Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!Tips & Trucs: Samenwerkingen voor je blog met bedrijven

Een nieuwe rubriek is geboren: Tips & Trucs. Elke Donderdag plaats ik een blogje met tips & trucs die variëren van blog gerealateerde artikelen tot andere tips. Heb je zelf een suggestie? Laat deze achter in de comments.

De vorige tips & trucs blogjes gingen over Blog do’s & don’t’s en de fijne kneepjes van het solliciteren. Dit keer wil ik het hebben over de samenwerkingen die je met bedrijven aangaat. 98% van de samenwerkingen heb ik gelukkig als positief ervaren en pas 1 keer heb ik een negatieve samenwerking gehad, waarover ik in dit blogje (zonder de naam te vermelden) het ook ga hebben. Wat kan je doen om te voorkomen dat het uiteindelijk een minder prettige samenwerking wordt en welke opties heb je met een samenwerking? Omdat ik sinds 2012 veel samenwerking heb gedaan met bedrijven (die je allemaal kan lezen in de categorie ‘blog’) doe ik hier een boekje erover open.

 • Het is en blijft reclame voor een bedrijf
 • Ondanks dat er vaak wordt gezegd door bedrijven dat het niet echt reclame is, is dit natuurlijk wel zo. je hebt het over hun bedrijf of over een product wat ze verkopen. Voor hun een extra manier om bekendheid te krijgen of meer bezoekers. er staan meestal in een samenwerking linken vermeld, iets wat ook nog steeds reclame blijft.

 • Stel een voorwaarden documentje op
 • Na een tijdje samenwerkingen te hebben gedaan stuur ik nu altijd een documentje mee met mijn voorwaarden. Ik stuur deze mee en zet erbij dat ik pas een samenwerking aanga als die documentje schriftelijk is goedgekeurd. Er staat bijvoorbeeld in over de zin ‘samenwerking’ dat dit erin moet staan en dat mijn mening onveranderd blijft. Ook heb ik eropstaan dat na een concept via de email > stukje goedgekeurd is dat hij dan eenmaal online niet meer aangepast wordt. Dit heb ik dus wel eens gehad. Dit is iets waarop je kan terug vallen mochten bedrijven ineens een ander idee hebben. Dit documentje heeft de loop der jaren steeds meer aanvullingen gekregen door dingen waar ik tegenaan liep.

 • Schrijf alleen voor een bedrijf als dit voor jou blog ook echt van toepassing is
 • Ik heb zat emailtjes gekregen van bedrijven die niet bij mijn blog pasten. Van auto verhuur bedrijven tot haar extensions. Dit zijn zaken die niet passen bij mijn blog. Dingen waarover ik zelf niet zo snel enthousiast zal worden. Dit zijn dan ook samenwerkingen die ik heb geweigerd. Het moet leuk zijn om een artikel te schrijven voor een samenwerking. Niet iets wat maar moet.

 • Onderschat het maken van een artikel niet
 • Denk niet dat je binnen 10 minuten klaar bent met een samenwerkingsartikel. Het kost tijd, moeite en veel geduld om een artikel tot een goed einde te brengen. Zijn de foto’s die erbij zitten van goede kwaliteit? Is het stukje lang genoeg en bevat het alle delen die ik wil benoemen? Voor een samenwerkingsartikel ben ik gauw zo’n half uur á 3 kwartier kwijt. Ligt net aan het soort artikel wat ze willen en wat de verwachtingen zijn.

   photo 20140111_1144352_zpsd700cbe7.jpg

 • Wees trots op je blog, je mag best wat vragen voor een artikel
 • Schat in hoeveel je terug wilt hebben voor een artikel? Bij een product vraag ik geen vergoeding meer, de vergoeding is het product eigenlijk zelf. Hoe groot wordt het artikel en hoeveel tijd ga je eraan kwijt zijn? Dit zijn dingen om te overwegen als je een geld bedrag vraagt. Nu heb ik, na al die jaren van samenwerkingen, een vast bedrag wat ik vraag voor een artikel. Soms wijk ik hiervan, ligt aan de situatie en wat ze aanbieden.

 • Doe het puntje hierboven in mate, weet ook wat je kán vragen voor een artikel
 • Vraag geen 100 euro voor een artikel van 20 zinnen. Geheid dat je dan geen reactie meer terug krijgt. Meestal vraag ik eerst wat ze zelf willen bieden en kijk dan of dit het ook waard is voor mezelf. Er moet namelijk ook afgedragen worden aan de belasting. Als ik dan uiteindelijk niets meer over hou dan probeer ik altijd het bedrag op te schroeven. Toch vind ik samenwerkingen soms zo leuk dat ik het wel doe. Het ligt er dus maar net aan, maar een extra inkomsten bron krijg je er niet van als je een ‘laag’ bedrag blijft krijgen.

  Dan nog even een stukje over de ‘vervelende’ samenwerking. Ik had een samenwerking waarbij ik in het artikel niet een 100% positieve review gaf. Ik was niet erg te spreken over het product maar ik heb er een positieve wending aan gegeven. Ik kreeg erg botte emailtjes terug dat het niet echt enthousiast was en dan ze het eigenlijk aangepast wilde hebben. Ik heb ze verwezen naar mijn blog voorwaarden, waar ik het hierboven eerder over heb gehad. Ik blijf namelijk eerlijk over een product ongeacht wat het bedrijf wil dat ik erover schrijf. Tevens heb ik vaak een samenwerking niet geaccpeteerd omdat ze ‘samenwerking’ er niet in willen hebben. Ik vind dit misleidend voor mijn lezers en dit puntje staat ook in mijn voorwaarden. Zonder deze vermelding, altijd op dezelfde manier en op dezelfde plek gaat de samenwerking niet door. Blijf dus dicht bij je eigen blog idee en denk niet van ‘goh dat is veel geld wat ik ervoor vang of ik krijg spullen laat ik het toch maar doen’.

  Hebben jullie al samenwerkingen met bedrijven en hebben jullie misschien nog tips/ervaringen?!

  PS: Van Amy kreeg ik de vraag of ik mijn blog heb geregistreerd als bedrijf. Nee, dit heb ik niet. Ik weet namelijk niet zo goed wanneer dit moet en welke voor en nadelen er zijn. Zijn er hier bloggers die wel hun blog hebben geregistreerd bij KVK?

  De vorige artikelen Tips & Trucs reeks:
  Blog do’s & don’t’s
  De fijne kneepjes van het solliciteren

  0
  Blog, Lijstjes & Stokjes
  Previous Story
  Next Story

  55 Comments

   photo bannerthing_zpsjw5m6818.png

 • Reply
  Yvonne van der Laan
  22/02/2016 at 21:22

  Wat een superhandig blog is dit! Na het lezen toch maar een knoop doorgehakt, hoeveel vraag ik nou voor een samenwerking… bij mijn oude website had ik regelmatig samenwerkingen, maar nu bij mijn nieuwe blog nog maar een paar keer en ik twijfel dan toch wel of ik iets wel of niet al kan vragen… begin in feite weer van voor af aan met bezoekersaantallen opbouwen e.d. Dank je voor de adviezen!

 • Reply
  jeapiebel
  22/02/2016 at 12:50

  Stel een voorwaarden documentje op, dat vind ik echt goede tips om jezelf in te dekken. Schrijf alleen voor een bedrijf als dit voor jou blog ook echt van toepassing is, daar ben ik het helemaal mee eens. Weer een leerzaam artikel. 🙂 dank je.

 • Reply
  Iloontje
  04/12/2015 at 12:58

  Wat een handig artikel! Ik ben nog maar net begonnen met mijn blog, maar dit is wel erg makkelijk voor als ik benaderd wordt.

 • Reply
  Ilona | Inspiration for you
  15/11/2015 at 11:11

  Ik had een tijdje geleden een samenwerking met mobielkoopjes, in eerste instantie was het artikel goed maar daarna moest ik opeens de linkjes en zo veranderen. Ik heb het gelaten zoals het nu is, voortaan zal ik ook maar een documentje met voorwaarden meesturen.

 • Reply
  Maai
  23/08/2014 at 23:23

  Oei, ik ga hier toch even wat aan mijn manier veranderen. Ik doe het niet vaak samenwerkingen maar denk nu wel dat het toch echt wat ‘veiliger’ kan. Zo’n voorwaarden lijstje is best een goed idee. Hoe doe je dat, stuur je een document mee wat ze ondertekenen?

  • Reply
   SAS
   24/08/2014 at 09:05

   Ik stuur inderdaad een documentje mee en schrijf in de email erbij dat ik via de email goedkeuring wil hebben. Zo heb ik in de emailtjes goedkeuring staan van het bedrijf en kan ik hierop terug vallen. Nadat ik tegen een aantal dingen was aangelopen vond ik dit wel een goed idee.

 • Reply
  Anita
  22/08/2014 at 17:01

  Wat een handig artikel! Eentje om erbij te pakken als ik benaderd zou worden, ben namelijk nog maar net begonnen met mijn blog.

 • Reply
  Sanne
  20/08/2014 at 20:40

  Ik heb (nog) geen samenwerkingen gehad, maar mocht dit in de toekomst gebeuren dan zal ik deze tips in gedachten houden!

 • Reply
  eline
  16/08/2014 at 16:33

  Ik heb zelf nog nooit een mail gehad over een advertentie of dergelijke, maar ik ga deze tips zeker gebruiken!

 • Reply
  Wanda
  16/08/2014 at 15:53

  Leuk om te lezen hoe je met dit soort dingen om gaat! Ik heb weleens wat gratis spulletjes gekregen om te reviewen maar ook wel aanvragen die ik gewoon afwimpel omdat het niet bij mij of mijn blog. Het is ook niet mijn insteek om te bloggen, leuk als het een keertje voorbij komt maar voor mij niet echt nodig…

 • Reply
  annouska
  16/08/2014 at 13:49

  Handige tips. Ik werk geregeld met bedrijven samen of plaats een review van een artikel wat ik zelf graag gebruik.

  Zelf ben ik wel kvk geregistreerd. Ik geloof dat je ook namelijk verplicht bent om btw af te staan over je advertorials. Maar ik weet niet zeker hoe het zit. Ik heb het in elk geval puur gedaan omdat ik geen zin heb om ooit de sjaak te zijn als blijkt dat ik voor dingen liet betalen waar btw over heen hoort te gaan en ik het niet gedaan heb 🙂 .

  p.s mijn blog adres is veranderd van http://www.rainbowjunk.nl naar http://www.agirlsjournal.nl 🙂

 • Reply
  Bianca
  16/08/2014 at 01:39

  Handig artikel en nuttige tips 🙂

 • Reply
  Eline Blaise
  15/08/2014 at 22:48

  Dankje voor dit artikel, echt super handige tips!

 • Reply
  Wendy
  15/08/2014 at 21:35

  Ik krijg met vlagen de ene naar de andere aanbieding. Soms zo veel dat, als ik ze allemaal zou doen, ik alleen nog maar reclame op mijn blog zou hebben. Ik vind dat voorwaardeb dingetje wel slim van je. Misschien ook eens over nadenken hoe ik zoiets kan maken. Wat betreft je laatste puntje (je ps): die vraag heb ik zelf ook.

 • Reply
  Marcella
  15/08/2014 at 20:01

  Leuk om te lezen Sas, interessant hoe jij hiermee om gaat. Ik ga niet heel vaak samenwerkingen aan, maar ik vind het wel erg leuk.

 • Reply
  Mariëlle
  15/08/2014 at 19:43

  Goed artikel! Ik heb inmiddels al meerdere samenwerkingen gedaan en dat heb ik telkens als erg leuk ervaren. Ik hoop dan ook dat ik nog meer leuke samenwerkingen mag doen. Ik ben laatst benaderd door 1001 extensions ofzoiets en daar zie je nu HEEL veel negatieve berichten over, dat het nep is en super slecht enzovoort. Dat heb ik toendertijd gelukkig ook afgeslagen omdat ik het erg druk had!

 • Reply
  Bianca
  15/08/2014 at 08:36

  Wat een leuke en vooral handige tips! x

 • Reply
  Billy
  14/08/2014 at 22:35

  ik zou zoiets nooit doen, mijn blog gebruiken voor commerciële doeleinden.

  • Reply
   SAS
   15/08/2014 at 15:06

   Kan ik me voorstellen dat sommige het 10x niks vinden. Ik vind het zelf toch wel een leuk stukje van mijn blog: leuke producten krijgen die bij mij (en mijn blog) passen. Deze samenwerkingen waren ook niet mijn originele insteek om te bloggen. Bloggen blijft en is voor mezelf 🙂

 • Reply
  Nicky
  14/08/2014 at 21:33

  Ik doe niet aan samenwerking dus ik kan je geen tips geven. Wel heel slim om je voorwaarden van te voren vast te leggen!

 • Reply
  Bouchra
  14/08/2014 at 21:05

  Fijne en eerlijke artikel met goede tips! Vooral het voorwaarden documentje is een goede

 • Reply
  Evey | Style Spy
  14/08/2014 at 20:46

  Handige tips !

 • Reply
  saarenzo
  14/08/2014 at 20:41

  Fijne tips! Ik ga de andere artikelen uit deze reeks ook gelijk even lezen 🙂

 • Reply
  Melissa
  14/08/2014 at 20:17

  Aller eerst; wat een leuke layout, erg mooi!

  En handige tips, hier heeft iedereen wel wat aan, ook goed om een bestandje te hebben met ‘voorwaarden’ 🙂 Had ik nog niet eens aan gedacht!

