Bloggen. Iets wat zeker de afgelopen jaren een groot deel van mijn leven is geworden. Echt een grote hobby gedeeld op 1 met lezen. Nou zijn er de afgelopen jaren heel wat blogs bij gekomen die ik ben gaan volgen. Super leuk om nieuwe blogs te ontdekken (en wat meer over de lezers van mijn blog: introduceer jezelf hier)

Nou zijn er voor mij persoonlijk een aantal ‘voorwaarden’ waaraan een blog moet voldoen om echt geboeid te blijven en echt daadwerkelijk een blog frequent te gaan volgen. Hier mijn ‘musts’ op een rijtje.

 • Schrijfsels
 • Op nummer 1 en het belangrijkste uiteraard de inhoud van je blog. Schrijf met passie, eerlijkheid en spontaniteit. Als je blog artikelen echt inhoud hebben en je kritisch naar je artikel kijkt kan je het beste uit jezelf en je blog halen. Ik ben zeker de afgelopen 6.5 jaar vooruit gegaan met mijn artikelen. Schreef ik in het begin alleen over mijn dag en wat ik allemaal had gedaan, heb ik nu meer inhoudelijke artikelen en kijk ik kritischer naar mij eigen schrijven. Het gaat er niet om hoeveel posten je schrijf als je er maar wel 100% achter staat.

   photo blond_zps9abdc091.jpg


 • Duidelijke en overzichtelijke blog layout (en lettertpe)
 • Ik merk dat ik bij een rommelige layout en lettertype al erg snel wegklik. Misschien is de inhoud wel ontzettend goed maar de aandacht gaat naar de vormgeving i.p.v. naar de tekst inhoud. Ook de reden dat ik nu voor deze blog layout heb gekozen: overzichtelijk en niet schreeuwerig. Ook een groter lettertype zodat het goed leesbaar is. Let dus op je kleur combinaties en bedenkt ook hoe dit overkomt op je lezers.

 • Originaliteit/variatie
 • Ik vind originele blogs het fijnste. Op talloze (beauty)blogs zie je hetzelfde voorbij komen. Voor mij een reden dat ik deze ook totaal niet volg. Ook komen er vaak tag’s voorbij. Ik probeer dit te minderen en als ik toch een tag maak, hem een beetje aan te passen naar mijn eigen idee. Uiteraard kan je altijd een blog idee overnemen van een andere blogger (met credit!) maar doe dit niet te vaak. Je wilt in blogland toch een stukje onderscheidend zijn en gevarieerd zodat lezers ook echt terugkomen naar je site.

 • Dingen gemeen hebben met een blogger/menselijkheid
 • Soms kom ik blogger tegen waar ik veel mee gemeen heb. Zo blijf ik veel hangen bij posten/headers met iets van thee erin, cat lady’s en boekenblogs volg ik met veel plezier. Het is geen must voor mij om een blogger te volgen maar het maakt het toch net even wat leuker en meer herkenbaar als iemand iets met je gemeen heeft. Ook is het fijn om te merken op een blog dat iedereen ‘ook maar een mens is’ I.p.v. telkens te lezen hoe geweldig alles is kan je best eens een blogje plaatsen over de mindere dingen.

 • Goede kwaliteit aan foto’s
 • Nog zo’n puntje wat zeker een eye catcher is. Goede foto’s. En nee je hoeft niet een super dure camera met 1500 lenzen te hebben, maar een beetje goede foto’s kan je best schieten. Gewoon scherp en letten op de lichtinval en filters die je gebruikt. Onscherpe of bewogen foto’s zijn nooit zo fijn om te bekijken.

  En wat is voor jullie een must om een blog te volgen?

  1
  82 reacties

  82 thoughts on “How to… Blijven hangen op een blog

  1. Bedankt voor de goede tips! Ik ben het met de meeste wel eens, ik hou ook totaal niet van schreeuwerige lay-outs!

  2. Morgaine schreef:

   Jaaaa wat zijn de voorwaarden, eigenlijk bijna allemaal dezelfde punten als jij hier al noemt, en soms komen er dan ook blogs die mij iets minder pakken en dan sla ik ook rustig over, reageer niet etc. Dat kan altijd gebeuren. En ik ruim ook rustig op, soms komt het namelijk voor dat ik een blog vind, dan lijkt het overeen te komen en dan ineens komt er zo’n omslag, die totaal anders is, ja dan stop ik er ook mee. Of kom minder vaak langs.

   Wat het schrijven betreft, ik schrijf wat in mij opkomt, heb niet echt meer een code of zo of dat ik denk, ik wil meer verdieping, ik ga voor het meest simpele schrijven in het nu, dat was juist voorheen anders, hahaha Dus ook ik heb ene omslag gemaakt, alleen kan niemand dat meer zien omdat web-log dus verdwenen is, wie weet plaats ik nog weleens een verhaal van toen, zien hoe de mensen van nu daarop reageren en of mijn oude lezers van toen die er weer zijn dit ook zullen herkennen 😉

   X

  3. Vivian schreef:

   Volgens mij zit ik wel goed hiermee haha, al weet ik natuurlijk nooit of een bezoeker veel met mij gemeen heeft. Maar op de andere punten probeer ik zeker altijd te letten!

  4. Ellen schreef:

   Dit zijn tips die ik echt kan gebruiken! Ik heb ook nog maar sinds een paar maanden mijn eigen foodblog en het is inderdaad niet altijd gemakkelijk om aan alle wensen te voldoen, maar ik heb naar mijn gevoel hetzelfde idee als jij! Ik post drie keer in de week en niet meer omdat het anders gewoon “posten om te posten” is en ik wil enkel kwaliteit op mijn blog! 🙂

  5. Elise schreef:

   Als blogs gaan over uiterlijk en beauty of dat soort dingen dan klik ik het meteen weg. Ik ga meer voor persoonlijk en ook dagelijkse blogs.
   Verder val ik op taal, als ik slecht Nederlandse blogs zie, mensen die bv ik wordt schrijven of rare zinsopbouw dan haak ik ook af
   Ik houd van fleurige, goed leesbare blogs

  6. Miss Happinez schreef:

   Ik vind inderdaad originaliteit heel belangrijk. Als 100 bloggers over hetzelfde product schrijven, dan wordt dat natuurlijk saai. Als er dan een blogger met iets komt wat nieuw is of met tips komt waar je echt iets aan hebt, dan is dat heel fijn!

  7. Leuke tips. Ik ben nog maar kort bezig en ik probeer het allemaal uit! Van mensen om me heen hoor ik alleen maar enorm positieve geluiden, maar van echte bloggers zou ik ook graag commentaar krijgen. Ik heb het idee dat vooral mijn lettertype wat groter mag, alhoewel ik daar nog geen commentaar op heb gekregen. Foto’s doe ik voorlopig nog met mijn telefoon en ben dus dagelijks op zoek naar goede apps om ze wat mooier te krijgen. Je hebt gelijk, het is veel meer dan alleen goede schrijfkunsten!
   als iemand een kijkje wil nemen en wil laten weten wat je ervan vindt…graag!

  8. Tamarah schreef:

   Leuk om te lezen en ik ben ook absoluut voor kwaliteit voor kwantiteit. Ik houd ook ervan als ik zie dat een blogger een artikel met liefde en zorg heeft geschreven. Lay-out en foto’s vind ik ook erg belangrijk. Het moet een duidelijk lettertype zijn en overzichtelijk. Ook vind ik het fijn om een beetje herkenning te vinden in de blogger. Maar opzich is dat ook niet zo gek omdat je natuurlijk over dingen wil lezen wat je interesseert en dan zit je al gelijk om hetzelfde spoor!

  9. klavertjevier schreef:

   Wat een super goede tips zijn dit,

   ik vind persoonlijke blogs het mooist,
   de zogenaamde lifestyle, fasion, make-up
   zijn er zo ontzettend veel van.

   Ik heb je gevonden op bloglovin en vind jouw blogs
   heel erg leuk.

   1. SAS schreef:

    Leuk! 😀

  10. Lief meisje schreef:

   Een leuk artikel heb je geplaatst over blogs. Ik denk ook dat iedereen zijn eigen stijl van schrijven heeft en de ene keer schrijf ik veel over mijn persoonlijk leven en andere keer heb ik veel tags achter elkaar omdat ik op zo’n moment even geinspiratie heb.

  11. Anita schreef:

   Ik ben het helemaal eens met je ‘Voorwaarden’. Ontdek pas net de persoonlijke en kleinere blogs en ben positief verrast. Zo ook door jouw blog!

   1. SAS schreef:

    Dankjewel voor je lieve compliment!

  12. Infinity schreef:

   Handig & interessant artikel! â™Ĩ

  13. Interessant om te lezen! Ik kan me hierin voor een groot deel wel vinden. 🙂

  14. Lisette schreef:

   Leuk om te lezen en goede tips. Het blondplaatje is ook gezellig! hihi

  15. Evelien schreef:

   Bij een rommelige lay out of onduidelijk lettertype klik ik ook snel weg. Dat vind ik echt niet fijn!

  16. annouska schreef:

   Ik kan hier alleen maar bij aansluiten. Precies de punten waardoor ik besluit te blijven of niet op een blogje.

  17. Anna schreef:

   Leuke tips. Blogs over persoonlijke dingen vind ik het leukst. Horen over andermans leven, waar diegene zich mee bezig houdt, dat vind ik interessant. En dan maakt het het inderdaad nog extra leuk als het herkenbaar is. Veel persoonlijke blogs volg ik ook via instagram, leuke manier om nog wat extra’s mee te krijgen.

  18. Bianca schreef:

   Wat heerlijk zulke goede tips! Ben het helemaal met je eens x

  19. Benthe schreef:

   Schrijfstijl is voor mij echt nr. 1. Daarnaast de persoon achter de blog, de foto’s en natuurlijk de onderwerpen 🙂

   1. Benthe schreef:

    En ja oeps, twee (en nu drie) comments want ik was een half uur verder.. Hieronder hebben zoveel leuke blogsters gereageerd – ik bleef maar klikken! En dus was ik vergeten dat ik al gereageerd had haha.

    1. SAS schreef:

     Haha 😀

  20. Benthe schreef:

   Sterke tips Sas! Ik moet zeggen dat ik altijd het gevoel heb nog steeds in progress te zijn, ik kan nog beter worden.. Maar wat maakt het uit – ik vind het leuk om te doen en dat groeien gebeurt alleen maar als ik het meer doe! (Het lijkt nu net of ik het over iets anders heb oeps.)

  21. Nicky schreef:

   Goede tips! Maar oei, daar let ik eigenlijk nooit op. Dus eh.. Dank je wel dat je steeds komt lezen bij me!

   Zelf lees ik graag gewone huis-, tuin- en keukenweblogjes. Ik lees graag hoe andere mensen leven. Een soort van gluren bij de buren. 😉

  22. Lieke schreef:

   Haha, onze musts komen aardig overeen. Vooral als er katten mee gemoeid zijn blijf ik hangen ;’)

  23. Jenn schreef:

   Goeie tips, helemaal mee eens. Zelf klik ik weg als het lettertype onduidelijk is of als ik niks met het onderwerp heb.

  24. Suze schreef:

   Wat een fijne tips zeg, fijn op een rijtje gezet en mooi overzichtelijk. Top!

  25. Miss Sentinelli schreef:

   Goede tips allemaal 😀 ! Zeer herkenbare punten! 😀

  26. Aurelie schreef:

   Leuk artikel! Ik vind de schrijfstijl erg belangrijk (bij dt-fouten klik ik gegarandeerd weg) en ik vind het altijd leuk als de blogger in kwestie een persoonlijke touch aan haar artikels geeft.

  27. Linda schreef:

   Fijne tips, mooie foto’s en een leuke schrijfstijl zijn ook vaak dingen die mij in een blog aantrekken 🙂

  28. Noelle schreef:

   Ik vind content het belangrijkste. Zolang het uniek is en updated blijft, vind ik het erg leuk. Ook interactie vind ik belangrijk, dat een blogger reageert op comments bijvoorbeeld en zo aan geeft dat het niet eenzijdig is. Layout is ook heel belangrijk, ik hou van simpele, “clean” layouts waar het vooral de content in het middelpunt staat.

  29. Niesca schreef:

   layout en goeie kwaliteit fotos vind ik een pro aan een leuke blog! leuk artikel sas

  30. Lizzy schreef:

   Wat een goede tips! Ik ben over alles met je eens! 🙂 Een schrijfstijl vind ik erg belangrijk, maar het lettertype telt ook mee natuurlijk! En tegen een layout moet je toch aankijken, dus een mooie layout is belangrijk!

  31. cuisineceline schreef:

   Goeie tips! 😉

  32. Rianne schreef:

   Wij hanteren best wel dezelfde criteria..

   Waar ik ook ‘moeite mee heb’ is een te creatieve of afwezige interpunctie. Leest zo lastig..

  33. Petra schreef:

   Persoonlijke blogs zijn mijn favoriet. Ik vind het knap en fijn als iemand zich kwetsbaar open durft te stellen, eerlijk is en een vleugje humor en zelfspot op zijn tijd kan ik ook waarderen. Daarnaast is het prettiger als de blogger ook reageert om vragen en comments. Wanneer je de interactie met je lezers niet aan gaat is het wat mij betreft snel over. En dan bedoel ik niet dat je op elke comment moet reageren maar er zijn mensen die soms een hele mooie reactie of vraag achter laten. Het minste wat je kunt doen is reageren.

   1. SAS schreef:

    Helemaal met je eens! Ik vind de interactie met mijn lezers erg leuk aangezien dit veel meer is geworden de laatste tijd! Ook hetzelfde met Twitter & Instagram.

  34. Nicky schreef:

   Je eerste 3 punten vind ik ook belangrijk. Goede foto’s voegt natuurlijk ook iets toe aan een blog maar is voor mij geen must/voorwaarde.

  35. Paul schreef:

   Ik moet een ‘klik’ voelen met een blogger qua onderwerpen en toonzetting. Het uiterlijk van een blog of gebruik van foto’s maakt me weinig uit.

  36. Eva | Realitijd schreef:

   Ja, dat lettertype, hÊÊl belangrijk! merk ik zelf ook erg… en als het tÊ veel is allemaal, dan klik ik snel weg

  37. Saskia schreef:

   Met veel van bovenstaande eens 🙂 Ik zoek vaak wat raakvlakken met de blogger/blogster achter het blog. En let een beetje op een lekkere schrijfstijl (hoewel ik zelf niet de allerbeste ben in schrijven).

   Beautyblogs zijn ook niet zo aan mij besteed.

  38. Regina schreef:

   Een must voor mij om ergens te blijven hangen is dat er toch zeker een paar keer per week een stukje wordt gepubliceerd (en daaraan voldoet mijn eigen blog zeker niet, haha). En ja, ook goede foto’s. Ik ben nogal visueel ingesteld, namelijk.

  39. iiiThinkPink schreef:

   Handig artikel!

  40. Laura schreef:

   Correct Nederlands, geen clubkrant taal (ik val echt niet over een foutje, het moet gewoon lekker, en volwassen, weglezen). Liefst niet teveel dagboek-items. Wel leuk: happy lists en andere lijstjes. Tags alleen als ze echt passen, niet elke willekeurige tag pakken, zodat het lijkt dat je zelf echt 0 inspiratie hebt. Overzichtelijk. Niet teveel beauty & mode (want niet mijn ding). Persoonlijk vind ik fijn. Duidelijke keuze voor kwaliteit i.p.v. kwantiteit, frequentie maakt mij dus niets uit.

  41. Billy schreef:

   ik vind leesbaarheid ook een must!
   Maar wat je leest moet je op ÊÊn of andere manier aanspreken.
   Jouw laatste tip pas ik nog veel te weinig toe helaas. Ik maak mijn logjes visueel niet aantrekkelijk genoeg. Dat weet ik, en ik wil er ook iets aan doen maar ik geraak er gewoon niet aan…

  42. Amy schreef:

   Met stip op nummer 1 staat voor mij het taalgebruik. Er zijn verschillende bloggers die aan de lopende band taal- en spelfouten maken en dan klik ik snel weg. Verder blijf ik graag hangen bij persoonlijke blogs gemixt met artikeltjes over boeken/ beauty en actuele onderwerpen.

  43. Ik ben het eigenlijk wel met je punten eens! Ik heb gisteren het uiterlijk van mn blog wat aangepast, ik vind een net uiterlijk en een goede inhoud met duidelijke foto’s ook belangrijk!

   1. SAS schreef:

    Ziet er leuk uit je blog!

  44. francky schreef:

   Schrijven is niet zo gemakkelijk als de meeste mensen denken. Het heeft jaren geduurd eer ik mijn eigen stijl gevonden heb. Ook onderwerpen kiezen en uitwerken kan moeilijk zijn. Ik schrijf zoveel mogelijk over dingen uit mijn eigen leven en omgeving. Ook de foto’s neem ik zelf en nu en dan een filmpje is ook leuk voor de bezoekers van de blog.

  45. Iris schreef:

   De dingen die noemt vind ik ook erg belangrijk. Het eerste waar ik altijd naar kijk is de vormgeving/lay-out. Als die te onduidelijk of niet prettig is dan klik ik vrijwel meteen weg. En ik vind het vaak ook leuk om iets over de persoon achter de blog te weten te komen bij het lezen van de blog.

  46. Madelon schreef:

   Je noemt precies de punten waar ik ook op let. Het geheel moet gewoon kloppen hihi.

  47. Jorien schreef:

   Goed artikel! Ik denk dat wij redelijk dezelfde redenen hebben om een blog te volgen, bij jou bijvoorbeeld waardeer ik vooral je originaliteit en je overzichtelijkheid. Ik lees hier graag. 🙂

  48. Mariska schreef:

   Wat betreft de vormgeving en de letters ben ik het absoluut met je eens! Eigenlijk is dat altijd mijn eerste indruk. En de foto’s vind ik ook een belangrijk punt. Mooie blogpost dit!

  49. Jenny schreef:

   Ik vind dingen gemeen hebben een belangrijke voorwaarde voor een blog! En een fijne layout leest altijd prettiger en houd de aandacht vast.

  50. Louise schreef:

   Goede tips! Bij mij is het met name schrijfstijl en onderwerpen die mij aanspreken waardoor ik een blog blijf volgen. Deze layout vind ik heel mooi, elegant 🙂

  51. Isabel Cristina schreef:

   Leuk artikel! Ik kijk voornamelijk naar de inhoud maar ook naar de foto’s en orginaliteit.

  52. Kiss & Make-up schreef:

   Ik herken mezelf hier echt ook in. Als een blog rommelig of onoverzichtelijk is, dan is mijn zin om te lezen al over. En ik lees ook niet graag voor de 400ste keer over hetzelfde product.

  53. Nicole schreef:

   Je hebt zeker hele belangrijke opgesomd!

  54. Maai schreef:

   Ik vind dit een leuke rubriek. Ook al zie je dit dus op best wel veel blogs, je hebt er toch je eigen dingetje van gemaakt, vind ik. En nogmaals, ik vind jouw lay out super mooi. Maak je die zelf?

   1. SAS schreef:

    Mijn layouts maak ik niet geheel zelf. Ik gebruik een gratis theme waarvan ik alles ongeveer verbouw naar mijn eigen smaak 🙂 Bedankt voor het lieve compliment.

  55. Donna Luisa schreef:

   Zeker belangrijke punten! Leuk artikel 🙂

  56. Simone schreef:

   Ik kan mij hier inderdaad volledig bij aansluiten. En dit is ook gelijk een reden om nog even op mijn blog te kijken voor verbeterpuntjes 🙂

  57. Chantal schreef:

   Goed om even bij stil te staan!

  58. Het klopt inderdaad helemaal wat je zegt, goede tips!

   X Sara

  59. jackie schreef:

   leuk artikel…
   Ik merk ook na al die jaren bloggen dat ik kritischer naar mezelf word..
   maar ook niet meer zoveel blogs lees, alleen die me echt boeien of waar ik iets mee gemeen heb…

  60. Maurits schreef:

   Dank je voor het schrijven van dit artikel. Ik ga proberen mijn blog nog verder te perfectioneren. Met, gezien je passie voor boeken, vandaag een boekrecensie

  61. Marion schreef:

   Grappig toch hoe visueel de mens ingesteld is. En dat is inderdaad voor je blog heel belangrijk. Toch moet ik zeggen dat ik ook wel een aantal blogs volg waarvan ik de lay out helemaal niet aantrekkelijk vind. Dan ben ik weer blij dat ik net even wat verder gekeken heb dan mijn neus lang is.

   1. SAS schreef:

    Qua aantrekkelijkheid bedoel ik ook meer overzichtelijk. Als ik de kleuren niet leuk of mooi vind lees ik een blog wel. Maar als de kleuren te schreeuwerig overkomt of de layout erg rommelig is klik ik gelijk weg. Ik hou niet van roze maar volg genoeg sites met deze kleur 😉

  62. Wanda schreef:

   Leuk om te lezen! Mij gaat het vooral om de inhoud, spreken de blogs mij aan of heb ik er helemaal niks mee. Met blogs over nagellakjes, shampoo’s e.d. kan ik gewoon heel weinig, alleen maar recepten of alleen maar boeken idem dito. Het liefst een beetje gevarieerd en inderdaad niet alleen maar tags, want dan heb ik altijd het idee dat de blogger in kwestie niks weet om over te bloggen en alleen maar invullijstjes gebruikt. Ik probeer dat zelf ook altijd tot een minimum te beperken…

  63. Jantine schreef:

   Zeker een goed lijstje, dit speelt bij mij ook allemaal mee (al zal ik een goede blog met een niet perfecte layout echt niet gelijk afschrijven). Zelf vind ik ook goede spelling/grammatica belangrijk. Ik heb makkelijk praten omdat ik erg goed ben in geschreven taal, maar dat betekent ook dat ik het erg snel zie als een blog vol fouten staat. Een keer een d/t-fout dwing ik mezelf om overheen te lezen, maar als een blogger het regelmatig heeft over wat ze in ‘me woonkamer’ heeft staan, of over ‘me kindje’ bijvoorbeeld, dan ben ik weg.

  64. Zwartraafje schreef:

   Vooral het laatste puntje is bij mij een probleem. Mijn digitale camera is stuk Ên die op mijn smartphone (een ouder model) dat ik nu gebruik geeft jammer genoeg geen al te geweldige foto’s. Jammer want ik vind het wel leuk om foto’s in mijn blogposts te verwerken. Naast de zaken die je zelf reeds hebt vermeld, hou ik ook wel van humor in blogposts. Een eerlijke mening is ook heel belangrijk, al ben ik geen fan van blogposts die enkel negatieve zaken opsommen. Nu maar hopen dat ik het zelf een beetje goed aanpak op mijn blog.

   1. SAS schreef:

    Ik lees je blog altijd met veel plezier en vind je foto’s wel van redelijk goede kwaliteit.

    1. Zwartraafje schreef:

     Dat is leuk om te horen. Dank je wel Sas!

  65. Nienke schreef:

   Ik blijf voornamelijk op een blog hangen als er origineel/grappig geschreven wordt. Als de persoonlijkheid van de blogger duidelijk naar voren komt en ik hier overeenkomsten mee heb.

  66. Nina schreef:

   Leuk artikel! Voor mij is het vooral de lay-out, is het mooi verzorgd?

  67. Bente schreef:

   Het aller belangrijkste is voor mij inderdaad ook de inhoud van de artikelen 🙂 Schrijfstijl maar ook de onderwerpen waarover geschreven worden moeten me interesseren.

  68. Chantal schreef:

   Het is vaak ook een oogopslag die het bij mij doet

  69. Madeleine schreef:

   Klopt allemaal helemaal! 🙂

  70. Elize schreef:

   Het is voor mij wel zo’n beetje hetzelfde ja. En dit zijn ook de punten waar ik bij mezelf op let. Alleen die verdomde lay out van m’n blog, haha! Ben zo blij dat ik nu lekker aan het sleutelen ben op mijn eigen domein en gewoon alles naar m’n zin kan maken 🙂

  71. Yudeska schreef:

   Tja kan hier eingelijk niks aan toe voegen, vind het leuk dat je dit op een rijtje zet, weet ik stiekem ook een beetje wat jou voorkeuren zijn in blogland.

   Maar ben het helemaal met je eens!

  72. Ancellina schreef:

   Goeie tips! Ik vind het altijd geweldig om tips te horen, ik kan altijd nog wat bijleren! Liefs

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *