Moving On #4: Dingen die ik heb geleerd van het kopen van ons eerste huis

Zoals jullie weten staat ons huis te koop. Aangezien het verkopen en het kopen een heel proces gaat worden, heb ik besloten een nieuwe rubriek te openen: Moving On. Deze gaat over alles wat met ons huis รฉn het zoeken van ons droomhuis te maken heeft. Deze rubriek komt eens in de zoveel tijd online, zodra ik updates of inspiratie heb. Lezen jullie deze keer gezellig mee?

 photo 20140111_1144352_zpsd700cbe7.jpg

Waar we nu wonen is ons eerste koop huisje ooit. Heel spannend toen der tijd. Ook hebben we zeker wel heel wat lessen geleerd voor ons volgende huis. In dit lijstje dus 2 dingen die we juist wel weer willen doen met daarna 2 dingen die we anders willen doen.

 • Raadpleeg verschillende makelaars/hypotheekadviseurs
  Iedereen zegt weer wat anders, dus is het verstandig bij verschillende instanties je te informeren. Zo konden we bij de ene hypotheekadviseur meer lenen dan bij de ander. Ook is het goed makelaars te vergelijken. We hebben dit keer voor dezelfde gekozen als waarvan we dit huidige huis hebben gekocht. We waren er toen tevreden over en zijn dat nu ook weer.
 • Koop binnen je budget
  Dit hebben we gedaan met het huidige huis. We hadden wel gelijk een eengezinswoning kunnen kopen maar dan had je tot je maximale geleend en niets meer daarnaast kunnen doen. We hebben er dus voor gekozen binnen een bepaald budget te blijven. Iets wat we wij ons volgende huis ook zeker gaan doen. Achteraf maar goed, aangezien we anders al die tijd een hele hoge rente hadden moeten betalen als we gelijk een eengezinswoning hadden gekocht. Nu kunnen we heel wat fijne woningen met een laag rentepercentage kopen.
 • Bedenk wat je met de inrichting wilt
  Iets wat we bij dit huis niet hadden gedaan. Oops! waardoor we dus heel wat spullen opnieuw hebben moeten kopen, muren opnieuw hebben moeten verven en zo kan ik nog wel even doorgaan. Maak een concreet plan en doe het in 1 keer goed. Scheelt een hoop geld en tijd. We weten al wat we ongeveer willen met ons nieuwe huis (qua meubelen niet zo moeilijk, aangezien 95% van de spullen meegaat) en dit geeft zeker een stukje rust als je eenmaal een huis hebt gekocht en aan de slag moet.
 • Hou rekening met latere elementen
  Iets wat we ook niet hadden gedaan. We hebben maar 1 extra kamer, zeker niet handig als ik ineens een kinderwens had gehad en we niet gingen verhuizen. Tevens is de extra kamer de ‘kattenkamer’ en het washok. Geen handige combinatie, maar dat kan je niet weten als je het huis koopt en nog geen katten hebt. Ik heb namelijk 1 kat (1 keer raden welke haha) die altijd van alles sloopt en overal op gaat liggen. resultaat: mijn wasrek met schone goed zit onder de haren waardoor ik weer opnieuw kan wassen. Plus mijn hangrekjes worden dus gesloopt. Want het is zรณ ontzettend leuk daarop te springen terwijl het niet stevig genoeg is. Ik ben dus inmiddels als een stuk of 7 hangrekjes verder. Iets waar ik zeker naar uitkijk van een nieuw huis is een APART washok<3
 • Welke lessen heb jij geleerd bij het kopen (of huren) van je huis? Zijn er dingen die je anders zou doen of juist hetzelfde? Nog tips?

  32 reacties op “Moving On #4: Dingen die ik heb geleerd van het kopen van ons eerste huis

  1. Ik heb geen koopplannen maar ik zou zeker geen torenhoge hypotheek willen. En ik merk dat ik steeds meer zin krijg in kleine huisjes. Zal de leeftijd wel zijn… ๐Ÿ˜‰

  2. Wij willen een jaar na onze verhuizing de vloer in de woonkamer vervangen en een nieuwe bank kopen. Dit in 1x doen was vast handiger, maar ons budget liet het even niet toe. Dan is het in fases doen ook prima!

   1. Ik bedoel ook niet dat het niet in fases kan, dat is prima. Hebben wij ook over de jaren heen gedaan ook i.v.m. budget. (en gaan we met een nieuw huis vast ook doen, zo’n geld boompje hebben we niet in de tuin ๐Ÿ˜‰ ) Ik bedoel er meer mee dat je een concreet plan bent wรกt je gaat doen, zodra je het gaat aanpakken. Zo hebben we al 2 keer te vloer moeten doen, terwijl we als we langer over hadden gedacht het in 1 keer goed hadden gedaan. En zo heb ik nog wel meer voorbeelden van wat we in 1 keer hadden kunnen doen.

  3. Wij vinden het idd ook heel belangrijk een huis te kopen binnen ons budget. Vriendjelief heeft er een berekening op los gelaten. Wat we nu ‘kosten’ en wat er binnenkomt. En dan vergelijken met een ander huis, een andere hypotheek en onze gespaarde centen. En eigenlijk kunnen we zelfs dan nog best veel sparen of iets extra;s doen in de maand! Dat vind ik wel heel belangrijk om te weten, omdat ik liever leef zonder altijd op de centen te moeten letten dan in een kast van een huis!
   Verder zijn het kleine dingen die ik anders zou willen. Zo hebben we bijv geen raam in onze woonkamer & missen we ruimte voor spullen en oa mijn vriend zijn motor, dus willen we een garage. En t allerbelangrijkste is wel dat ik nu naar een plek ga waar ik meer in de buurt ben van fam en een huis waar we kindjes kunnen laten opgroeien. We zoeken dan ook een wijk waar dat kan. We zitten nu tussen de ouderen en dat zou ik graag straks iets anders zien!

   1. Goed dat je het helder voor ogen hebt als je gaat verhuizen. Dat hebben wij ook en maakt het allemaal toch een stuk makkelijker. Succes!

  4. In ons appartement was het voor mij snel duidelijk dat ik wat meer plaats buiten ging missen. We hadden een terrasje van ongeveer 1,5 m op een meter en dat blijkt in de zomermaanden toch wat te weinig. Nu hebben we een klein tuintje waar we kunnen in wroeten en van kunnen genieten.
   Ook de berging bleek veel te klein voor ons, nu hebben we veel meer plaats en kunnen we echt onze spullen kwijt. ๐Ÿ™‚

  5. Het is voor ons alweer ruim 27 jaar geleden dat we een huis kochten en het vorige verkochten. Ik vind dat je al heel wat waardevolle tips hebt gegeven.
   Ik zou adviseren om er bij aankoop van een huis over na te denken of je de hypotheek ook nog kunt betalen als je inkomen lager wordt!

   1. Dat is zeker iets waar we deze keer ook al rekening mee hebben gehouden en de aankomende koop ook gaan doen. We hebben jaar in jaar uit best wel wat schommelingen gehad door mijn baanverlies keer op keer. Gelukkig konden we toen wel makkelijk de rekeningen betalen, iets wat zeker wel een stressfactor was in het begin.

  6. Handig artikel! Ik woon nog bij mijn ouders. Maar je tips zetten me wel aan het denken voor wanneer ik samen ga wonen met mijn vriend.

  7. Goede tips. Heel fijn dat je deze allemaal met ons deelt, als wij over een paar jaar een huis gaan kopen weet ik gelijk waar ik allemaal rekening mee kan houden..

  8. Ik weet niet of ik echt iets anders zou doen de volgende keer… misschien als ik het geld heb alle klusjes zoals verven enzo uit handen geven hahaha, scheelt een hoop gedoe en stress ๐Ÿ™‚

  9. Ik ken alleen maar huurhuizen, wat ik ooit geleerd heb, vooral in deze periode, winter/herfsttijd, let op of je in de zomer naar buiten kunt! Niets zo irritant dan een huis te vinden in de wintertijd, niet denkend aan de zomertijd, en dan geen balkon of andere plek te hebben dat je naar buiten kunt, hahaha

   En dan, dit huis, wel een enorm balkon, let op dat deze niet de hele dag in de volle zon staat! Waardoor je wederom eigenlijk amper buiten kunt zitten overdag, omdat je verbrand, ja ook je voeten op het beton… en de hele dag je gordijnen dicht moet houden en je deur… ๐Ÿ˜‰

   Meer tips heb ik niet, hahaha

   X

  10. Handige tips! Dit hele traject is helaas nog niet aan mij besteed, maar wel handig om te onthouden. (Oh en Mango is ook zo’n sloper. Alles moet kapot, want dat is leuk..)

  11. Mijn lesโ€ฆ Op papier en met de meubels van een ander er in lijkt een huis altijd groter dan het daadwerkelijk isโ€ฆ Maar ach, dat houdt het spannend…

  12. Wij hebben inderdaad ook bepaalde eisen waaraan ons nieuwe plekje zal moeten voldoen. Vooral een extra kamer is iets waar we goed naar kijken, maar ook dat het een buitenruimte heeft (balkon of tuin) etc. Wat meubels betreft hebben we nog het een en ander uit de studententijd, dus sommige dingen zullen bij ons nieuw aangeschaft moeten worden, dat is inderdaad wel een goed punt.

