Boeken, film/tv & youtube

Recensie: Ik reis alleen

 photo 2015-06-20 04.43.22 1_zpshcqk3bdn.jpg

Vorig weekend las ik hem uit. Het boek van Samuel Bjørk, voor mij een onbekende Noorse schrijver. Toen ik het boek voorbij zag komen wist ik dat ik deze wilde hebben. Over het algemeen ben ik wel fan van Scandinavische schrijvers dus mijn verwachtingen waren hoog gespannen. ‘Een sensatie, Jo Nesbø pas op’ staat er dan ook op de voorkant. De boeken van meneer Nesbø staan hier alle ook in mijn boekenkast. Bij de recensies zag ik vele uiteen lopende reacties staan. Mensen vond het of niks of een geniaal boek. Zoals je begrijpt was ik dus super benieuwd.

Waar gaat het boek over

Op het Noorse platteland wordt een zesjarig meisje gevonden, met een springtouw opgeknoopt aan een boom. Ze draagt vreemde poppenkleren en er hangt een vliegtuiglabel om haar nek met de tekst
IK REIS ALLEEN.

Na een intern onderzoek werd inspecteur Holger Munchs speciale onderzoeksteam opgeheven en werd hij overgeplaatst naar een regionaal politiebureau. Maar als het land wordt geteisterd door een sluwe moordenaar, wordt het team weer tot leven gewekt. Munchs prioriteit is om zijn beste onderzoeker, de extreem getalenteerde maar depressieve Mia Krüger, uit haar zelfgekozen isolement te halen. Dat is echter nog niet zo makkelijk…

Ik heb vele uren heerlijk in het boek kunnen lezen. Op ons balkonnetje in het zonnetje en tijdens mijn pauzes op werk onder het genot van een kopje thee.

Wat vond ik van het boek

Het was een fijn boek wat vlot weg las. Ik vond het mooi hoe hij de personages levendig kon neerzetten. De persoonlijke problemen van Mia en Holger komen ook aanbod, waardoor je zeker een kijkje krijgt in hun hoofd en waarom ze sommige dingen doen. Je blijft nieuwsgierig naar het motief van de moordenaar en blijft je afvragen wat ‘ik reis alleen’ betekend. Pas laat in het boek krijg je alle antwoorden, iets wat zeker een plus is.

Minpunt was wel de vele personages en daardoor de vele schakelingen in het verhaal. Soms moest ik even nadenken bij welke personage ik zat te lezen. Iets wat ik bij andere boeken met meerdere personages (zoals bijvoorbeeld Camilla Läckberg) minder had.

Het deed me best wel denken aan de serie The Bridge. Mia & Holger komen op dezelfde manier op mij over over Saga & Martin. Hoewel het wel compleet anders is kon dit me niet weerhouden deze vergelijking te maken.

Al met al, vond ik het een goed boek ondanks de vele uiteenlopende recensies die ik las. Geen hoogstaande Fitzek of Läckberg thriller die beter in elkaar zit maar zeker een goed verhaal met achterliggend verhaal waar je later pas achter komt. Het einde vond ik wel heel plotseling. Ik heb een aantal keren de bladzijde doorgeslagen van zou er nog meer komen? Oh dit was het. Edit: hoewel het einde wel echt heel goed in elkaar zat.. Ik had alleen een betere afsluiting verwacht.

Rating: ★★★★

1

28 reacties

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *