Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!Recensie: Ik reis alleen

 photo 2015-06-20 04.43.22 1_zpshcqk3bdn.jpg

Vorig weekend las ik hem uit. Het boek van Samuel Bjørk, voor mij een onbekende Noorse schrijver. Toen ik het boek voorbij zag komen wist ik dat ik deze wilde hebben. Over het algemeen ben ik wel fan van Scandinavische schrijvers dus mijn verwachtingen waren hoog gespannen. ‘Een sensatie, Jo Nesbø pas op’ staat er dan ook op de voorkant. De boeken van meneer Nesbø staan hier alle ook in mijn boekenkast. Bij de recensies zag ik vele uiteen lopende reacties staan. Mensen vond het of niks of een geniaal boek. Zoals je begrijpt was ik dus super benieuwd.

Waar gaat het boek over

Op het Noorse platteland wordt een zesjarig meisje gevonden, met een springtouw opgeknoopt aan een boom. Ze draagt vreemde poppenkleren en er hangt een vliegtuiglabel om haar nek met de tekst
IK REIS ALLEEN.

Na een intern onderzoek werd inspecteur Holger Munchs speciale onderzoeksteam opgeheven en werd hij overgeplaatst naar een regionaal politiebureau. Maar als het land wordt geteisterd door een sluwe moordenaar, wordt het team weer tot leven gewekt. Munchs prioriteit is om zijn beste onderzoeker, de extreem getalenteerde maar depressieve Mia Krüger, uit haar zelfgekozen isolement te halen. Dat is echter nog niet zo makkelijk…

Ik heb vele uren heerlijk in het boek kunnen lezen. Op ons balkonnetje in het zonnetje en tijdens mijn pauzes op werk onder het genot van een kopje thee.

Wat vond ik van het boek

Het was een fijn boek wat vlot weg las. Ik vond het mooi hoe hij de personages levendig kon neerzetten. De persoonlijke problemen van Mia en Holger komen ook aanbod, waardoor je zeker een kijkje krijgt in hun hoofd en waarom ze sommige dingen doen. Je blijft nieuwsgierig naar het motief van de moordenaar en blijft je afvragen wat ‘ik reis alleen’ betekend. Pas laat in het boek krijg je alle antwoorden, iets wat zeker een plus is.

Minpunt was wel de vele personages en daardoor de vele schakelingen in het verhaal. Soms moest ik even nadenken bij welke personage ik zat te lezen. Iets wat ik bij andere boeken met meerdere personages (zoals bijvoorbeeld Camilla Läckberg) minder had.

Het deed me best wel denken aan de serie The Bridge. Mia & Holger komen op dezelfde manier op mij over over Saga & Martin. Hoewel het wel compleet anders is kon dit me niet weerhouden deze vergelijking te maken.

Al met al, vond ik het een goed boek ondanks de vele uiteenlopende recensies die ik las. Geen hoogstaande Fitzek of Läckberg thriller die beter in elkaar zit maar zeker een goed verhaal met achterliggend verhaal waar je later pas achter komt. Het einde vond ik wel heel plotseling. Ik heb een aantal keren de bladzijde doorgeslagen van zou er nog meer komen? Oh dit was het. Edit: hoewel het einde wel echt heel goed in elkaar zat.. Ik had alleen een betere afsluiting verwacht.

Rating: ★★★★

1
Boeken, film/tv & youtube
Previous Story
Next Story

28 Comments

 photo bannerthing_zpsjw5m6818.png

 • Reply
  Renske
  24/01/2017 at 21:07

  Ik sluit mij volledig aan bij jouw mening over het boek! Een echte topper! Met de schakelingen tussen de personages had ik eerst ook wat moeite (‘Over wie gaat dit ook alweer?’), hoewel ik dat bij De doodsvogel véél minder had. Ik denk dat ik mij erop in had gesteld dat dat Samuels schrijfstijl is, haha. Ook bij De doodsvogel krijg je pas later antwoorden, wat zeker weer een groot pluspunt is! 🙂

 • Reply
  annouska
  30/06/2015 at 19:52

  Oeh dit is weer zo een boek waar jij over schrijft en ik denk: “Dit is zo niet mijn genre, maar saskia brengt het zo tof dat ik hem wel wil lezen” hihi. 😉

 • Reply
  Inge
  30/06/2015 at 15:12

  Ik zag hem liggen in de winkel maar had hem nog niet meegenomen. Je maakt me nu wel erg nieuwsgierig!

 • Reply
  Roxanne | Peachlife
  27/06/2015 at 17:21

  Dit lijkt me een heerlijk boek voor op het strand!

 • Reply
  Jonne
  27/06/2015 at 12:39

  Ik kende het boek nog niet, maar het klinkt heel leuk!
  Liefs. Jonne

 • Reply
  Nina
  27/06/2015 at 11:19

  Klinkt als een goed boek. Ik ga het zeker op mijn leeslijstje zetten 🙂

 • Reply
  Wanda
  27/06/2015 at 10:09

  Lekker he zo lezen in het zonnetje? Dit boek las ik een paar weken geleden en net als jij moest ik even wennen aan de verschillende personages en had ik ook even wat moeite met het einde maar verder wel een schrijver die ik zeker in de gaten ga houden!

 • Reply
  Mieke
  27/06/2015 at 10:00

  Dat klinkt weer als een fijn boek!

 • Reply
  Els
  27/06/2015 at 09:08

  Maakt me wel nieuwsgierig, al hoe ik niet zo van plotselinge eindes.

  • Reply
   SAS
   27/06/2015 at 09:38

   Het einde was wel goed hoor, echter verwachte ik een afgewikkeld iets en dat was niet zo. Het plot zat erg goed in elkaar. Heb even een stukje toegevoegd dus aan de recensie.

 • Reply
  Anne-Sterre
  26/06/2015 at 22:40

  Het verhaal komt me bekend voor, lijkt op een film, maar volgens mij kan dat niet?
  Nieuwsgierige Yara, typisch haha.

 • Reply
  Simovic-Vuceljic Natasa
  26/06/2015 at 20:14

  Lijkt me een zeer fijn boek 🙂 Liefs! x

 • Reply
  Lisa
  26/06/2015 at 19:12

  Oh, dit boek kende ik niet maar je hebt me zeker nieuwsgierig gemaakt! Ik ga ‘m even opslaan.

 • Reply
  Sanne
  26/06/2015 at 18:48

  Lijkt mij wel een spannend boek en eentje dat je gewoon wilt uit lezen. Dit zet ik op mijn verlanglijstje.

 • Reply
  Tessa | 52druppels.nl
  26/06/2015 at 15:07

  Ik dacht: Oh leuk, ze is op vakantie geweest in d’r eentje 😉
  Lees vooral waargebeurde boeken, dus niet je hele recensie gelezen, maar die foto… Zucht… Jaloers!

 • Reply
  maroussia
  26/06/2015 at 14:48

  Jammer dat het einde plotseling was, maar hij klinkt echter wel erg spannend! x

 • Reply
  Nicky
  26/06/2015 at 11:33

  Grappig! We waren hem tegelijk aan het lezen! Ik heb juist helemaal niks met Scandinavische thrillers, vind ze altijd zo langdradig. Dat had ik met deze niet, het leest lekker vlot. De afloop was anders dan ik verwacht had. Ik vond het een goed boek. 4 sterren inderdaad! 😀

 • Reply
  Rilana
  26/06/2015 at 10:58

  Ik ken dit boek nog niet maar ik zou het wel eens willen lezen!

 • Reply
  sanne
  26/06/2015 at 10:35

  Klinkt goed, misschien wel een leuk boek voor in de vakantie 🙂

 • Reply
  Ysanne
  26/06/2015 at 10:27

  Klinkt goed, leuk dat het door een Scandinaviër is geschreven 🙂

 • Reply
  Northflix
  26/06/2015 at 10:17

  Wat jammer van het einde! Toch zou ik hem wel willen lezen.
  Ik heb net ‘Het meisje in de trein’ uit. Een aanrader!

 • Reply
  Kim
  26/06/2015 at 10:17

  Ik ben hier best wel benieuwd naar. Het klinkt best spannend en interessant!
  Liefs

 • Reply
  jackie
  26/06/2015 at 10:03

  het onderwerp klinkt wel heel goed en spannend…
  Ik had pas ook een boek met zoveel mensen er in, dat ik steeds terug moest denken wat had deze nu ook alweer gedaan… vervelend is dat

 • Reply
  Michaela
  26/06/2015 at 09:59

  Dit boek ken ik nog niet, maar het lijkt me wel een fijn boek om te lezen. Ga ik zeker onthouden 😉

 • Reply
  Chantal
  26/06/2015 at 09:30

  Ik heb dit boek afgelopen weekend nog in mijn handen gehad maar besloot een ander boek eerst te kopen

 • Reply
  Rianne
  26/06/2015 at 09:05

  Klinkt goed, ik hou erg van Scandinavische schrijvers dus ik ga deze onthouden!

 • Reply
  Jenn
  26/06/2015 at 08:56

  Ik ben wel nieuwsgierig nu, ik ga hem onthouden.

 • Reply
  Kim | lifeisanadventure
  26/06/2015 at 08:15

  Wat een heerlijk relaxte foto op je balkonnetje! Ik heb me ook voorgenomen om wat meer te lezen. Heb nu al veel te veel boeken die ik wil gaan lezen, maar deze ga ik zeker ook onthouden 🙂

 • Leave a Reply

  Ik ben geen spammer dus maak de som hier beneden *

   photo bannerthing_zpsjw5m6818.png