De favoriete boeken van mijn 4 favorieten boekenbloggers

Zoals jullie weten ben ik echt een boekenwurm. Ik maak dan ook vaak recensies van de boeken die ik lees. Echter, ben ik een ‘beperkte’ lezer, aangezien ik 9 van de 10 keer ene thriller pak. Het leek me dus leuk de favoriete boeken te bespreken van mijn 4 favoriete boekenbloggers. Er zijn er een aantal die ik met veel plezier volg, waaronder met stip op 1 deze onderstaande dames. Ik vroeg hun naar hun favoriete boek en kreeg de volgende antwoorden… En laat dit nou net boeken zijn die buiten mijn ‘eigen’ genre vallen.

Annelies van Boekboetiek

Wat is je favoriete boek?
Mijn favoriete boek is Voor jou van Jojo Moyes. Ik kende deze schrijfster niet tot het Voor jou me werd aangeraden door de PR-medewerkster van uitgeverij De Fontein. Ik was onmiddellijk enthousiast en na het lezen al helemaal. Jojo Moyes werd op slag mijn favoriete schrijfster en Voor jou mijn favoriete boek aller tijden.

Welk genre is het?
Voor jou is een roman met de grote R.

Waar gaat het boek over?
De jonge Louisa zit vast in een relatie die helemaal niet loopt zoals ze zou willen en op de koop toe geraakt ze ook nog haar baan kwijt. Ze gaat aan de slag als persoonlijke verzorgster van Will, een man die na een ongeval verlamd raakte en in een rolstoel belandde. Hun werelden en ideeën botsen aanvankelijk grondig, maar stilaan groeien ze naar elkaar toe. Tot Wills toekomstplannen roet in het eten gooien en Louisa koste wat koste zijn plannen wil verijdelen.

Waarom is dit nou je favoriete boek?
Tijdens het lezen van dit boek rolden de tranen regelmatig over mijn wangen. Het verhaal overdonderde me compleet en deze love story is me sindsdien altijd bijgebleven. Geen enkele roman die ik daarna las kon het gevoeld dat Voor jou bij mij opriep evenaren. Ik was letterlijk dagen van de kaart. En sindsdien lees ik ieder boek van Jojo Moyes dat ik in handen krijg – ik kan niet wachten tot Portret van een vrouw uitkomt in september!
Heeft dit boek nog een speciale betekenis voor je?
Voor jou is dan misschien niet waargebeurd, maar het heeft me wel geleerd dat in de liefde alles mogelijk is, daar geloof ik heilig in.


 photo bannerthing_zpsjw5m6818.png


Liesbet van Zwartraafje

Wat is je favoriete boek?
Eigenlijk bestaat er maar één waarheidsgetrouw antwoord op deze vraag … Ik heb niet één favoriet boek, ik heb er minstens 100! Uiteraard is dit geen handig antwoord, al helemaal niet wanneer ik ook de volgende vragen wil beantwoorden.

Daarom heb ik gekozen voor het boek dat me heeft laten kennismaken met een heel nieuw genre. Ja hoor … Harry Potter and the Philosopher’s stone.

Welk genre is het?
Fantasy

Waar gaat het boek over?
Tja, ik vermoed dat dit boek geen introductie meer nodig heeft, vermits deze 7-delige reeks ontzettend bekend is. In dit eerste boek maken we echter voor het eerst kennis met Harry Potter, een 10-jarige jongen. Hij woont bij zijn nonkel, tante en neef sinds zijn ouders overleden zijn bij een ongeluk. Zijn familie zou hem liever kwijt als rijk zijn. Hij draagt afdankertjes, krijgt steeds van alles de schuld, moet vuile klusjes opknappen én heeft zelfs niet eens een eigen kamer.

Alles veranderd wanneer Harry zijn 11de verjaardag in zicht komt. Zodra hij die leeftijd heeft gaat er immers een heel andere wereld open voor de jonge Harry, die plots wel heel veel nieuwe indrukken te verwerken krijgt én ontdekt dat wat hij zijn hele leven heeft geloofd niet lijkt te kloppen terwijl zaken waarvan hij dacht dat ze onmogelijk waren werkelijkheid blijken te zijn.

Waarom is dit nou je favoriete boek?
Harry Potter and the Philosopher’s Stone heeft me het fantasy-genre doen ontdekken, maar het boek heeft er ook voor gezorgd dat ik steeds meer in het Engels ben gaan lezen. Ondertussen heb ik al verschillende andere fantasy-reeksen leren kennen, maar deze eerste serie blijft mijn favoriet.

Ik heb ze al meerdere keren herlezen én wanneer ik me niet goed voel zou ik meteen terug deze boeken uit de kast willen nemen. Ze voelen vertrouwd aan én het is nu eenmaal ontzettend leuk om eventjes terug naar Hogwarts te verhuizen en samen met Harry, Ron en Hermione op avontuur te gaan.

Eerder zei ik reeds dat ik het erg moeilijk vind om één favoriet te kiezen vermits er erg veel boeken zijn die belangrijk voor me zijn. Maar het valt me wel op dat ik enkel Fandom-spulletjes heb van J.K.Rowling’s fantastische magische wereld. De boeken zelf hebben bovendien als enige een plank in mijn bibliotheek die uitsluitend voor hen is gereserveerd. Naast de boeken kan je er ook mijn drie Funko Dolls terugvinden, een zelfgemaakte toverstaf, een halsketting met de Snitch, een zelfgemaakte LeviOsa-halsketting, een Snitch, alweer zelfgemaakte sleutelhangers, …

Heeft dit boek nog een speciale betekenis voor je?
Ik ontdekte dit boek dankzij mijn oudere nicht die voor haar werk in Engeland woonde. Toen ik bij haar logeerde liet ze me dit boek zien. Oorspronkelijk dacht ik dat het niet zou lukken vermits het de oorspronkelijke Engelse versie bleek te zijn, maar eigenlijk heb ik het boek in één avond uitgelezen én sindsdien wou ik steeds meer.

‘Harry Potter and the Philosopher’s Stone’ opende voor mij dus zonder twijfel ook de deur naar heel nieuwe werelden. Bovendien zorgen deze boeken steeds opnieuw voor knutsel-inspiratie, blijven de vele wijze quotes me inspireren, brengen de vele Harry Potter-grapjes me steeds opnieuw aan het lachen, blijf ik hopen dat mijn verdwaalde Hogwarts-brief ooit aankomt … Tja, ik vermoed dat zowel dit eerste boek als de voltallige reeks steeds belangrijk voor me zal blijven.


 photo bannerthing_zpsjw5m6818.png

Chantal van Chantaliaan

Wat is je favoriete boek?
Een favoriet boek uitzoeken is makkelijker gezegd dan gedaan. Er zijn zo veel boeken die een grote indruk op me hebben gemaakt. Denk aan het succesvolle ‘Hallo muur’ van Erik Jan Harmens maar ook de perfect vervlochten roman ‘Schitterende ruïnes’ van Jess Walter is een verhaal om niet snel te vergeten. Toch koos ik uiteindelijk voor ‘Het zwart en het zilver’ van Paolo Giordano.

Welk genre is het?
Psychologische roman

Waar gaat het boek over?
In dit dunne boek maak je kennis met de naamloze ik-persoon en zijn vrouw Nora. Als Nora aan bed gekluisterd is vanwege haar zwangerschap, wordt Signora A. Aangenomen als hulp in het huishouden. Na de geboorte van Emanuele neemt ze de taak van kinderjuf op zich en blijft bij het gezin tot er een ziekte wordt geconstateerd. Daarna blijkt dat Signora A. een bijzondere invloed op het gezin heeft gehad.

Waarom is dit nou je favoriete boek?
Mijn favoriete thema in boeken is eenzaamheid. Dat het debuut van Giordano (‘De eenzaamheid van de priemgetallen’) vooral om eenzaamheid draait is dankzij de titel duidelijk, maar ook in ‘Het zwart en het zilver’ speelt het een belangrijke rol en dit boek is naar mijn mening nog mooier geschreven. Daarnaast klinkt het als een simpel verhaal, maar dat is het niet. Giordano beschrijft met uiterste gevoeligheid emoties, creëert prachtige zinnen en verwerkt schitterende details in deze roman.

Heeft dit boek nog een speciale betekenis voor je?
Ja. Ik heb altijd al een passie voor Italië gehad, maar door zijn debuut is er een extra passie ontstaan voor Italiaanse literatuur. Tijdens een bespreking van ‘Het zwart en het zilver’ heb ik de schrijver mogen ontmoeten en natuurlijk meteen het boek laten signeren!


 photo bannerthing_zpsjw5m6818.png

Ilse van Ilse ten Have

Wat is je favoriete boek?
Ja, meteen de moeilijkste vraag! Ik vind het namelijk maar lastig te bepalen welk boek ik het beste, het mooiste of het tofste vind van alle boeken die ik ooit las. Daarom kies ik voor één van de boeken die ik erg goed vind. Het heet ‘De dagen van bluegrassliefde’ en is geschreven door Edward van de Veldel. Ik schreef er eens een recensie* over, maar anders dan bij de meeste boeken die ik heb gelezen, heb ik nog steeds iets te vertellen over dit boek.

Welk genre is het?
Het is een young adult-roman met een zomer. Ja, zomer is geen genre maar waarom ik dit toch een onmisbaar iets vind voor dit boek? Dat lees je in de antwoorden op Saskia’s volgende vragen!

Waar gaat het boek over?
Tycho is achttien en gaat in zijn zomervakantie een paar weken naar Amerika om als junior assistant te werken bij een kinderkamp. Zelf komt hij uit Nederland, maar er zijn ook junior assistants uit andere landen. Zo ook Oliver, die uit Noorwegen komt. Van begin af aan kunnen de jongens het goed met elkaar vinden. Algauw zijn ze vrienden, maar daar blijft het niet bij.

Anders dan ik verwachtte zijn ze in het boek vrij open over hun relatie: de rest van de junior assistans weten algauw wat er speelt. De reacties zijn gemengd, maar dat maakt Tycho en Oliver niet uit. Het is zomer, het is vakantie, ze zijn samen en ze hebben lol en dat is het enige wat telt. Ook als dat betekent dat ze zichzelf daardoor soms in de nesten werken.

Waarom is dit nou je favoriete boek?
Dit boek vind ik zo goed omdat het eindelijk eens een boek is waarin twee jongens een koppel zijn, maar het niet alleen draait om het feit dat ze twee jongens zijn. Het draait evenmin om de coming out, om de problematiek die het ze oplevert of het feit dat ze met zichzelf overhoop liggen. Het zijn gewone tieners die gewone tienerdingen doen. Ik denk dat dit het boek zo toegankelijk maakt. Het is geschikt voor jongeren die hetero zijn en voor jongeren die dat niet zijn.

Nee, dit boek gaat over twee jongens die de zomer van hun leven hebben en intens verliefd op elkaar worden. Uiteindelijk brengen ze zichzelf dus lichtelijk in de problemen, maar ach. Ze zitten sámen in de problemen dus zoveel maakt het ze nu ook weer niet uit.

Het allerfijnste aan dit boek is dat het mij een ultiem zomergevoel bezorgd. Ik kan me zo goed voorstellen hoe Tycho en Oliver zich zullen moeten voelen. Ik ben jaloers op hun gevoel van vrijheid en het gevoel dat ze alles kunnen doen en laten wat ze willen. Een tijdje had ik spijt dat ik dit boek niet in de zomer heb gelezen, maar ik ben toch blij dat ik het in de lente las: zo had ik alvast het zomergevoel voor de zomer überhaupt echt begon! Ja, het is echt een heerlijk boek.

Heeft dit boek nog een speciale betekenis voor je?
Ik denk eigenlijk dat ik alle redenen waarom dit boek zo tof is, al wel heb opgenoemd. Verder heb ik daar niet veel meer aan toe te voegen. Behalve dan dat ik denk dat dit een erg fijn boek is voor jongeren die nog in de kast zitten of er net uit

zijn. Het hoeft niet altijd zo dramatisch te zijn als schrijvers of filmmakers de hele toestand soms doen voorkomen.

Lees mijn recensie van ‘De dagen van bluegrassliefde’

Dames ik wil jullie super bedanken voor de fijne uitleg over jullie favoriete boek! Bedankt voor het mee werken aan dit leuke idee wat ik had. En, kende jij deze boekenbloggers al? En volg je überhaupt boekenbloggers graag?

29 reacties op “De favoriete boeken van mijn 4 favorieten boekenbloggers

 1. Wat superleuk dat je dit hebt gedaan! Ik volg al deze bloggers op Chantal na. En ik heb zelf sinds kort ook een boekenblog: The Book Review.nl!

 2. Hm, ik blijf toch bij mijn thrillers. Boekrecensies lees ik wel graag maar mijn smaak is schijnbaar nogal afwijkend. Als iedereen wild enthousiast is over een boek, vind ik het meestal niks. 🙁

 3. Wat ontzettend leuk dat jij je favoriete boekenbloggers hiervoor hebt gevraagd. Ik ken ze alle vier niet maat ik ga zeker door klikken.

 4. Deze boeken lijken mij niets, ik zit gewoon echt vast aan de thrillers, misschien moet ik wel een keer wat anders proberen, maar ben echt zo’n plakker haha.
  Ik ga ze wel volgen

 5. Wat een leuk artikel om zo boekenbloggers aan het woord te laten.
  Mijn lijstje met boeken die ik nog wil lezen bij de bibliotheek heb ik weer aangevuld.
  Geniet van je vakantie 🙂

 6. Op Harry Potter na, ken ik de boeken niet. Het lijken me allemaal wel bijzondere verhalen. Leuk dat er ook eens zo’n artikel verschijnt over andere genres!

 7. Voor jou is zo’n mooi boek. Ik durf alleen niet meer van die schrijfster te lezen. Bang dat het tegen valt. Heb me nu eerst voorgenomen km Voor Jou maar weer eens te lezen.

 8. 1 Boek ken ik al, sterker nog, alle zeven delen staan in de kast 😉

  Boek 1 lijkt me wel wat en zomer ook, al is dat geen genre, hahaha… Mooi, kan ik op mijn lijstje voor de bieb zetten 😀

  Ennuh Sas, je hartje(s) doen het weer, maar eentje is genoeg? hahahahaha ga lekker genieten van je vakantie en waag het niet om te klungelen hier! 😛

  X

 9. Voor jou wil ik ook nog steeds een keer lezen, zo benieuwd naar! Leuk artikel dit! Het laatste boek klinkt ook als een aanrader, ga ik onthouden 🙂 Leuk om een keer non thrillers te zien hier 😉

 10. Aaaah! Wat een supertof en leuk artikel zeg! Ik hou ook echt van Jojo Moyes en dat laatste boek (de dagen van bluegrassliefde) lijkt mij ook echt interessant. Genoeg dus weer om op mijn lijstje te zetten 😉 X

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *