijker. Succes!

 • Reply
  Dawn
  23/11/2015 at 20:39

  In ons appartement was het voor mij snel duidelijk dat ik wat meer plaats buiten ging missen. We hadden een terrasje van ongeveer 1,5 m op een meter en dat blijkt in de zomermaanden toch wat te weinig. Nu hebben we een klein tuintje waar we kunnen in wroeten en van kunnen genieten.
  Ook de berging bleek veel te klein voor ons, nu hebben we veel meer plaats en kunnen we echt onze spullen kwijt. 🙂

 • Reply
  Annelies
  23/11/2015 at 19:50

  Na een tijdje in een huurappartement gewoond te hebben wist ik heel zeker dat ik in onze koopwoning een badkamer wou met zonlicht 🙂

 • Reply
  Godelieve
  23/11/2015 at 18:56

  Het is voor ons alweer ruim 27 jaar geleden dat we een huis kochten en het vorige verkochten. Ik vind dat je al heel wat waardevolle tips hebt gegeven.
  Ik zou adviseren om er bij aankoop van een huis over na te denken of je de hypotheek ook nog kunt betalen als je inkomen lager wordt!

  • Reply
   SAS
   24/11/2015 at 11:13

   Dat is zeker iets waar we deze keer ook al rekening mee hebben gehouden en de aankomende koop ook gaan doen. We hebben jaar in jaar uit best wel wat schommelingen gehad door mijn baanverlies keer op keer. Gelukkig konden we toen wel makkelijk de rekeningen betalen, iets wat zeker wel een stressfactor was in het begin.

 • Reply
  Sher
  23/11/2015 at 18:42

  Handig artikel! Ik woon nog bij mijn ouders. Maar je tips zetten me wel aan het denken voor wanneer ik samen ga wonen met mijn vriend.

 • Reply
  Manon
  23/11/2015 at 18:06

  Handig artikel! Dit zijn zeker tips die ik ga onthouden totdat het zover is 🙂

 • Reply
  Michelle
  23/11/2015 at 16:52

  Goede tips. Heel fijn dat je deze allemaal met ons deelt, als wij over een paar jaar een huis gaan kopen weet ik gelijk waar ik allemaal rekening mee kan houden..

 • Reply
  Withlovefroms
  23/11/2015 at 16:51

  Handige tips! Ik ga ze zeker meenemen als ik deze stap ga zetten! 🙂

 • Reply
  Lies
  23/11/2015 at 16:00

  Leuke rubriek! Ik heb er twee die het leuk vinden om aan het behang te krabben, ook erg leuk.. 😛

 • Reply
  Anneleen
  23/11/2015 at 14:51

  Lijkt me niet makkelijk om met zoveel zaken rekening te moeten houden… Heel veel succes!

 • Reply
  Sabine
  23/11/2015 at 14:45

  Ik weet niet of ik echt iets anders zou doen de volgende keer… misschien als ik het geld heb alle klusjes zoals verven enzo uit handen geven hahaha, scheelt een hoop gedoe en stress 🙂

 • Reply
  Morgaine
  23/11/2015 at 12:52

  Ik ken alleen maar huurhuizen, wat ik ooit geleerd heb, vooral in deze periode, winter/herfsttijd, let op of je in de zomer naar buiten kunt! Niets zo irritant dan een huis te vinden in de wintertijd, niet denkend aan de zomertijd, en dan geen balkon of andere plek te hebben dat je naar buiten kunt, hahaha

  En dan, dit huis, wel een enorm balkon, let op dat deze niet de hele dag in de volle zon staat! Waardoor je wederom eigenlijk amper buiten kunt zitten overdag, omdat je verbrand, ja ook je voeten op het beton… en de hele dag je gordijnen dicht moet houden en je deur… 😉

  Meer tips heb ik niet, hahaha

  X

 • Reply
  Inge
  23/11/2015 at 12:24

  Handige tips! Dit hele traject is helaas nog niet aan mij besteed, maar wel handig om te onthouden. (Oh en Mango is ook zo’n sloper. Alles moet kapot, want dat is leuk..)

 • Reply
  Rianne
  23/11/2015 at 12:09

  Mijn les… Op papier en met de meubels van een ander er in lijkt een huis altijd groter dan het daadwerkelijk is… Maar ach, dat houdt het spannend…

 • Reply
  Anne-Sterre
  23/11/2015 at 12:08

  Wij hebben inderdaad ook bepaalde eisen waaraan ons nieuwe plekje zal moeten voldoen. Vooral een extra kamer is iets waar we goed naar kijken, maar ook dat het een buitenruimte heeft (balkon of tuin) etc. Wat meubels betreft hebben we nog het een en ander uit de studententijd, dus sommige dingen zullen bij ons nieuw aangeschaft moeten worden, dat is inderdaad wel een goed punt.

 • Reply
  Saskia
  23/11/2015 at 11:23

  Een concreet plan voor de inrichting hadden we niet toen we gingen verhuizen en daar ben ik nu heel blij mee. Want nu we hier 1,5 jaar wonen wil ik toch andere dingen dan toen we er net gingen wonen.

  Je smaakt verandert door de jaren heen, dus ook de inrichting en je meubels. Daar is niets mis mee.

  Wij moeten nog steeds lampen voor aan het plafond (geen prioriteit, die lampen hebben we toch nooit aan) en is de studeer kamer van mijn vriend een grote zooi. Als hij klaar is met zijn studie gaan we die maar eens aanpakken =).

 • Reply
  Daenelia
  23/11/2015 at 11:17

  Bedenkt wat je zelf aan maandelijkse lasten wilt betalen, en pas je maximale hypotheekbedrag daaraan aan, en niet aan wat je maximaal kunt lenen. Bedenk dat rentepercentages niet vast staan, en denk goed na voor hoe lang je je rente wilt laten vastzetten. Als de rente dan ineens omhoog gaat, zit je met een langere vaste periode goed met een laag percentage. Gaat de rente naar beneden, dan is het kostbaar om je rentecontract open te breken en aan te passen.

  Laat een goed (bouwkundig) rapport opstellen van de woning. Is het inderdaad zo solide als het eruit ziet? Zit er niet ergens een scheurtje wat kan lekken, is het dak in orde? dat zijn zaken waar je een deskundige voor nodig hebt.

  En ik sluit me aan bij Saskia: kies een hypotheekadviseur die je vertrouwd.

  • Reply
   SAS
   24/11/2015 at 11:05

   Gelukkig heb ik een eigen deskundige bij me als we gaan kijken bij nieuwe huizen 😉 Dat scheelt weer een hoop gedoe. Inderdaad is het handig ook te letten op je rentepercentage. Wij hebben hem in een duur jaar gekocht en door de nieuwe koop straks, is het super voordelig en handig om hem voor langere tijd vast te zetten. Maar, dat is toekomst muziek.

 • Reply
  Puck
  23/11/2015 at 10:58

  Niet alles meteen af willen hebben in je nieuwe huis. Je zult merken dat je je weg nog een beetje moet vinden en dat je soms nogal wat zult schuiven omdat het idee dat je had toch niet blijkt te werken. Als je dan al meteen gaatjes in de muur had gemaakt en lampen opgehangen had dan moet je later alles weer omgooien. Kijk even aan hoe het loopt. Pas het zoals je in gedachten had? Worden wandelpaden waar je ze verwacht had of staat er een kastje in de weg? Pas daarna dingen gaan ophangen en vastzetten. Zodat het ook echt fijn leeft.

  • Reply
   SAS
   24/11/2015 at 11:03

   Bedankt voor deze fijne tip!

 • Reply
  Anna
  23/11/2015 at 10:24

  Handige tips en goed om hierover te schrijven. Ikzelf woon in een studentenhuis en kan waarschijnlijk voor een lange tijd nog niets kopen, dus voor mij is het niet aan de orde, maar ik denk dat veel mensen dit interessant zullen vinden 🙂 . Spannend, een nieuw huis kopen. Een nieuwe start!

 • Reply
  annouska
  23/11/2015 at 10:04

  Qua lening hadden wij hetzelfde. We konden tot 3 ton lenen maar dan hadden we echt tot het gaatje gevulde hypotheek als het om mijn vriend zijn salaris ging. Nu hebben we al een hypotheek waar we van denken: poeh we moeten weer zuinig aan doen, maar we redden het makkelijk als we opletten. Ik ben blij dat we daarom goed gekeken hebben naar ons maandelijks salaris en uitgaven wat dat betreft.

 • Reply
  Simone
  23/11/2015 at 09:42

  Fijne tips voor de beginnende huizenzoeker (is dat een woord? 😛 ). Wij wonen nu bijna, bijna, bijna 3 maanden in ons nieuwe huis en alles is naar ons zin. We hebben er ook inderdaad voor gekozen om alles in 1x goed te doen. Liever in het begin wat meer uitgeven en jaren tevreden dan elk jaar weer wat veranderen, om maar een voorbeeld te noemen.

 • Reply
  Monique | WritingMonique
  23/11/2015 at 09:28

  Prachtige tips! Wij zijn bezig met het zoeken van een huisje; dus dit kunnen we heel goed gebruiken!

 • Reply
  Jeapiebel
  23/11/2015 at 08:41

  Het is super spannend een nieuw huis kopen en zeker moet je overal rekening mee houden. Aan de ene kant is het wel stressvol, omdat je wil geen fout maken op financieel gebied. Aan de andere kant is het ook erg leuk om te doen met nieuwe inrichting uitzoeken enzo.

 • Reply
  Saskia
  23/11/2015 at 08:13

  Een goede hypotheekadviseur waar je een goed gevoel bij hebt is misschien wel het belangrijkste. En het lenen van een bedrag onder wat je maximaal kunt lenen is ook belangrijk. Eigenlijk moet je alle lasten op 1 salaris kunnen dragen. Zelf zijn wij ruim 50.000 euro onder ons maximum gebleven. Mocht 1 van ons zonder werk komen te zitten, raken we niet in de financiële problemen. Bovendien kunnen we af en toe lekker op vakantie etc.

  • Reply
   Ann
   25/11/2015 at 14:29

   Juist dit! Alle lasten op 1 salaris kunnen dragen, dat vinden wij ook heel belangrijk en geeft een fijn zeker gevoel mocht er iemand ontslag krijgen

  Leave a Reply

  Ik ben geen spammer dus maak de som hier beneden *

   photo bannerthing_zpsjw5m6818.png