Oefening baart kunst

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Onderdelenshop24

Al eerder schreef ik over autorijden en had ik hierbij tips over het stress te verminderen. Hoewel mijn auto nooit mijn beste vriend is geweest voelt het nu wel zo. Hoe dit zo komt? Ik gebruik hem nu dagelijks en hij voelt echt vertrouwd. Alles ingesteld op mezelf en kleine aanpassingen met het interieur maakt dat dit zo voelt. Hiervoor deed ik alles lopend of met de fiets, dus hoewel ik mijn rijbewijs had, had ik eigenlijk geen ervaring opgedaan.

In 2009 haalde ik (met bloed, zweet en tranen) mijn rijbewijs. Mijn theorie heb ik een aantal keren over gedaan, aangezien ik de laatste keren telkens 1 foutje meer had dan mocht. Over frustratie gesproken. Mijn praktijk heb ik in 2 keer behaald. God, wat was ik blij dat ik mijn roze plastic pasje had gehaald. Nu kon het rijden echt beginnen! Maar wat ik hiervoor al vertel, alles zat op fiets en loop afstand dus auto rijden deed ik bijna niet.

Totdat ik in 2013 een baan kreeg waarvoor ik veel moest auto rijden. Door het hele land, wel te verstaan. Ik ben overal geweest en had elke dag zenuwen voor het rijden. Ik ben namelijk iemand van routine en regelmaat. En elke dag een andere plek bezoeken maakte dat ik me heel onzeker en niet fijn voelde in de auto. Zenuwachtig voor wat er komen gaat. Nu, een jaartje verder kan ik me dat niet meer voorstellen. Moeiteloos rij ik overal heen en weet ik dat ik de auto onder controle heb. Hoewel dit niet echt een fijne periode was (i.v.m. die baan) heb ik er dus wel super veel van geleerd.

Oefening baart kunst.
En ik denk werkelijk dat dit voor heel veel dingen zo is. Zolang je maar je best doet en vaak genoeg oefent worden de dingen er wel een stuk makkelijker op.

 photo 20140111_1144352_zpsd700cbe7.jpg

29 reacties op “Oefening baart kunst

 1. Ik heb mijn rijbewijs al bijna 10 jaar maar ik rijd bijna nooit meer, kan alles op fiets of lopend doen en we hebben ook maar 1 auto. Maar ik denk niet dat ik het verleer.

 2. Toen ik nog in een garage werkte, stuurden collega’s me vaak op pad in hun grote, dure leasebakken. Dat vond ik in het begin best spannend. Maar zelfs dat went en daarna vond ik het altijd wel heel leuk.

 3. Wat fijn dat je daar doorheen/vanaf ben gekomen! Zelf ken ik dat niet zo, maar ik ken wel een aantal mensen die dat hebben en die komen er tot dusver niet vanaf. Maar mss juist ook omdat ze het omzeilen πŸ˜‰

 4. snelweg rijden durf ik nog steeds niet en ik moet echt een keer gaan ΓΆefenen” maar ben zo bang he… het is toch een snelweg enzoo

 5. Als eerste ding, wat is je lay out mooi geworden! πŸ™‚ fijn om te lezen dat het autorijden nu beter gaat. Ik heb nog een jaar om mijn rijbewijs te halen, theorie heb ik al gedaan en ben ik er van door. Maar ik vind het leren autorijden vreselijk… Iedereen zegt dat het heel veel oefenen is en dat ik moet doorbijten maar zo simpel vind ik het helemaal niet. Ik heb ook veel schrik achter het stuur en heb het gevoel dat ik de auto helemaal niet onder controle heb. Geef mij maar gewoon de fiets πŸ˜‰ al weet ik maar al te goed dat een rijbewijs heel handig zou zijn …

 6. Oefening baart zeker kunst! Stuk fijner toch om te kunnen rijden zonder angst?

  Klopt het trouwens dat je lay-out weer wat anders is? Hij is in elk geval erg mooi zo!

  1. Haha het is inderdaad een geheel nieuwe layout πŸ˜‰ πŸ˜€ Haha. Goed gezien.
   En is inderdaad erg fijn nu om auto te rijden…

 7. Als het op autorijden aankomt ben ik net een vent, hoe meer uitlaten hoe beter, hoe harder hoe meer ik er van kan genieten. Ik hou ervan.
  Snap het wel hoor, een auto besturen blijft vreemd…Het is toch een apparaat waar we mee werken en je moet “elkaar” leren kennen en vertrouwen.

 8. Zo herkenbaar, die zenuwen voor/met autorijden. Ik heb 3 jaar geleden een auto-ongeluk gehad (van de weg afgeraakt, controle over het stuur verloren, over een boom gereden en tegen een andere boom tot stilstand gekomen) en sindsdien durf ik amper meer auto te rijden. Helaas. Ik wil het heel graag weer oppakken, maar de angst is groot. Nu oefenen mijn vriend en ik samen. Want opnieuw rijlessen nemen zie ik niet zo zitten door de trauma’s aan mijn rijinstructrice.

 9. Heel veel is te oefenen inderdaad! Ik vond autorijden echt vreselijk in het begin omdat ik zelf als kind ooit een auto ongeluk gehad heb. Inmiddels zijn we een jaar of 7 verder en rijd ik dagelijks flinke afstanden voor mijn werk. Ik schiet wel eens in de stress door het gedrag van andere weggebruikers maar heb ook geleerd dat rustig blijven het beste werkt. En dan gaat autorijden echt zonder problemen!

 10. Ik heb gelukkig nooit moeite gehad met autorijden. In het begin was ik wel een beetje huiverig om te rijden in een vreemde auto, maar dat heb ik eigenlijk ook niet meer.

 11. ik heb geen autorijbewijs, wel een periode geprobeerd. De ene dag ging het hartstikke goed en de andere keer maakte ik 2 stappen achteruit. Ik zag meer op tegen het rijden dan dat ik ernaar uit keek. Uiteindelijk gingen mijn vriend en ik opzoek naar een huisje en daar moet natuurlijk voor gespaard worden! En uiteindelijk had ik besloten om toch maar een rijbewijs te gaan halen en dat werd mijn scooter! Helemaal blij mee maar in de toekomst wil ik het wel weer proberen! πŸ˜€ maar voor nu ben ik heel blij met mijn scooter!

 12. Ik heb op zich geen moeite met rijden.. Er is alleen 1 ding dat ik heeel frustrerend vind: parrkeren. Ik kan het gewoon niet πŸ˜‰ Mijn vriend vind dat ik het moet gaan oefenen maar daar heb ik helemaal geen zin in. Laat hem maar lekker rijden want naar mijn werk kan ik toch alleen maar met het ov πŸ˜‰

 13. Ik heb ook erg lang over mijn rijbewijs gedaan. Ik was dan ook al 24 en ongelooflijk nerveus achter t stuur. Nu nog doe ik af en toe stupide dingen tijdens t rijden . Dank voor dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *