Een aantal redenen waarom werken met kinderen zo leuk is

I love my job,” is iets wat ik vaak zeg. De vaste lezers van mijn blog weten dit vast wel. En dat meen ik, uit de grond van mijn hart. Als de vraag komt: ‘Wat is je droombaan’ geef ik steevast het antwoord: Die heb ik al. Want het werken met kinderen is voor mij dé baan. Bij de Q&A vragen van Instagram kreeg ik van Barbara dan ook de vraag waarom mijn keuze hierop is gevallen. Als jong meisje was het de keuze tussen werken in een dierentuin of werken met kinderen. De keus viel op de laatste, aangezien er voor de eerstgenoemde geen scholen in de buurt waren. Ook dacht ik ‘verder’ te komen met kinderopvang.

Hier dus een lijstje met mijn redenen waarom het werken met kinderen super leuk is. Mocht je dus als kinderleidster aan de slag willen: dit is waarom!

Je bent een deel van de opvoeding
Een mooi onderdeel van mijn werk is toch een deel uitmaken van de opvoeding. Uiteraard is dit als eerste de verantwoordelijkheid van de ouders, maar de kinderen zie je zo vaak dat je ze ook iets wilt meegeven. Je brengt ze normen en waarden bij. Dingen die jij belangrijk vind voor het leven van een kind. Een heel mooi gegeven om te beseffen, aangezien ze hier in een later stadium baad bij hebben. Ik hou van positiviteit en structuur en geef dit dan ook dagelijks aan de kinderen mee. Het is fijn te zien dat je sommige dingen hierdoor kan ombuigen & een kind zijn/haar zelfvertrouwen hierdoor ziet groeien.

Je kunt er je creativiteit in kwijt
Creativiteit is zeker nodig bij het werken met kinderen. Iets wat mij zeker voldoening geeft bij dit werk. Telkens een nieuwe, uitdagende en leuke activiteit verzinnen voor zowel jongens als meisjes.. Een hele opgave en eentje waar ik best goed in ben. Ik probeer altijd nét even wat anders te doen dan anders. Het wil al genoeg zeggen dat jongetje B. nooit thuis en op school wil knutselen, en sinds ik er werk hij met ál mijn activiteiten heeft meegedaan 😉

De sociale contacten met kinderen, ouders & collega’s
Een leuk onderdeel van mijn werk, het contact. Met ouders gezellig bijkletsen en vertellen over hun kinderen. Kinderen die blij naar je toe komen en je een knuffel geven. Ze vertellen over hun dag, wat hun bezig houdt en je maakt zo dat je een sterke band krijgt. Met elk kind. Daarnaast maakt het werken met leuke collega’s dat de gezellige sfeer voelbaar is op de groep en in je werk. Wat je voelt is wat je uitstraalt.

De band die je opbouwt
Wat ik al hierboven aangaf, je krijgt een band met elk kind. Kinderen komen vol enthousiaste iets aan je vertellen. Ze knuffelen wat met je af, komen met problemen naar je toe en maken zelfs ruzie wie er naast je aan tafel mag zitten. Doordat de kinderen mij Saskia of Sas mogen noemen, merk ik dat ik dicht bij de kinderen sta. Ik vertel dingen als ze vragen hebben en kan naast het structuur geven ook best lachen om een grapje. Super mooi om te zien wat je na jaren kunt bereiken met kinderen (zelfs dingen die ouders met hun eigen kind niet bereiken) Ook bouw je uiteraard met de ouders een band op. Tenminste, die dat willen. Je hebt ouders die hun kind halen en weer weg zijn voor je met je ogen hebt geknipperd. Er zijn ook ouders die oprecht geïnteresseerd zijn in wat hun kind heeft gedaan. Of soms zelfs naar wat ik heb gedaan vragen, met bijvoorbeeld mijn vakantie of verhuizing.

Geen dag is hetzelfde
Flexibel zijn is the keyword. Je kan nog zo goed bedenken hoe je iets wil, als de kids het niet willen heb je gewoon pech. Ik kan nog zo’n leuke activiteit hebben bedacht maar als ze liever gaan bouwen… Hoewel de ‘vaste routines’ (zoals het eten van fruit en het ophalen) er wel zijn is het de gehele dag inspelen op de kinderen en hun wensen. willen ze liever buiten spelen? Prima. Of toch lekker vrij knutselen? Ook goed.

Uitdaging
Dat is een goed woord als beschrijving. Het is een uitdaging iets nieuws aan de bieden. Het is een uitdaging een kind dat nooit luistert naar je te laten luisteren. Het is een uitdaging om alle verschillende opvoedingen die bij elkaar komen te ondersteunen en te begeleiden waar nodig. Het is een uitdaging sommige gesprekken met ouders aan te gaan. Het is een uitdaging om elk kind zich gezien en gehoord te laten voelen.

Ik zou me geen andere baan kunnen voorstellen waar in je zoveel kunt en zelf als persoon zoveel kan groeien.

Wat doe jij zelf voor werk & wat zijn de voordelen?

About the Author

38 Comments

anneleen

Werken met kinderen is inderdaad ontzettend mooi! 🙂 ik geef je in alle puntjes 100% gelijk. Voor mij is werken met kindjes ook een droomjob en een fijn team en betrokken ouders maakt het nog leuker!

Reply
Nicky

Helemaal mee eens! Wat ook leuk is: 20 jaar later kinderen uit je groep tegen komen! De thuiszorgmedewerkster die mijn moeder nu verzorgt zat vroeger bij mij in de babygroep! Helaas verdiende dat werk destijds zo weinig dat ik er (als alleenstaande moeder) niet van rond kon komen. Dat was de hoofdreden dat ik weer een kantoorbaan gezocht heb. Best raar eigenlijk. Want het werk dat ik toen deed, bracht meer verantwoordelijkheid met zich mee dan mijn werk als secretaresse.

Reply
Tamarah

Het mooiste van de jaren dat ik nog als oppas werkte (ook al een miljoen jaar geleden trouwens; mijn jongste oppaskindje zit nu in groep 8… ze ging net naar school toen de oppas niet meer nodig was :-/) was inderdaad de band die je opbouwt. Hoe blij ze waren als ik langs kwam. Zelfs als ik eigenlijk geen zin had om ’s middags nog te werken na een lange dag school, was dat meteen weer over zodra ze de voordeur open deden 🙂

Reply
Miriam

Tijdens SPW en logopedie studies altijd op basisscholen stage gelopen en later als logopedist met kinderen gewerkt. Heerlijk hoe eerlijk en open die zijn! XD
Ik werk nu in een hoortoestellen winkel met dus een héle andere doelgroep, wat ik ook echt fantastisch vind 🙂

Reply
Wendy

Ik kan niet anders dan me helemaal bij je aansluiten. Wat hebben we toch een fantastische baan. ♥ 🙂

Reply
Madeleine

Liefde voor je werk spat er vanaf 🙂 heel leuk om te lezen! Lijkt mij ook leuk.. Welke opleiding heb je gedaan?

Reply
SAS

Om dit werk te doen heb ik SPW3 gedaan in 2 jaar. Daarnaast nog onderwijsassistent gedaan, echter heb je deze niet nodig om mijn baan te beoefenen.

Reply
Barbara

Duidelijk jouw droombaan. Als moeder van een peuter die 2 dagen naar een dagverblijf gaat wordt ik hier wel blij van: Leidsters zoals jij. Caitlyn heeft 2 favorieten (1 daarvan heeft ze sowieso altijd. De 2e wisselt). En het is echt zo belangrijk dat je kind zich zo goed voelt omdat die leidster het met haar hart doet. Er zit 1 (inval)leidster hier die ongeïnteresseerd lijkt. (Negerend. Niet oplettend. Kauwgom kauwend/smakkend. Kortaf…) Caitlyn merkt dat echt. Ze is altijd overstuur bij haar terwijl Caitlyn bij andere zo enthousiast is.

Dat er trouwens ouders zijn die zo snel weer weg zijn. Wij kletsen altijd bij. Erg leuk om te praten samen over je kind! En indd… ik ben zo’n ouder die ook kletst over hoe het weekeind van de leidster was haha! Die band vinden wij erg belangrijk.

Ik werk thuis. Terwijl ik dezelfde opleiding heb gedaan als jij (wat een verrassing he haha). Het voordeel is dat ik zo altijd bij mn dochter kan zijn.

Reply
Anne-Sterre

Dit zijn zeker positieve puntjes die mij ook leuk lijken, toch denk ik niet dat het iets voor mij zou zijn.

Reply
Lies

Ik heb ook met kinderen gewerkt (eigenlijk alleen door stage te lopen) en vond dit ook echt heel erg leuk! alleen ik wil meer dan een kdv of bso, dus denk ik na over een studie pedagogiek, maar weet nog niet helemaal zeker of dit iets voor mij is.. 🙂

Reply
SAS

Super tof als je dat gaat doen! Zeker iets wat ik ook graag nog zou willen doen. Echter zou ik dan eerder gaan voor kinderpsychologie.. Maar dat is een droom voor volgend jaar, heb nu zoveel cursussen enzo op werk.

Reply
sherry

Leuk om te lezen dat je je droombaan al hebt.een mooi gebaar dat je een rekening krijgt. Erg bijzonder. Een goede band is erg belangrijk. Kinderen zijn de toekomst jammer dat niet iedereen dat tegenwoordig ziet.

Reply
Puck

Het lijkt me altijd heel leuk, met kinderen werken. Maar ik ben nogal een persoon waarbij het goed te merken is als ik iemand niet aardig vind. Ben bang dat ik ook een voorkeur met kindjes zou krijgen. Zou niet eerlijk zijn voor de “stomme” kindjes.

Reply
Renate

Wat een leuk artikel en natuurlijk geweldig als je al je droom baan hebt! Ik zou nooit echt perse met kinderen willen werken, niet omdat ik kinderen niet leuk vind. Ik vind kinderen zelfs heel erg leuk, maar ik heb toch wat andere beroepen op het oog die mij net wat leuker lijken! Al krijg ik na het lezen van dit artikel toch het idee dat met kinderen werken super leuk is! Ik heb zelf nog geen werk, dus ik kan er niet over mee praten!

Reply
Tessa | 52druppels.nl

Zo mooi hoe jij vol passie over je werk kunt praten! Ik kan me helemaal voorstellen dat je echt een band opbouwt met die kinderen. Denk dat er wel kinderen bij zijn die jou vaker zien dan hun eigen vader of moeder…

Reply
Linda

Ik vind het zo mooi om te zien dat jij echt je droombaan hebt, dat lijkt me heerlijk als je iedere dag met het grootste plezier naar je werk gaat! 🙂 Ik heb momenteel geen fulltime baan, maar werk twee ochtenden in de week als postbezorger en dat vind ik heel leuk (behalve als het 35 graden is of regent hahaha). Daarnaast ben ik vrijwillige conservator in een museum en dat vind ik geweldig om te doen!

Reply
Vivian

Mooi om te lezen! Ik herken me er ook wel in, want doordat ik in het onderwijs zit, ben ik ook veel bezig met opvoeding en iets doen voor de maatschappij. Ik vind het echt mooi om iets bij te dragen aan de vorming van het karakter van die kinderen en om ze iets mee te geven.

Reply
Lisa

Het lijkt mij juist niks om met kinderen te werken. Wel fijn dat jij heel veel plezier hebt van je baan!

Reply
Myrthe

Dit bewijst maar weer hoe leuk het is om met kinderen te werken! Ook het idee dat jij een belangrijk onderdeel bent in zijn/haar leven. Je zal voortleven in hun herinnering als “juffie Sas”, zo mooi is dat! Vroeger wilde ik altijd juf worden, nu twijfel ik een beetje. Ik denk dat ik liever de creatieve kant op ga (ondanks dat je je creativiteit ook kwijt kan in dit beroep) al begin ik nu wel weer te twijfelen hoor 😉 .
Voor nu pas ik af en toe op en wil ik na mijn HAVO graag au pair zijn in het buitenland. Wie weet waar het schip daarna strandt 😉 En die tekening is zoooo lief! xx

Reply
Chantal

Ik heb helaas geen betaalde baan meer, door mijn handicap. Maar ik heb veel voldoening aan mijn ontwerp hobby, en soms maak ik daar iemand blij mee.

Reply
Ysanne

Lijkt me heel mooi om met kinderen te werken, ze zijn nog zo onschuldig en onbezorgd. Mijn nichtje vroeg me laatst of ik al in de brugklas zat hahaha.

Reply
Rianne

Wat een lief artikel, je enthousiasme spat er van af 🙂 Ik studeer nog, dus heb nog geen baan momenteel. Ik wil straks sowieso met mensen werken, maar ik studeer neuropsychologie dus dat komt vast wel goed. Mensen helpen lijkt me geweldig 🙂

Reply
Lief meisje

Heel herkenbaar waarom ik ooit voor kinderen heb gekozen. Inmiddels heb ik dan de overstap gemaakt naar ouderenzorg. En daar is ook geen dag hetzelfde en kan het per uur verschillen. Vind het gewoon heerlijk om met mensen te werken.

Reply
Eline

Wat straalt de liefde voor je werk af van dit artikel! 😀 Ik pas sinds kort weer actief op en ik merk dat het echt super leuk is met die kinderen jaa. Ook wel vermoeiend haha, omdat je steeds nieuwe dingen moet doen en ze een korte spanningsboog hebben 🙂

Reply
Morgaine

Ja, ik werk met verstandelijk gehandicapten allemaal volwassenen maar ook ontzettend leuk, is bijna vergelijkbaar, de knuffels, de schreeuwalarmen die afgaan als ze mij zien binnen komen, hahaha Ouders zie ik niet tot amper natuurlijk omdat ze bijv. in het droomhuis wonen en ik ben al weg vaak voordat ze weer naar huis gaan.

Met kinderen werken is niet zo mijn ding, maar dat heb ik dus wel weer met juist ouderen die nog helder van geest zijn, ik hou ervan om de verhalen van een heel mensenleven aan te horen, en dat heb je bij kinderen dan weer niet 😉 En toch is het een beetje vergelijkbaar, te horen hoe zij zijn opgegroeid, normen en waarden hoe deze veranderd zijn in deze tijd, was alles beter vroeger? Anyway… En ook creatief kun je zijn met ouderen, andersom ook vaak, dat je dan weer leuke creatieve dingen leert van hen, die je weer mee kunt nemen naar het nu, vergeten hobby’s of dingen, hahahaha

X

Reply
SAS

Juist een baan die ik niet zou kunnen, dat werken met ouderen. Heb veel respect voor mensen die dat wel kunnen 🙂

Reply
Lilian

Jouw baan lijkt me ook erg leuk! Toen ik jong was vond ik kinderen vooral ‘eng’, maar sinds ik zelf eentje heb, snap ik ze veel beter. Ik heb nog wel eens gedacht om docent te worden op de middelbare school (die vond ik minder ‘eng’ 😉 ), maar dan moet ik weer 4 jaar fulltime gaan studeren en dat is niet echt een optie. Inderdaad om wat jij zegt, dat je deel bent van hun opvoeding. En kinderen die thuis misschien niet de juiste stimulans krijgen, die kun jij ze dan geven.

Morgen mag ik mee met een schoolactiviteit, misschien dat dan wat van mijn ‘invloed’ kan laten gelden haha 😉

Reply
Simone

Ik kan me wel voorstellen dat dit heel leuk is. Mij lijkt het niks, maar ik ben gewoon niet zo goed met kinderen. Dat scheelt al zoveel kan ik je zeggen.
Ik ben freelance copywriter en ik vind het 1; geweldig dat ik kan werken waar en wanneer ik wil. 2; Elke klant is anders, ik hou van die afwisseling. 3; ik doe alles helemaal zelf wat me een mega voldoening geeft 😀

Reply
Amy

Als ik dit zo lees kan ik me helemaal voorstellen dat dit bij je past! Ik heb jarenlang opgepast, maar zou jouw werk toch niet kunnen doen. Ben zelf juist graag heel analytisch bezig en in mijn werk als online marketeer gaat dat prima! 🙂

Reply
Isolde

En reken maar dat de kinderen merken dat je het zo leuk vind!

Zelf werk ik niet (door ziekte) maar volg wel cursussen, blog en probeer vrijwilligerswerk te doen. Voordelen; Ik leer veel nieuwe dingen, en kies precies uit wat ik leuk vind. En over de nadelen ga ik het niet eens hebben 😉

Reply
debby

Wauw wat mooi zeg dat je zoveel passie voor je werk hebt, en zo moet het eigenijk altijd zijn. Helaas ben ik afgekeurd, maar heb mij onlangs ingeschreven als vrijwilliger bij een hospice

Reply
Kim

Lijkt mij ook heel leuk om met kinderen te werken. Wat je zegt: geen dag is hetzelfde, dat zou ik ook graag willen met mijn toekomstige baan. Ik heb momenteel nog geen baan, want ik studeer nog 🙂 Maar wil sowieso met mensen gaan werken. Zou niet op kantoor willen zitten bijvoorbeeld.

Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *