Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!Tips & Trucs: Waar moet je aan denken bij je bruiloft?

Een nieuwe rubriek is geboren: Tips & Trucs. Elke Donderdag plaats ik een blogje met tips & trucs die variëren van blog gerelateerde artikelen tot andere tips. Heb je zelf een suggestie? Laat deze achter in de comments.

Het is alweer ruim 2 jaar geleden dat ik ben getrouwd. Nog steeds denk ik met een glimlach terug aan deze dag. Ben ik normaal een stresskip, heb ik op mijn trouwerij een geweldig gevoel gehad. Iets wat ik ook nooit meer heb mogen ervaren. Ik heb geen wedding planner gehad. Ik heb alles ZELF geregeld.

Ik koos dingen uit en legde wat opties aan M. voor waarna we eruit kwamen. Wij hebben in Januari 2012 de datum vast gezet op 20 Augustus 2012. Ik had dus ruim te tijd om te plannen (ook een erg goede tip!).

 photo 002ZW_zps05a8ae4a.jpg


 • Bedenk samen hoe je het wil hebben & stel een budget op
 • Het is handig van te voren na te denken hoe je iets wilt. Het lijkt me super moeilijk als je beide iets totaal anders wilt om daar een compromis van te maken. Gelukkig hadden wij dit probleem zelf niet, aangezien we beide een kleine bruiloft willen en eigenlijk snel overal uit waren. We stelde een maximaal budget op en zijn uiteindelijk er zeker onder gebleven. Dit ook, omdat we heel wat dingen hebben kunnen doen waar geen hoge kosten aan zaten. Heb je een vriendin die taarten bakt, een kennis die goed foto’s maakt en een neef van een vriendin zit in de bloemen? Juist handig om even na te gaan wat sommige mensen in je omgeving kunnen zodat je toch een deel kunt besparen.

 • Kies een datum waarop je wilt trouwen/ondertrouw & waar
 • Wanneer wil je trouwen en in ondertrouw ? Kies samen een datum uit wat jullie beide fijn vinden. Zo hebben wij als trouwdatum voor 20 Augustus gekozen aangezien M. in de zomer wilde trouwen. Ik wilde juist graag na de zomervakantie aangezien ik dan minder verlofuren kwijt was. Meer een praktische reden dat een romantische. Je kunt ook trouwen op de dag dat je een relatie kreeg of een andere speciale datum voor jullie.

  Voor je ondertrouw moet je tenminste twee weken, en uiterlijk één jaar vóór de huwelijksdatum aangifte doen van de datum. De gemeente waar je in ondertrouw gaat hoeft niet de gemeente te zijn waarin je trouwt. In ondertrouw gaan kost niets, wel moet je je trouwboekje betalen.

  Wat je mee moet nemen is een geldig legitimatiebewijs beide, gegevens van de personen die getuigen bij het huwelijk zullen zijn en kopieën van de legitimatiebewijzen van de getuigen. Je kunt eigenlijk overal trouwen zolang je het maar in dezelfde gemeente aanvraagt. Ik kan het niet aanvragen in mijn woonplaats voor in een andere stad te trouwen.

 • Getuigen en mensen die je een taak wil geven
 • Mijn getuige waren zo gekozen: mijn ouders. We zijn langs ze geweest en hebben het gewoon gevraagd. Wel kan je kiezen om het op een bijzondere manier kenbaar te maken dat je jou getuige wilt als getuige. De taken die ik mensen wilden geven had ik een lijstje van gemaakt zodat ze van te voren op de hoogte waren en ik het kon loslaten.

  Zo maakte mijn nicht Paula nog foto’s met een extra camera, net als mijn schoonbroertje. Julie (een vriendinnetje van mij) ging mee voor de fotoshoot om te helpen, mijn ouders haalde het boeket op, we regelde een fotograaf: Joyce van mamaklets.nl die onze trouwfoto’s heeft gemaakt (nog steeds echt super blij mee, dankjewel!),

 • Bedenk wat je wilt qua kleuren, bedankjes, bloemen, trouwkaart, gastenboek, taart.. Of welk thema
 • Nu de details. Op welk liedje wil je opkomen? Welke kleuren gebruiken we voor de trouwerij, wat voor een soort taart willen we en gaan we bedankjes geven aan de gasten? Ik had alles van te voren uitgedacht. Wij hadden geen thema, maar wel 2 kleuren die telkens terug kwamen in het geheel: wit/grijs. De gasten hadden allemaal zelf aan wat ze wilde en we hebben ze niet verplicht om 1 kleur te dragen. De ideeën die ik zelf heb opgedaan komen ook van internet. De Lover.ly site heb ik vaak gebruikt voor inspiratie.

  Zo hadden we kledinghangers met onze naam (zoals je op de bovenste foto kan zien), een gastenboek fotolijst die met foto in de gang hangt, een trouwkaart met duiven erop, ook duiven als topping voor onze taart (wit/grijze taart), een opkomst nummer gekozen (alleen werd de verkeerde gedraaid haha, het enige wat mis ging) en hebben wij gekozen geen bedankjes te doen aangezien ik geen echt leuke kon vinden. Wel hebben we naar alle gasten een bedank-kaart gestuurd, met de groepsfoto erop en een persoonlijke tekst binnen in.

  Ik wilde eerst geen boeket, het leek me totaal niet handig en erg overbodig. Toch ben ik naar een bloemist geweest en vond het toch wel wat. Uiteindelijk ben ik SUPER blij met mijn boeket. Niet te opzichtig, was een klein boeket met zachte kleuren.

 • Je outfit
 • Ik had mijn trouwjurk al in April in de kast hangen. Denk aan wat je voor jurk wilt, maar sta ook open voor andere opties. Zo heb ik ook jurken aangehad wat ik van te voren niet mooi had gevonden. Gewoon, omdat het misschien toch net is wat je wilt. Ik was binnen een uurtje klaar en had de jurk die ik ook ervoor in gedachten had. Neem mensen mee die dierbaar voor je zijn en je ook advies kunnen geven. Ik heb 3 vriendinnen meegenomen waarmee ik het super tof vond deze ervaring te delen. Spreek van te voren af met je man wat je niet wilt met zijn kleur pak. Het zelfde geldt sta je daar in je gele jurk en heeft hij een fel blauw pak… Ik heb M. geheel vrij gelaten maar hij wist dat onze ‘thema’ kleuren wit/grijs waren en heeft dan ook een donker grijs pak gekocht.


 • Wie nodig je uit?
 • iets waar ik zelf ook snel uitwas, maar kan me voorstellen dat dit wel een moeilijk punt is. Want als je Pietje gaat uitnodigen dan doen we Klaasje ook maar uit.. En die ook anders zijn ze straks beledigd. Dingen die ik vaak hoor maar ik totaal aan mijn laars heb gelapt. Ik heb alleen de mensen uitgenodigd die wij bij onze bruiloft wilde hebben. Niet de gehele familie die je nooit ziet en geen vage kennissen omdat ze anders teleurgesteld zouden zijn… Dan zijn ze dat maar, pech! Ik heb echt dierbare familieleden en vriendin uitgenodigd. Wij kwamen dan ook op 35 bruiloft gasten. Meer dan zat, aangezien deze mensen er toe doen en ik deze dag met ze wilden delen. Stel samen een lijst op met mensen die je echt niet wilt missen op deze mooie dag.

 • Plan-tip
 • Ik had van alles een WORD-documentje. Zo had ik een takenlijst voor mensen waar ik dingen aan moest vragen en streepte dit af. Ik had een lijst van spullen die gehaald/geregeld moesten worden. Zo hield ik overzicht en heb ik me geen moment gestrest gevoeld tijdens het plannen van onze bruiloft. Hou overzicht, maak een planning en neem ruim van te voren alles goed door. Ik denk zeker dat dit voor mij het verschil heeft gemaakt.

  Onze dagindeling in een notendop: ‘s ochtends trouwen, daarna ontbijten met dierbare, richting hortus voor foto shoot (gasten gaan alvast naar het feestje), feestje, ‘s avonds uit eten met z’n 2tjes.

  Mocht je vragen hebben of willen weten waar ik dingen heb gekocht? Laat een reactie achter in de comments.

  De vorige artikelen Tips & Trucs reeks:
  Blog do’s & don’t’s / De fijne kneepjes van het solliciteren / Samenwerking voor je blog met bedrijven / Voor een positiever leven / Even geen blog inspiratie / Hoe kom je beter in slaap / Hoe blijf je gemotiveerd? / Waarom zou je bloggen? / Netwerk opbouwen & succesvol met je blog / Alle kids entertainen op mijn werk / Voor beginnende bloggers / Klusserdeklus tips

  0
  Lijstjes & Stokjes, Married(life)
  Previous Story
  Next Story

  28 Comments

   photo bannerthing_zpsjw5m6818.png

 • Reply
  Nicky
  26/10/2014 at 20:17

  Wat een leuke dag-indeling hadden jullie! Vooral dat met z’n tweeën uit eten gaan, vind ik geweldig! Lijkt me een perfecte afsluiting!

  • Reply
   SAS
   26/10/2014 at 20:24

   Zeker! Even quality time samen. Heerlijk nagenieten van de mooie dag. Uit eten gaan is nu al 2 jaar een vast iets geworden wat we elke keer op 20 Augustus doen.

 • Reply
  4.Balou
  25/10/2014 at 14:37

  Wat leuk dat je je eigen bruiloft hebt georganiseerd! Ik ben ook zo’n stresskip die zelf de touwtjes in handen wil houden 😉
  Ik ben pas begonnen met bloggen en zou het super leuk vinden als je een kijkje komt nemen.
  Link verwijderd

 • Reply
  Donna Luisa
  24/10/2014 at 11:08

  Super handige tips! Voor mij is het voorlopig nog niet zo ver, maar wel heel leuk om alvast te lezen!

 • Reply
  Michaela
  24/10/2014 at 08:26

  Moest ik dit ooit nodig hebben, ga ik zeker jouw blog raadplegen! Erg handig artikel 🙂

 • Reply
  Bianca
  24/10/2014 at 07:20

  Dit zijn zeker handige tips waar veel mensen iets aan hebben, ik wacht nog steeds op het moment dat Roy door zijn knieën gaat haha (kan denk ik lang wachten) x

 • Reply
  Mandy
  23/10/2014 at 23:09

  Leuk om te lezen hoe je zelf ook zo aan de slag bent gegaan met je bruiloft. Er zijn dan ook handige tips uitgekomen. Voorlopig moet ik er nog niet aan denken, maar mocht het zover zijn hoop ik zo’n lijstje te kunnen gebruiken, hihi. Ik ben namelijk sowieso al een stresskip. Laat staan bij zoiets belangrijks!

 • Reply
  Infinity
  23/10/2014 at 21:15

  Leuke tips!
  Ik hou ze zeker in mijn achterhoofd voor over een jaar of 10, of 15 …

  Liefs,
  Eva

 • Reply
  Amy
  23/10/2014 at 20:43

  Wat een leuke tips! Ik zou ooit wel heel graag willen trouwen, maar we zijn deze winter pas 3 jaar samen dus ik wacht nog even, haha 😉 Ik ben wel altijd heel benieuwd naar wat een gemiddelde bruiloft kost. Kan me daar namelijk totaal geen voorstelling van maken, heb echt het idee dat ik de komende 20 jaar nog aan het sparen ben.

  • Reply
   SAS
   24/10/2014 at 07:06

   Het ligt er maar net aan hoe gek je het maakt. Uiteraard ben je wat duizenden euro’s al kwijt, maar je kan het zo gek maken als jullie zelf willen. Als je al een taart neemt van 1000 euro en een dure jurk dan wordt het zeker een dure bruiloft. Ik ga hier niet vertellen hoe duur onze bruiloft is geweest maar wij hebben het redelijk budget gehouden. (gratis trouwen, mensen die dingen kunnen maken…)

 • Reply
  Bo
  23/10/2014 at 20:41

  Wauw, wat een handig artikel! Super gedaan! X

 • Reply
  Lies
  23/10/2014 at 19:47

  Handig artikel die ik zeker in mijn achterhoofd ga houden, vriendlief wil nog niet trouwen, maar het kan altijd van pas komen 🙂

 • Reply
  Petra
  23/10/2014 at 15:54

  Goede tips! En een hele belangrijke. Het is jullie dag. Doe waar jij je goed bij voelt en niet wat een ander verwacht.

 • Reply
  Saskia
  23/10/2014 at 15:47

  Hele leuke tips. Helaas vindt mijn vriend me zo geëmancipeerd (ik ben de kostwinnaar) dat hij ook wel vindt dat ik m ten huwelijk kan vragen. Maar ik vind dat hij mij ten huwelijk moet vragen. Hahaha.

 • Reply
  Claudia
  23/10/2014 at 15:32

  Wat knap dat je dat allemaal zelf gepland hebt! Het is toch niet niks, zo’n hele dag organiseren. Gelukkig zaten jullie op een lijn, dat scheelt al een hoop. Goede tips geef je, ik weet zeker dat veel mensen daar wat aan gaan hebben!

 • Reply
  Saar
  23/10/2014 at 13:59

  Goede tips! Veel dingen herken ik, zoals waarom dingen bij ons niet helemaal liepen (niet op de dag zelf, maar wel ervoor 😛 ) Ik hoop dat ik nooit meer hoef te trouwen, want zo was het perfect! hihi

 • Reply
  Michelle
  23/10/2014 at 13:23

  Handige tips. Vanaf het moment dat we de datum hebben vastgelegd op onze locatie hebben we een jaar de tijd om alles te regelen ( nu ik dit schrijf hebben we nog 7 maanden en 4 weken de tijd). De jurk is besteld, de locatie en tijden staan vast, de ondertrouw is klaar.. En in januari gaan we verder met de planning, eerst maar eens de studie afronden 😉 Wel grappig, ik had niet eens beseft dat je ouders als getuigen vragen zo’n big deal was. Dat hoort toch gewoon zo dacht ik, dus ik zei dat zo tussen neus en lippen door. ‘Ja jullie zijn toch mijn getuigen?!”Me ouders hadden echt zoiets van ‘Oh wij je getuigen, oh wat leuk, maare had je dat niet ff anders kunnen zeggen..’ haha 😛

 • Reply
  Indira
  23/10/2014 at 13:19

  Je kan zo wedding planner worden!

 • Reply
  Miss Sentinelli
  23/10/2014 at 12:44

  Super leuke tips 🙂 . Ik ga volgend jaar trouwen, zoveel zin in 😀 😀 😀 !!!

 • Reply
  Mama van Jenthe (Kelly)
  23/10/2014 at 11:58

  Wat leuk die Tips & Trucs. Kan ik nog wat van leren. Wie weet als mijn vriend en ik ooit gaan trouwen… Nou dat zou wat zijn ook wat betreft liedjes. Ik vind veel liedjes leuk hihi!

 • Reply
  Lieke
  23/10/2014 at 11:49

  Leuke blogpost en mooie foto’s!
  Mijn schoonzusje gaat over een paar weken trouwen en ik mocht mee op zoek naar DE jurk. Ik schrok ervan dat het 4 maanden kan duren voordat je jurk binnen is! Uiteindelijk zijn wij geslaagd bij een outletstore. Daar kies je uit de jurken die in het rek hangen en heb je een keus gemaakt, dan hoeft ie alleen nog vermaakt te worden. Stuk makkelijker!
  En als ik je tips lees zijn ze aardig op weg met het plannen van hun trouwdag. 🙂

  • Reply
   SAS
   23/10/2014 at 15:47

   Zelf heb ik mijn jurk ook gehaald en gelijk mee kunnen nemen (en daarna iets verstellen) Erg fijn aangezien je anders inderdaad erg lang moet wachten tot je jurk er is…

 • Reply
  Linda
  23/10/2014 at 10:17

  Wij hadden ook een hele kleine, intieme bruiloft. Precies zoals we het wilden: ‘s ochtends een fotoshoot met z’n tweeën, daarna lunchen met naaste familie bij mijn ouders thuis, gemeentehuis (met wat meer gasten, rond de 40 dus ook lekker klein, alleen dierbare familie en vrienden), kerk, kleine receptie, en als laatste met de naaste familie eten bij mijn ouders in de tuin. Heerlijk was het, zo klein en fijn! We hadden tijd genoeg voor alles, ook van tevoren maar ook op de dag zelf 🙂

 • Reply
  Simone
  23/10/2014 at 09:44

  Erg leuk en interessant om te lezen. Ik wil ook trouwen! 😛 Maar ik denk dat ik nog even een paar jaar geduld moet hebben 🙂

 • Reply
  jackie
  23/10/2014 at 09:18

  weetje, nooit echt bij stil gestaan dat er zo veel geregeld moet worden…
  Duidelijk en goed omschreven, mocht ik wel ooit gaan trouwen, dan roep ik je ff 😉

  • Reply
   SAS
   23/10/2014 at 15:46

   Moet je zeker doen 😉

 • Reply
  sam
  23/10/2014 at 08:55

  Ik ben niet van plan ooit te gaan trouwen 🙂 Wel goede tips, vind het een hele goeie om alleen de mensen uit te nodigen waar je echt iets mee hebt!

 • Reply
  Angelique
  23/10/2014 at 08:27

  Wat leuk dat je dit soort blogjes gaat schrijven! Erg handig! Ik ga nog lang niet trouwen maar wil het stiekem wel. Ik ben zo’n perfectionist dat ik inderdaad ook geen weddingplanner wil hebben, ik doe het zelf wel. Weet niet of ik daar tegen die tijd nog steeds zo over denk.

 • Leave a Reply

  Ik ben geen spammer dus maak de som hier beneden *

   photo bannerthing_zpsjw5m6818.png