 • Reply
  Sylvana
  14/08/2014 at 20:04

  Onwijs handige tips, heel fijn! Vooral die van een documentje bijhouden is erg slim!

 • Reply
  Laura
  14/08/2014 at 19:48

  Wat leuk om dit te lezen zeg! Ik ben ook wel benieuwd naar wanneer je je blog eigenlijk bij de kvk moet inschrijven.

 • Reply
  irene
  14/08/2014 at 18:46

  Super leuk! en handige tips! liefs irene

  Link verwijderd

 • Reply
  Andrea
  14/08/2014 at 17:18

  Handige tips, dankjewel!

 • Reply
  Nicky
  14/08/2014 at 16:59

  Fijne en eerlijke stuk om te lezen. Ga zelf ook veel samenwerkingen aan en belangrijk is dat je je eigen waarden niet uit het oog verliest. Geef een bedrijf niet teveel hun zin en denk erbij ook aan wat jij wilt.

 • Reply
  Infinity
  14/08/2014 at 16:45

  Erg handig artikel!
  Zelf heb ik nog geen samenwerkingen gehad.

  Liefs,
  Eva ♥

 • Reply
  Nicole
  14/08/2014 at 15:59

  Fijne tips. Vooral van die voorwaarden, dat heb ik nog niet.. wel een prijslijst waarin wat dingen duidelijk worden maar die voorwaarden is wellicht ook een goed idee!
  Verschaft meer helderheid en duidelijkheid!

 • Reply
  Niesca
  14/08/2014 at 15:01

  ik heb nog maar 2 samenwerkingen gehad beide positief verlopen. Ik zou heel graag vaker samenwerkingen aan willen gaan puur omdat ik het leuk vind om nieuwe aan te gaan maja nu nog benaderd worden, daar nog tips voor?

  • Reply
   SAS
   14/08/2014 at 21:38

   Ik heb eigenlijk geen flauw idee hoe bedrijven mij vinden om te benaderen. Ik krijg vaak gewoon emailtjes van bedrijven voor een samenwerking. Zou ook niet durven zeggen hoe ik erachter kom hoe ze me vinden.

 • Reply
  Joyce
  14/08/2014 at 15:00

  Goede tips!!

  Ben het alleen niet met je eens wat betreft het niet vragen van een extra vergoeding als je spullen krijgt.

  Vergeet niet dat een webshop sowieso winst maakt op het artikel dat je krijgt, dus het is nooit zoveel waard als je denkt 🙂
  Maargoed, dat is een hele persoonlijke keuze heb ik wel gemerkt in de diverse bloggers-groepen op Facebook 🙂

  • Reply
   SAS
   14/08/2014 at 18:57

   Uiteraard maakt het bedrijf sowieso winst erop. Echter vind ik een product opgestuurd krijgen (die soms bij elkaar soms best een groot bedrag opleveren) al zat. Vandaar dat ik ook alleen producten wil die echt bij mijn blog passen en waar ik later zelf nog wat aan heb. Niet dat ik een artikel schrijf en vervolgens het item zelf niet nodig heb. Maar wat je zegt, de meningen zijn er inderdaad over verdeeld.

 • Reply
  Iris
  14/08/2014 at 13:23

  Goede tips! Heel goed dat je gewoon eerlijk blijft over de producten die je krijgt toegestuurd. Ik vind ook dat dat gewoon moet kunnen. Ps: Je nieuwe lay-out is echt heel leuk!

 • Reply
  Marlissa
  14/08/2014 at 13:21

  Hele goede tips! Verstandig om een document met voorwaarden te laten tekenen 🙂 En wat goed dat je zo bij jezelf blijft. top.

 • Reply
  iiiThinkPink
  14/08/2014 at 12:37

  Handige tips! Erg handig voor beginnende bloggers als ik 🙂

 • Reply
  OnlineBeautyMagazine
  14/08/2014 at 12:29

  Handige post!

 • Reply
  Diana
  14/08/2014 at 12:24

  Ik had bijna een leuke samenwerking met een bedrijf. Die zou mij dan wat sturen. Ze kondigen zelf aan dat als je een blog had dat je wat toegestuurd zou krijgen. Over en weer gemaild, adres doorgegeven en sindsdien geen reactie meer gekregen. Zelfs op FB werd daar niet op gereageerd. Gelukkig stond niets vast, maar vond het erg jammer. Dan was dit mijn 2de keer dat ik wat doe met een bedrijf. Nu is het bij 1 keer gebleven.

  • Reply
   SAS
   14/08/2014 at 18:55

   Echt jammer als bedrijven niets meer van zich laten horen. Maar beter dat de samenwerking dan niet is doorgegaan..

 • Reply
  Linda
  14/08/2014 at 11:07

  Ik heb eigenlijk nog nooit een samenwerking gehad met een bedrijf, maar blij toe, wat komt daar een hoop bij kijken zeg! Ik heb wel een paar keer mails gehad van verschillende bedrijven, maar allerlei dingen die totaal niet bij mijn blog pasten zoals een casino…

 • Reply
  Marion
  14/08/2014 at 10:49

  Interessant om te lezen! Ik heb niet echt een blog wat bedrijven interessant vinden. Ik ben weleens benaderd, maar daar bleef het dan ook bij. Ja, dat is het ”nadeel” van een heel persoonlijk blog. Ik kan je dus ook niet helpen met info over de KvK en zo. Geen verstand van. Succes!

 • Reply
  Evelien
  14/08/2014 at 10:44

  Wat een fijne tips, zeker van die voorwaarden 🙂

 • Reply
  Mieke
  14/08/2014 at 10:25

  Goede tip om zo’n voorwaarden documentje mee te sturen. Zo is gelijk duidelijk wat een bedrijf wel en niet van je kan verwachten.

 • Reply
  Petra
  14/08/2014 at 10:08

  Goede tips. Ik blog nog niet zo lang en heb inmiddels 2 aanvragen gekregen. Één paste niet bij mij en over de ander twijfel ik. Meer over hoe ik het moet aanpakken qua alles er om heen. Dat schrijven lukt me wel. De tip van de overeenkomst vind ik echt super. Dat geeft mij meer houvast

 • Reply
  Simone
  14/08/2014 at 10:03

  Ik heb mijn blog niet geregistreerd. Dat is pas nuttig als je een best wel grote omzet hebt. Ik geloof 50.000 euro?

  Ik ben ook altijd eerlijk met een review. Als hij negatief is, dan is dat zo. Ik ga geen mooi-weer-praatje houden omdat een bedrijf dat wilt. Eerlijkheid duurt het langst en daar zou een bedrijf juist ook wat van kunnen leren.

  • Reply
   SAS
   14/08/2014 at 18:44

   Oh nou dan is het voor mij zeker niet van toepassing haha!

 • Reply
  Lief meisje
  14/08/2014 at 10:00

  Wat een goede tips heb je gegeven.

 • Reply
  Elize
  14/08/2014 at 09:49

  Handig stuk!
  Ik heb alleen nog ervaring met het ontvangen van gratis producten. Ik vermeld ook altijd dat ik mijn eerlijke mening geef, dus dat ik ook negatief kan zijn. Wel zeg ik dat als ik het product echt te smerig voor woorden vind ik hen alleen een mail zal sturen met mijn mening en tips om het product te verbeteren.

 • Reply
  Mariska
  14/08/2014 at 09:43

  Goed artikeltje 🙂 ook handige punten die je hebt aangegeven!

 • Reply
  Joanne
  14/08/2014 at 09:10

  Interessant artikel! Heb er zeker wat van geleerd, thanks!

 • Reply
  Yudeska
  14/08/2014 at 08:24

  Ik heb regelmatig samenwerkingen, en ik moet zeggen dat de meeste mij heel vrij laten in mijn meningen! Ik plaats een product ook niet de volgende dag als ik hem binnen heb online, ik neem er mijn tijd voor en daarnaast, als het heel regelmatig voorkomt dat je met bedrijven samenwerkt dan word het natuurlijk een ander verhaal. Eerlijkheid is het zoiezo soms ben ik diep in de nacht nog bezig en ben ik ruim van tevoren begonnen, hard werken! Maar ik geniet er echt van ondanks alle moeite. Alles eraan vind ik leuk. Je hebt hele goede tips gegeven! Thanks hoop dat vele er wat aan hebben

 • Reply
  Amy
  14/08/2014 at 08:18

  Wat een helder en eerlijk stuk! Mag ik vragen of je je blog dan ook als bedrijf hebt geregistreerd? Om te kunnen afdragen lijkt me dat nodig toch? Excuses als je daar niets over kwijt wil 🙂

  • Reply
   SAS
   14/08/2014 at 08:22

   Nee ik heb mijn blog niet als bedrijf geregistreerd. Als ik de bedragen afdraag zet ik dit bij ‘overige inkomsten’ op mijn belastingaangifte. Ik weet namelijk niet precies wat de voordelen zijn van je blog bij KVK registreren. Ik ga deze vraag er gelijk even aan toevoegen. Thanks!

  Leave a Reply

  Ik ben geen spammer dus maak de som hier beneden *

   photo bannerthing_zpsjw5m6818.png