Al ruim(!) 6.5 jaar aan het bloggen hier. Wat heeft het me gebracht & wat is er zo leuk aan?

‘Al zolang!’ Hoor ik menig blogger roepen als ik vertel dat ik op dit domein al ruim 6.5 jaar blog. In totaal ben ik al 7.5 jaar bezig met deze hobby, bloggen. Ik ben begonnen toen er helemaal nog niet zoveel blogs waren en er zelfs een beetje een taboe op ruste. Want je leven delen online?! Dat was eigenlijk een beetje not-done. Het ging toen niet om reacties of het aantal volgers, je was lekker bezig voor jezelf. Iets wat ik in de loop der jaren heb vastgehouden.

Maar het bloggen heeft me hele mooie dingen gebracht en ik vind het nog steeds super leuk. En waarom?

 • Blijf bij jezelf
  Een tip die ik iedereen wil meegeven: blog vooral over dingen die jij leuk vind. Al deze jaren dat ik aan het bloggen ben vind ik het nog steeds leuk: omdat ik achter mijn eigen artikelen sta. En vooral bezig ben met posten van de dingen die ik leuk vind.

  Ik vind het na al die jaren nog steeds verbazingwekkend dat ik nog zoveel plezier, inspiratie en motivatie haal uit mijn blog.

 • photo 20140111_1144352_zpsd700cbe7.jpg


 • Samenwerkingen aannemen die bij je passen
  Nam ik eerst alle samenwerkingen aan die aangeboden werden, ben ik nu erg kritisch naar wat ik wel en niet aanneem. Hoe de samenwerkingen tot stand komen? Geen idee. Ik kreeg de afgelopen jaren steeds meer emailtjes met samenwerkingsvoorstellen. Nou heb ik hard gewerkt om mijn blog een groter bereik te laten krijgen: samenwerkingen komen je niet in je schoot vallen (wat sommige mensen volgens mij wel eens denken) Ik stop veel tijd en energie in een artikel en hoop dat een bedrijf dit dan ziet zitten. Tot nu toe zijn bijna alle samenwerkingen naar tevredenheid verlopen.
 • Zakelijk contact onderhouden
  Dit heb ik er zeker van geleerd. Als ‘beginner’ in de blogwereld had ik geen idee hoe belangrijk dit is. Email contract met de bedrijven op een goede, motiverende manier. Ik heb ervan geleerd te schrijven met net een andere twist dan ik doe op mijn blog. In de loop der jaren heb ik zoveel ervaring op gedaan dat ik een voorwaarden bijlage altijd mee stuur. Zo hoef ik niet telkens uit te leggen wat ik van een bedrijf verwacht, het ziet er professioneel uit (qua inhoud en layout) en maakt dat er duidelijke schriftelijke afspraken zijn gemaakt. Hier kan ik dan zelf altijd op terug vallen.
 • Blog collega’s ontmoeten
  Ik heb de afgelopen jaren heel wat lieve mensen ontmoet waaronder onze trouwfotografe Joyce en lief blog vriendinnetje Simone. Tevens heb ik echt een aantal meiden waar ik al jΓ‘ren hun blog van volg. Deze ‘ken’ ik eigenlijk ook door en door. Zo leuk, om op deze manier vaste lezers te hebben en ook zelf een vaste lezer bij deze mensen te zijn. Je krijgt toch een kijkje in hun leven.
 • Dankbaarheid
  Voor elke reactie ben ik dankbaar. Dankbaar dat er mensen zijn die mijn hersenspinsels lezen. Toen ik begon had ik nooit kunnen dromen dat er zoveel mensen zouden zijn die een reactie zouden achter laten of dagelijks/wekelijks terugkomen naar mijn eigen stukje WWW. Of mensen die me heel soms maar bezoeken. Iedere bezoeker is er 1 en het is zeker fijn om reactie te krijgen op mijn geschreven stukjes. Ja, ik doe het voor mezelf het bloggen. Maar jullie reacties zijn de kers op mijn ‘blog taart’.
 • Layouts
  Zoals jullie weten ben ik echt een layout-veranderaar. Roep ik eerst nog hard de perfecte layout te hebben gevonden staat er een aantal maanden (is het niet weken) een andere online. Door toedoen van CU2 (hallo, ik ben oud) ben ik handig geworden met coderen en door telkens mijn layout te veranderen ben ik er super handig in geworden. Zo kan ik een thema geheel anders bouwen dan oorspronkelijk. Iets wat toch maakt dat mijn layouts altijd typisch Sas blijven. Iets wat ik van deze, professionelere layout ook zeker vind.
 • Kritischer kijken naar je eigen stukjes
  Mijn eerste blogjes: ‘Ik heb vandaag dit & dit gedaan en ga morgen dit, dit en dit doen.’ Waren eerst dit mijn blog artikelen hebben mijn artikelen nu meer inhoud. Ik denk dieper na over stukjes en controleer ze een aantal keren voordat ze werkelijk online worden gezet. Ik krijg door mijn artikelen ook inhoudelijke reacties terug, echt super leuk. Toch fijn, veel moeite in een stukje steken en dan zeker wat fijne, lange reacties terug krijgen. Aan ‘Leuk artikel’ heb ik een beetje een hekel gekregen. Als ik zelf reageer op blogs probeer ik ook zeker wat meer inhoudelijk te reageren.
 • Bewuster bloggen
  Ik maakte de keuze om bewust te gaan bloggen. Hoewel het voor&nadelen heeft ben ik toch super blij met deze keuze. Alle Γ©cht persoonlijke dingen en foto’s staan achter een wachtwoord. Je weet immers niet wie er mee leest.
 • Groei
  Groei als schrijver, groei als persoon, groei met artikelen, groei met volgers en groei met reacties. De afgelopen jaren ben ik zeker met al deze voorgaande dingen gegroeid. Ik ben erg blij mee en toch ook zeker een tikkeltje trots.
 • Het opzetten van projectjes
  Al eerder kwam het project #PlukhetGeluk online, en vanaf 12 September start ik met een nieuw project #InspirerendGeluk, ook te vinden bovenaan in de highlights. Ik heb geleerd dat dit soort projectjes heel leuk is om op te zetten en er blijkbaar veel bloggers aan mee willen doen. Tegen de 50 mensen deden mee met #PlukhetGeluk, iets wat ik niet had kunnen dromen toen ik het project opstartte. Ik hoop dat mijn nieuwe projectje ook zo in de smaak valt! Een aantal bloggers hebben zich er al voor aangemeld en ik kan dan ook niet wachten op hun mooie invullingen. Voor info kan je me mailen iliveformydreams@live.nl.

 • Hoelang blog jij en wat heb jij ervan geleerd?

  40 reacties op “Al ruim(!) 6.5 jaar aan het bloggen hier. Wat heeft het me gebracht & wat is er zo leuk aan?

  1. Leuk om te lezen Sas! Ik blog al sinds 2014, maar vanaf 2010 ook heel regelmatig. Ik ben dus ook van de oudere garde, leuk dat jij ook al een hele tijd blogt! Ik volg je met veel plezier!

  2. Wat een mijlpaal! Gefeliciteerd! Ik blog nu ruim tien jaar maar ik blog heel anders. Meer voor mezelf en ‘leuk voor later’ hoewel ik het natuurlijk wel heel leuk vind dat mensen meelezen en reageren. Ik ben in de loop der jaren wel anders gaan schrijven. Als ik niks te melden heb, doe ik dat ook niet. In het begin plaatste ik dan een leuk plaatje of (oh gruwel!) een mop. Dat doe ik dus niet meer…

  3. Wauw 6,5 jaar alweer! Dat is een hele prestatie en daar mag je enorm trots op zijn πŸ˜€
   Ik vind je echt een van de leukere bloggers die ik volg! Je bent zo lief en positief niet alleen in je teksten, maar ook altijd in je reacties! Ga zo door πŸ˜€

  4. Wauw, dat is echt al heel lang bloggen! Gaaf! Ik zit deze maand aan de 1 jaar en vind het nog steeds erg leuk maar dat komt ook inderdaad door wat je zegt, bloggen over wat je zelf leuk vind. Dan blijft het zeker leuk πŸ™‚

  5. Wauw ik wist niet dat je al zo lang blogde, knap dat je het al zo lang volhoudt. Er kruipt heel wat tijd en moeite in en dan is iedere bezoeker en iedere reactie inderdaad een kers op de taart.

  6. Pff, voel me zowat inventaris want ik blog al sinds december 2002! Nog steeds met heel veel plezier, nog steeds mezelf uitdagend om nieuwe inzichten te vinden, inspiratie te halen uit verschillende zaken. Samenwerkingen, ja, soms wel maar soms ook totaal niet. Soms vind ik het weleens jammer dat een bepaalde blog minder wordt gelezen maar ach, in the end blog ik nog steeds gewoon voor mezelf en zolang ik er lol aan beleef, blijf ik lekker doorgaan!

  7. ik blog van augustus 2004, al een hele tijd dus.
   Jij hebt intussen een hele bende volgers bij elkaar geschreven, Saskia. Ik reageer niet op alles wat je schrijft, maar kom toch regelmatig lezen wat je neerpent.
   Altijd leuk om zo’n jonge vrouw te volgen, zo blijf ik zelf ook jong(er)… πŸ˜‰

  8. Coderen met cu2, zo ben ik ook begonnen met het leren van html.. Te grappig! Ik snap je keuze voor bewust bloggen ook en probeer dat zelf ook heel erg na te streven πŸ™‚

  9. Knap werk Sas! Tip nummer één vind ik meteen de allerbeste en zo lang een blogger dicht bij zichzelf blijft staan moet het met de rest ook goed gaan.

  10. Wauw!! Je hebt al een aardig stukje blog geschiedenis.
   Leuk om te lezen.
   Ik kan mij heel erg vinden in het stuk: bij jezelf blijven. Ik denk dat je, wanneer bloggen een hobby is, het zo veel langer en makkelijker vol kunt houden.
   Inmiddels blog ik zelf iets meer dan vier jaar. Heb mijn blog verjaardag dit jaar niet gevierd haha. Volgend jaar misschien πŸ™‚
   Ik heb geleerd om kritischer naar mijn teksten te kijken. Niet te snel tevreden te zijn. Woordkeus, maar ook zeker mijn taal en taalgebruik.

  11. Super interessant artikel! Zelf ben ik net pas (een maandje ofzo) begonnen met een blog. Echt heel erg inspirerend om te lezen dat je er nog steeds zo achter staat! ga zo door πŸ™‚

  12. Wauw dat is al een heel lange periode, Sas! Volgens mij was jij één van de eerste bloggers die ik echt actief volgde en dat doe ik nu nog steeds. Ik herken me een beetje in jou en vind het gewoon altijd heel fijn om hier een kijkje te komen nemen πŸ™‚ ook de interactie met je via instagram vind ik erg leuk, daar neemt iedereen de tijd voor jammer genoeg… Doe zo verder Sas, want in mijn ogen ben je een topper!

   1. Lieve reactie! Dankjewel<3 Ik vind de interactie op Instagram met jou ook altijd erg gezellig, niet iedereen neemt er de tijd voor inderdaad. Dat maakt het toch nΓ©t even gezelliger. Ik volg jou blog volgens mij ook al weer wat jaartjes?! Gaat hard.

  13. Wat mooi om daar zo op terug te kijken. En gefeliciteerd natuurlijk! Haha, CU2. O god, daar heb ik ook gezeten en was altijd bezig met sleutelen.. Goede oude tijd πŸ˜‰

  14. Leuk dat je je zo ontwikkeld heb met bloggen. Bloggen kost veel tijd (is mijn ervaring), dus het is wel echt een tijdsinvestering die je moet willen doen. Daarom vind ik het ook zo knap dat je zo consequent bent met het posten van je blogs! Hopelijk ga je nog heel wat jaartjes mee!

   1. Dankjewel voor je lieve compliment! Het is zeker tijdrovend maar ik doe het met heel erg veel plezier. Ik hoop over 6.5 jaar nog te kunnen zeggen dat ik al 13 jaar blog πŸ™‚

  15. Ik blog pas een klein half jaartje weer, maar ik leer steeds meer. Ik herken dan ook wel wat puntjes die je hebt opgenoemd.

  16. Wauw wat een mijlpaal! Gefeliciteerd! Ik nog precies 6 jaar minder Haha, dus pas een halfjaar. Bevalt me heel goed moet ik zeggen πŸ™‚

  17. Haha, ja, ik heb al veel layouts hier voorbij zien komen! Lees inmiddels al wat jaar je blog met veel plezier. Zelf blog ik sinds 2009/2010 en ik kan me niet meer voorstellen hoe het is om niet te bloggen, het is zo leuk om te doen!

  18. Wat tof dat je al zo lang blogt! Gefeliciteerd met deze mijlpaard!
   En wat een mooie lessen heb je geleerd m=van het bloggen.
   ik ben nog niet zo heel lang bezig met bloggen maar vind het wel onwijs leuk en ben van plan het nog lang vol te houden!

  19. Proficiat! Ik blog al een tijdje, maar hield er steeds mee op. Al moet ‘k zeggen dat ‘k m’n 1ste blog toch wel heel lang heb volgehouden, tot ze er zelf mee ophielden. Dat was MSN-spaces indertijd. Man man man, wat een tijd! Daar heb ‘k trouwens m’n 2 beste vriendinnen leren kennen. We wonen wel ver van elkaar, dus in ’t begin waren we enkel online bevriend. Tot op een dag dat we besloten om af te spreken. Dat viel zo goed mee dat we nu proberen 1 tot 2x/jaar af te spreken. Met 1 iemand ben ‘k zelfs vorig jaar naar Parijs geweest πŸ˜€ De ander heeft hier nu ook een blog & door haar ben ‘k terug beginnen bloggen. Ben ’t hier ondertussen al ook terug gestopt, maar gelukkig terug herbegonnen. Dus, zoals je leest, ‘k heb al enkele blogwatertjes doorzwommen, haha. Maar op de vraag, hoe lang blog je al. Tjah, weet ’t niet zo goed. Hier nog niet zo lang, da’s een feit πŸ˜‰ ‘k Hoop alleen dat ‘k ’t nu wΓ©l volhoud πŸ˜‰
   Nog veel succes met je blog & mij heb je er alvast al bij als trouwe lezer πŸ˜‰

  20. Wat lang! Dan ga je al ‘een tijdje mee’ hihi, om het zomaar even te zeggen. Ik heb na (bijna) 1 jaar ook al ontzettend veel geleerd, moet je nagaan na 6,5! Ik ga me ook nog opgeven voor je nieuwe project.

   1. Dat is ook een leuk puntje van bloggen: je blijft elke dag leren en ontplooien. Hoelang je ook bezig bent, de ontwikkeling is er altijd. En super leuk dat je mee gaat doen aan mijn nieuwe projectje! Ik ben erg benieuwd naar je invullingen. Mocht je nog aanvullende informatie willen kan je me mailen (iliveformydreams@live.nl)

  21. Grrrrrrrr dat hartje Sas, ik irriteer mij aan dat hartje, hahahahaha (hij doet het weer es niet) πŸ˜‰

   Goed, hoelang blog ik al, ik ben in 2001 ongeveer begonnen, om dan tot 2012 ongeveer door te gaan, web-log ging eruit en we konden over naar wordpress, maar nee hoor, velen lukte dat niet om te importeren, sterker nog, ik viel onder 1 van die mensen die niet eens IN kon loggen meer, ja dan echt, bekijk het even en ik had overigens wel even wat anders aan mijn hooft, dus dat is zo’n 10 jaar toen, een break van 3 jaar en dit jaar gestart op exact 31 jan. weet ik nu, lol, en dan tot nu weer… Dus hou het op 10 jaar en dan noem jij jezelf bejaard.

   De reacties, zal ik maar eens een workshop gaan schrijven voor op blog? “Hoe maak je de leukste of goede reacties?” gaan wij samen werken? hahahahaha

   Wat heb ik van bloggen geleerd, hmmmmm hoe dus te reageren bij anderen, wel of juist niet πŸ˜‰ Hoe te anticiperen bij reacties op mijn eigen blog, soms wel, soms niet. En ja, ach, ik weet het niet zozeer wat ik er wel en niet van heb geleerd, dat je soms artikelen beter over kunt slaan om te reageren, en bij anderen zoals nu juist heerlijk los kunt gaan met een reactie.

   Het schrijven en maken van mijn blogs, dat doe ik gewoon, wat ik wel mijdt, is politiek, ook al vertel ik weleens hoe het echt in elkaar steekt vanuit eigen ervaring en onze gemeente, maar verder dan dat ga ik dan weer niet. Ik zal altijd bij realiteit blijven.

   Humor, humor is ook belangrijk voor mij, zowel om in eigen stukken neer te zetten, als in reageren bij anderen, mits mogelijk natuurlijk. En ja, zelfs als je nooit iemand ontmoet die ook blogt, dan toch kunnen ze behoorlijk gewoon tot je dagelijks leven gaan behoren, al is het iets wat je ziet en dan denkt.. oh was Sas maar hier, of …. noem ze maar op, sokken is Sammie, pannenkoeken is Marion, en ga zo maar door πŸ˜€

   X

  22. Leuk om te lezen wat je allemaal hebt geleerd en welke toffe belevenissen jouw blog je heeft gebracht! En wat een leuke projectjes! Ik ga mij er eens in verdiepen. πŸ™‚

   Zelf blog ik nu sinds maart 2015. Relatief kort, vooral in vergelijking met jouw 6,5 jaar bloggen. Super zeg!

  23. Oh wauw, jij blogt inderdaad al lang! 6,5 jaar. Gefeliciteerd. Ik ben nog maar nΓ©t begonnen en vind het heel leuk om te lezen hoe je over het bloggen schrijft.

  24. Wat goed dat je al zo lang en met zo veel plezier aan het bloggen bent! Zelf blog ik zo’n drie jaar, maar ik ben een paar maanden geleden helemaal opnieuw begonnen met een andere blog. Met mijn vorige blog zat ik helemaal vast, maar met mijn nieuwe zit ik bomvol inspiratie. Dat heb ik ook geleerd van bloggen, dat het soms goed is om helemaal opnieuw te beginnen.

  25. Leuk om te lezen! πŸ™‚ Ik blog zelf sinds april (kort nog maar dus) en heb vooral geleerd om door te zetten. Normaal ben ik daar vreselijk slecht in en nu hou ik het beter vol. Dat klinkt overigens een stuk negatiever dan het is, want het is helemaal niet negatief. πŸ™‚

  26. Leuk dat je al zo lang blogt! Mijn huidige blog bestaat in december zeven jaar, maar ik ben er niet al die jaren even actief mee bezig geweest. Daarvoor heb ik nog een andere blog gehad, die is als ik me goed herinner in 2006 begonnen, maar die bestaat niet meer en is ook niet meer terug te vinden.

  27. Time flies when your having fun! Ik ben ondertussen ook al weer zo’n 2 en een half jaar aan het bloggen. Precies om dezelfde redenen als jij. Niet voor de samenwerkingen of volgers, maar omdat ik het gewoon heel erg leuk vind om te doen πŸ™‚ Ik denk dat dat de enige manier is om het lang vol te houden! Op naar de volgende 6.5 jaar!

  28. Heel erg leuk om te lezen zo! Denk dat je ook wel mee groeit op het moment dat je al zo lang bezig bent met bloggen en samenwerkingen doet. Je leert ook vanzelf omgaan met bedrijven etc. πŸ™‚

  29. Wat leuk, ik blog ook al een hoop jaren alleen ben niet echt vast blijven zitten op 1 plek. Eerst kostelijk leven… Vond na drie jaar de naam niet meer passend bij mij leven πŸ™‚ Toen werdt het Propvol en daar beleef ik nu heel veel plezier aan.

   Je leerd keuzes te maken en meer te genieten van alles. Heerlijk is dat!

   1. Het is ook prima hoor, als mensen niet meer tevreden zijn met hun blognaam en verhuizen. Echter heb je ook mensen die ik al jaren volg en die 1000 blogadressen hebben gehad. Zelf vind ik dat irritant, aangezien ik dan ook niet meer weet waar ik mensen moet vinden. Soms stoppen ze een tijd, dan weer een andere naam. Dan weer verhuizen… Ieder moet dit natuurlijk voor zichzelf beslissen maar persoonlijk gezien vind ik het jammer dat ik dan mensen kwijt raak.

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *