Tips & Trucs: Hoe blijf je gemotiveerd

Een nieuwe rubriek is geboren: Tips & Trucs. Elke Donderdag plaats ik een blogje met tips & trucs die variëren van blog gerealateerde artikelen tot andere tips. Heb je zelf een suggestie? Laat deze achter in de comments.

Na Blog do’s & don’t’s, de fijne kneepjes van het solliciteren, samenwerking voor je blog met bedrijven, even geen blog inspiratie en hoe kom je beter in slaap? nu even een tips & trucs blogje over gemotiveerd blijven.

Soms is dit erg moeilijk. Hoe blijf je gemotiveerd als je een baan hebt waar je niet helemaal op je plek zit? (even ter verduidelijking: dit is niet op mij van toepassing maar ik hoor vaak verhalen met de crisis dat mensen toch vaak op een plek blijven zitten) Hoe blijf je gemotiveerd als je telkens een afwijzing binnen krijgt van een sollicitatie? En hoe blijf je gemotiveerd als je sommige dingen meemaakt waardoor alles tegen zit? Hieronder zet ik wat tips op een rijtje. Dingen die mij hebben geholpen om gemotiveerd te blijven.

 photo 20140111_1144352_zpsd700cbe7.jpg


 • Bedenkt waarom je ermee bent begonnen en wat je wilt behalen
 • Meestal heb je een doel voor iets gesteld. Wil je dat héél graag bereiken dan moet je dit goed in het oog houden. waar doe je het allemaal voor? Om die ene baan te krijgen of juist een plattere/strakkere buik? Je begint ergens mee omdat je iets graag wilt, laat dit je motivatie zijn want het eindresultaat komt er wel.

 • Wees niet te hard voor jezelf
 • Een dagje niet solliciteren? Een dagje junk food eten als je op dieet bent gegaan? Wees niet te streng voor jezelf en richt je leven niet alleen maar in op dát ene doel. Je blind erop staren heeft vaak geen nut en zo demotiveer je jezelf ook. Probeer wel het na een korte periode weer op te pakken. Die baan of strakker lichaam komt er niet als je niet solliciteert en alleen maar junk food eet.

 • Wees realistisch / Geduld is een schone zaak
 • Stel een realistisch doel. Wil je binnen een week het doel bereiken? Dat gaat vast en zeker niet lukken. Neem er de tijd voor en maak een dead-line wanneer je het doel bereikt wil hebben.

 • Zorg dat andere ervan op de hoogte zijn en je dus ook motiveren
 • Ik merk dat dit zeker motiverend werkt! Andere sturen emailtjes met linken van sollicitaties die misschien wel bij mij passen of letten nét even wat meer op wat je eet als je gezellig een dagje weg bent. Ook kan je misschien samen met een vriend/vriendin een doel stellen zodat je hier samen aan kan werken.

 • Negativiteit vervangen door positiviteit
 • In mijn vorige reeks besprak ik Tips & Trucs: Voor een positiever leven. Hier kan je zeker heel wat dingen uithalen om positiever te worden.

 • Anderen inspireren en zelfkennis opdoen
 • Als jij je doel behaald en hier vol voor gaat spoort dit andere mensen aan dit ook te doen. ‘He, dat kan ik ook!’ – effect. Je leert jezelf ook kennen in situaties. Hoe ga je om met een tegenslag? Ga je bij de pakken neer zitten of pak je het gauw weer op en zit je snel weer op het spreekwoordelijke zadel?


  bron

  Wat doen jullie om jezelf te motiveren?

  Dit blogje komt ook zeker voort uit het jaar 2013, toen ik 2 keer mijn baan verloor. Ik heb grote dieptepunten gekend en ben met deze situatie zeker mezelf tegen gekomen en heb mezelf beter leren kennen. Ondanks alles ben ik door gegaan en heb ik ‘mijn droombaan’ (voor nu) gevonden. Iets wat ik niet had verwacht maar waar ik zeker gemotiveerd naar bleef zoeken. Soms moest ik mezelf echt er toe zetten om wéér het sollicitatie proces in de gaan en wéér leuk te doen op een sollicitatiegesprek en me van mijn beste kant te laten zien. Moeilijk was het zeker, maar ik ben er erg positief onder gebleven. Dit was voor mij zeker wel een eye-opener.

  De vorige artikelen Tips & Trucs reeks:
  Blog do’s & don’t’s
  De fijne kneepjes van het solliciteren
  Samenwerking voor je blog met bedrijven
  Voor een positiever leven
  Even geen blog inspiratie
  Hoe kom je beter in slaap

  46 reacties op “Tips & Trucs: Hoe blijf je gemotiveerd

  1. Bedankt voor de tips! Ondertussen zit ik iets meer dan 2,5 jaar bij dezelfde baan, een baan waar ik me in het begin supergoed bij voelde maar door allerlei veranderingen past deze steeds minder bij me. Helaas zijn er allerlei redenen waardoor het nu moeilijk voor me is om van baan te veranderen, er zit dus voorlopig niks anders op dan blijven en volhouden en elke dag hopen dat het wel meevalt. Gelukkig zal er een dag komen waarop ik de deur daar achter me dicht kan trekken en door kan gaan naar nieuwe uitdagingen 🙂 .

  2. Goede tips, heel fijn om ze weer eens te lezen want ik kan wel weer wat motivatie gebruiken.
   Zoals je weet ben ik nog steeds met de opleiding bezig en als het goed is ben ik binnen 4 maand toch echt afgestudeerd.. Alleen ik zie het zelf niet zo gebeuren ( nog veel te doen, moeilijk om afspraken met mensen te maken etc) maar zal zeker positief proberen te blijven..

  3. Handig artikel! Goed te lezen dat je je droomjob eindelijk hebt gevonden 🙂 Ik zit nu ook in zo’n fase en positief blijven en hoop hebben is inderdaad superbelangrijk!

  4. Erg fijn om dit te lezen denk er zelf ook vaak over na , opgeven is meestal geen optie. Leuk dat je er aandacht aan besteed

  5. Dit had ik even nodig! Goede, duidelijke tips. Heel fijne blog heb je. (ik ben soms wel een stille lezer, maar ik zie het allemaal hoor 😉 )
   Als je geïnteresseeerd bent, wij doen een winactie op onze blog… 🙂

  6. Goede tips! Bij mij helpt een nachtje erover slapen ook altijd. ’s Avonds baal ik dan ergens van en ’s ochtends kan ik het opeens een stuk beter relativeren en denk ik “ach het valt wel mee” 🙂

  7. Blijven doorzetten is iets wat je zeker moet doen, erg goeie tips heb je gegeven in deze post. Ik ben zelf 3 maanden werkloos geweest, uiteindelijk in horeca een baan te pakken gehad – wat ik totaal niet leuk vind… maar al snel kreeg ik belletje voor een baan hier bij mij in de buurt waar ik tot nu toe nog zo blij mee ben! Zo blij dat ik toen die tijd had gesoliciteerd! 😉

  8. Wanneer je vaak afgewezen wordt is het inderdaad erg moeilijk om positief te blijven en bij nieuwe gespreken volop voor te gaan. Doorzetten is dan erg belangrijk. Hele goede tips!

  9. Realistische doelen stellen is inderdaad een goede. Onhaalbare doelen werken verre van motiverend. Ook een tip vanuit de Psychologie: als je een doel stelt wees dan ook specifiek als in (bijvoorbeeld als je wilt afvallen): ik wil in X weken X kilo afvallen. Niet ik wil afvallen. Door echt gedetailleerd je doelen op te schrijven kun je ze ook meten en kan je zien of je progressie maakt (of niet).

  10. Wat een goed blogje! Soms is gemotiveerd blijven echt heel lastig, maar je doel helder voor ogen houden en af en toe extra lief zijn voor jezelf zorgen er misschien voor dat het toch makkelijker wordt.

  11. Wat een fijne blog. Zelf merk ik vooral voor mezelf dat goede en concrete doelen stellen helpt, en ook het delen met anderen is heel goed voor je motivatie want juist daar door zet ik zelf toch sneller een tandje bij.

  12. Negativiteit vervangen door positiviteit is echt een goeie tip. Da’s een keuze die je zelf kan maken, en al te vaak kiezen we ervoor om het pessimistisch in te zien!

  13. Handige en vooral inspirerende artikel! Dank je wel voor je tips. Vorige school jaar was ik mijn inspiratie kwijt geraakt en ik heb ook niet echt aan gewerkt, ik wist toen destijds ook niet hoe ik dat moest doen. Maar nu weet ik wel, ik zal het onthouden voor als er zo’n moment komt (hopelijk niet).

  14. Goed artikeltje en komt wel van pas bij mij. Ik ben natuurlijk, zoals je weet, werkzoekende. Dit gaat helaas alleen niet echt heel erg makkelijk. Ook omdat ik nog eens een beperking heb die ik helaas niet kan negeren. Ik hoop echt dat ik snel (voor eind dit jaar) een baan heb.
   De muren komen soms namelijk echt op mij af.

  15. Ik vind het heel lastig om nog gemotiveerd te blijven, al ligt het bij mij wel iets anders, maar toch. Aan de andere kant, als je geen keus hebt zul je wel moeten. Dan maak je het jezelf alleen maar moeilijk door bij de pakken neer te gaan zitten. Maar nogmaals, makkelijk is het zeker niet!

  16. Geweldige tips! Ik moet mezelf inderdaad vaak bedenken waarom ik ook alweer begonnen ben. Dan gaat het goed want dan komt dat gevoel weer naar boven, waarom ik dit zo graag wilde.

  17. Goed artikel is dit! Ik ben momenteel ongeveer een maand aan het solliciteren (afgestudeerd dus nu baan zoeken), heb alleen een baantje als postbezorger twee keer in de week, en ik word soms nogal gedemotiveerd als ik wéér afgewezen word of – nog erger – niets hoor van een bedrijf… Gelukkig heb ik nog wel mijn kleine bijbaantje 🙂

  18. Het negatieve omzetten in iets positiefs is mijn dagelijkse reminder. Sommige mensen vinden dat heel afgezaagd maar ik wil niet blijven hangen in zo’n negatieve sleur. En er zijn enorm veel positieve dingen waar je anders overheen zou kijken omdat je ze als vanzelfsprekend kan zien.

  19. Goede motivatie blog.
   Het is ook zeker zo dat als je echt iets heel graag wilt dan moet je door blijven gaan! Een realistisch doel hebben is dan erg belangrijk. Wat ik ook wel eens doe zijn tussendoelen opstellen. Kan ook bij solliciteren bijv. Tussendoel kan zijn dat je bijv uitgenodigd wordt voor een gesprek, je hebt de baan dan nog wel niet maar het is wel een positief iets voor jezelf…

   1. Helemaal waar! Dit heb ik met solliciteren ook zeker gedaan. Hoewel het wel lastig was om zo positief te blijven na 2x baanverlies in een korte tijd.

  20. Doorzettingsvermogen is voor mij zelf erg belangrijk. ik heb soms de neiging om een beetje negatief te worden, dus dan moet ik mezelf echt een schop onder mijn kont geven.
   Now matter how you feel, Get up, Dress up, show up, grow some balls, en never give up!

  21. Ik heb hier ook een tijdje last van gehad. Fijne tips! Voor mij was het belangrijk om zelf altijd proberen positief te blijven, dan wordt het vanzelf weer beter! Geduld.

  22. Waarom zou je gemotiveerd blijven als je een job hebt waar je je niet goed bij voelt ? Eens praten met de leidinggevende of iemand van de personeelsdienst.
   Als dat niet helpt zoek je beter iets anders.

   Via de VDAB kan men hier na 6 maanden werkloos zijn en vruchteloos solliciteren begeleiding aanvragen. Ik weet niet of zoiets in NL bestaat maar hulp vragen is nooit verkeerd,

   Motivatie hangt voor een groot deel af van de feedback. Zoek dus de feedback bij mensen die het goed voor je hebben en die desnoods de nodige ervaring hebben.

   Groetjes.

   1. In deze tijd met de crisis blijven mensen toch vaker hangen bij een job die ze niet leuk vinden. Geldt niet voor mij maar vaak hoor ik deze verhalen wel. Wij hebben hier het UWV maar dit werkt toch net iets anders zo te lezen dan VDAB.

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *