Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!Protected: Maakt geld gelukkig(er)?

This content is password protected. To view it please enter your password below:

1
Hersenspinsels
Previous Story
Next Story

56 Comments

 photo bannerthing_zpsjw5m6818.png

 • Reply
  Vivian
  03/06/2015 at 15:17

  ik vind dit ook eigenlijk wel een hele lastige, maar ik ben het met je eens: ja, geld maakt gelukkig. Er zijn zoveel dingen in mijn leven waar ik ontzettend happy van word en die ik heb gekocht of waar ik regelmatig voor betaal: dat is nu eenmaal zo. Natuurlijk geldt het niet voor alles: er zijn ook zeker dingen die niet met geld gekocht kunnen worden en die je wel gelukkig kunnen maken, maar ik denk zeker dat veel van ons geluk uit materiele zaken voortkomt – en ik vind dat daar ook niets mis mee is.

 • Reply
  Nicky
  25/05/2015 at 14:49

  Voor mij persoonlijk maakt geld niet gelukkiger. Ik heb jarenlang van heel weinig geld rond moeten komen als alleenstaande moeder. Maar ik was echt zo ontzettend gelukkig! En ik heb ervan geleerd dat ik maar heel weinig nodig heb. Ik geef niks om kleding, dure spullen of vakanties. Misschien omdat ik altijd zo zuinig moest doen? Nu heb ik het financieel goed. Maar ik kan niet zeggen dat ik nu gelukkiger ben dan in mijn ‘arme tijd’, ik ben nog steeds net zo gelukkig als toen. 🙂

 • Reply
  Simovic-Vuceljic Natasa
  24/05/2015 at 20:28

  Sterk artikel dat je aan het denken zet. Geld maakt het leven gemakkelijker, maar daarom niet gelukkiger. Geld kan je soms vreselijk ongelukkig maken, zeker als je het niet hebt en je in de problemen komt in het dagdagelijks leven. Ik heb dit jaren van dichtbij mogen meemaken thuis en het enige wat we eraan hadden was stress, je hoofd breken en niet normaal kunnen leven. Nu ik alleen woon met mijn echtgenoot, is geld nog altijd een thema dat vaak voorbij komt en soms wel voor de nodige stress zorgt. Je hebt het wel, maar langs de andere kant niet genoeg om alles af te werken wat nodig is. Dus prioriteiten stellen moet je dan doen, maar hoe? Geld zorgt alleen maar voor stress wanneer je het niet/te weinig hebt, en wanneer je het hebt voel je je wel gelukkiger maar toch speelt in je achterhoofd de vraag: wat als we het niet meer hebben? Je bent gewoon nooit gerust. Liefs! x

 • Reply
  Zwartraafje
  21/05/2015 at 17:40

  Net als jij denk ik vooral dat geld een geruststelling kan opleveren. Het is immers een hele opluchting wanneer je alle noodzakelijke dingen kan betalen zonder je zorgen te moeten maken over de volgende rekening. Een slechte gezondheid is niet leuk, maar wanneer je je daarboven ook nog eens zorgen moet maken over alle medische facturen dan zou het nog veel zwaarder zijn. Gelukkig maakt het dus niet, maar het maakt de dingen wel draaglijker.

 • Reply
  Lonneke
  20/05/2015 at 13:26

  Geld is handig. Het niet hebben van geld kan er voren zorgen dat je veel zorgen hebt en dus minder gelukkig kunt zijn. Maar geld maakt zeker niet gelukkig, het maakt het leven inderdaad makkelijker.

 • Reply
  PatriciaKleijn
  19/05/2015 at 13:57

  geld maakt het allemaal zeker makkelijker, wij komen van een diepe put waarin we erg depri waren wat met geld te maken had, nu dit een beetje opkrabbelt lijkt het met ons ook weer beter te gaan!

 • Reply
  annouska
  18/05/2015 at 20:41

  Ik snap jou mening helemaal, geld maakt niet gelukkig geld maakt het leven makkelijker om gelukkig te kunnen zijn.

  Ik ben nu zelf sinds september 2013 bezig met mijn opleiding en sinds juni 2014 heb ik geheel geen inkomen meer. Pas toen ging ik heel veel nadelen merken, want het huis kunnen we betalen en rondkomen ook van één salaris. Maar als je elke keer dat je iets wilt doen je vriend moet aan kijken voor een centje en als je voor elke extra rekening (Belastingen enzo) je spaargeld moet aanspreken en van kleding kopen nooit wat komt. Ja dan ga je ineens beseffen hoeveel makkelijker het leven is als je wel geld op je rekening hebt staan wat je naast je vaste lasten ook voor andere dingen kan gebruiken.

 • Reply
  Billy
  18/05/2015 at 18:17

  als je genoeg geld hebt om te doen wat je wil en te kopen wat je nodig hebt, dan mag je al tevreden zijn vind ik.
  Er zijn veel mensen die veel meer geld hebben dan wij, maar er niets mee doen. En da’s geen leven… 😉

 • Reply
  Xaviera
  18/05/2015 at 16:32

  Geld maakt zeker gelukkiger naar mijn mening. Door ziekte leef ik van een heel laag inkomen en is het altijd puzzelen of ik alle rekeningen kan betalen en genoeg boodschappen kan doen. Gelukkig krijg ik wel hulp van bijv. mijn moeder als het nodig is, maar het liefste zou ik natuurlijk die hulp niet nodig willen hebben. Als ik een groter inkomen zou hebben dan zou ik meer dingen kunnen doen om mijn dromen waar te maken en ook veel minder stress en zorgen hebben! Maar uiteraard zijn liefde, vriendschappen, gezondheid en dergelijke veel bepalender voor geluk. 🙂

  • Reply
   SAS
   19/05/2015 at 10:54

   Niets aan toe te voegen lieve Xaviera!

 • Reply
  sammie
  18/05/2015 at 15:39

  Geld ALLEEN maakt niet gelukkig maar als de rest er is (vriendschappen,gezondheid,familie etc) maakt geld zeker gelukkiger naar mijn mening. Zonder geld red je het gewoon niet. Het is ook maar net wat je wil natuurlijk, ik wil graag shoppen, wil graag nieuwe boeken etc, dat lukt niet zonder geld.

 • Reply
  jackie
  18/05/2015 at 14:58

  ik hou van dit soort vragen, zoveel antwoorden op mogelijk..
  Ik denk dat geld niet gelukkiger maakt, het maakt het leven wel makkelijker….
  Ik kan zelf serieus niet echt bedenken wat ik met een miljoen zou moeten, behalve het standaard huis af betalen, familie helpen. Maar wat zou ik zo graag willen, ik weet het dan gewoon niet…
  ooit had ik het financieel beter dan nu, maar ik ben nu wel gelukkiger..

 • Reply
  Anne-Sterre
  18/05/2015 at 13:38

  Ik ben het met je eens. Het maakt gelukkiger tot op een zekere hoogte. Fatsoenlijk kunnen rondkomen, een stabiel leven kunnen leiden, het draagt zeker bij aan een gelukkig leven.

 • Reply
  Cynthiiaa
  17/05/2015 at 23:15

  Mooi verwoord, want ik ben het met je eens. Het maakt gelukkiger, maar niet het geluk wat je wilt hebben als je alleen geld zou hebben. Het neemt zorgen weg. Je kan daardoor genieten van het leven, van wat je doet en de kleine dingen ga je door zo’n situatie wel waarderen. Je hebt geld nodig om te overleven, om je huis te behouden, maar ook te eten, je verzekeringen en noem maar op. Ja, geld maakt gelukkig tot op een zekere hoogte, maar het is niet vergelijkbaar met dingen waarvan je geniet. Wat is het moeilijk te verwoorden. :’)

 • Reply
  lieke
  17/05/2015 at 23:15

  Geld maakt niet gelukkig omdat je zoals je zegt echte belangrijke dingen niet kan kopen. Maar geld maakt het leven wel een stuk eenvoudiger en je hebt meer zekerheid. Dus inderdaad precies wat je zegt.
  dat had ik eerst ook niet gedacht. Maar nu huisje boompje beestje. Ja. Een stuk eenvoudiger

 • Reply
  Marcella
  17/05/2015 at 22:35

  Ik heb sinds vorig jaar een vast contract en dat geeft inderdaad zekerheid. Maar ook heb ik de roadtrip door Amerika gewoon geboekt, terwijl ik niet wist waar ik dan zou werken. Ik wilde die reis graag maken, dus ik ging voor mijn dromen. En dat doe ik overigens nog steeds. En dat kost geld, maar het maakt onwijs gelukkig!

 • Reply
  Mieke
  17/05/2015 at 21:50

  Het leven is nu eenmaal meer onbezorgd als je financiële zekerheid hebt. En in deze tijden is dat helaas niet vanzelfsprekend. Dus zeker de moeite waard om dit gewoon te waarderen!
  Natuurlijk kun je dat nuanceren, je hebt geen miljoenen nodig om gelukkig te zijn. Maar genoeg geld hebben, scheelt wel een boel zorgen en stress!

 • Reply
  Miriam
  17/05/2015 at 20:45

  Goede vraag. Ik heb in de uitkering geleefd en nu heb ik een fulltime goed betaalde baan die ik echt love! Ik kan dus over beide kanten goed meepraten. Ik vind dat geld niet gelukkig maakt, maar zonder geld heb ik wel veel kopzorgen gehad…alles gaat dan moeizamer en een spontaan uitje, weekendje weg of biosje kán dan gewoon niet. Meer geld hebben, maakt dat makkelijker en uiteindelijk ben ik daar dus dan ook gelukkiger van geworden. Maar als ik moet kiezen tussen geluk en geld dan kies ik zeker weten voor geluk!

 • Reply
  Michelle
  17/05/2015 at 19:39

  Ik sluit me bij je aan Saskia, geld is zeker niet alles maar tegenwoordig kan je ook niet zonder. Natuurlijk kan je wel de afweginig voor jezelf maken hoeveel geld je nodig bent om gelukkig te zijn. Voor de een zal dit het minimale zijn en de ander heeft meer nodig. Helemaal prima, zolang we dit voor onszelf maar mogen bepalen natuurlijk.

 • Reply
  Inge
  17/05/2015 at 19:34

  Ik denk dat geld het leven makkelijker kan maken, maar of je daar per se gelukkiger van wordt? Een mens moet altijd blijven dromen. Als er niets meer te dromen valt, waar doe je het dan allemaal nog voor?
  Maar praktisch gezien, je hebt geld nodig om voor jezelf te zorgen, om te kunnen wonen en leven. Zonder geld zou je niet veel meer kunnen in de huidige maatschappij.

  • Reply
   SAS
   17/05/2015 at 21:31

   Dromen moeten er zeker altijd blijven, echter denk ik dat geld wel gelukkiger maakt als je alle vaste lasten kan betalen. Wat je al aangeeft, tegenwoordig is leven zonder geld niet meer mogelijk. Alles wordt duurder en moeilijker. Heel zonde. Toen ik in een situatie belande en geen baan had maakte het dat ik me verdrietig, gestrest en boos voelde. Gelukkig ben ik altijd gesteund door M. want zonder hem had ik het niet gekund. Geld op zich alleen is zeker niet het belangrijkste maar mij heeft het vaste contract wat ik krijg me wel gelukkiger en rustiger gemaakt 🙂 Bedankt voor je reactie!

   • Reply
    Inge
    19/05/2015 at 10:46

    Precies, ik denk dat het wel gelukkig maakt als je elke maand je vaste lasten kunt betalen en nog wat overhoud om leuke dingen mee te doen. 🙂

 • Reply
  Regina
  17/05/2015 at 19:13

  Ik denk inderdaad dat de stabiliteit die geld biedt, gelukkiger maakt. Aan de andere kant… kijk naar die door en door verwende Hollywood kinderen die zichzelf doodsnuiven of wat dan ook. Naar mijn mening kun je ook té veel geld hebben.
  Fijn dat je een vast contract krijgt. Ja, dat geeft rust en die rust heeft de gemiddelde mens hard nodig.

 • Reply
  Linda
  17/05/2015 at 18:24

  Mooi beschreven, ik kan me hier alleen maar bij aansluiten! Ik denk ook dat geld in principe van zichzelf niet gelukkig maakt, maar (soms) wel wat je met dat geld doet; je moet toch rondkomen en zonder geld ben je denk ik niet echt gelukkig omdat je dan eigenlijk niets kan doen en je altijd zorgen moet maken.

 • Reply
  Anneleen
  17/05/2015 at 17:21

  Ik vind het mooi dat je hier een blogje aan wijdt! Ik loop stage in een CKG en het grotendeel van de gezinnen waar ik mee werk heeft geld- problemen of leeft in armoede. Ik ga zeker niet zeggen dat geld opzich gelukkig maakt, want vriendschap, liefde een goede gezondheid, … is volgens mij nog steeds het allerbelangrijkste! Maar geld maakt je wel gelukkigER. Wanneer je bv je kinderen geen eten kunt geven, geen pampers kunt kopen voor je kleintje, … knaagt dit aan je en dit doet wel wat met een mens! Nogmaals, mooi artikel Sas!

 • Reply
  Tessa | 52druppels.nl
  17/05/2015 at 16:55

  Ik ben het met je eens Sas. Echte armoede heb ik nooit gekend, maar ik kan me voorstellen dat het enorme spanningen geeft wanneer er aan het einde van je geld altijd nog een stuk maand over is. Daarnaast word ik ook echt gelukkig van reizen…

 • Reply
  Rianne
  17/05/2015 at 16:42

  Ik denk dat vooral het niet hebben van geld waardoor je altijd en eeuwig moet sabbelen om de eindjes aan elkaar te knopen of zelfs schulden maakt ongelukkiger kan maken.
  Geld maakt het leven makkelijker, niet gelukkiger.
  Makkelijk lijkt alleen heel erg op geluk…

 • Reply
  Morgaine
  17/05/2015 at 15:57

  Ik zeg al jaren, dat ‘genoeg’ geld gelukkiger maakt precies om wat je zegt, ik zit al bijna 10 jaar in de bijstand, ik heb bij de voedselbank gelopen zelfs, tot 3x aan toe.

  Geloof me, geld maakt niet dat je super gelukkig wordt, maar zij die weten wat het is om het niet te hebben en die onzekerheid kennen of je wel rond gaat komen? Snappen het idee dat je graag genoeg geld zou willen hebben om van te leven en ook nog wat leuke dingen te kunnen doen.

  Ik ben misschien ontzettend vrij omdat ik thuis zit. Maar wat heb ik eraan als ik maar 125 euro pm heb, waar ik ALLES maar dan ook ALLES van moet doen… daten zit er voor mij bijv. al niet in, omdat je toch vaak buiten huis afspreekt, kan ik eruit zien als een million dollar babe? Wil nog niet zeggen dat het er ook is.

  Echter, had ik het er laatst ook over met mijn beste vriend, miljoenen hebben dat je uit verveling niet meer weet wat te doen als je elke dag champagne drinkt op je jacht in Monaco, hahahaha dat is weer iets TE 😉

  • Reply
   SAS
   17/05/2015 at 21:29

   Wat mooi dat je dit deelt. Kan me voorstellen dat dit lastig is. Het leven tegenwoordig is duur en niet meer wat het was, zo jammer. Maar jij komt er wel, power vrouw!

 • Reply
  Mariska
  17/05/2015 at 15:56

  Ik vind dat geld zeker gelukkiger maakt. Als ik voor mijzelf mag spreken heb ik nogal maanden dat ik de eindjes aan elkaar moet knopen. Is niet erg, want ik leer ervan en ik leer ook hoe ik zo ‘goedkoop’ mogelijk boodschappen kan doen bijvoorbeeld. Soms is het wel lastig gewoon door al die vaste lasten die ook duur zijn soms. Als je iets dan niet direct kunt betalen heb je toch stress waardoor je gaat piekeren etc.

 • Reply
  Nesrin
  17/05/2015 at 15:52

  Geld verdienen, werken, ontwikkelen en groeien valt wat mij betreft in één categorie. Geld alleen als doel hebben maakt niet gelukkig maar je hebt het wel nodig om leuk te kunnen leven.

  Het zou fijn zijn om alle vaste lasten te kunnen dekken en dan ook nog wat overhouden voor leuke dingen in het leven. Het leven is gewoon leuker als meer zekerheid hebt, niemand wilt met een berg rekeningen thuis zitten want dit zou mij ook ongelukkig maken. Dus ja geld maakt ergens gelukkig.

  Gezondheid staat op nummer 1 hier, dit kun je niet kopen met geld 😉

 • Reply
  Marion
  17/05/2015 at 15:42

  Ik denk wel dat geld gelukkiger kan maken. Voor mijzelf geldt dat niet. Geluk komt voor mij echt van binnenuit. Wij hebben lange tijd twee inkomens gehad, maar hebben ook in de bijstand gezeten. Twee inkomens was makkelijker, maar ik kan niet zeggen dat ik toen gelukkiger was. Maar ja, dat kwam wellicht omdat ik toen ook weer stress had om andere dingen…

 • Reply
  Laura
  17/05/2015 at 15:21

  Ik zie het zoals jij het zelf ook zegt. Geld kan je inderdaad gelukkiger maken, maar dan alleen in de vorm van normaal kunnen rond komen en af en toe nog eens wat leuks kunnen doen. Of eens een keertje iets extra’s kopen en dat soort dingen.

 • Reply
  Deborah
  17/05/2015 at 15:13

  Voor mijzelf maakt geld wel gelukkiger. Je geeft het zelf al aan in je blog. Dus daar hoef ik mij alleen maar bij aan te sluiten. Ik vind het erg fijn dat ik mij geen zorgen hoef te maken over mijn inkomen. En als ik eens wat wil kopen dat buiten mijn “vaste lasten” om valt en daar niet een lange tijd voor hoef te sparen is ook erg prettig.
  Gelukkig zijn de belangrijkste zaken niet te koop. Die moet je voelen, ervaren!!

 • Reply
  Iris
  17/05/2015 at 14:18

  Ik zit nu heel erg in de richting van de positieve psychologie voor mijn scriptie, en over dit onderwerp hebben ze zelfs onderzoek gedaan! Tot een bepaald punt maakt geld inderdaad gelukkiger. Ik weet niet meer precies wat het was, maar in in ieder geval een bedrag dat je aardig kan rond komen, een dak boven je hoofd hebt, goed kan eten, etc. Boven dat punt heeft geld geen invloed meer op hoe gelukkig mensen zich voelen (al denken ze vaak van wel :p). Het is zelfs zo dat mensen die een ernstig ongeluk hebben gehad én mensen die een groot bedrag winnen bij een loterij, na een bepaalde tijd allebei weer even (on)gelukkig zijn. Mensen overschatten vaak de invloed van dat soort dingen op hun geluk. Ik kan hier nog wel 1000 woorden meer over schrijven maar ik ga snel weer verder met mijn scriptie haha, leuk artikel!

 • Reply
  Saskia
  17/05/2015 at 13:21

  Ik ben het met je eens. Ik verdien niet veel (minder dan de bijstand) en moest een poos mij en mn vriend daarvan onderhouden. Nu mn vriend er een klein baantje bij heeft, mijn loon iets omhoog is gegaan is dat al zo fijn. Niet elke maand zien te overleven, maar nu de zekerheid hebben dat we gewoon kunnen leven elke maand. Wel zuinig, meer hebben we ook niet nodig. Maar die zekerheid is fijn.

 • Reply
  Zina
  17/05/2015 at 13:11

  Ik ben het eigenlijk wel helemaal met je eens. Geld maakt misschien niet per definitie gelukkig, het maakt wel veel dingen een stuk makkelijker. Mijn motto is dan ook ‘geld maakt niet gelukkig, maar géén geld kan je zeker wel ongelukkig maken’. In mijn werk als maatschappelijk werker kom ik veel mensen tegen die, mede door geldproblemen, behoorlijk ongelukkig zijn.

 • Reply
  Simone
  17/05/2015 at 13:06

  Ik ben het helemaal met je eens. Het hebben van geld is prettig en makkelijk en daardoor kun je je wat gelukkiger voelen.

 • Reply
  Chantal
  17/05/2015 at 12:40

  Geld kan gelukkiger maken. Het geeft inderdaad zekerheid, maar ik denk niet dat je als miljonair gelukkiger bent dan een persoon met een normaal inkomen. Te veel is ook niet goed.

 • Reply
  Tamarah
  17/05/2015 at 12:22

  Geld alleen maakt niet gelukkig, maar het is wel handig als je het hebt. En ja het kan stabiliteit geven in je leven en stress wegnemen. Maar gezondheid en vrijheid zijn zoveel belangrijker in het leven dat geld een bijzaak is al heb je het uiteraard wel nodig. Persoonlijk vind ik het fijn als ik rond kan komen en daarnaast dingen kan doen/ondernemen of opnieuw kan aanschaffen als iets kapot gaat.

 • Reply
  Jennifer
  17/05/2015 at 12:17

  Geld kan bijdragen aan je gelukt. Zo word leven als je geld hebt een stuk makkelijker en hoef jeje geen zorgen te maken over wat je kan uitgeven.

 • Reply
  Lies
  17/05/2015 at 12:14

  Ik kan niet zeggen dat geld mij gelukkiger maakt. Een stabiel inkomen en niet elke cent hoeven omdraaien is fijn. Vriendlief en ik willen ook niet per se rijk worden, als we maar rond kunnen komen, en daarnaast een beetje kunnen genieten 🙂 . Gelukkig hoeft genieten ook niet heel duur te zijn 😀

 • Reply
  Deisy
  17/05/2015 at 11:49

  Tja is altijd wel een lastige discussie, ook al denk ik dat geld niet je gelukmaker is maar het leven wel een stuk makkelijker maakt. Ik heb er vier jaar geleden ook voor gekozen om met mij baan te stoppen en in die tijd moesten mijn vriend en ik ook zuinig aan doen, maar echt ongelukkig was ik nooit. Ik zocht altijd naar de positieve kant en keek wat wij WEL konden doen in plaats van niet. Maar ik moet eerlijk zeggen dat ik altijd weinig waardering heb gegeven aan geld: het is makkelijk maar meer dan dat is het niet voor mij. overigens is dit wel makkelijk praten voor mij want echt armoede armoede (geen geld om te eten ofsow) heb ik nog nooit gekend. Dusja.. Wel heel goed onderwerp om over na te denken. X

  • Reply
   SAS
   17/05/2015 at 21:19

   Zo stond ik er dus ook tegenover, tot 2013. Zodra je zelf in zo’n situatie zit dat je maar n;et wel of nét niet gaat rondkomen maakt het zeker wel dat het meer is dan ‘alleen maar geld’ Maar ik snap je punt volledig.

 • Reply
  Kim
  17/05/2015 at 11:18

  Tot een zekere hoogte maakt geld gelukkiger. Je wilt wel ‘normaal’ rond kunnen komen, zonder er zorgen om te hoeven maken (want zorgen maakt ongelukkiger). Maar ik geloof ook zeker dat je met alleen geld, niet gelukkig bent. Ik bedoel, het leven gaat toch om alle mooie dingen om je heen?

  • Reply
   SAS
   17/05/2015 at 21:18

   helemaal waar. Geluk komt niet vanuit geld maar het gevoel dat ik gelukkiger ben (meer rust heb en minder gestrest) is wel te danken aan de stabiliteit van mijn inkomen nu.

 • Reply
  Kim
  17/05/2015 at 10:51

  Ik denk dat geld wel degelijk ‘handig’ is en tot op zekere hoogte ook gelukkig maakt. Zodra je echter genoeg geld hebt om te kunnen rondkomen en af en toe iets extra’s kunt doen, weet ik niet of nog meer geld perse gelukkiger maakt.

  • Reply
   SAS
   17/05/2015 at 21:17

   Helemaal mee eens.

 • Reply
  Nina Simplynspecial
  17/05/2015 at 10:33

  Het maakt denk ik wel gelukkiger. Maar dat is natuurlijk niet alles. Geld maakt dingen gewoon eenvoudiger.

 • Reply
  Bente
  17/05/2015 at 09:55

  Ik denk dat je de spijker op mijn kop hebt geslagen: het is niet zo dat als je bergen met geld hebt per se per definitie gelukkiger bent, maar het maakt het leven een heel stuk makkelijker en rustiger. Dus zolang je er genoeg van heb om rond te kunnen komen en af en toe wat leuks te doen maakt dat zeker gelukkiger (dan altijd maar stressen of je wel rond kan komen).

  • Reply
   Bente
   17/05/2015 at 09:56

   Hahah, en met mijn kop bedoel ik uiteraard zijn kop 😉

   • Reply
    SAS
    17/05/2015 at 21:16

    Ik wil hem ook wel op jou kop slaan hoor 😛

 • Reply
  Amy
  17/05/2015 at 09:38

  Ik ga heel eerlijk zijn: ja, geld bepaalt absoluut een deel van mijn geluk. Naast mijn studie heb ik altijd keihard gewerkt, maar ik moest alsnog drie keer nadenken over elke 5 cent, want studeren is duur en geld had ik dus nooit. Nu ik een vast contract heb weet ik wat er binnenkomt en weet ik ook dat ik na een vrije dag of vakantie niet ineens minder te besteden heb die maand. Dat geeft enorm veel rust!

 • Reply
  Melle
  17/05/2015 at 08:55

  Ik ben het helemaal met je eens. Geld draagt zeker iets bij aan mijn gelukstoestand. Hoe naar ik dat eigenlijk ook vind om te zeggen. Alles komt uiteindelijk daar op terug. En als dat goed is, als stabiele basis inderdaad, dan kun je daarop verder. Helaas is er een nieuwe wet in Nederland waardoor je nog maar 2 jaar aaneengesloten bij dezelfde werknemer mag werken. Daarna moet er een vast contract komen. Ik vraag me echt af hoeveel zekerheid we dan nog hebben..

 • Reply
  Elisa van Kostelijkleven
  17/05/2015 at 08:35

  Ik ben het voor de helft met je eens, ik ben nu ook me baan kwijt… Zal straks weel moeten inleveren en opeens is er een nieuwe mooie uitdaging op gestaan. Zuinig leven. Daarnaast hebben wij altijd gezegt dat we geen huis willen op bijde salarisen, een te groot risico en op zo’n moment hebben we dan weer mazzel en vooral rust.

  Maakt geld gelukkig? Nee want opeens ga ik nu minder vrije tijd krijgen, minder rust, meer werken, meer verplichtingen.
  Dit alles om geld!

  Er woont een gezin in de ardenne, leven super groen en werken hierdoor bijde maar 2 dagen. Hierdoor zijn ze dus bijde 5 dagen bij hun kindjes, volgens mij is dit pas rijkdom.

  • Reply
   SAS
   17/05/2015 at 08:58

   Ik snap je insteek wel, echter is geld noodzakelijk om tegenwoordig te kunnen (over)leven. Ik heb ook even een edit bij de tekst gezet aangezien het misschien niet duidelijk is (te zien aan je reactie) dat ons huis ook op 1 salaris staat. Echter, als ik niet zou werken zouden we het nét redden met de overige kosten (of juist nét niet) dus ideaal is dit zeker niet. Ook is het vaste inkomen wat ik nu ga houden super fijn om te hebben.

  Leave a Reply

  Ik ben geen spammer dus maak de som hier beneden *

   photo bannerthing_zpsjw5m6818.png