Tips & Trucs: Voor het kopen van een huis

Een nieuwe rubriek is geboren: Tips & Trucs. Elke Donderdag plaats ik een blogje met tips & trucs die variëren van blog gerelateerde artikelen tot andere tips. Heb je zelf een suggestie? Laat deze achter in de comments.

Afgelopen week woonde wij alweer 6 jaar samen. 6 jaar, wat is de tijd toch gevlogen. Het lijkt als de dag van gisteren dat we op het vliegveld stonden naar Kos en te horen kregen dat ons bod was geaccepteerd. Er zijn zeker wel wat dingen waar je rekening mee moet houden met het kopen van een huis, of dingen die we naderhand wel anders hadden willen doen.





In 2008 kochten wij ons huisje. 75m2: 2 balkonnetjes (1 grote, 1 kleine), 1 slaapkamer, extra kamer, ruime keuken, grote woonkamer (waar ik super blij mee ben!), lange hal en een net vernieuwde wc & badkamer. We zijn nog steeds super blij met ons stulpje, hoewel een eengezinswoning zeker wel bij onze wensen zit voor over een aantal jaar. We hebben geen overlast van buurtbewoners, de winkels zitten hier om de hoek, we wonen boven een vijver en het ligt in een centrale omgeving. We kwamen beide vanuit ons ouderlijk huis en zijn na ruim 1 jaar samen (en kende elkaar al 4 jaar) gaan samenwonen.

  • Raadpleeg verschillende makelaars
  • Elke makelaar zegt weer wat anders. Dit heb ik ondervonden toen we informatie wilden over de eventuele verkoop van ons huisje nu. Bij onze oude makelaar had ik een hypotheek gesprek en bij een onafhankelijke hypotheekshop. De laatste was zeker een prettiger gesprek en werd er echt rekening gehouden met alles. Bij de andere hypotheker (onze huidige) had ik een heel statisch gesprek wat na afloop me niet veel wijzer had gemaakt. (Wel wist ik dat hijzelf hoog scoorde qua punten en benadrukte dat ik hem aan het einde een cijfer kon geven. Fijn joh, als ik voor een informatief gesprek kom)

  • Koop binnen je budget
  • Toen wij gingen samenwonen kregen we een maximaal bedrag te horen wat we konden lenen. We zijn hier bewust een heel stuk onder gaan zitten en hebben gekozen voor een goedkopere woning. Heel fijn achteraf, aangezien ik in die 6 jaar 4x van baan ben gewisseld en dus telkens minder ben gaan verdienen (ik werkte steeds minder uren). Hierdoor was het nét aan te redden en heb gelukkig nooit zonder baan gezeten want alles liep in elkaar over. Toch een fijner gevoel, dan een eengezinswoning op je max te hebben en dat er dan situatie wijzigingen zijn.

  • Informeer, informeer, infomeer
  • Vergelijk. Bespreek. Ga met je partner zitten wat jullie verwachten en precies willen. Ga bij verschillende instanties langs om informatie op te vragen. Informeer je zo breed mogelijk, zodat je alle voors/tegens/opties kunt afwegen met elkaar om deze belangrijke beslissing te nemen. Want dat is het zeker.

  • Bedenk wat je met de inrichting wilt + neem er de tijd voor
  • 2 puntjes waar wij wat meer aandacht aan hadden kunnen besteden. Onze gehele inrichting (met uitzondering van onze bank) is geheel veranderd na een aantal jaren. Ik wilde eerst graag beuken is huis, opzich sta ik nog achter deze keuze. Echter hadden we bij allerlei verschillende winkels ‘beuken’ gekocht met als gevolg licht,donker en een tussenkleur. Het geheel paste dus niet bij elkaar en we besloten alles om te gooien. Nu hebben we alles van de IKEA in het wit. HETZELFDE wit. Het had ons veel geld gescheeld als we eerst hadden gekeken wat we precies wilde en alles bij een zelfde winkel te kopen zodat de kleur overeenkomt. Ook zijn alle muren al een andere kleur geverfd. De kleuren die we hadden gekozen waren best fel en leuk voor een aantal jaar, maar daarna wil je toch wat meer rust in je huis.

    Ook zijn we binnen 2 maanden in het huis getrokken. We werkte gewoon overdag en waren alle avonden & weekenden aan het klussen. Iets wat ik bij een volgend huis zeker anders zou doen. Vrij nemen en de tijd nemen echt álles af te maken. (Dit kon toen der tijd ook niet aangezien ik net 3 maanden mijn baantje had) We wilde zo graag ons huisje in dat we sommige dingen hebben laten zitten. Als voorbeeld een gevolg: pas na 2 jaar dat je er woon de plinten erop zetten.

    Hebben jullie een (koop)huis? En hoelang wonen jullie er al?

    .
    De vorige artikelen Tips & Trucs reeks:
    Blog do’s & don’t’s / De fijne kneepjes van het solliciteren / Samenwerking voor je blog met bedrijven / Voor een positiever leven / Even geen blog inspiratie / Hoe kom je beter in slaap / Hoe blijf je gemotiveerd? / Waarom zou je bloggen? / Netwerk opbouwen & succesvol met je blog / Alle kids entertainen op mijn werk / Voor beginnende bloggers / Klusserdeklus tips / Waar moet je aan denken bij je bruiloft / Hoe om te gaan met spanning tijdens het auto rijden / Hoe je alles gedaan krijgt, plannen plannen / Offline v.s. online leven combineren

    34 reacties op “Tips & Trucs: Voor het kopen van een huis

    1. Ha wat leuk! Voor komende week heb ik ook een blogje online staan over het kopen van een huis aangezien het aanstaande vrijdag alweer 2 jaar geleden is dat we ons huis kochten, de tijd vliegt!

    2. Wij hebben bij het kopen van een huis ook goed nagedacht over de toekomst. Er waren toen nog geen kinderen in het spel. De wens was er wel. We wilden de maandlasten ook goed kunnen betalen als ik minder ging werken. Voor arbeidsongeschiktheid en werkloosheid hebben wij een verzekering afgesloten. Mijn tip is denk vooral goed na ook als je verliefd bent op een huis.

    3. Handig artikel! Wij wonen nu bijna 2 jaar samen, eerst een halfjaar samen op een studiootje van 28m2, dat was echt overleven haha. Nu een huurappartement van 55m2. Ik wil eigenlijk alweer verhuizen, want we groeien heel erg uit ons appartement. Daarnaast kunnen we helaas nog geen hypotheek krijgen, maar verdienen we samen ook nét te veel om een sociale huurwoning te kunnen krijgen. Dus zitten we helaas een in de particuliere huursector, waardoor ik ons appartement ook zwaar overpriced vindt. In het voorjaar gaan we kijken of we kunnen verhuizen naar een goedkoper appartement, wel weer huur omdat we dan nog steeds geen hypotheek kunnen krijgen.

    4. Wij hebben dat inderdaad ook gedaan toen we ons huis kochten, onder ons maximale leenbedrag gaan zitten. Overal om ons heen zien we mensen die aan hun max gaan zitten en ik begrijp dat helemaal niet. Want als je zonder werk komt te zitten of minder gaat werken dan kun je het al gauw niet meer betalen.

      Wij hebben de onderhandelingen door de vader van J. laten doen dus we hebben niemand ingehuurd maar over het algemeen alles zelf gedaan en dat ging ook prima. Je moet alleen iemand in je omgeving vragen om de onderhandelingen te doen die dat ook kan en niet teveel gevoel erbij heeft. Onze inrichting is wel goed gegaan, we hebben alleen nog veel staan van mijn appartementje en die dingen wil ik wel ooit een keer vervangen.

    5. Dit zijn zeker weer handige tips! Zes jaar geleden heb ik samen met mijn ex toen binnen 5 dagen een huis gekocht ( hoezo jong en naïef) ik wou dat ik toen deze tips had x

    6. Wij hebben een koophuis, het is een eensgezinswoning. Wij wonen hier nu 9 jaar, daarvoor hadden wij ook al een koopwoning, dit was een drive inn, wij woonden boven, en hadden een enorm woonkeuken. Maar wij hadden geen tuin waardoor wij het toch hebben verkocht voor wat wij nu hebben.

    7. Dat van het interieur herken ik, ook bij ons is er door de jaren heen erg veel verandert. En toen wij verhuisden zat de vloer in de woonkamer er maar voor de helft in. Ook best gehaast verhuist dus. Ik heb een huurhuis, maar we zijn koop aan het overwegen, heel spannend!

    8. Wij hebben een huurhuis. Een eengezinswoning. Daar hadden we echt mazzel mee. Nu zouden we dat, met de regeltjes van nu, niet meer mogen huren.

      1. Klopt alles wordt omgezet in koop tegenwoordig en een hypotheek is in deze tijd erg moeilijk. Geniet dus van jullie mooie eengezinswoning, van mij blijf het nog even een droom 🙂

    9. Hele handige tips 😀 wij zitten nog wel even in ons huur appartement, maar wanneer we klaar zijn met studeren willen we zeker gaan kijken voor een koophuis 🙂 (en even een vaste baan hebben natuurlijk haha)

    10. nee, wij hebben geen eigen huis, we huren.
      Toen we pas getrouwd waren kozen wij ervoor om vroeg kinderen te hebben. En we hebben beide geen ouders die voor een mooi spaarpotje hadden gezorgd voor ons huwelijk. Beide ook onze vaders vroeg verloren.
      Het heeft er eigenlijk nooit echt in gezeten om iets te kopen, we waren veel te bang dat we het financieel niet zouden halen.
      En nu zijn we te oud…

      1. Ook een goede keuze toch! Als het er niet inzit, zit het er niet in. Beter gaan huren dan toch de sprong wagen en uiteindelijk met schulden te zitten en dood ongelukkig. En je bent nooit te oud ergens voor 😉

    11. We wonen nu bijna een jaar in ons huis. En ons grote struikelblok was de hypotheek en dan vooral dankzij een bank die niet mee wilde werken. Dat ging allemaal moeilijk en erg langzaam, terwijl we nu eenmaal niet zo’n lange periode tot onze beschikking hadden. Het mooiste was nog wel dat in het eerste adviesgesprek alles mogelijk was!
      Uiteindelijk zijn we bij een tussenpersoon terecht gekomen en die heeft in een recordtijd de hypotheek geregeld, zonder problemen!

    12. Wat een goede tips. Binnenkort ga ik geen huis kopen, maar we hebben wel een keertje een appartement gehuurd. Waar we nog steeds in zitten. Daar hebben we achteraf echt goed aan gedaan met hulp van onze ouders. Maar het zijn echt goede tips!

    13. Wat een leuk artikel om te lezen, origineel onderwerp 🙂
      Mijn man en ik hebben een huurhuisje, we zijn gaan samenwonen toen we ongeveer anderhalf jaar een relatie hadden (en elkaar toen ook ongeveer zolang kenden, ging lekker snel allemaal, haha), toen woonde hij al in dit huisje. Het is niet heel groot (één slaapkamer, keuken en woonkamer aan elkaar, kleine hal, badkamer en wc (gelukkig apart van elkaar) en één extra kamer (washok/rommelkamer/boekenkamer/logeerkamer alles-in-één). Je mag hier best klussen en dingetjes veranderen, maar je moet wel alles weer terug brengen naar hoe het was als je gaat verhuizen. Daarom hebben we niet al te veel veranderd. De meubels zijn lichthouten kleur, daar zijn we nog steeds blij mee. Met wat wisselende accessoires en het af en toe wisselen van de plaatsen waar de meubels staan houden we het leuk 🙂 De buren hebben we eigenlijk nooit last van (woon in een portiek met 3 andere huizen, twee bejaarde vrouwen en ’n man van 38) en ik kan heel goed overweg met hen en dat maakt het heel leuk wonen hier 🙂 Soms vervloek ik het feit dat ik altijd een trap op moet maar ach, het kan altijd erger 😉 We hebben ook een klein balkon gelukkig, ik mis namelijk wel een tuintje eigenlijk – ben ik wel gewend van vroeger.

      Oké, lang verhaal 🙂

      1. Altijd leuk, die lange reacties hoor! Een tuintje mis ik ook wel… na 6 jaar een appartementje te hebben is een eengezinswoning wel erg fijn. Echter zit dit er voorlopig met deze huizenmarkt niet in… Maar we zijn hier ook prima tevreden.

    14. Wij hebben al 14 jaar een koophuis. En die hebben we van de tekening gekocht, dus moest op dat moment nog gebouwd worden. En daarvoor hadden we ook een aantal jaren een koophuis. Het was toen wel echt een stuk eenvoudiger om iets te kopen. Nu moeten starters een behoorlijk bedrag meenemen.

    15. Mooie tips and tricks. Mijn vriend en ik wonen momenteel in een huur huis, maar we hebben het wel al gehad over eventueel koop huis als hij een vast contract zou krijgen.. Dan is dit toch wel handig om te lezen! 🙂

    16. Wij wonen in een huurhuis. Kunnen wel een hypotheek krijgen, maar hier in de omgeving krijgen we daar alleen maar hele kleine appartementjes mee. Nu wonen we in een ruim 4 kamer appartement, dus voorlopig blijven we nog even hier.

    17. Yes, wij hebben een koophuis. Wonen er nu 1,5 jaar en het bevalt nog steeds goed. Vooral je tip wbt het budget is een hele goede. Het is (en blijft) een lening natuurlijk, dus hoe goedkoper je huis hoe beter. Je kan wel aan de max. gaan zitten, maar dan krijg je maandlasten die zo hoog zijn dat je het maar net red.

    18. Jeetje dat is al weer een hele tijd! Wij hebben geen koophuis maar huren gewoon. Kopen zit er ook voorlopig nog niet in bij ons.

    19. Ik heb mijn huis al 12 jaar of zo, heb daarvoor een tijd gehuurd gewoond. Ik ga hier voorlopig nog niet weg. Ik heb gewoon met stappen steeds iets aan het huis verbeterd. Rolluiken, nieuwe dakgoten, aanbouw verhogen, dat soort dingen. Veel te duur om 1 keer te doen…
      Ik zou persoonlijk nooit voor een flat gaan, ik werd gek zonder tuin! Maar dat ik natuurlijk ook heel persoonlijk. Ik denk dat de huizen hier ook goedkoper zijn dan in de randstad (Weet eigenlijk helemaal niet waar je woont).
      Maar goeie tips hoor!!!

      1. Ik mis ook zeker een tuin en wil hierna zeker een grote eengezinswoning mét tuin. Echter is dit met de huidige huizenmarkt nog geen goed idee, om te verkopen. We wachten dus onze kans af. gelukkig hebben we een prima huis waar we dik tevreden mee zijn dus het kan erger. Als je weg móet door omstandigheden is het toch een ander verhaal…Inderdaad zijn in sommige buurten de huizen goedkoper, daar gaan we tegen deze tijd dan ook naar kijken en uitwijken naar een woonplaats naast die van ons nu. Onze woonplaats (die ik uiteraard even voor mezelf hou i.v.m. bewust bloggen hihi) is relatief erg duur voor weinig oppervlakte.

    20. Ik huur nog een appartementje in een studentencomplex, maar vind het heerlijk om op Funda etc. rond te kijken naar potentiële koop- en andere huurwoningen. Voorlopig zit ik echter nog even prima waar ik zit 😉

    21. Op 1 april 2008 kocht ik mijn eerste eigen huis (geen grapje) woon er nu nog steeds maar inmiddels met man en twee poezels. Qua inrichting ben ik al ontelbaar keren veranderd haha

    22. De beste tip die ik kan geven bij koophuizen. Let op het bruto (maand)bedrag, het bedrag wat ook echt van je rekening afgaat. NIET op het nettobedrag.
      Advieswurs willen je nogal paaienmet een mooi netto bedrag. Wat een heel verkeerd beeld schetst 😉

    23. Goede tips Sas! Toch ben ik zelf met meubilair wel wat makkelijker (denk ik): je smaak verandert door de jaren heen gewoon dus op ten duur koop je gewoon nieuwe spullen. Ik woon nu 2 jaar in het koophuis van mijn vriend en hij heeft allemaal dure meubels staan die totaal niet mijn smaak zijn. Die zijn we dus langzaam wel aan het veranderen maar dan voor iets goedkopers.

      1. Wij hebben zelf samen alles gekocht en had er toch liever wat beter over na willen denken. Wat ik zei, we hadden een beuken kleur in gedachte en het werd een bij elkaar geraapt zooitje doordat ze bij allerlei sites en winkels het over beuken hadden. Licht, lichter, donker. Stond niet bij elkaar en ik ben wel van een eenheid 😉

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *