Tips & Trucs: Hoe kom je beter in slaap?

Een nieuwe rubriek is geboren: Tips & Trucs. Elke Donderdag plaats ik een blogje met tips & trucs die variëren van blog gerealateerde artikelen tot andere tips. Heb je zelf een suggestie? Laat deze achter in de comments.

Goed in slaap vallen is iets wat niet aan mij is besteed. Sinds kinds af aan ben ik al een slechter slaper. Ik heb mijn ouders vroeger heel wat wakker gehouden. Dit ook mede door mijn PDS maar ook omdat ik erg veel prikkels op een dag opving en deze niet kon verwerken. Hoewel het de afgelopen jaren zeker wel is verbeterd ben ik niet iemand die zijn kussen ruikt en dan slaapt (zoals bijvoorbeeld M. wel heeft, mazzelaar)

Na de andere tips & trucs van Blog do’s & don’t’s, de fijne kneepjes van het solliciteren, samenwerking voor je blog met bedrijven en even geen blog inspiratie hier dus wat tips waar ik veel aan heb, heb gehad of die ik eigenlijk moet gaan toepassen.

 photo 20140111_1144352_zpsd700cbe7.jpg


 • Pen & papier op je nachtkastje & rond de dag af
 • Bij mij vliegen de gedachtes als ik naar bed ga in het rond. Ik heb dit vandaag gedaan en oh morgen moet ik dit, dit en dit. Ohhh en voor mijn blog een idee… Om gek van te worden! Maar deze gedachten uitzetten lukt me erg moeilijk. Een tip is dus een klein notitieboekje naast je te hebben liggen (of een notitie app op je telefoon) waarin je de gedachtes in steek worden kan opschrijven. Zo kan je het met slapen los laten.

 • Neem geen elektronica mee naar bed
 • Iets wat ik wel doe. Mijn telefoon neem ik mee naar bed en kijk ik nog eventjes op. Een gewoonte die ik moet gaan afleren. Wel zet ik altijd ’s nachts mijn telefoon uit, zodat ik niet onnodig afgeleid kan worden. Ook kijk ik geen tv voor het slapen.

 • Drink een warme kop thee of melk voor het slapen
 • Zeker met de koude dagen een goede aanrader. Maar ook met warm weer altijd erg lekker voor het slapen gaan, thee of warme melk. Vooral kamille thee helpt voor een rustgevend gevoel met naar bed gaan.

 • Bouw een routine op
 • Vooral op werkdagen heb ik een vast routine. Eten (onder het eten tv kijken), douche, een blog rondje en een warm kopje thee en dan naar bed. Op een vast tijdstip. Dit werkt voor mij zeker wel. Ik merk ik de weekenden als ik later (of eerder) in bed lig dat ik erg brak wakker wordt en de gehele dag hier last van heb. Ik sta dus ook vroeg op in de weekenden, om het ritme van mijn werkdagen een beetje vast te houden.

 • Maak dat het donker is in de kamer
 • Wij sliepen eerst met luxaflex maar wij hebben deze dus niet geheel bovenaan vast gezet. Wat krijg je dan: kieren. Overal. En de raampjes erboven waren ook altijd open. Heel veel licht dus als je wil gaan slapen. Nu hebben we dikke gordijnen van onder tot boven en sinds die tijd slaap ik zeker beter en ook vooral langer.

   photo 20140111_1144352_zpsd700cbe7.jpg

 • Maak dat je rust creëerd
 • Ga rustig naar bed. Doe desnoods oordopjes in als je last hebt van geluiden. Maak gebruik van ademhalingsoefeningen. (zelf werkt dit nooit zo goed voor mij). Ook is een fijne slaaphouding een must. Ik ben altijd 100x aan het draaien voordat ik eindelijk een houding vind. Gelukkig slaap ik nu wel beter sinds ik een goed kussen van Auping heb.

 • Maak dat je moe bent voordat je gaat slapen
 • Een drukke dag gehad op werk? Ik ben zo weg. Mijn lichaam is dat zo afgepeigerd van de inspanning dat het alleen maar wíl slapen. Ook na een dagje skaten voel ik al m’n spieren in m’n lichaam en slaap ik sneller.

 • Vermijd het om telkens naar je wekker te kijken
 • Een hele goede tip. Eentje die ik echt ontzettend moeilijk vind. Altijd als ik mijn ogen open ben ik nieuwsgierig hoe laat het is (en bedenk dan hoeveel tijd ik nog heb voor mijn wekker gaat). Heel lomp maar altijd een soort van noodzakelijk. Dit zaai zeker onrust in mijn hoofd en ga ik dan ook proberen niet meer te doen.

 • Gebruik (natuurlijke) slaapmiddelen
 • Heel soms gebruik ik slaappilletjes. Bij mij werkt Dormiplant van VSM heel erg goed. Andere slaappillen niet. Wel gebruik ik altijd natuurlijke slaappillen die bestaan uit plantaardige ingrediënten. Hier ben je ook veel minder afhankelijk van en werkt minder verslavend.

   photo 20140111_1144352_zpsd700cbe7.jpg
  Blij dat ik geen hond heb *wink*

  Wat doe jij altijd als je niet kan slapen?

  Blog do’s & don’t’s
  De fijne kneepjes van het solliciteren
  Samenwerking voor je blog met bedrijven
  Voor een positiever leven
  even geen blog inspiratie

  About the Author

  44 Comments

  Ann

  Toen ik in de horeca werkte was ik echt een nachtmens ik kon maar niet slapen omdat ik nog zo hyper was van het werk! mijn hele ritme ging naar de klote waardoor ik lichamelijk ook niet goed meer voelde (allerlei klachten) op aanraden van de huisarts moest ik een vaste ritme krijgen (op tijd eten, slapen) en slapen dat bleef toch vaak een probleem maar een vaste ritueel een kopje warme thee hielp wel wat

  Reply
  julia

  Deze tips komen echt als geroepen!
  Wat heb je toch een leuke blog, heel origineel en een mooie en simpele layout 😉

  Xx julia

  Reply
  Laura - Sunlight Dream

  Hele fijne tips! Ik merk dat een kop warme melk met honing erg goed werkt bij mij 🙂 en een ontspannende massage van vriendjelief is helemaal perfect :3

  Reply
  Jenny

  Ahhh een slaapblog. Heb ik ook in de planning staan. Ik gebruik Melatonine en probeer zo veel mogelijk structuur in mijn slapen aan te brengen. Slapen en vooral doorslapen is altijd een ramp hier.

  Reply
  Diana

  Gelukkig heb ik geen slaap problemen. Als het licht uit is ben ik zo vertrokken. Wel heb ik inderdaad ook dat als ik wakker word even ga kijken hoe laat het is. Soms denk ik ach het is rond 4 uur en dan schrik ik een beetje als het nog maar half 1, 2 is haha. Maar dan denk ik al gauw hoef er voorlopig nog niet uit hahaha

  Reply
  Ines

  handtige tips! Ik heb soms ook last voor te slapen, dan ga ik meestal nog wat 9gag lezen op mijn gsm (oeps)

  Reply
  Stéphanie

  Ik ben iemand die heel moeilijk in slaap komt, en vroeger ging ik dan altijd op mijn buik boeken lezen, op de 1 of andere manier werd ik zo moe van die houding, dat ik daarna direct in slaap viel. 😛

  Nu denk ik alleen aan positieve dingen, als ik niet in slaap kan vallen.

  Reply
  Nicky

  Als ik niet kan slapen, probeer ik gewoon lekker te genieten van het feit dat ik lekker in mijn bedje lig. Mijn moeder zei vroeger altijd ‘al slaap je niet dan rust je toch’

  Reply
  Infinity

  Handige tips!
  Zelf val ik moeilijk in slaap, terwijl ik geen elektronica meeneem; het volledig donker is, het stil is, …
  Tja, er valt denk ik weinig aan te doen.

  Liefs,
  Eva ♥

  Reply
  annouska

  Sinds ik samenwoon met mijn vriend slaap ik altijd heel licht. Ik weet niet waardoor het komt maar het is wel vermoeiend. Ik weiger iets in te slikken om beter te kunnen slapen, maar soms denk ik er wel aan.

  Reply
  Wanda

  Normaal hoef ik mijn kussen maar te zien of ik ben al weg, wel word ik ’s nachts vaak wakker omdat ik dan moet plassen maar ook daarna slaap ik zo weer verder… Ik probeer inderdaad wel te vermijden dat ik vlak voor naar bed gaan nog bezig met dingen op de pc of telefoon, want dan merk ik wel dat ik nog wat druk in mijn hoofd ben…

  Reply
  Shanti

  Ik heb periodes dat ik heel slecht slaap en merk dat het inbouwen van een routine dan echt heel belangrijk is om beter te kunnen slapen. Alsof mijn lichaam zich dan meer voorbereid op slapen ofzo :p

  Reply
  Isabel Cristina

  Leuk artikel! Ik heb eigenlijk niet heel veel last van niet slapen, maar als ik dat wel heb dan luister ik mijn “slaap-muziek”af 🙂
  Iets drinken voor het slapen gaan is voor mij echt een NO, dan moet ik er snachts 2x uit voor een toiletbezoek..

  Reply
  Mieke

  Oh ja, geen elektronica meenemen. Zou ik ook niet moeten doen. Dat laatste instagram rondje duurt altijd te lang. 😉

  Reply
  Billy

  na mijn nachtploeg drink ik altijd 1 (streek)biertje voor ik naar bed ga. En dat doe ik ook niet meteen na mijn thuiskomst.
  Ik slaap als een roosje!

  Reply
  Kirsty

  Fijne tips! Ik ben van kleins af aan een moeilijke slaper geweest, maar sinds ik samenwoon met mijn vriend en niet meer alleen hoef te slapen val ik 9 van de 10 keer heel makkelijk in slaap 🙂 Vraag me niet waarom maar het werkt voor mij! Helaas heeft hij zo af en toe wel eens een week nachtdienst, wat voor mij betekent dat ik minder goed slaap, maar dat is gelukkig maar af en toe 🙂

  Reply
  SAS

  Ik woon al ruim 6 jaar samen. Slaap nu wel iéts beter, met de nadruk op IETS. Bij mij werkt het dus jammer genoeg niet ^^

  Reply
  Saskia

  Dat van dat kopje thee werkt helaas niet bij mij, dan moet ik er nog vaker uit om te plassen. Als ik koude voeten heb kan ik niet slapen. Dus draag ik soms wollen sokken in bed. Werkt echt!

  Reply
  ineke

  Leuke tips 🙂 en oh mijn god die hond 😮
  Ik probeer mijzelf te ontspannen en misschien even te mediteren als ik niet meteen de slaap kan vatten. Blijf ik woelen dan sta ik gewoon even op maak ik wandeling door het huis en probeer ik opnieuw 🙂

  Reply
  Eilish

  Ik ben een moeilijke slaper, door de continue pijn die ik heb. Maar geen tv kijken voor het slapen gaat niet werken. Daardoor kom ik juist sneller in slaap.. dan dat ik dat niet doe. Mijn vriend en ik kijken altijd nog een serie voor we gaan slapen!

  Reply
  Cassilda

  Hier ook een hele slechte slaper. In slaap komen is nooit zo’n probleem, alleen zodra het een uur of twee is word ik wakker (en blijf ik tot een uur of drie lekker plafond staren). Kga zeker even een paar tips uitproberen!

  Reply
  Rianne

  Handig! Gelukkig val ik meestal ook wel vrij snel in slaap, en ik kan het ook niet laten om nog even tv te kijken met m’n telefoon in m’n handen.. 🙂

  Reply
  Linda

  Hahaha blij dat je geen hond hebt? Mijn beste vriend heeft een kat en die gaat altijd op je stampen als je slaapt zegt ‘ie, dus dat is ook niet zo tof :’)
  Haha dat naar de wekker kijken, herkenbaar! En dan vooral uitrekenen hoe lang je nog kan slapen, vre-se-lijk! Ik ben juist best wel een goede slaper. Het duurt altijd wel een half uur tot een uur voordat ik slaap, maar dan slaap ik meestal wel vast en fijn. Niet dat ik niet regelmatig moe wakker word trouwens… 😉 (oh, en klein puntje *taalnazi-modus aan* ‘maak dat je rust creëert is natuurlijk met een ’t’ en niet met een ‘d’ *taalnazi-modus uit*)

  Reply
  Maai

  Ohh pfff dat heb ik ook. Alsof ik overdag geen tijd heb om serieus na te denekn moet dat natuurlijk als ik net rustig in bed lig. Ik ben juist soms zooo moe dat het gewoon niet meer lukt om in slaap te vallen. Vreselijk.

  Reply
  jackie

  Ik heb een periode erg slecht geslapen, was uren wakker, of juist weer heel snel…
  Toen ook een paar van deze tips toegepast en dat werkte wel..
  nu door een virus wat ik heb juist het omgekeerde, slaap mega snel, en lang maar dan toch nog moe wakker..

  Reply
  Madelon

  Ik heb vroeger ontspanningsoefeningen gedaan. Vanaf je tenen tot je hoofd span je stukje voor stukje al je spieren aan. Daarna sliep ik zo haha. Tegenwoordig kan ik gaan liggen in mijn slaaphouding en slaap ik zo haha.

  Reply
  Simone

  Hier nog een slechte slaper. Al gaat het een stuk beter nu ik samenwoon (gek genoeg). Ik gebruik ook nog soms Sleepz Magnesium. Dit laat je goed slapen en geeft je voor de volgende dag wat extra energie. Op sommige dagen heb ik dit echt nodig.

  Reply
  Manouk

  Ik slaap ook heel slecht en ik kan duizend tips lezen ik denk toch dat het van binnen eerst goed moet zitten. Ik probeer wel een soort routine te hebben/op te bouwen. Lukt nog niet zo omdat ik ook vaak ’s avonds moet werken en heel vroeg weer op moet enz. I’ll get there!

  Reply
  Esther

  Voor mij werken juist ademhalingsoefeningen heel goed 🙂 (ademhaling tellen tot 10 en dan opnieuw..), maar over het algemeen val ik vrij snel in slaap. Wordt alleen altijd vroeg wakker en kan dan niet meer verder slapen (de dag is al zo kort 😉 ). Heb een vriend met slaapproblemen maar die luistert nooit naar mijn tips (niet computeren, rustig ademhalen, kopje thee etc) 😉

  Reply
  Paul

  Ik kom altijd moeilijk in slaap maar slaap daarna gelukkig door… Ik noteer ook alle ideeën die nog in mijn hoofd rondspoken, om zo rustiger te worden. Werkt goed voor mij.

  Reply
  Bente

  Gelukkig heb ik bijna nooit moeite met in slaap komen. Als het wel een keer gebeurd blijf ik gewoon lekker liggen en probeer ik niet aan de tijd te denken die langzaam weg tikt..

  Reply
  Amy

  Fijne tips! Ik ben ook een hele slechte slaper, maar heb langzaam wel wat rituelen ontwikkeld en die lijken wel op sommige van jouw tips 🙂

  Reply
  Anneleen

  Ik ben ook een heel slechte slaper dus ik vind dit artikel erg interessant! Ik neem nu ook medicatie (en ook al is dit niet zo een ideale oplossing vind ik), het helpt me wel. Wat ik ook vooral probeer te doen, is me er niet druk in maken. Wanneer ik een slechte nacht heb gehad, probeer ik mijn dag daaraan wat aan te passen. Wanneer de lessen terug beginnen, is dit natuurlijk moeilijker. Ik verplicht mezelf mijn bed alleen te gebruiken voor te slapen en niét voor blogs te lezen, niét voor huiswerk op te maken of lessen te leren. Mijn hoofd heeft echt een goed onderscheid nodig tussen bureau en bed 🙂

  Reply

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *