Tips & Trucs: Voor beginnende bloggers

Een nieuwe rubriek is geboren: Tips & Trucs. Elke Donderdag plaats ik een blogje met tips & trucs die variΓ«ren van blog gerelateerde artikelen tot andere tips. Heb je zelf een suggestie? Laat deze achter in de comments.

Weer eens een Tips & Trucs over bloggen. Dit keer voor beginnende bloggers. Wat vind is belangrijk om op te letten en handig om van te voren over na te denken? Het zijn dus meer tips om rekening mee te houden dan om daadwerkelijk het technische aspect te beheersen.

  • Durf te beginnen!
  • Ik hoor veel meiden die zeggen: ‘Ik zou ook wel een blog willen hebben’ Gewoon doen! Dat is toch de eerste stap. Ook al snap je er niets van er zijn zat mensen die je kunnen helpen met de codering. Zo had ik ook iemand die me wegwijs maakte en hielp met mijn eigen domein. Ik vond het een super enge stap toen maar ben nog steeds erg blij met mijn eigen domein. Echt een site die MIJ uitstraalt. Ik zag de site van Olga van daarwaseens.nl en kreeg echt kriebels er ook eentje te willen en starten. Vind je een eigen domein een te grote stap kan je altijd op blogger of wordpress een gratis site beginnen.

  • Bedenk een goede blognaam
  • Iets wat ook belangrijk is: een blognaam. Eentje die jezelf mooi vind en bij je past. Ik blog nu al 6.5 jaar met deze naam en ben er nog steeds super blij mee. Ik heb er dan ook lang over nagedacht. Ik zie teveel bloggers die continu wisselen van site, op een gegeven moment is het moeilijk te vinden en ook te volgen. Bedenk dus iets wat blijvend is voor jezelf en waar je achter staat.

  • Bedenk waarover & waarom je wilt bloggen
  • Wat is je thema als blogger: Ben je een peronal, lifestyle blogger een beauty blogger of food blogger? Bedenk ook waarom je een blog wilt beginnen. Hierover schreef ik in de eerdere tips & trucs reeks al een blogje. Hier kwamen er leuke antwoorden uit dus is zeker de moeite waard om eens te lezen!

  • Communiceer met je lezers & op social media
  • Laat aan mensen weten dat je een blog hebt, zo krijg je vanzelf meer mensen die je blog volgen en reageren. Zo weet ik dat heel wat mensen die ik in ‘real life’ ken mijn blog volgen maar eigenlijk nooit reageren. Ik merk dat ik zelf weinig gebruik maakte van social media. Nu ik dit wel doe merk ik wel dat ik veel meer lezers trek. Zo plaats ik wel eens wat op Instagram & Twitter over een nieuwe blogpost.

  • Blijf dicht bij jezelf
  • Als het goed is heb je een thema & naam gekozen voor je blog. De volgende stap zijn de blogjes zelf. Op mijn blog ben ik altijd eerlijk en oprecht. Zo ook met mijn reviews en andere artikelen.

    De vorige artikelen Tips & Trucs reeks:
    Blog do’s & don’t’s
    De fijne kneepjes van het solliciteren
    Samenwerking voor je blog met bedrijven
    Voor een positiever leven
    Even geen blog inspiratie
    Hoe kom je beter in slaap
    Hoe blijf je gemotiveerd?
    Waarom zou je bloggen?
    Netwerk opbouwen & succesvol met je blog
    Alle kids entertainen op mijn werk

    37 reacties op “Tips & Trucs: Voor beginnende bloggers

      1. Ja ben ook nog steeds super blij dat ik door jou een eigen domein heb aangeschaft en ben gaan bloggen. Ik zag je site en dacht: Dat wil ik ook! bijna 6 jaar later volg ik je nog steeds met veel plezier πŸ™‚

    1. Mooi idee en goed artikel. Ik heb er ook lang over getwijfeld maar toen ik de stap had gezet… Ik zou nooit meer anders willen! πŸ™‚

    2. Wat een goede tips!!

      Inderdaad instagram helpt, en verder lekker open zijn
      en durven te zeggen wat je vind.. en ik ben t eens met
      Marion, je schrijft voor jezelf en niet voor de getallen.

    3. Handige tips! Ik ben bang dat er heel veel meiden zijn die nu beginnen met bloggen voor de gratis producten, omdat ze dat bij grotere bloggers zien en denken gelijk van dag 1 overladen te worden met pakketjes, terwijl bloggen heel hard werken is.

    4. Oh ja zo een ben ik er steeds opnieuw beginnen haha, maar nu ik een eigen domein heb is dat verleden tijd.

      Mooie blog, die laatste is echt goed

    5. Hele goede tips voor beginnende bloggers. Ik heb soms een beetje spijt van de naam die ik heb gekozen maar aan de andere kant na 10 jaar weten mensen het nu wel. Jouw naam vind ik ook prachtig.

    6. Goede tips. Het allerbelangrijkste is denk ik: doe het omdat je het leuk vind! Omdat je het idee hebt dat je iets wilt delen met de wereld, omdat je het leuk vind ergens over te schrijven. Doe het vooral voor jezelf, anders houdt je het nooit vol.

    7. Fijne tips voor beginners inderdaad πŸ™‚ Een gepaste blognaam is moeilijk te vinden, vind ik persoonlijk. Vooral als je een .nl of .com wilt registreren zijn veel namen al bezet. Toen ik begon met mijn blog wist ik nog niet zo goed waar ik over wilde schrijven, dus besloot mijn naam te combineren met Italia (want daar studeer ik voor) en zodoende heb ik een neutrale blognaam met toch een dieper laagje πŸ™‚

    8. top tips…
      zeker beginnen, het is zo leuk…
      ik ben ooit 1x van naam gewisseld, maar ook die andere naam vind ik nog steeds leuk en passend bij mij

    9. Soms heb ik de indruk dat er minstens evenveel tijd kruipt in het opvolgen en onderhouden van sociale media dan het up-to-date houden van de blog zelf. Twitter gaat bijvoorbeeld nogal snel voor mij, er wordt zoveel gepost dat ik er amper een overzicht in kan behouden. En Bloglovin’ … tja, ik wil nu eenmaal veel blogs van anderen lezen en er op reageren, dus dan ben ik al snel wat tijd kwijt. Daarom probeer ik de laatste tijd toch eerst maar de nodige zaken van mijn eigen To Do-list af te werken vooraleer ik de sociale media nakijk.

    10. Het dicht bij jezelf blijven, dat vind ik wel een van de beste tips die men nodig heeft en uit zou moeten voeren als beginnende blogger…Ook moet je gewoon ervoor gaan en zien waar je terecht komt, de weg loopt vaak heel anders dan je van te voren bedenkt!

    11. Mijn advies is “durf jezelf te zijn”. Om het even welk soort blog je schrijft, zorg dat het “typisch jij” is die men leest. Niemand zoekt een copy van een andere blog of een blog zonder “gezicht en karakter”. Voor de rest durf te veranderen als je vindt dat het nodig is.

    12. Handige tips πŸ™‚ Hoewel ik geen beginnende blogger ben overweeg ik de laatste tijd sterk of ik niet wat actiever moet zijn op andere social media.. Ik denk er nog even over na πŸ™‚

    13. In het begin vond ik het heel moeilijk om me niet vast te bijten in de cijfertjes. Dat was echter snel voorbij. Ik haalde zoveel voldoening uit het schrijven zelf dat ik de cijfers niet meer belangrijk vond. Het resultaat was dat ik veel dichter bij mezelf kon blijven, omdat ik schreef voor mezelf en niet voor de getallen. Dus die laatste vind ik echt een hele goede.

    14. Ik heb veel gewisseld met naam maar heb nu ook pas echt dat ik serieus blog.. Daarvoor was t echt puur voor mezelf. Nu voor mezelf en anderen! Dus wisselen van naam kan wel… Verder goede tips!!

      1. Het wisselen van naam kan uiteraard wel, dit is ook niet mijn aller eerste blog. Echter zijn er bloggers die in 1 jaar tijd al een aantal keren stoppen, weer opnieuw beginnen… weer een andere naam nemen.. Dat bedoel ik er meer mee πŸ™‚

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *