Omdat je tijd moet maken voor leuke dingen

Leuke dingen doen, iets wat er bij mij soms zeker bij inschiet. Met mijn werk-leven, sociale leventje, blog leven en andere bezigheden is het soms moeilijk om ook nog eens tijd te maken voor leuke dingen. Zonde! Aangezien er eigenlijk áltijd wel tijd gemaakt zou moeten worden voor leuke dingen.

Even een extra edit: aangezien ik in de reacties te horen krijg dat bloggen bij aller daagse dingen niet op de eerste plek staat en bloggen/mijn sociale leven juist leuke dingen zouden moeten zijn. Ik wil even verduidelijken dat bloggen zeker niet mijn dagelijks leven in de weg staat. Komt er een keer geen blog online, dan is dat zo. Bloggen blijft een hobby en is voor mij geen ‘must’ of verplichting. Tevens is mijn sociale leventje/blog natuurlijk leuk echter bedoel ik hiermee dat van mezelf eerst van alles ‘moet’. Eerst alle huishoudelijke klusjes.. eerst dit, eerst dat. Vóórdat ik kies voor ontspanning en rust voor mezelf. Dit is het punt wat ik juist graag wil omdraaien.


Lunchen met vriendinnetje

Ik betrap mezelf erop dat als mensen vragen hoe het gaat ik standaard antwoord met ‘Druk’ ‘druk bezig met werken’.. In die trant. Eigenlijk zou je deze vraag anders moeten beantwoorden. Over hoe het écht met je gaat. Ben je gelukkig, hoe gaat het met je gezondheid, met welke leuke dingen ben je bezig? Denk daar eens over na en probeer dit toe te passen, en vergeet het woordje druk.

Druk is ook wel eens gewoon een uitvlucht om te ontsnappen aan dingen. Die afspraak waar je geen zin in hebt of dingen waar je hoofd op dat moment niet naar staat. Toch probeer ik niet tegen ‘drukke’ weken op te zien. Meestal vallen ze naderhand toch wat meer mee dan wat je er in je hoofd van hebt gemaakt.

Kijk eens kritisch naar je agenda

Heb je het echt zo druk? Of máák je het drukker voor jezelf dan nodig? Is je agenda echt vol of kan je ook wel een paar dingen skippen? Je hoeft niet overal bij te zijn en alles maar te doen. Wat je wel kan inplannen in je agenda is een dag of een paar uur voor jezelf. Die je ook echt aan jezelf gaat besteden.

 photo 20140111_1144352_zpsd700cbe7.jpg
(bron)

Wat zijn leuke dingen voor mij

Voor iedereen is de definitie van ‘leuke dingen’ anders. Hieronder een rijtje van mijn leuke dingen.

 • Een spannend boek lezen met een grote mok thee
 • Een serie kijken (met een grote mok thee haha)
 • Een eindje gaan skaten
 • Wandelen in de natuur
 • Bijkletsen, lunchen met vriendinnen
 • Knuffelen met onze poezen
 • Een uitstapje maken met M.
 • Op vakantie zijn
 • Bloggen en blogs bezoeken
 • enzovoort..
 • Maak iedere dag tijd voor leuke dingen

  Laat sommige verplichtingen los en máák tijd. Ik zeg heel vaak: geen tijd voor gehad. Maar ik heb er geen tijd voor gemaakt. Een boek lezen kan je altijd tijd voor maken. Ook al lees je maar 1 hoofdstuk. Dat rust moment door even in het hier en nu te zijn kan je ook altijd inplannen net als even gaan zitten. Even niks. Dat laatste is nog al eens moeilijk voor me aangezien ik altijd productief wil zijn.

  Het roer om

  ..is wat ik ga doen! Tijd máken voor dingen die ik leuk vind. Ik zou het zonde vinden aan het einde van de rit te moeten zeggen ‘had ik maar meer leuke dingen gedaan’. Spijt wil ik niet hebben en zeker na een heftige periode met veel stress wil ik nu eens aan mezelf gaan denken. Productief zijn hoeft niet elke dag.

  Welke leuke dingen zou jij tijd voor moeten maken? En gebruik jij vaak het woordje druk?

  Ik ben ‘ask we speak’ bezig met tijd maken voor leuke dingen. Ik ben lekker aan het lunchen met 2 vriendinnetjes en ga daarna nog eventjes shoppen.

  49 reacties op “Omdat je tijd moet maken voor leuke dingen

  1. Fijn artikel, ik vind het ook belangrijk om een goede balans te vinden tussen ontspanning en inspanning. Tussen dingen die energie kosten en energie geven. Ik doe meestal wel eerst de vervelende klusjes maar vergeet ook zeker niet de leuke momenten. Ik kan pas echt genieten van de leuke momenten als ik mezelf daar ook de ruimte voor geef.

  2. goed geschreven meis, ja tijd voor leuke dingen is er niet meer bij he tegenwoordig. Wat ik leuk vind om te doen is gezellig met mn ventje naar een tuincentrum, lekker simmen, bloggen enzo! Goed dat je stil gaat staan bij die dingen

  3. Ja ik herken dit heel erg, ik vergeet gewoon heel erg de dingen die ik leuk vind momenteel ook echt te doen. Ik moet dat ook echt vaker gaan doen!

  4. Ik ben zelf rond de feestdagen behoorlijk met mijn neus op de feiten gedrukt geworden. Ik moest gewoon pas op de plaats maken en even helemaal alleen aan mezelf denken. Dus nu ik jouw blog zo lees, ben je wel op de juiste weg. Tijd maken voor leuke dingen = tijd blokken in je agenda juist voor die leuke dingen! En die leuke dingen kan voor iederee iets anders inhouden.
   Ik had al het plan om er eens een blog aan te wijden (over mijn aanpak), maar na het lezen van deze blog ga ik het zeker eens doen.

  5. Druk zijn is zo normaal tegenwoordig. Ik betrap mezelf er ook steeds op en word af en toe echt uit huis gesleurd door m’n vriend om er gewoon even uit te zijn. Ik moet ook echt meer leuke dingen gaan doen en dingen doen waar ik zekerweten blij van word.

  6. Ik vind het opvallend dat je sociale leven en je bloggen het tijd maken voor leuke dingen in de weg staat. Horen dat net geen leuke dingen te zijn? Of vergis ik me?
   Je slaat wel de spijker op de kop wanneer het gaat over dat woordje ‘druk’. Het is een statussymbool geworden om het druk te hebben. Ik heb er al een aantal dingen over gelezen in blogland en toen heb ik ook besloten dat druk maar relatief is. Ik maak het ook zo druk als ik zelf wil.

   Dus ik geef je helemaal gelijk hoor! Gedaan met druk, veel plezier met alle leuke dingen!

    1. Het kon natuurlijk dat het een beetje een druk bevatte ook 🙂 dat heb ik ook wel eens gehad hoor! Is uiteindelijk geen ramp 🙂

     1. Daarom 😉 Ik ben al blij dat ik me er meer bewust van ben en nu wat meer tijd maak voor leuke dingen. Sommige dingen (zoals huishoudelijk taken) kunnen makkelijk wachten tot ik klaar ben met een kopje thee of het lezen van een aantal bladzijdes.

  7. Mooi artikel! Jouw leuke dingen staan ook allemaal op mijn lijstje. Behalve dan een uitstapje met M., haha. Maar uitstapjes maken met mijn vriend, daar kan ik erg van genieten.

  8. helemaal gelijk…
   Druk druk is iets wat ik te vaak ben en roep…
   terwijl ik vandaag weer heel mijn dag verslaap en daar dan ook weer van baal…
   Leuke dingen zijn ook belangrijk

  9. Helemaal mee eens. Al vind ik het moeilijk om iets leuks te doen of rust te pakken wanneer ik het druk heb. Dan heb ik het liefst dat alles zo snel mogelijk af is, dan ben ik gerust weken non-stop bezig. Daar moet ik zeker aan werken!

  10. Tijd maken voor leuke dingen… Ja, daar heb ik best wel moeite mee. Het probleem bij mij is dat ik leuke dingen vaak ‘nutteloos’ vind. Alles wat ik doe moet altijd nut hebben. Gelukkig ben ik het mezelf nu aan het afleren. Leuke dingen doen is belangrijk! 🙂

  11. Ik heb al regel voor mezelf dat ik nooit met ‘druk’ antwoord wanneer iemand vraagt hoe het met me gaat. Dat komt omdat ik het zelf vaak het idee heb dat mensen het als statusverhogend zien wanneer ze maar kunnen zeggen dat ze het druk hebben. En daar wil ik dus niet aan mee doen 🙂

  12. Helemaal mee eens vaak zijn mensen druk druk druk.. maar het is heel belangrijk om ook leuke dingen te doen en ergens van te genieten! heel mooi geschreven
   Liefs Nathalie

  13. Wat niet geniet dat gaat verloren voor altijd! Het is zeker super belangrijk om leuke dingen te doen. In mijn geval zijn dat ook echt de dingen die me op de been houden omdat werken gewoon erg zwaar is. Daarom maak ik hier ook zeker tijd voor. 🙂

  14. Ik vind het vooral doordeweeks moeilijk om daar tijd voor te maken, ben vaak moe als ik eindelijk thuis ben en gegeten heb. Boeken lezen vind ik ook leuk maar neem er te weinig tijd voor. Net weer een nieuwe serie ontdekt dus die gooit ook weer roet in het eten 🙂

  15. Ik krijg hier helemaal energie van! Inderdaad heel belangrijk om nooit de leuke dingen uit het oog te verliezen, maar er juist blij van te worden <3

  16. Precies de reden dat ik vorig jaar minder ben gaan werken! Voor mijn gevoel was de balans tussen werk en privé weg en nu voelt het een stuk beter doordat ik nu ook echt tijd heb voor mezelf en om leuke dingen te doen, hetzij alleen, hetzij met vriendlief of vriendinnen of familie…

  17. Mooi artikel heb je geschreven. Je hoort inderdaad de meeste mensen altijd antwoorden dat ze druk zijn, als je vraagt hoe het met ze gaat. Daar zou verandering in moeten komen.

  18. Leuk artikel! Haha, een kop thee maakt inderdaad alle momenten al snel een geniet momentje! (Theeleuter hiero).

  19. Wat goed om te doen ja! Zo belangrijk tijd voor leuke dingen vrij maken waar je energie van krijgt!
   Tijd vrijmaken lukt me in de regel wel goed en daar kan ik ook aardig consequent in zijn omdat ik regelmatig voel dat nodig te hebben. Maar in die tijd ook écht te ontspannen en niet zo in m’n hoofd bezig te zijn heb ik de laatste tijd door omstandigheden vrij moeilijk gevonden. Het begint nu weer een beetje te komen en daar ben ik erg blij mee!
   Succes met jou tijd vrijmaken en ontspan ze! 😉

  20. Boeken lezen… ik heb geen tijd om boeken te lezen, wat eigenlijk onzin is want ik moet niet werken, enkel honden verzorgen. Sommige dagen zijn wel drukker dan andere (als ik naar dierenarts of zo moet), maar zelfs op een drukke dag, kun je in principe altijd een kwartiertje tijd maken om te lezen.

  21. Oh, wat een goed blogje. En je drukt me ook even met mijn neus op de feiten. Vroeger knutselde ik heel veel en eigenlijk doe ik dat nooit meer. “Door gebrek aan tijd”. Maar ik kan daar best wel tijd voor maken. Het is jammer dat ik dat dus eigenlijk niet doe. Toch maar eens proberen 🙂

  22. Prachtig en inspirerend artikel zeg. Voorheen zei ik ook altijd maar dat ik druk was en zoveel dingen moest doen.. tegenwoordig heb ik geleerd om mijn rust te pakken, te genieten van die mooie momenten en te doen wat jij leuk vindt. Het is ook wat jij zegt: je wilt aan het einde van de rit wel terugkijken op een fijn leven en niet wat je allemaal had kunnen doen. X

  23. Ben het helemaal met je eens!!
   Je moet tijd inplannen voor zeker ook de leuke dingen. Het is zo makkelijk om je alleen maar bezig te houden met de zaken die moeten. Want dat is veilig….
   Lekker inplannen, zeker nu het mooie weer er weer aankomt 🙂

  24. Toen ik nog bezig was met de studie en stage gebruikte ik het woordje ‘druk’ erg vaak. Maar dat was toen ook wel zo, ik liep nog ver achter dus er moest nog veel gebeuren. Mijn gezondheid kelderde naar beneden en in mijn hoofd was totaal geen rust te vinden. Nu dat ik klaar ben en meer thuis ben ken ik het woordje druk eigenlijk niet meer en ik vind het heerlijk. Heb ik een slechte dag, dan maakt het niets uit en doe ik rustig aan. Hmmz waar ik meer tijd voor zou moeten maken? Genieten van het nu en niet te ver vooruit kijken denk ik.

  25. “Druk” is my middle name. Maar dat komt ook omdat ik heel erg onrustig en uitgeput kan worden door mijn omgeving, dat drukte geeft. Het liefste ben ik wel “lekker bezig”, maar dat is iets anders dan druk. Ik moet beter voor mijzelf kiezen, daar ben ik keihard mee aan het werk

  26. Leuke dingen doen geeft zoveel energie! Ik merk wel dat in soms dingen die in (van mezelf) moet ook best als leuk kan zien. Bijvoorbeeld bloggen. Vind ik echt een momentje voor mezelf. En zodra dat als verplichting gaar voelen, is het voor mij niet meer oké.

  27. Inspirerend artikel! 🙂 Ik gebruik het woordje “druk” als mensen hier vragen waarom ik niet eens bij hen op de koffie kom, als uitvlucht om niet te gaan. Ik heb dagen dat ik de hele dag bezig ben en dagen dat ik een hele dag in de zetel lig. Dus ik kan effectief wel eens tijd maken om op de koffie te gaan bij iemand. Misschien een goed voornemen? 🙂 .. Ik zou tijd moeten maken om boeken en magazines te lezen! Serieus waar, er ligt een hele hoop te lonken naar mij. Het goede weer is begonnen hier in Montenegro, geen excuus meer en met deze stapel het terras op! Liefs! x

  28. Druk is net als bij velen mijn middle name. Met een 40+ uur durende werkweek, een blog, freelance opdrachten en nog wat andere verplichtingen zat mijn week vaak helemaal volgebouwd. Ik blijf leuke dingen doen (avondje theater of een concert) maar stiekem voelt dat op sommige momenten meer als moeten dan als willen omdat het er gewoon weer bij komt. Dat probeer ik wel steeds vaker anders te zien en dat doet een hoop goed 🙂

  29. Ik heb het woordje druk uit mijn vocabulaire geschrapt. Leuke dingen doe ik veel vaker en mijn agenda hoeft niet helemaal vol te staan. Tijd vrij maken voor mezelf dat is nu mijn streven en doen waar ik gelukkig van wordt! Goed dat je hier mee aan de slag gaat!

  30. Erg herkenbaar dat mensen vaak zeggen dat ze druk zijn. Terwijl dat eigenlijk niet echt een antwoord is op de vraag inderdaad. Zelf probeer ik ook zo min mogelijk vast te zitten aan verplichtingen. En ik zorg ook dat ik in mijn weekend ook tijd heb om uit te rusten. Het leven draait natuurlijk ook niet alleen om werken, maar juist ook om dingen te doen die je echt wil doen.

  31. Heel herkenbaar om te zeggen dat je het druk hebt als iemand vraagt hoe het gaat. Zelfs zonder baan zijn mijn dagen goed gevuld en kan het allemaal weleens als teveel aanvoelen. Mooi dat je nu tijd maakt voor jezelf om leuke dingen te doen! Ik zou meer tijd willen vrijmaken om te lezen en de natuur in te gaan. Geniet van je lunch en een fijn weekend gewenst! X

  32. Echt helemaal waar, maar soms erg lastig, zeker als het druk is met je studie. Gelukkig is er ook nog weekeind ^^

  33. Ik ben het helemaal met je eens 🙂 . Iedereen heeft het druk, het is alleen een kwestie van tijd maken voor de dingen die je belangrijk vind. Ik kies er voor om veel tijd te besteden aan sporten, maar dat is ook iets wat ik erg leuk vind. Zolang ik genoeg tijd over hou voor Michael en vrienden en vriendinnen ben ik helemaal tevreden! 🙂

  34. Zo herkenbaar Saskia, ook ik neem me regelmatig voor om vaker leuke dingen te doen. Dan ga ik een weekendje weg en een avondje naar het theater en weg zijn al mijn voornemens… Ik ga opnieuw een poging wagen! Maar eerst boodschappen doen, en het bed verschonen, en… 😉

  35. Hahahaha, en hier zit ik dan, met alle tijd van de wereld en maar 2 dagen met vaste verplichtingen, nou 3 van de 7…. En geloof me, als je niks hoeft, komt er soms ook niks uit je handen, omdat je juist alle tijd van de wereld hebt.

   Dan kun je schuiven met je tijd, en doe ik straks, of later, morgen… zijn dan veel zinnen die ik uitspreek in mijn hoofd. En waar zou ik eigenlijk meer tijd in moeten stoppen dan met alle tijd van de ‘wereld’ die ik heb? Mijn schilderwerken, wat heb ik er nu nog over geblogd of info over gegeven, verhalen vertelt, nog amper tot niets, lol

   Geniet van je weekend, want het is wel zo als je werkt, ook die tijd ken ik nog…

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *