Van die dingen die de kinderen ‘van tegenwoordig’ niet meer herkennen

June 2, 2015

2015. We leven zeker in een andere tijd. Tegenwoordig is bijna alles digitaal (ik denk dat je over een aantal jaar zeker gaat schrikken van de vooruitgang hier weer in) en zijn de dingen die voor mij vroeger ‘gewoon’ waren helemaal weg of vervangen door iets anders. Hieronder een lijstje van typisch jaren ’90 dingen, het jaar waarin ik ben opgegroeid.

VHS (videobanden) / De videorecorder
Had ik vroeger een kast vol met videobanden (en ging ik altijd naar de videotheek om de nieuwste films te lenen) kan je tegenwoordig alles op een disk krijgen, downloaden of apparaten kopen waar je alle films gewoon opzet. Namen jullie vroeger ook je favoriete series en films op om later terug te kijken? Nu met 1 druk op de knop heb je het al, vroeger moest je even wachten aangezien de band nog terug moest spoelen. Ook als ik klaar was met kijken spoelde ik hem gelijk al terug zodat je de keer erna gelijk kon kijken.

Intel verbinding
Geweldig geluidje was dat haha maar wát irritant. Nu klap ik m’n laptop open en heb internet. Vroeger ging daar heel wat vooraf om verbinding te krijgen. Geduld was een schone zaak…

Msn
Toch wel hét ding van mijn jeugd. Hoeveel uren heb ik hier niet opgezeten? Je kwam uit school en zetten altijd je MSN aan. Met een status, hippe naam met allemaal r4r3 t3k3nS. Hartjes. Kusjes. Emoticons. Eigen de voorloper van Whatsapp. Hoe vaak ik niet mensen blokkeerde, 100 keer online kwam als m’n crush zich aanmelden en geweldige gesprekken ik ermee heb gevoerd.

 photo Screenshot_2015-05-25-20-27-59_zpsohtwltdb.png

Nokia telefoons
Je kan zeggen wat je wilt maar geweldige telefoons waren het wel. Oke, je had geen touch screen, niet zoveel spelletjes, je scherm was zwart/wit maar. Je kon dat ding 100 keer laten vallen van 8 hoog en nog was hij niet kapot te krijgen. Heb me heel wat uurtjes vermaakt met ring tonen er inzetten, snake (en Snake II!) spelen en naar iedereen sms’en.

De Walkman/Diskman
Tegenwoordig zit alles in je telefoon, zo ook je muziek. Zo had je eerst een Walkman, Diskman, Mp3 Speler, Ipod.. Ik heb ze allemaal gehad. Wat een onding eigenlijk die diskman, die had ik dan in m’n jaszak zitten en telkens als ik over een heuvel reed met m’n fiets sloeg hij over.

Het telefoonboek/Wegenkaarten
Als je een telefoonnummer nodig hebt zoek je het op internet op en als je ergens heen moet typ je dit in je TomTom in. Vroeger zat je met kaart en al op schoot als je op vakantie ging. Of via A-B-C-D de achternaam te zoeken van degene die je moest bellen. En uiteraard waren er dan tig mensen met de achternaam ‘Jansen’ dus was het even doorzoeken.

 photo gfhjfvghj_zpsmyth4lhf.jpg
Plaatjes gevonden bij verschillende bronnen op Google.com

Speelgoed: Tamagotchi, Flippo’s, De Game Boy, Een viewmaster, koosh-bal & Polly Pockets
Zeker veel speelgoed waarmee ik heb gespeeld. Flippo’s (en stickerboeken) heb ik gespaard, kon me uren vermaken met een viewmasker of een koosh-bal. Mijn Tamagotchi nam ik altijd mee naar school in m’n etui (om hem stiekem tijdens de les even eten te geven) en speelde thuis regelmatig met Polly pockets.

Fototoestel met filmrollen
Een camera zit tegenwoordig ook in je mobieltje. Of je hebt een losse camera voor foto’s. Weet je nog die goede oude tijd dat je moest wachten om je foto’s te bekijken?! Je bracht netjes je rolletje weg en kreeg een tijdje later de gelegenheid ze op te halen en daar te bekijken. Zouden ze gelukt zijn?

Een ketting die er uitzag als een tattoo
Haha die heb ik ook gehad. En je had er ook een bijpassende ring en armband bij :’) Geniaal en vond het echt mega tof om om te hebben.

De gulden
Wat een fijne tijd was dat: alles was de helft goedkoper. Ik snap het wel hoor, de handigheid van veel landen hetzelfde geld. Dus niet hoeven te wisselen. Maar als ik de gulden (en de prijzen die erbij hoorde) weer terug kan krijgen…Graag!0

By SAS

Uit de jaren ’80 ★ theeliefhebber ★ thriller fanaat ★ voorliefde voor: Londen, eekhoorntjes & bloggen ★ crazy cat / squirrel lady ★ vrouw van ★ kinderleidster ★ fulltime levensgenieter: ‘Because when you stop and look around, this life is pretty amazing…’

Previous Post Next Post

57 comments

 • Anneleen

  07/06/2015 at 20:24

  Haha allemaal erg herkenbaar! :) vooral MSN!

 • Nicky

  07/06/2015 at 15:35

  Zo grappig! En wat zijn er veel dingen veranderd! Voel me alleen wel een tikkie oud; de meeste dingen die je noemt, komen uit de kindertijd van mijn dochter, die is van 1992. Ik had nog gewoon een pick-up en langspeelplaten en testbeeld op tv. Auch!

 • PatriciaKleijn

  07/06/2015 at 14:15

  aaaaa ik mis msn…. haha leuk artikel meis, heel herkenbaar ook! en die nektatoketting heb ik ook gehad oeps haha

 • Simovic-Vuceljic Natasa

  05/06/2015 at 19:22

  Ik herken mezelf compleet in dit artikel en ben met al dit ook opgegroeid (in Belgie was toen wel de frank ipv de gulden) :) Ik heb een Game Boy Color nog thuis liggen zelfs met allerlei spelletjes en onlangs heb ik er nog eens op gespeeld, wat een ervaring! Ik denk dat kinderen van nu enorm veel dingen van dat beter hadden meegemaakt, ze zouden misschien wat anders kijken naar hun omgeving :) Liefs! x

 • Mirella

  04/06/2015 at 00:51

  Ohhh zo herkenbaar, en wat herinner ik het mij nog goed, die flippo’s, oh zakken chips zijn er doorheen gegaan haha.
  En die gameboy, daar hen ik lang voor gespaard.
  Ach die goede oude tijd :-D

 • Esmeralda

  03/06/2015 at 22:41

  Hahaha cool! Ik herken echt alles! En die ketting die eruit zag als een tattoo komt volgensmij weer helemaal terug, zie allemaal van die hippies ermee lopen ahahah!

 • robin

  03/06/2015 at 21:04

  MSN oooh.. gelijk na school rennen naar de computer om achter msn te zitten. nu is het Whatsapp maar ik vond MSN wel veel makkelijker typen enzo hoor haha!

 • Billy

  03/06/2015 at 18:16

  die Intel verbinding zegt me niks, Saskia.
  Msn vind ik nog steeds handiger en plezanter dan de huidige programma’s. Al komt Skype ook wel dichtbij
  Een Nokia heb ik nog steeds, al is het dan ook de laatste smartphone reeks die in Microsoft is opgenomen.
  Ja, een telefoonboek gebruik ik ook niet meer, maar wegenkaarten toch nog wel af en toe.
  En de digitale fotografie heeft de rolletjes verdrongen.

  Mooie opsomming, Saskia!

 • Ilse

  03/06/2015 at 16:07

  O god ja! De walkman. Die dingen zijn echt hipster. De mijne heb ik nog van vroeger! Als ik later kinderen heb, mogen zij daar ook bandjes op luisteren. Want cassettes? Die heb ik nog steeds wel! ;) En trouwens, die Polly Pocket-dingen herinner ik me in één klap weer nu ik ‘m bij jou op de foto zie! Ik was vergeten dat die er waren, ghèhè! En hoewel ik niet echt van dat soort meisjesspeelgoed hield, had ik er wel één!

 • Northflix

  03/06/2015 at 13:31

  Hoe herkenbaar ! Ik kreeg laatst ook een lijstje met dingen die kids uit de jaren 80/90 nog kennen.
  Ik had het laatst met mijn buurmeisje van 12 over een walkman en die keek me aan of zag de water branden.

 • jackie

  03/06/2015 at 13:21

  pas hadden wij het er hier nog over, dat het zo hard is gegaan…
  Al denk ik dat mijn oudste nog wel weet dat we een videorecorder hadden

 • Nina

  03/06/2015 at 13:05

  Haha, hoe nostalgisch. MSN was echt superhandig voor het overschrijven van huiswerk – maar in de bovenbouw kregen wij facebook en whatsapp.
  Tamagotchi ken ik alleen van anderen, zelf was ik daar nog te jong voor denk ik. Paul van Loon had er een heel griezelig verhaal over geschreven. En ik heb nog steeds een nood-nokia (dat ding is letterlijk niet kapot te krijgen) :)

 • Diana

  03/06/2015 at 12:41

  Wat een leuk artikel! MSN, haha. Mijn moeder was nooit blij mee als ik thuis kwam en direct met schoolgenoten ging MSN-en. “Je hebt ze toch net gesproken?!” Zei ze dan.

  Videobanden, herkenbaar. Ook kast vol gehad. Cassettebandjes had ik ook laden vol van gehad. Heb nog wel een stereo met cassette mogelijkheid haha.

 • Angèlique

  03/06/2015 at 11:03

  Ja hoor, herkenbaar! Leuk om weer eens terug te zien. Wij hadden een hele kast vol videobanden, wat namen ze toch een ruimte in beslag!

 • Michelle

  03/06/2015 at 09:31

  Oh zo leuk om allemaal nog eens terug te lezen!
  De tamagothci liep ik ook weken mee, behalve als ik naar school moest.. Toen moest mijn moeder het kleine beestje verzorgen hihi

 • Monique | WritingMonique

  03/06/2015 at 08:05

  Jeugdsentiment! Whoo! MSN was ik alweer vergeten, haha.

 • Els

  03/06/2015 at 06:44

  Ohhhhh. MSN…. Dat was idd, van school computer aan en dan heel de avond nog MSN. En dan stiekem op offline weergeven staan ;-) .

 • Sabine

  03/06/2015 at 04:27

  Geweldig zeg! Wat een herinneringen komen opeens boven :D Ik kan de inbeltoon van het internet opeens weer heel levendig horen haha

 • Isabel Cristina

  02/06/2015 at 23:05

  Altijd zooo leuk om dit soort artikelen te lezen!<3 ik ben zelf ook in de jaren '90 opgegroeid en herken eigenlijk alles.

 • Wendy

  02/06/2015 at 21:55

  Ach ja, die goeie oude tijd. ;)

 • Lieke

  02/06/2015 at 21:26

  Wat een jeugdsentiment!
  Vooral het opnemen op videoband kan ik me nog goed herinneren. Dat je er dan pas later achterkwam dat je over een film had opgenomen die je had willen bewaren.
  En msn! Zo veel uurtjes mee doorgebracht.

  En vergeet de strippenkaart voor de bus niet! De kinderen tegenwoordig kennen alleen de ov chipkaart. ;)

 • Morgaine

  02/06/2015 at 20:31

  Ik was dit aan het lezen en moest zo vreselijk lachen, omdat jij nu exact de jeugd van mijn KIND beschrijft, hahahaha ik moet nog verder terug wat voor ‘ons’ in was en we allemaal hebben gehad, ik ga eens even goed nadenken en op zoek wat ook alweer de hot stuff was in onze tijd, want al die gadgets hadden wij niet eens, het eerste wat in mij opkwam zelfs, zijn de lucifer poppetjes… hahaha ik zal eens zien.

  al ken ik het meeste wel en ikzelf ben zelfs begonnen met ICQ nog voor msn bestond ;-)

  X

 • emily

  02/06/2015 at 20:29

  Ahhh ik kan zo intens blij worden van de gevoelens van vroeger :P soms mis ik die tijd echt heel erg!

 • Mieke

  02/06/2015 at 20:15

  Leuk! Echt jeugdsentiment om dit te lezen. MSN was echt wel super, en wat was ik blij toen we kabel internet kregen, zodat het niet meer via de telefoon hoefde. Lekker lang op MSN!! ;)
  Wat voor mij ook echt bij “vroeger” hoort maar wat kinderen van nu niet kennen: de gulden. En cassettebandjes!

 • Ysanne

  02/06/2015 at 20:11

  Gek hè, dat sommige dingen straks gewoon helemaal weg zijn. Gelukkig kun je een hoop dingen nog op Ebay vinden, maar het idee is toch anders..

 • Annelies

  02/06/2015 at 19:43

  Oh heerlijk herkenbaar!! Ik was zo’n fan van die tattoo-armbandjes!

 • Wanda

  02/06/2015 at 19:08

  Oh, heel herkenbaar! En ja, die fotorolletjes… en maar proberen er mee uit te komen met je aantal rolletjes want anders werd het helemaal zo duur. Tegenwoordig heb ik rustig 10 foto’s van hetzelfde zodat ik bij thuiskomst de beste wel kan kiezen, toen was je lichtelijk verbaasd dat je helemaal niet zulke geweldige foto’s had omdat ze toch net waren bewogen of zo… maar ja, dat zag je dan pas weken later…

 • maroussia

  02/06/2015 at 19:01

  Wat gek om dat weer eend te bedenken. Ik ben in 1999 geboren, maar ik herken bijna alles nog van een paar jaar terug. Wat gaat de tijd snel! Aan MSN heb ik enorm veel plezier gehad ^^ x

 • onderdeblauweregen

  02/06/2015 at 18:37

  Hahaha leuk lijstje en herkenbaar.
  Ook bandjes om muziek op te nemen en telefooncel is iets typisch van vroeger; menig belletje moeten doen voor een taxi naar huis na een avond stappen met vrienden.
  Het zoontje van een kennisje vroeg een paar jaar geleden toen ze in het buitenland langs een telefooncel liepen wat dat was. Geestig vond ik dat.

 • Saar

  02/06/2015 at 18:15

  Oh god, wat een nostalgie al die dingen! En messenger was zo ongelofelijk hip. Niet te geloven dat dat niet meer bestaat :P

 • Kim

  02/06/2015 at 17:57

  De ketting die eruit ziet als een tattoo heet volgens mij een choker! Zag ze een tijdje geleden weer overal voorbijkomen, haha!

 • Lisa

  02/06/2015 at 15:54

  Op zich kan ik nog best veel herinneren hiervan, ondanks dat ik 14 ben :)

 • Michelle

  02/06/2015 at 15:53

  Ach ja, heerlijk dit. Ik heb tijden geleden ook wel eens over vroegâh geschreven, zo leuk om dingen over op te zoeken! Die chokers (tattookettingen) zijn nu weer een beetje ‘hip’, maar ze blijven toch lelijk :P .
  Ach en MSN… jarenlang mocht ik het van mijn ouders omdat ze dachten dat het iets heel engs was (virussen, enge mannetje) maar ze kenden het gewoon niet. Als ik dan bij een vriendinnetje was en ik zag dat poppetje draaien, ik zat er altijd gebiologeerd naar te kijken… het voelde zo speciaal :’). Uiteindelijk mocht ik in de eerste klas éindelijk MSN. Vele ruzies en flirterijtjes hebben er plaatsgevonden!

 • Tineke

  02/06/2015 at 15:38

  Zooo herkenbaar. Als ik het met mijn leerlingen heb over dit soort dingen, dan kijken ze mij aan alsof ik van een andere planeet kom. En dan voel ik mij heel oud ;) .

  1. SAS

   03/06/2015 at 10:16

   Haha dat had ik dus van de week ook toen ik de vraag kreeg van kinderen op mijn werk waar ik vroeger mee speelde.

 • sammie

  02/06/2015 at 13:30

  Msn, ja dat was liefde haha, heel wat uurtjes achter de pc gezeten :) De ketting die er uit zag als een tattoo, oh dat was een vreselijke mode misser hahaha

 • Xaviera

  02/06/2015 at 13:23

  Geweldig om weer terug te zien allemaal! MSN was echt een groot onderdeel van mijn leven, de meeste gesprekken heb ik nog ergens opgeslagen echt super leuk om soms terug te lezen. En inderdaad, als je crush dan online kwam gauw ook online komen en hopen dat hij wat zei… ;-)

 • Miss Sentinelli

  02/06/2015 at 12:51

  Haha leuk artikel! Ik ken ze allemaal hahah. En geloof het of niet, maar sommigen gebruiken nog steeds die ketting (dat lijkt op een tattoo), filmcamera’s met rolletjes en nokia telefoons. Van de laatste twee ken ik een aantal mensen die dat nog gebruiken. En degene die nog rolletjes gebruikt, heeft een eigen DoKa (de donkere kamer waarin je foto’s ontwikkelt). En laatst zag ik iemand in Luxemburg stad lopen met zo’n ketting haha.

 • Bianca

  02/06/2015 at 12:27

  Wat leuk! Dit is echt allemaal van vroeger waar ik zelf groot mee ben geworden, vooral msn haha. Hier hebben we nog wel Flippo’s in huis (kringloop) en video recorder met natuurlijk videobanden :-) x

 • Anita

  02/06/2015 at 12:07

  Jeugdsentiment! Met de viewmaster heb ik uren doorgebracht en ook met de game boy. Flippo’s heb ik allemaal nog liggen en ik ben trouw gebleven aan nokia tot aan nu.

 • Evelien

  02/06/2015 at 11:27

  Geweldig! Mijn zussen en ik hadden vroeger allemaal een Tamagotchi en toen ze verboden werden op school – omdat iedereen tijdens de les er mee bezig was – moest mijn moeder er thuis voor zorgen, haha! Aan msn heb ik ook heel wat uurtje besteed.

 • Linda

  02/06/2015 at 11:14

  Ik zat de hele tijd instemmend te knikken! Ik ben geboren in 1992 en herken dus ook zo’n beetje alles van je lijstje haha. Ik weet nog dat we ADSL kregen en later Wifi, toen zat ik op de middelbare school en kon ik met mensen msn’en metéén zonder dat ik eerst een kwartier moest wachten tot het gepiep en gekraak over was en ik kon internetten. En dat was met die inbelverbinding dan ook echt een half uurtje, want het ging op de telefoonlijn haha..

 • Kim | lifeisanadventure

  02/06/2015 at 10:58

  Haha, zo leuk dit! Allemaal voor mij heel herkenbaar. Irritant inderdaad met dat internet, dat je speciaal moest inbellen. Ik mocht ook nooit lang op internet, omdat mijn ouders het dan te duur vonden worden ;) Ook weet ik nog goed dat ik fotorolletjes wegbracht naar de Kruidvat (geloof ik) en dan was echt de helft mislukt of zo :P haha

 • Sanne

  02/06/2015 at 10:46

  zo herkenbaar al dat speel goed heb ik ook gehad en die snoep ketting, ken je misschien ook wel?
  En inderdaad msn, was zo fijn.

  1. SAS

   02/06/2015 at 11:55

   Ja die snoepketting, die je in je mond deed en dan de achterkantjes eraf brak :’) haha. Geweldig! (en lekker)

 • angelique

  02/06/2015 at 10:28

  Casettebandjes niet te vergeten haha ja zeker jeugdsentiment. Grappig om te bedenken dat als ik keano hier later over vertel hij mij waarschijnlijk niet eens gaat geloven

 • Chantal

  02/06/2015 at 10:22

  Als ik dit zo lees en alles herken, dan voel ik me wel oud haha

 • Bente

  02/06/2015 at 10:21

  Ja, ja, ja, ja en ja, allemaal heeel erg herkenbaar ;) Grappig om terug te zien!

  En die inbelverbinding.. haha wat een herrie was dat inderdaad!

 • Simone

  02/06/2015 at 10:16

  Wat een geweldig artikel! Alles is zo herkenbaar. En dat van MSN hahaha, ik deed precies hetzelfde.

 • Tessa | Daily Inception

  02/06/2015 at 10:01

  Oww dit is echt mijn kindertijd gewoon! En ja MSN, als je thuis kwam kroop je direct achter die computer en op msn. En je ouders maar zeuren dat je achter die computer af moest. Ja, jeugdsentiment.

 • Lief meisje

  02/06/2015 at 09:59

  Inderdaad heel veel dingen herken ik van vroeger, wat inderdaad onze kinderen nooit weet van hebben.

 • Jennifer

  02/06/2015 at 09:34

  Superleuk! Ik mis vooral de msn tijd

 • Kim

  02/06/2015 at 09:21

  Haha, super leuk dit!
  Alles is zo herkenbaar! :-D
  De viewmaster en de Polly Pockets.. Daar was ik echt ‘fan’ van. Als ik nu die viewmaster terugzie, vraag ik me af hoe ik me daar zó lang mee heb kunnen vermaken, haha.
  Liefs!

 • zomersproetje

  02/06/2015 at 09:10

  Heerlijk zo’n terug in de tijd artikel :-) . Mis msn soms nog. Inderdaad meteen uit school hup kijken wie er online zijn… soms wel msnen met meer dan 5 personen tegelijk en spelletjes met elkaar doen daarmee. En dan balen als een stekker als je internetverbinding het niet deed/te traag was. Nog langer geleden: toen we vroeger gingen kamperen nam mama cassettebandjes op met sprookjes die zij voorlas om onder andere met de walkman af te luisteren in de auto. Geniaal!

 • Inge

  02/06/2015 at 08:31

  Zooo herkenbaar! Alleen Polly Pockets had ik niet (ken ik ook niet zo goed) en de koosh-bal ook niet.
  Heb de Flippo’s trouwens nog steeds in 2 mappen op mijn kamer staan. Vervolgens mij mis ik er nog 1 of 2 :’)

 • Marion

  02/06/2015 at 08:31

  Jaaaaa! Het mooiste vond ik toch wel foto’s maken. Vol spanning het toestel openmaken en dan razendsnel het rolletje eruit, want ja, je weet maar nooit! En dan ophalen ja en meteen dat mapje open rukken om te kijken of ze gelukt waren! Zo tof. En videobanden mogen ook nooit vergeten worden!

 • lieke

  02/06/2015 at 08:15

  AAAH jeugdsentiment dit! Waah wat leuk haha!
  MSN. Ja wat erg.. ik zat uren achter de pc. En inderdaad. Steeds online komen als je je naam had gewijzigd ofzo. Oh geweldig dit artikel. Word er zo vrolijk van haha!!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ik ben geen spammer dus maak de som hier beneden *