  13. Een concreet plan voor de inrichting hadden we niet toen we gingen verhuizen en daar ben ik nu heel blij mee. Want nu we hier 1,5 jaar wonen wil ik toch andere dingen dan toen we er net gingen wonen.

   Je smaakt verandert door de jaren heen, dus ook de inrichting en je meubels. Daar is niets mis mee.

   Wij moeten nog steeds lampen voor aan het plafond (geen prioriteit, die lampen hebben we toch nooit aan) en is de studeer kamer van mijn vriend een grote zooi. Als hij klaar is met zijn studie gaan we die maar eens aanpakken =).

  14. Bedenkt wat je zelf aan maandelijkse lasten wilt betalen, en pas je maximale hypotheekbedrag daaraan aan, en niet aan wat je maximaal kunt lenen. Bedenk dat rentepercentages niet vast staan, en denk goed na voor hoe lang je je rente wilt laten vastzetten. Als de rente dan ineens omhoog gaat, zit je met een langere vaste periode goed met een laag percentage. Gaat de rente naar beneden, dan is het kostbaar om je rentecontract open te breken en aan te passen.

   Laat een goed (bouwkundig) rapport opstellen van de woning. Is het inderdaad zo solide als het eruit ziet? Zit er niet ergens een scheurtje wat kan lekken, is het dak in orde? dat zijn zaken waar je een deskundige voor nodig hebt.

   En ik sluit me aan bij Saskia: kies een hypotheekadviseur die je vertrouwd.

   1. Gelukkig heb ik een eigen deskundige bij me als we gaan kijken bij nieuwe huizen ๐Ÿ˜‰ Dat scheelt weer een hoop gedoe. Inderdaad is het handig ook te letten op je rentepercentage. Wij hebben hem in een duur jaar gekocht en door de nieuwe koop straks, is het super voordelig en handig om hem voor langere tijd vast te zetten. Maar, dat is toekomst muziek.

  15. Niet alles meteen af willen hebben in je nieuwe huis. Je zult merken dat je je weg nog een beetje moet vinden en dat je soms nogal wat zult schuiven omdat het idee dat je had toch niet blijkt te werken. Als je dan al meteen gaatjes in de muur had gemaakt en lampen opgehangen had dan moet je later alles weer omgooien. Kijk even aan hoe het loopt. Pas het zoals je in gedachten had? Worden wandelpaden waar je ze verwacht had of staat er een kastje in de weg? Pas daarna dingen gaan ophangen en vastzetten. Zodat het ook echt fijn leeft.

  16. Handige tips en goed om hierover te schrijven. Ikzelf woon in een studentenhuis en kan waarschijnlijk voor een lange tijd nog niets kopen, dus voor mij is het niet aan de orde, maar ik denk dat veel mensen dit interessant zullen vinden ๐Ÿ™‚ . Spannend, een nieuw huis kopen. Een nieuwe start!

  17. Qua lening hadden wij hetzelfde. We konden tot 3 ton lenen maar dan hadden we echt tot het gaatje gevulde hypotheek als het om mijn vriend zijn salaris ging. Nu hebben we al een hypotheek waar we van denken: poeh we moeten weer zuinig aan doen, maar we redden het makkelijk als we opletten. Ik ben blij dat we daarom goed gekeken hebben naar ons maandelijks salaris en uitgaven wat dat betreft.

  18. Fijne tips voor de beginnende huizenzoeker (is dat een woord? ๐Ÿ˜› ). Wij wonen nu bijna, bijna, bijna 3 maanden in ons nieuwe huis en alles is naar ons zin. We hebben er ook inderdaad voor gekozen om alles in 1x goed te doen. Liever in het begin wat meer uitgeven en jaren tevreden dan elk jaar weer wat veranderen, om maar een voorbeeld te noemen.

  19. Het is super spannend een nieuw huis kopen en zeker moet je overal rekening mee houden. Aan de ene kant is het wel stressvol, omdat je wil geen fout maken op financieel gebied. Aan de andere kant is het ook erg leuk om te doen met nieuwe inrichting uitzoeken enzo.

  20. Een goede hypotheekadviseur waar je een goed gevoel bij hebt is misschien wel het belangrijkste. En het lenen van een bedrag onder wat je maximaal kunt lenen is ook belangrijk. Eigenlijk moet je alle lasten op 1 salaris kunnen dragen. Zelf zijn wij ruim 50.000 euro onder ons maximum gebleven. Mocht 1 van ons zonder werk komen te zitten, raken we niet in de financiรซle problemen. Bovendien kunnen we af en toe lekker op vakantie etc.

   1. Juist dit! Alle lasten op 1 salaris kunnen dragen, dat vinden wij ook heel belangrijk en geeft een fijn zeker gevoel mocht er iemand ontslag krijgen

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *