Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!Protected: Eerlijk zijn (tot op zekere hoogte)

This content is password protected. To view it please enter your password below:

0
Hersenspinsels
Previous Story
Next Story

50 Comments

 photo bannerthing_zpsjw5m6818.png

 • Reply
  Mariska
  20/06/2015 at 19:59

  Ik ben het volledig met je eens en ook ik ben eerlijk. Als ik ergens geen zin in heb dan zeg ik dat gewoon én dat doe ik ook in mijn reviews. Gemaakt positief vind ik zo slecht!
  Dat filmpje van Hans Teeuwen is trouwens geniaals.. die ken ik al erg lang en heb hem al zo vaak bekeken, haha !

 • Reply
  Saar
  12/06/2015 at 10:53

  Tè eerlijk bestaat volgens mij niet. Je kan wel je mening geven, maar doe dat gewoon op een respectvolle manier. Eerlijk heb je op zoveel manieren… Van ronduit grof tot verbloemend. Het gaat hem over de manier waarop je je boodschap formuleert, niet over eerlijkheid. Ik zeg ook gewoon eerlijk wat ik vind, maar ik heb geleerd dat je mensen niet moet kwetsen of vernederen wanneer je de waarheid zegt.

  Die reacties op Facebook noem ik niet eerlijk. Die noem ik pure afbraak. Niemand heeft daar iets aan…

 • Reply
  Nicole
  10/06/2015 at 22:00

  Hahaha sorry ik heb je artikel wel gelezen maar dat filmpje van Hans Teeuwen, hij blijft geweldig!!

  Ben het met je eens hoor, als t gaat om reviewen zet ik er ook de minpunten bij niet alleen de plus.
  En wat betreft fb en heel die schandpaal nagelen, vreselijk!!

 • Reply
  Anne
  10/06/2015 at 08:10

  Mooi stuk! Eerlijk zijn duurt het langste. Ik ben altijd wel eerlijk, heb een hekel aan mensen die “fake” zijn. Soms is eerlijkheid en een flapuit zijn wel moeilijk, gelukkig zijn het dan geen kwetsende dingen hihi!

 • Reply
  onderdeblauweregen
  09/06/2015 at 22:10

  Poeh ja, ik vind het behoorlijk ergelijk die oordelen op sociaal media.
  Een mening hebben is goed, maar waar het veelal op uitdraait is mensen aan de schandpaal nagelen en dat gaat me echt een aantal bruggen te ver.
  Laatst ook die jonge jongen die in te trein gepiest heeft en waar hij zegt dat het met een fles in de hand was.
  Waar het gros van publiek n.a.v de foto’s de mega schandpaal hebben neergezet (alsof iedereen een specialist is in foto analyse maken…laat dat lekker aan de politie over).
  Nu wil ik niet zeggen dat ik het normaal vind als blijkt dat het geen waterfles was, maar ik denk dan; als hij dat gedaan heeft geef hem een x aantal uren treinen schrobben als werkstraf en daarmee klaar.
  Maar nee, het is zo erg dat hij bedreigingen en wat allemaal over zich heen krijgt. Alsof hij een moord heeft gepleegd….totaal buiten proportie!
  En dat zie je steeds vaker en grootser worden helaas.

  • Reply
   SAS
   11/06/2015 at 10:12

   Ik kan hier alleen maar AMEN op zeggen!

 • Reply
  Cindy
  09/06/2015 at 16:31

  Ik wou dat ik wat eerlijker was. Ik ben iemand die niet snel vertelt wat ik voel, maar ik laat het maar gebeuren. Daardoor kom ik vaak met mijzelf in de knel, zeker ook op de werkvloer.

 • Reply
  Zwartraafje
  09/06/2015 at 12:38

  Ik vind het heel erg leuk wanneer je perfect weet wat je aan iemand hebt doordat die persoon eerlijk en openhartig is. Die twee dingen kan je echter op verschillende manieren tonen. Dus niet zomaar op alles zitten afgeven maar beklemtonen dat jij je ergens niet in kan terugvinden en proberen stil te staan bij het gehele plaatje in plaats van een voorval enkel vanuit tunnelvisie te bekijken. Het is ook niet noodzakelijk om mensen te kwetsen met je eerlijkheid en dat lijken sommigen jammer genoeg wel eens te vergeten.

 • Reply
  PatriciaKleijn
  09/06/2015 at 11:42

  natuurlijk is eerlijk zijn goed, maar ik vind wel dat er een positieve draai eraan het wel beter maakt, bijvoorbeeld met wat je schreef over je vriendin haar jurkje, dan zeg je de ene kleed niet af maar die wel dan geef je haar toch ook weer een goed gevoel. En ook de manier waarom het gezegd wordt kan natuurlijk heel erg uitmaken.

 • Reply
  Naomi
  09/06/2015 at 11:37

  Dat is voor mij ook één van de redenen dat ik zo afgeknapt ben op blogs – iedereen wil gratis spul en daardoor zijn ze niet eerlijk meer over de producten die ze ontvangen en vervolgens reviewen. Alles gaat om het gratis krijgen, de meeste bezoekers en volgers etc. Het is gewoon niet leuk meer. Een beetje verpest doordat de bedrijven zich ermee zijn gaan bemoeien. Erg jammer!

  En ook dat iedereen, overal een mening over heeft. Bleh. Leef en laat leven zeg ik altijd.

 • Reply
  Ysanne
  09/06/2015 at 10:24

  Ik probeer ook altijd zo eerlijk mogelijk te reageren, maar moet toegeven dat dat minder lukt wanneer iemand bijvoorbeeld helemaal zijn best heeft gedaan op haar outfit en ik het niet zo leuk vind. Meestal zeg ik dan idd iets van ”het is niet mijn smaak”. Goed stuk dit!

 • Reply
  Jenn
  09/06/2015 at 00:33

  Helemaal mee eens! Ik ben absoluut voor eerlijk zijn, maar in deze kan ik me ook goed vinden:
  https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/originals/e1/51/4d/e1514dc35376df3851423adb281bc312.gif

  Eerlijk zijn betekent niet dat je ongevraagd te pas en te onpas je kwetsende mening moet verkondigen…

 • Reply
  Nina Simplynspecial
  08/06/2015 at 22:57

  Eerlijkheid is inderdaad belangrijk, maar je moet dit ook wel netjes en respectvol kunnen brengen.

 • Reply
  Anne-Sterre
  08/06/2015 at 22:30

  Ik ben ook het liefste gewoon eerlijk, daar voel ik mijzelf het prettigste bij. Mocht hetgeen wat ik zeg dan negatief klinken, dan zal ik het wel proberen te formuleren als opbouwende kritiek, feedback of wat dan ook. Eerlijk zijn is niet hetzelfde als afkraken, wat tegenwoordig soms een beetje met elkaar verward lijkt te worden.

 • Reply
  Esmeralda
  08/06/2015 at 21:27

  Ik denk dat iedereen gewoon zijn mening moet kunnen geven, echter wel met een beetje tact. Eerlijk duurt immers het langst!!

 • Reply
  Billy
  08/06/2015 at 20:00

  ik ben altijd rechtuit!
  Sommige mensen praten iedereen naar de mond, maar dat ligt niet in mijn aard.
  Ik geef gewoon mijn mening, en zo weet iedereen wat ze aan me hebben.

 • Reply
  Nesrin
  08/06/2015 at 19:30

  Fake zijn is not done. Wel blijf altijd beleefd ook al vind ik een artikel voor mij niet interessant ik vind het wel interessant hoe het een ander kan boeien. Stel jij hebt een onderwerp voor een blogpost wat mij niet interesseert dan kan ik twee kanten op:1. Niet boeiend en dit zeggen 2. Zeggen dat het niks voor mij is maar wel op een beleefde manier waardering uiten naar het werk-content wat jij hebt neergezet.

  Soms is een product/samenwerking niet mijn ding maar ik vind het wel leuk om te lezen hoe een ander hier enthousiast over kan zijn.

  Brutaal en negatief doen vind ik nergens voor nodig. Haat reacties vind ik zo not done, heel triest dat iemand online zo laag kan gaan.

 • Reply
  Simovic-Vuceljic Natasa
  08/06/2015 at 17:42

  Ik kan me vinden in je mening hierover. Ik ben iemand die altijd eerlijk probeert te zijn, zonder iemand te kwetsen. Natuurlijk: dat kan niet altijd. Je loopt altijd het risico om iemand te kwetsen. Ik ben iemand die eerst iets zegt en dan pas denkt. Ik heb mijn hart op mijn tong zoals ze zeggen. En ik voel me goed zo. Ik zou me miserabel voelen moest ik alles maar zitten opkroppen, ik geraak er gestresseerd door. Ik lees vaak nieuwsartikelen op sociale media (ik ben graag op de hoogte) en ik heb gemerkt dat mensen soms wel heel ver kunnen gaan met zulke commentaren. Dit moedig ik zeker NIET aan. Je kan je mening hebben, maar aub: let erop wat je schrijft. Je kan je mening op een normale manier geven en niet op een kwetsende/denigrerende/scheldende manier. Ik geef zelf amper commentaar op zulke artikelen, gewoon omdat ik geen zin heb in onnodige discussies met mensen die niets beters te doen hebben. Ik geef die commentaar wel tegen mijn laptop scherm 🙂 Liefs! x

 • Reply
  Nina
  08/06/2015 at 17:06

  Haha, sorry ik zit nog steeds te lachen om Hans Teeuwen, zo grappig. Het mooie van Teeuwens humor is dat hij alles zo overdrijft en groter maakt, dat een anekdote onwerkelijk wordt. Ik denk niet dat Teeuwen in het echt zo zou reageren op zijn zoontje.
  Met het vak online communicatie leerden wij waar negatieve reacties vandaan komen. Mensen reageren vaak direct vanuit hun gevoel, zeker als zij denken dat iets verkeerd is. Zeker met online media gaat reageren snel.
  Ik denk overigens dat er een verschil is tussen eerlijk antwoorden en je mening geven. Jouw mening wordt namelijk niet in elke situatie gevraagd – dan kun je inderdaad beter zwijgen. En als je mening wordt gevraagd, probeer dan eerst je observatie uit te leggen.

 • Reply
  Tineke
  08/06/2015 at 16:23

  Er is niet voor niets de uitdrukking: eerlijk duurt het langst.
  Ik vind dat je anderen altijd in hun waarde moet laten wat je mening ook is als in eerlijk zijn met opbouwende kritiek bijvoorbeeld. Als je op grove wijze je mening verkondigd vind ik niet kunnen. Helaas denkt niet iedereen daar bij na.

 • Reply
  Angèlique
  08/06/2015 at 15:50

  Ik vind dat mensen tegenwoordig echt zoeken naar iets negatiefs om te zeggen. Hele discussies die ik ontstaan op Facebook. Een eerlijke mening geven doe ik altijd, ook als het niet leuk is, en ik vind dat anderen dit ook gewoon moeten kunnen doen. Alleen een reactie om te ‘haten’ vind ik zo vervelend. Probeer wel iedereen in zijn waarde te laten.

 • Reply
  Simone
  08/06/2015 at 15:50

  Ik kan mij volledig bij je aansluiten. Je mag best overal een mening over hebben, maar je hoeft m niet altijd uit te spreken. Sommige dingen kun je beter voor jezelf houden.

 • Reply
  Sabine
  08/06/2015 at 15:43

  Mooi verhaal! Eerlijkheid duurt het langst, ben ik helemaal mee eens. Vooral als iemand het op een goede manier brengt. Ik heb ook liever dat iemand zegt dat deze combinatie kleding echt niet kan in plaats van dat ik voor gek loop op straat 😉 Ik vraag me af of alle negativiteit op sociale media onder eerlijkheid valt. Ik denk dat velen gewoon echt negatieve personen zijn die anderen weinig gunnen of die gewoon jaloers zijn. Vaak is het de gedachtengang die maakt dat iemand iets zegt en als je dat even omdraait en wat positiever denkt kun je opeens heel anders reageren. Zelf lees ik ook veel reacties niet meer, vreselijk wat sommigen zeggen…

 • Reply
  Evelien
  08/06/2015 at 15:06

  Ik vind eerlijkheid wel erg belangrijk. Dat betekent niet dat je je gelijk heel negatief en/of respectloos moet uiten.

 • Reply
  Lilian
  08/06/2015 at 14:52

  Ik ben altijd heel eerlijk, maar ik verzwijg wel eens dingen, omdat die mensen verdrietig maken en geen nut hebben. Als ze er rechtstreeks naar zouden vragen, dan zou ik wel eerlijk zijn.

  Ik vind die negativiteit op Facebook niet bepaald eerlijk, want de meeste van die mensen hebben nog nooit echt kritisch naar zichzelf gekeken.

 • Reply
  Xaviera
  08/06/2015 at 14:37

  Eerlijk zijn maar wel met respect en tactvol, dat vind ik belangrijk. Het internet heeft vaak twee kanten, of zo lief en veren-in-je-reet-stoppen dat het een beetje misselijkmakend zoet is allemaal of totaal respectloos en alleen maar negativiteit want ‘vrijheid van meningsuiting’ inderdaad. Het is jammer dat die tussenweg daarin vaak niet gebruikt wordt. Facebook heb ik eigenlijk alleen maar om in contact te blijven met vrienden ver weg (buitenland), verder vind ik er niet veel aan. De meeste dingen blokkeer ik dan ook of ik ben nog wel bevriend met mensen maar volg hun updates niet. Die negativiteit vind ik vreselijk en dat zuigt alle energie weg bij me. Goed artikel Sas! X

 • Reply
  melana
  08/06/2015 at 14:12

  met eerlijk zijn kom je het verst!

  Link + winactie verwijderd

 • Reply
  Rianne
  08/06/2015 at 13:05

  Ik denk dat het belangrijk is om eerlijk naar jezelf te zijn ..
  Verder is het wel handig om te beseffen dat de overlap in normen en waarden niet 100% is en dat je je eigen normen en waarden daardoor niet als meetlat kunt gebruiken en daarmee ook niet zo maar alles kunt zeggen wat je meent te moeten zeggen. Doe je het dan nog, bedenk dan dat vragen meer oplevert dan (be/ver)oordelen, vloeken en schelden.
  Natuurlijk mag ik mijn twijfels uitspreken over de wijsheid van het krijgen van een vierling door een vijfenzestig jarige… Maar ik hoef haar niet de grond in te stampen of uit te schelden of whateffer.
  Het accepteren dat mesen andere motieven hebben, andere ideeen, andere meningen is soms wel lastig. En soms (kindermisbruik of mishandeling om maar eens een dwarsstraat te noemen) dusdanig niet begrijpbaar dat de gemoederen al snel hoog oplopen.

  Goed blog. Een denkertje.

 • Reply
  jackie
  08/06/2015 at 12:56

  eerlijk zijn vind ik heel belangrijk, je bereikt er niets mee het niet te zijn.
  je kwetst er alleen maar mensen mee…
  Maar al die meningen van iedereen waar je het over hebt kan ik ook niets mee, soms kan je ook beter niets zeggen vind ik

 • Reply
  Chantal
  08/06/2015 at 12:43

  Eerlijk zijn is het beste wat je kunt zijn, je moet gewoon alleen letten op hoe je het brengt…

 • Reply
  Michelle
  08/06/2015 at 12:35

  Eerlijkheid is goed en fijn, mits het niemand schaad. Ik zeg niet dat je moet liegen maar soms is het wel handig om de waarheid iets vriendelijker te verpakken. Bij sommige personen doe ik dit dus ook, andere kan ik alles tegen zeggen. Als vriendinnen zijnde vind ik inderdaad wel dat je alles moet kunnen zeggen, mits dit een ander niet schaad.

 • Reply
  Amy
  08/06/2015 at 12:15

  Ik denk dat de grens tussen eerlijk zijn en correct blijven in sommige gevallen heel dun is. Niets zeggen is dan vaak beter, maar dat lukt natuurlijk niet altijd. Vaak is het ook een grijs gebied: ik vind dat een product enerzijds goede eigenschappen heeft, maar anderzijds ook niet helemaal.. dan zeg ik dat ook. Ik probeer daarom per situatie in te schatten wat ik kan zeggen en met welke woorden, dan komt het vaak best goed.

 • Reply
  Eline
  08/06/2015 at 12:09

  Goed artikel. Eerlijkheid is prima zolang je wel netjes en correct blijft. En bovendien ook de feiten weet.

 • Reply
  Wanda
  08/06/2015 at 12:08

  Eerlijkheid duurt zeker het langst maar in sommige situaties moet je wel beseffen dat je het misschien toch wat genuanceerder moet inkleden en niet zomaar klakkeloos iets moet zeggen omdat het ook erg kwetsend kan overkomen…

 • Reply
  Kim
  08/06/2015 at 11:35

  Mooi artikeltje Sas! Ik ben eigenlijk ook gewend om eerlijk te zijn, maar ik hoor regelmatig dat Amsterdammers ‘gemener’ zijn. Of dat echt waar is weet ik niet, want botheid juich ik ook niet toe. Maar, eerlijkheid, daar is toch niks mis mee? Zolang je het – zoals jij al zei – leert in te kleden en niet onnodig mensen kwetst.

 • Reply
  Zo simpel is dan geluk
  08/06/2015 at 11:25

  Goed stuk, ik ben het helemaal met je eens! Ik denk ook dat er een groot verschil is tussen eerlijkheid en ongevraagd je mening geven op social media. Ik vind dat laatste heel sterk op pesten lijken, terwijl het eerste op een fatsoenlijke en respectvolle manier gaat.

 • Reply
  Marion
  08/06/2015 at 10:55

  Het is een beetje het nadeel van social media. Iedereen die maar ‘eerlijk’ vanalles roept, want tenslotte leven we in een land waar vrijheid van meningsuiting bestaat. Ik denk dat we toch allemaal wel slim genoeg zijn om een beetje fatsoenlijk en met respect om te gaan met eerlijkheid. Oh nee, dat is dus juist niet het geval…. Facebook vind ik het ergste van allemaal. Ik kom er zelden nog.

 • Reply
  Kim | lifeisanadventure
  08/06/2015 at 10:45

  Ik vind eerlijkheid heel belangrijk en probeer het ook zoveel mogelijk te zijn, maar eerlijkheid heeft ook zijn grenzen vind ik. Je kunt niet altijd zomaar alles zeggen wat je denkt, omdat ik dat niet altijd gepast vind of je mensen er mee kunt kwetsen.

 • Reply
  Michaela
  08/06/2015 at 10:37

  Eerlijkheid is super belangrijk! Ook op mijn blog probeer ik altijd heel eerlijk te zijn over producten 😉

 • Reply
  Linda
  08/06/2015 at 10:16

  Natuurlijk moet je zoveel mogelijk eerlijk zijn, maar je moet wel altijd eerst nadenken over wie je iets zegt en hoe je reageert, als je bijvoorbeeld iets negatiefs denkt als je iets gelezen hebt, gewoon even rustig wachten en dan reageren, dan ben je vaak al wat milder en vooral realistischer – voordat je iets zegt waar je spijt van hebt. Bij reviews vind ik eerlijkheid absoluut belangrijk, anders is het ook niet echt ongeloofwaardig meer. Wat een goed artikel is dit!

 • Reply
  Northflix
  08/06/2015 at 10:14

  Goed artikel en wat lief dat je naar mij linkt en leuk dat je het met me eens was.
  Ik probeer zoveel mogelijk eerlijk te zijn, maar soms houd ik mijn mond omdat ik het niet gepast/nodig vind om ongevraagd mijn mening te geven.
  Ik wil niet mensen bewust afzeiken, zeker niet online waar dat allemaal zo makkelijk lijkt te gaan.
  Als ik zie dat iemand online een outfit showt die ik afschuwelijk vind laat ik geen comment achter, of zoek naar iets wat ik wel mooi vind.
  Tegen vrienden/familie zou ik gerust zeggen dat ik het lelijk vind. (als ze er naar vragen)
  De comments op blogs zijn voor mij vaak een bron van verbazing… Soms zie ik mensen met de meest afschuwelijke spinnenpoot wimpers en dan kraait nog iedereen “Wow! Die mascara wil ik ook”. Alles moet blijkbaar maar glitters, confetti en roze eenhoorns zijn.
  Ik houd daar niet zo van. Soms voel ik me een ouwe (de oud voor dit wereldje) negatieve zeikerd, haha.

 • Reply
  sammie
  08/06/2015 at 09:54

  Ik denk dat je zeker zoveel mogelijk eerlijk moet zijn maar je hoeft natuurlijk niet altijd je mening te geven, zeker als het niet gevraagd word. Soms kun je beter maar gewoon je mond houden 🙂

 • Reply
  Isabel Cristina
  08/06/2015 at 09:53

  Wat een goed artikel! Eerlijkheid is belangrijk, vooral van sommige bloggers weet ik dat ik bij het lezen van hun review altijd een eerlijke mening krijg en niet een mening die ik zou willen horen. Die ongezouten meningen op Facebook snap ik ook niet zo erg.. Het lijkt wel alsof mensen alle sociale ongeschreven regels laten vallen en alles klakkeloos op internet zetten zonder er bij na te denken of ze er iemand mee kwetsen… 🙁

 • Reply
  Andrea
  08/06/2015 at 09:44

  Ik ben het helemaal met je eens!

 • Reply
  Sanne
  08/06/2015 at 09:40

  Eerlijkheid is het belangrijkste en dat is bij alles eigenlijk.

 • Reply
  Nicky
  08/06/2015 at 09:22

  Ik vind eerlijk zijn heel belangrijk. Als ik, in een jurk die ik wil kopen, op een rolmops lijk, wil ik graag dat iemand dat even zegt. Ik zeg zelf ook altijd eerlijk wat ik ergens van vind maar ik probeer dat wel op een aardige manier te doen.

 • Reply
  Kim
  08/06/2015 at 08:54

  Ik vind dat iedereen zijn/haar mening moet geven, maar inderdaad wel tot op zekere hoogte. Je kunt het ook wat subtieler brengen, zeg maar. Op FB en zo vinden mensen het kennelijk “veilig” en “anoniem” genoeg om maar gewoon los te gaan en dat is zonde.
  Liefs

 • Reply
  Morgaine
  08/06/2015 at 08:36

  Ik snap je helemaal, ik bemoei mij dan ook niet zwart op wit met dat soort onderwerpen waar iedereen maar over spuit. je weet de achterliggende gedachte niet, maar goed… Het is zoals het is, daarom blijf ik in het midden of negeer het gewoon.

  Alleen bij eigen familie en ware vrienden zal ik de waarheid vertellen, maar ja, als de baby er als een eigenheimer uitziet, dan blijf ik ook lief natuurlijk, hahaha Het is voor de ouders het mooiste wat er net op de wereld is gekomen, en dat is gewoon mooi. Altijd!

  Verder, zelfs op blogs blijf ik zo eerlijk mogelijk en zal ook gewoon een stuk overslaan als ik er niets mee heb, ik zal het misschien de eerste paar keren vermelden, maar dan is het ook klaar voor mij, telkens hetzelfde neerzetten is ook niet leuk. Bijv.

  En voor jou, Hans Teeuwen, ja ook goed, maar deze is al iets ouder, het beste is als je ook de inleiding kijkt, maar vanaf ongeveer 3.50 minuten komt het stuk over waarom we ‘liegen’ tegen onze kinderen en hoe het eruit zou zien als we direct vanaf de wieg alles eerlijk vertellen, hahahaha

  • Reply
   SAS
   09/06/2015 at 11:20

   Haha ik kende dit filmpje nog niet, thanks voor het delen en je mooie reactie!

 • Reply
  Monique | WritingMonique
  08/06/2015 at 08:36

  Wat een goed artikel! Ik vind het heel belangrijk om eerlijk te zijn, zeker bij reviews!

 • Leave a Reply

  Ik ben geen spammer dus maak de som hier beneden *

   photo bannerthing_zpsjw5m6818.png