Een nieuwe rubriek is geboren: Tips & Trucs. Elke Donderdag plaats ik een blogje met tips & trucs die variëren van blog gerealateerde artikelen tot andere tips. Heb je zelf een suggestie? Laat deze achter in de comments.

Steeds vaker zie ik blog online komen met tips en trucs om alles uit je blog te halen. Ik vind ze zelf super leuk om te lezen dus het leek me leuk ook een versie ervan te maken en met jullie te delen. Echter beschrijf ik hierin ook wat voor mij een must is voor een blog en waarom ik zou weg klikken voor een blog. Nu ik al ruim 6.5 jaar blog ben ik zeker heel wat dingen te weten gekomen aan wat prettig is voor een blog en juist niet. Hier dus mijn 5 do’s & don’t’s voor het bloggen.

Do’s

 • Creëer je eigen schrijfstijl. Deel alleen wat JIJ zelf wilt
 • Bloggen is vind ik iets wat je voor jezelf doet. Natuurlijk is het leuk om aan (vaste)lezers te vragen of ze ideeën hebben voor je blog maar blijf dicht bij jezelf. Zo ben ik geen beauty blogger en dit zal je dus niet op mijn blog tegenkomen. Ook niet als bedrijven een samenwerking willen over een product. Hoewel hoge bezoekersaantallen leuk is om te hebben lijkt het me toch fijner zelf een positief gevoel te hebben bij je blog. Je blogt uiteindelijk voor jezelf. Hoewel de reacties natuurlijk wel een extra boost geven (ook om verder te bloggen aan artikelen)

 • Uitstraling: layout & lettertype
 • Ik vind het altijd erg belangrijk dat een layout overzichtelijk is. De kleuren maken me nog niet eens zoveel uit want dit is meer een kwestie van smaak. Wel wil ik graag dingen goed kunnen vinden en vooral lezen. Ik zie soms lettertypes voorbij komen dat ik niet eens begin met lezen maar gelijk weg klik. Ook ben ik er fan van de ‘read more’ knop onderaan een blogpost. Beter dan een hele lap met foto’s onder elkaar die moeten laden en je site alleen maar trager maken.

 • Maak gebruik van foto’s in je blogposten
 • Niets is zo leuk om foto’s te zien van anderen. Zelfs heb ik de categorie Snapshot waar ik wekelijks een foto overzichtje maak met behulp van Instagram. en ik zie vaak van dit soort posten voorbij komen. Super leuk!

 • Reageer bij andere bloggers en bouw een netwerk op
 • Ik heb mijn moderatie knop aanstaan waardoor ik elke reactie goed moet keuren. Dit om de controle te houden over de reacties en om een bezoekje te brengen bij bloggers die ik nog niet ken. Ik laat niet altijd een reactie achter: het moet wel een artikel zijn waar ik graag op reageer. Wel merk ik dat je zo een schare bezoekers krijgt, doordat mensen toch terug komen bij je blog en je soms zelfs volgen op Bloglovin’.

 • Wees origineel en daag jezelf uit
 • 2 dingen waardoor je nieuwe artikelen/kanten van jezelf ontdekt. Zo blijft het bloggen ook leuk en telkens vernieuwd. Natuurlijk heb ik ook wel eens blog artikelen en/of inspiratie opgedaan bij anderen maar niets is zo leuk om vernieuwde dingen op je blog te tonen. Dit maakt dat bezoekers ook terug keren omdat ze toch iets unieks zien in je blog.

  Don’t’s

 • Tig van die advertenties op je site
 • De meeste ‘grote’ blogs hebben heel wat advertenties op hun site staan. Ik vind ze zelf mega irritant omdat je dan toch erop klikt omdat je mis klikt door het nog laden. Ook maakt het de sites trager en de bewegende advertenties zijn echt heel irritant. Ik klik dan ook gewoon vaak weg.

 • Uitstraling: onoverzichtelijke rommelige layout en onleesbaar lettertype
 • Het gene wat ik hierboven al heb uitgelegd. Zodra ik iets niet kan vinden, lezen of het echt heel rommelig is kijk ik eigenlijk niet eens verder. Erg jammer aangezien het misschien best een leuk blog en goede artikelen zijn.

 • Ga voor kwaliteit geen kwantiteit
 • Ik schreef pas nog een blogje over het inplannen van blogartikelen en hoe ik dit doe (ik vond het trouwens super leuk jullie reacties te lezen hoe jullie dit doen). Ik heb (bijna) dagelijks een artikel online, maar heb ik even geen inspiratie dan blog ik ook niet. Het gaat met om de inhoud van de artikelen en dat ze bij mij passen, niet om het plaatsen van een dagelijks artikel dat nergens over gaat.

 • Spammen, linken in reacties achterlaten
 • Steeds vaker staat er bij een reactie nog eens onderaan de link van diegene haar/zijn blog. Heel irritant, aangezien er gewoon een hokje voor is waar je je site adres kan achterlaten. Dan neem ik namelijk ook wel een kijkje. De afgelopen tijd verwijder ik ook die linken in de reactie en zet er Link verwijderd neer. Ook vind ik winacties promoten aan de onderkant van een reactie erg vervelend en verwijder deze op dezelfde manier als bij een bloglink.

 • Maak van bloggen geen verplichting
 • Niets is zo vervelend als MOETEN schrijven. En iets af moeten hebben op een bepaald moment. Zo doe ik met samenwerkingen ook dat ik een ruime inschatting maak zodat ik genoeg tijd heb om blogjes te schrijven. Zoals ik al hierboven vermelden: het moet kwalitatief en leuk blijven. Bloggen = voor jezelf en dat je er vaste lezers mee krijgt en heel wat leuke reacties is alleen maar een bonus.

  Bloggen moet vooral een feestje blijven!

   photo 20140111_1144352_zpsd700cbe7.jpg


  En heb jij nog blogtips?

  PS: Ik vroeg me af of jullie dit een leuk artikel vinden? Aangezien ik van plan ben er een reeks van te maken: ‘ Tips & Trucs blogjes’ die elke Donderdag online komt. Zo kan ik een blogje maken over positiever staan in het leven, sollicitatie tips, tips voor het huwelijk en misschien hebben jullie nog ideeën?! Ik hoor ze graag!

  0
  59 reacties

  59 thoughts on “Tips & Trucs: Blog do’s & don’t’s

  1. Dennis schreef:

   Om gelijk met de deur in huis te vallen, voor bloggen zijn er geen regels. Tenzij je over bepaalde dingen praat wat wel regels nodig heeft vanwege de inhoud. Zodra jij je eigen blog gaat beperken met regels over hoe je moet bloggen beperk je jezelf gelijk al. En dan schrijf je niet als je zelf.

   Ik gebruik sinds kort zelf ook de read more. Maar vind het zonder toch fijner. Een stuk makkelijker om door heen te scrollen. Nu moet je eerst op read more klikken voor je het pas echt goed kan door lezen. En wat het reageren betreft, als je alleen maar met korte reacties zonder echte inhoud reageert, reageer je dan wel? Ik reageer soms met korte zinnen maar reageer wel op de inhoud en zeg bijvoorbeeld niet alleen maar op elke blog leuke foto’s, klinkt als een gezellige dag etc.

   En de lay-out, of het nou druk is of niet. Het laat wel zien waar de blogger van houd. Of het nou uber druk is of mega simpel, als je daar ook nog rekening mee moet gaan houden..

   Nou ja, in het kort, ik ben zwaar tegen regels in de blog wereld. Mensen moeten schrijven wat en hoe ze willen. Same goes for the lay-out.

   1. SAS schreef:

    Ik vind het persoonlijk jammer dat je dus niet heb gelezen waar ik dit blogje voor bedoel. Ik leg namelijk niemand (inclusief mezelf) regels op en val niemand aan.

  2. Madrina schreef:

   Handige tips! Ik hou ze in gedachten. Mijn zin om te bloggen was even weg, de tijd was er ook niet, maar nu ben ik terug klaar voor. Al zal ik nooit aan jouw blogaantallen (berichten, reacties…) komen, maar zoals je zelf zegt: bloggen doe je voor jezelf.

  3. Sandra schreef:

   Goede tips! Ik kan me hier volledig in vinden, vroeger had ik ook al eens een blog en dan wou ik constant schrijven of wou ik er een beautyblog van maken maar dat werkte helemaal niet voor mij. Vorige maand startte ik een nieuwe blog omdat het kriebelen voor het schrijven toch blijft en nu voel ik me er veel beter bij, ik schrijf wanneer ik wil en over de dingen die ik interessant vind en graag wil delen, nu is het bloggen een leuke hobby in plaats van een verplichting 🙂 .
   Die nieuwe categorie op je blog lijkt me trouwens heel leuk waarin je tips geeft over verschillende dingen!

   1. SAS schreef:

    Dankjewel voor je lieve reactie! Heb je zelf misschien nog een idee voor deze blogreeks? 🙂

  4. Vicky schreef:

   Hoi, wat een leuk artikel. Heel handig deze tips voor iemand die nog niet lang aan het bloggen is 🙂

  5. Annelies schreef:

   Heel fijne tips! Dat van die layout heb ik ook heel erg, als ik hoofdpijn krijg van de kleuren nog voor ik begin te lezen, dan haak ik al af.

  6. Billy schreef:

   goeie tips, Saskia!
   Ik vind van mezelf dat ik nog te weinig foto’s publiceer bij m’n blogs, maar omdat ik anoniem blog is dat ook niet altijd zo makkelijk.
   Het vermijden van advertenties is ook moeilijk als je gratis wil blijven bloggen.
   En een duidelijk lettertype vind ik ook héél belangrijk. Een goed contrast tussen de tekstkleur en de achtergrond helpt ook om alles goed te kunnen lezen. Wit vind ik niet altijd zo geschikt (in tegenstelling tot wat jij verkiest hé… 😉 )

  7. Irma schreef:

   Goede tips hé! En qua lay-out: applaus voor jou, want die van jou is écht tof!

   1. SAS schreef:

    Dankjewel! Ik ben er zelf ook super blij mee.

  8. Tamarah schreef:

   Handige tips zeg!

  9. Wanda schreef:

   Leuk om te lezen! En ja, bloggen moet zeker geen moetje worden en dat zie ik bij sommige blogs weleens waardoor de kwaliteit c.q. originaliteit ver te zoeken is en ik dus ook gewoon weer afhaak. Soms heb ik even geen inspiratie of gewoon geen tijd om een artikel goed uit te werken qua tekst en foto’s en dan plaatst ik weleens een tag, die ik vaak in mijn concepten heb staan, maar dan vermeld ik altijd wel even waar ik hem heb gezien, vind ik wel zo netjes…

  10. Saskia schreef:

   Mooie lijst met do en don’ts. En ik ben het helemaal met je eens, blijf bij jezelf en doe dat waar je zin in hebt. Zelf nu een paar keer moeten/mogen pauzeren met bloggen, door verschillende redenen, maar je echte trouwe bezoekers, die houden je toch wel in hun lijstje en keren ook bij één blogpost per maand terug.

  11. Ineke schreef:

   Wat leuke en handige tips 🙂

  12. Infinity schreef:

   Erg leuk om te lezen!
   Je hebt helemaal gelijk. Bloggen moet ook leuk blijven voor jezelf.

  13. Zina schreef:

   Goede tips, ben het ook helemaal met je eens. Voor mij is het belangrijkste dat bloggen een hobby is, en geen verplichting. Ik vind het altijd heel knap als mensen iedere dag iets nieuws online zetten, maar dit gaat vaak wel een beetje ten koste van de kwaliteit (ik bedoel hier trouwens niet jou mee!). Ik heb totaal geen vast ritme in het online zetten van dingen en doe het vooral wanneer het mezelf uitkomt.

  14. Mama's Jungle schreef:

   Leuk om te lezen hoe jij het doet. Ps. je hebt een hele stijlvolle layout voor je site zeg.

   1. SAS schreef:

    Dankjewel voor je lieve compliment 🙂

  15. Esther schreef:

   Ik vind tips altijd wel leuk om te lezen. Merk wel dat smaken verschillen: ik vind een read more knop heel irritant, omdat ik dan niet snel door kan lezen of naar het volgende blogje kan… (oftewel: ik haak af…maar in bloglovin heb je er toch geen last van)

  16. Eilish schreef:

   Wat een goed artikel!

  17. Paul schreef:

   Ik vind het zeker een leuk artikel. En het helpt! Juist door blogs als de jouwe die heel vaak nieuwe stukjes online zetten, twijfel ik over mijn frequentie van posten. En dan lees ik hier weer dat het gaat om kwaliteit i.p.v. kwantiteit, en een eigen schrijfstijl. Daar doe ik het inderdaad voor. Bezoekers zijn leuk, maar niet ten koste van dat alles.

  18. Miss Sentinelli schreef:

   Super handige blogtips! Zeker vaker doen, ik vind het altijd leuk om blogtips te lezen en weer meer te leren over bloggen 😀 !

  19. iiiThinkPink schreef:

   Handige tips!

  20. Miranda schreef:

   Wat een leuke tips! Eigenlijk zou dit zo mijn lijstje kunnen zijn 🙂

  21. Jorien schreef:

   Goede tips! Ik kan me in alle eigenlijk wel vinden. Vooral dat over doen wat jij leuk vindt en het voor jezelf doen. Erg leuk dat je jouw ideeën met ons hebt gedeeld.

  22. Wendy schreef:

   Leuk dat dit precies online komt op het moment dat ik even in een blogdip zit. En je hebt helemaal gelijk. Blijf bij jezelf. Daar had ik dus even moeite mee. Maar het komt wel weer. 🙂 Ik ben benieuwd wat je nog meer voor tips en trucs hebt.

  23. Ik kan me helemaal vinden in jouw tips! 🙂

  24. Lisette schreef:

   Ik ben het helemaal met je eens. vooral dat het gaat om de kwaliteit van je blog en niet de kwantiteit. dit is wat ik vaak zie bij mensne die Elke dag een artikel online zetten. Ik vind dat eigenlijk gewoon te vaak en zo lijkt het al meer op een verplichting.

  25. Kelly schreef:

   Leuk artikel! 🙂

  26. Zwartraafje schreef:

   Ik vond het vooral leuk om te lezen vermits ik bij vrijwel puntje dacht ‘Ja, dat vind ik dus ook’. 🙂 Zelf heb ik ook liever de ‘read more’ button, zodat je overzichtelijk door de blogposts kan scrollen. In een boek mis ik geen afbeeldingen, maar bij een blogpost vind ik ze wel een pluspunt. Zo lijkt het geen droog epistel, maar wordt je tekst een beetje gebroken.

  27. Rosie schreef:

   Heel herkenbare tips 🙂 ! Zelf word ik heel erg moe van al die meiden die zó graag willen dat hun blog hun werk wordt en dat ze na 2 maanden bloggen het al hebben over: ‘vandaag een dag werken’ en dan serieus het schrijven voor hun blog bedoelen. Of reacties als: leuk artikel. met andere woorden: ik heb je artikel niet gelezen maar ik laat een reactie achter zodat je door klikt naar mijn blog. Haha. ACHJA, ieder zijn ding maar ik vind het jammer dat het bij veel meiden alleen nog maar om één ding lijkt te gaan: geld verdienen en zoveel mogelijk spullen krijgen!

   Liefs! Rosie

  28. Lyanne schreef:

   Heel handig artikel!

  29. Shannon schreef:

   Leuk artikel ! Goede punten !

  30. Jess schreef:

   Goede tips! Ik vergeet dus nog best regelmatig een foto bij een blogje omdat ik geen passend kiekje heb. mensen die de hele tijd linkjes achterlaten, vind ik ook irritant. Ik verwijder het niet maar meestal is het voor mij juist een reden om niet een kijkje te nemen.

  31. Sanne schreef:

   Fijne tips 🙂
   Een rommelige site vind ik ook niet fijn.
   En als ik heel eerlijk ben, ik vind filmpjes echt niet leuk!
   Artikelen met filmpjes sla ik altijd over.

   Als ik even geen inspiratie heb, komt er bij mij ook geen artikel online.

   Tips en trucs blogjes lijkt mij erg leuk 🙂

  32. irene schreef:

   Thanks voor de tips, ik zou dit zeker vaker doen! liefs irene

  33. Jenn schreef:

   Goeie tips! Nu even niks aan toe te voegen 🙂

  34. Bouchra schreef:

   Handig artikel! Ik kende de tips eigenlijk allemaal al, maar het blijft leuk om te lezen ^^

  35. Janneke | Beautyroad schreef:

   Leuk artikel en handige tips. 🙂

  36. Oum Feerozah schreef:

   Hele goede tips, alleen bezoekers komen terug op blogs die regelmatig of dagelijks artikelen schrijven. Ik snap heel goed wat je bedoel het moet niet maar een artikel zijn waarvoor je geen tijd had maar het maar online deed omdat je perse de volgende dag een artikel online wou hebben staan, maar goed denk dat dat ieder voor zich is.

   Ik merk ook van die linken en het is heel irritant, of die win acties onder aan het bericht gelukkig ben ik niet de enige haha.

   Ik heb het eigenlijk ook niet zo met te drukke blogs teveel kleur, en teveel gedoe reclame enzovoort. Ik wil echt wel een zakcentje verdienen met mijn blog maar ik wil wel dat het leesbaar blijft, dus zeg ik regelmatig nee tegen bedrijven moet soms ook gewoon kunnen vind ik.

   Je hebt hele fijne tips geschreven ben gewoon alles met je eens! Ben benieuwd naar je opeenvolgende artikel over blog tips!<3

  37. Mama van Jenthe (Kelly) schreef:

   Hihihi dat plaatje! Ben het helemaal met je eens met deze tips.

  38. Jenny schreef:

   Vooral die laatste!

  39. Mieke schreef:

   Helemaal eens met je tips! Vooral de laatste zin: bloggen moet een feestje blijven. Zo is dat!

  40. Kiss & Make-up schreef:

   Stuk voor stuk tips waar ik zelf ook helemaal achtersta!

  41. Nina schreef:

   Echt leuke tips! 😀

  42. Chantal schreef:

   ik blog zoals ik dat graag doen, zonder richtlijnen

  43. Nicky schreef:

   Goede tips! Ook ik vind het altijd wel leuk om tips over het bloggen te lezen; ondanks dat ik al jaren aan het bloggen ben leer ik nog altijd bij 🙂 Wat mij betreft is je reeks welkom!

  44. Mirella schreef:

   Uhmmm nee heb geen blogtips, ik blog voor mijzelf en ik doe het wanneer ik wil en tijd heb, de ene keer review, andere keer persoonlijk, andere keer foto’s echt heel verschillend haha.

   Ik zou misschien wel snapshot kunnen doen, foto’s zijn idd leuk haha, meestal plaats ik die trouwens ook wel.

   Leuke blog

  45. Marion schreef:

   Zelf heb ik ook een hekel aan die bewegende reclames. Ik snap het wel hoor, als je blog je bron van inkomsten is, maar toch vind ik het irritant. Ik blog nog niet zo lang, een maand of 7, en in het begin was ik ook best gericht op bezoekersaantallen. Dat is in het begin natuurlijk heel erg leuk om te zien dat mensen je blog lezen. Nu nog steeds natuurlijk, maar wat je zegt, je blogt uiteindelijk voor jezelf, dus blijf ook trouw aan jezelf! Wellicht het allerbelangrijkste van bloggen!

  46. Kathleen schreef:

   Ik ben het volledig eens met deze do’s en don’t’s en zou er eigenlijk zelf niets aan toevoegen. Bloggen moet leuk blijven. Het MAG leuk zijn voor je lezers maar het MOET leuk zijn voor jou. Het is voor vele van ons een hobby en hobby’s doe je omdat je er plezier aan hebt.

   En zo’n tip-rubriekje lijkt me geweldig! Laat maar komen!

  47. Simone schreef:

   Wat een fijne blogtips! Ik heb als tip dat ik altijd een notitieboekje bij me heb voor het geval dat ik spontaan ideeen krijg. Ik moet ze namelijk altijd meteen opschrijven, anders ben ik het kwijt. 😛

  48. Evelien schreef:

   Leuke blogpost Sas! Fijne tips, waar ik het ook erg mee eens ben 🙂

  49. Lief meisje schreef:

   Leuk en overzichtelijk blogje over het schrijven van een blog.

  50. Niesca schreef:

   Leuk artikel sas! als ik dit lees dan denk ik echt jeetje is mijn blog wel goed genoeg. Dus…ik kan altijd tips gebruiken!

   1. SAS schreef:

    Zolang JIJ tevreden bent met je blog is hij goed genoeg Scar! 🙂

  51. Iris schreef:

   Goede tips! Als je een adblock installeert dan heb je geen last meer van advertenties, scheelt heel veel! Ik vind het laatste punt ook heel belangrijk. Je moet het zelf leuk vinden en het moet niet als een verplichting voelen. Als ik geen zin of geen inspiratie heb, dan blog ik niet. Dat zou ten koste gaan van de kwaliteit.

  52. Petra schreef:

   Leuk artikel. En ik ben het echt met al je punten eens. Ik houd zelf heel erg van persoonlijke blogs dus dat zou ook.nog een tip van mij zijn. Daarmee onderscheid je jezelf van andere blogs. Ieder mens is uniek. En een don’t is andere na willen doen of ideeën van andere overnemen zonder credits te geven.

  53. Amy schreef:

   Ik vind dit een erg leuke post. Zo ook het artikel over inplannen van blogposts. Ik ben immers een beginner en vind het superleuk, maar merk ook dat ik het soms erg lastig vind om blogs tijdig in te plannen (icm werk) terwijl ik gewoon consequent wil zijn met content plaatsen. Je opmerking over lijst met concepten heb ik dan ook meteen ter harte genomen 😀

  54. Sandra schreef:

   Check, check, check herkenbaar daar en ik ben nog altijd, iedere keer weer, in jubelstemming als ik mijn Koningskrabbel parkeer! Leuk om je te kunnen lezen. *op volgen klikt*

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *