Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!Tips & Trucs: De fijne kneepjes van het solliciteren

Een nieuwe rubriek is geboren: Tips & Trucs. Elke Donderdag plaats ik een blogje met tips & trucs die variëren van blog gerealateerde artikelen tot andere tips. Heb je zelf een suggestie? Laat deze achter in de comments.

Een nieuwe post van de reeks Tips & Trucs. In de vorige konden jullie lezen over de blog do’s & don’t’s. Dit keer alles over het leed wat solliciteren heet. Solliciteren: in het begin is het leuk. Een beetje brieven schrijven en op wat gesprekken komen, maar na een aantal afwijzingen wordt het toch opeens een stuk minder leuk. Waar blijft die baan voor jou? Van mijn kant wat tips, aangezien ik echt zoveel heb moeten solliciteren, telkens gewieberd omdat ik een vaste aanstelling moest krijgen. In 2013 verloor ik zelfs 2 keer mijn baan in een jaar. Ik hoop dat ik jullie kan helpen en inspireren. Vooral voor de mensen die klaar zijn met school en op zoek gaan naar een baan.

 photo 20140111_1144352_zpsd700cbe7.jpg


 • Besteed veel aandacht aan je brief.
  Het belangrijkste is eigenlijk je sollicitatiebrief: het is een visite kaartje van zelf. Dit is dus iets wat eruit moet springen, wat JOU moet aanprijzen. Wat wil je bereiken met de brief? Hoe stel je een sollicitatiebrief op? Klink hier voor een voorbeeld. Begin netjes, en voeg ook wat toe van je persoonlijkheid of waarom ze juist jou voor deze functie moeten kiezen.
  Sollicitatiebrieven gaan mezelf altijd goed af, mede door de vele oefening. Bij alle banen die ik tot nu toe heb gehad hoorde ik: ‘Oh we vonden je brief zo leuk dat we je hebben uitgenodigd’ (zla vast wel een standaard zin zijn maar toch altijd leuk om te horen)

 • Maak er iets persoonlijks van
 • Beschrijf in je brief als je C.V. wie je bent. Jou persoonlijkheid moet hieruit te zien zijn. Sluit je aan bij het profiel? Maak je makkelijk een babbeltje? Dit is vaak al op te maken uit je brief. Maak dat je deze dingen bij een gesprek ook naar voren laat komen zodat je je brief en C.V. ondersteund.

 • Zet op je CV alleen relevante dingen
 • Niets is zo vervelend voor een bedrijf als een ellende lange lijst met allerlei weetjes en bijbaantjes. Maak een C.V. wat relevant is voor de functie die je zoekt. Heb je altijd bij de supermarkt gewerkt maar ga je nu een hele andere tak in? Dan is dit dus niet relevant. Wel kan je vermelden dat je een aantal bijbaantjes hebt gehad in sector ‘huppeldepup’. Maak dat je C.V. maar 1 A4tje lang is en dat je werkt met kleuren. Maak kopjes en maak het overzichtelijk. Voor de finishing touch kan je altijd nog een foto erbij voegen naast je persoonsgevens.

 • Hou een bestand bij met benaderde bedrijven
 • Dit heb ik alle keren gedaan dat ik heb gesolliciteerd: bijhouden welke bedrijven je hebt gemaild. Ik heb een lijst gemaakt van de naam van het bedrijf, om welke functie het gaat en wanneer ik een email heb gekregen. Ook al is dit een email dat ze je later benaderen of in het archief zetten. Zo weet je welke bedrijven wanneer hebben terug gereageerd. Ook een tip: duurt het erg lang voordat je antwoord terug krijgt? Stuur een herinneringsmail of bel ze even op. Dit maak dat je jou betrokkenheid toont, ook al doen hun dat op dan moment niet.

   photo 20140111_1144352_zpsd700cbe7.jpg

  Voor het sollicitatiegesprek zelf

 • Lees het bedrijfsprofiel goed door
 • Er zijn dus sollicitanten die dit niet doen, heb ik van voren zeggen. 1 van de belangrijkste dingen wees goed voorbereid. Welke vragen zouden ze kunnen stellen? Waar zitten al hun vestigingen en wat zijn hun uitgangspunten die ze willen bereiken? Hier kan je mooi op in spelen tijdens het gesprek.

 • Laat zien wie je bent
 • Wat voeg jij toe aan een bedrijf? Een hele belangrijke vraag. Vul deze voor jezelf in en gebruik dit tijdens je gesprek. Waarom zouden ze uit alle kandidaten juist jou moeten kiezen? Wat maakt jou uniek en wat zijn jou vaardigheden die het bedrijf zoekt?

 • Ga netjes gekleed naar een gesprek
 • Uiteraard een pré. Maak dat je netjes gekleed gaat naar het gesprek. Geen laag ingesneden truitjes of korte rokjes. Of plamuurlagen op je gezicht. Maak dat je er representatief uitziet, dit omdat je waarschijnlijk ook een soort visite kaartje wordt voor het bedrijf.

 • Check alles nog een laatste keer
 • Ook nog zoiets. Check, check dubbel check. Ook als je een email verstuurd. Zit je C.V. wel in de bijlage? Noem je de persoon per naam? Staan er geen typfouten in? Wat ik al eerder aangaf, dit is de eerste indruk die je afgeeft en zulke fouten zouden erg slordig zijn.

 • Geloof in jezelf (dit straal je ook uit)
 • Mijn beste tip. Geloof in jezelf. Want je kan het. Jij bent de persoon voor deze baan! Je hebt het verdiend! Je wilt hem 100% en je er ook 100% voor inzetten. Als je dit uitstraalt heb je de helft al gewonnen. Of je nu de baan krijgt of niet, dan weet je iniedergeval dat je alles eruit hebt gehaald wat erin zat!

   photo 20140111_1144352_zpsd700cbe7.jpg

  De vorige artikelen Tips & Trucs reeks:
  Blog do’s & don’t’s

  0
  Lijstjes & Stokjes
  Previous Story
  Next Story

  44 Comments

   photo bannerthing_zpsjw5m6818.png

 • Reply
  Madrina
  03/09/2014 at 22:54

  Ik ben zelf ook aan het solliciteren en ben van plan om een vergelijkbaar blogtekstje te schrijven. Sommige dingen die ik tot nu toe al geleerd en gemerkt heb, kunnen altijd interessant zijn voor andere mensen.

 • Reply
  Iris
  14/08/2014 at 13:08

  Fijne tips! Die tip van een bestand bij houden met benaderde bedrijven is echt heel goed! Dat ga ik ook doen. Ik merk dat ik anders al snel het overzicht kwijt raak.

 • Reply
  Noelle
  10/08/2014 at 07:35

  Mooie tips! Ik zit nu aan de andere kant van de tafel (voer sollicitatiegesprekken) en vooral de tip “Laat zien wie je bent” vind ik belangrijk. Elk bedrijf is anders, maar de meeste bedrijven willen iemand die naast skills, ook persoonlijkheid bezit. Hoeveel sollicanten ik wel niet tegenover me heb gehad die op de simpele vraag “vertel eens iets over jezelf” gewoon niks wisten te vertellen. Best pijnlijk. En zonde!

 • Reply
  Sanne
  08/08/2014 at 21:46

  Fijne tips!
  De kleurtjes in je cv is denk ik afhankelijk naar wat voor soort functie je solliciteert. Ik studeer zelf bedrijfseconomie en sommige kleuren kunnen inderdaad wel (ik had zelf gekozen voor blauw, maar met roze zullen ze me misschien minder serieus nemen).

  Soms kan je best nerveus zijn tijdens zo’n gesprek. Vaak vragen ze of je iets wilt drinken. Om geklungel met lepeltjes, theezakjes en andere dingen te voorkomen houd ik het vaak maar gewoon op een glas water. Daar kan weinig mee mis gaan.

  Ik moest in maart wat gesprekken voeren voor mijn stage in september en ik hoef voorlopig even niet meer te solliciteren 🙂

  • Reply
   SAS
   08/08/2014 at 21:49

   Helemaal waar! Ik gebruik zelf ook altijd lichte kleuren en maak het niet te druk. En ik neem ook altijd een glas water :’) haha om dezelfde reden.

 • Reply
  Madeleine
  08/08/2014 at 17:46

  Wat een fijne tips! Gelukkig heb ik een leuke baan gevonden. Bij mij is het gekomen door m’n netwerk. Ik heb wat rond gesolliciteerd en op een gegeven moment was het niet leuk meer…. Blij dat ik dat nu even niet meer hoef te doen, het leed dat solliciteren heet 🙂

 • Reply
  Anke
  07/08/2014 at 22:43

  Het leed dat solliciteren heet. Aan brieven/mails schrijven heb ik zelf eigenlijk weinig overgehouden. Hier en daar een leuk gesprek, maar dan was er helaas voor mij altijd weer net een iets geschiktere kandidaat. Of je krijgt een smoesje als afwijzing, bedrijven hebben gewoon te veel keus… Netwerken is het nieuwe solliciteren en dat heeft me dan wel weer iets tijdelijks, maar relevants, opgeleverd. Soms voelt dat meer als toeval, maar dat netwerken en de juiste mensen spreken kost ook best wat energie en moeite! Al moet ik eerlijk toegeven dat ik soms liever achter de pc een brief typ, in plaats van ergens sociaal te moeten doen, haha.

  • Reply
   SAS
   08/08/2014 at 10:40

   Dat netwerken heb ik geprobeerd maar heeft me niet echt veel opgeleverd in mijn ervaring. Fijn dat het voor jou wel werkt!

 • Reply
  Mademoiselle Sophistiqué
  07/08/2014 at 22:42

  super goede tips ik ben het met alles echt helemaal eens. Je brief is echt het allerbelangrijkste. En ja dat bestand bijhouden deed ik ook 🙂

 • Reply
  Wendy
  07/08/2014 at 22:41

  Ik hoop het niet meer nodig te gaan hebben, maar het zijn zeker handige tips!

 • Reply
  Nicky
  07/08/2014 at 22:21

  Goede tips! Vooral je in het bedrijf verdiepen kan heel belangrijk en nuttig zijn

 • Reply
  Niesca
  07/08/2014 at 21:31

  ik moet eigenlijk ook solliciteren naar iets anders maar ik durf niet echt

  • Reply
   SAS
   07/08/2014 at 22:04

   Wat doe je op dit moment dan Scar? Altijd goed om om je heen te blijven kijken naar vacatures als je toch eigenlijk wat anders wilt.

 • Reply
  Billy
  07/08/2014 at 21:24

  ik heb al wat sollicitaties achter de rug in mijn leven, en ik ben blij dat ik het niet meer moet doen… 😉

 • Reply
  annouska
  07/08/2014 at 19:28

  Handige tips zeker omdat ik druk ben met solliciteren en ik al tegen de 250 afwijzingen ga helaas. (DRAMATISCH, maar ja ik zoek alleen een bijbaantje en dat is op mijn leeftijd niet echt handig.)

  • Reply
   SAS
   07/08/2014 at 22:03

   Ja echt dramatisch nu met de crisis helemaal! Vind het echt rot voor je, succes met het zoeken voor een passende bijbaan!

 • Reply
  Infinity
  07/08/2014 at 19:06

  Leuk artikel, maar ik ben nog te jong om te mogen solliciteren, ik zal deze tips&tricks in het achterhoofd houden! 😉

  Liefs,
  Eva ♥

 • Reply
  Evelien
  07/08/2014 at 18:22

  Bedankt voor de fijne tips! Ik moet morgen voor het eerst op een echt sollicitatiegesprek bij een bedrijf die voor allerlei scholen en regio’s mense in het onderwijs zoekt. Ik ben benieuwd!

  • Reply
   SAS
   07/08/2014 at 22:01

   TOI TOI TOI. Heel erg veel succes gewenst bij je sollcitatiegesprek! Laat me weten hoe het is gegaan.

 • Reply
  Osina
  07/08/2014 at 16:01

  Super handig artikel! Ik ben momenteel druk bezig met solliciteren, dus dit komt goed van pas. Bedankt!

 • Reply
  Petra
  07/08/2014 at 14:19

  Leuk overzicht met goede tips. In deze tijd vind ik LinkedIn bij veel vakgebieden ook een must.

  • Reply
   SAS
   07/08/2014 at 21:58

   Ik heb dit ook gehad toen der tijd maar eigenlijk niet zo heel veel aan gehad.

 • Reply
  irene
  07/08/2014 at 14:09

  Dankje voor de tips ik moet echt weer een baantje gaan zoeken haha liefs irene

 • Reply
  Birte
  07/08/2014 at 13:46

  Solliciteren is a bitch… gelukkig heb ik net de coolste job ooit te pakken en hoef ik het even niet meer te doen!

  • Reply
   SAS
   07/08/2014 at 21:58

   Dat is zeker tof! Wat fijn dat je de coolste job hebt gevonden.

 • Reply
  Natiza
  07/08/2014 at 11:48

  Ik ga deze tips echt wel mee nemen naar de volgende keer 😉

 • Reply
  Simone
  07/08/2014 at 11:29

  Het lijkt wel of je het voor mij hebt geschreven, wat onwaarschijnlijk is. Maar ik heb er absoluut wat aan. Veel punten maak ik wel gebruik van, maar de laatste puntjes op de i had ik nog even nodig 🙂

 • Reply
  Elize
  07/08/2014 at 11:27

  Oh man, nog twee jaar en dan mag ik ook serieus gaan solliciteren. Daar heb ik nog niet echt veel zin in haha!

 • Reply
  Sylvana
  07/08/2014 at 11:18

  Wat een super handige tips! Leuk dat je dit met ons deelt 🙂 .

 • Reply
  Lief meisje
  07/08/2014 at 11:10

  Leuke tips heb je gegeven over solliciteren.

 • Reply
  Eva
  07/08/2014 at 10:59

  Super cute website! Al hoef ik gelukkig niet te solliciteren in de nabije toekomst, wel goede tips!

 • Reply
  Marion
  07/08/2014 at 10:27

  Goeie tips!! Hoop ze voorlopig alleen nog niet nodig te hebben!

 • Reply
  Jenny
  07/08/2014 at 10:21

  Ik zit nu ook weer volop in dit proces. En wat je zegt solliciteren is in het begin leuk, maar kan al snel frustrerend worden als het te lang duurt. Ik vind dat er sowieso altijd teveel tijd zit tot je weet waar je aan toe bent. Maar de aanhouder wint, toch?

  • Reply
   SAS
   07/08/2014 at 21:57

   Zeker: de aanhouder wint! (hoewel de weg ernaar toe soms erg lang is komt er vast wat moois op je pad!)

 • Reply
  MissDoke
  07/08/2014 at 10:17

  Dit komt als geroepen! Ik ben net afgestudeerd en zit nu in de sollicitatiestress. Mijn sollicitatiebrieven zijn wel goed, maar er is gewoon erg veel concurrentie. Hopelijk kan ik binnenkort de tips voor een goed sollicitatiegesprek toepassen.

  • Reply
   SAS
   07/08/2014 at 22:00

   Ik hoop dat je snel een leuke baan vind die bij je past! Geduld is een schone zaak zeggen ze altijd: erg van toepassing nu met de crisis.

 • Reply
  Chantal
  07/08/2014 at 09:30

  in deze tijd zijn goede tips goud waard

 • Reply
  Bente
  07/08/2014 at 09:20

  Ah ik ben zo blij dat ik dit allemaal niet meer hoef te doen 🙂 Leuk dat je hier bij stil staat op je blog!

  • Reply
   SAS
   07/08/2014 at 21:30

   Ik ben er ook super blij mee, was er wel een beetje klaar mee 😉

 • Reply
  Amy
  07/08/2014 at 09:18

  Wat een leuke blogpost!! En heeeeel herkenbaar. Ik heb zoveel brieven gestuurd! Nu ben ik gelukkig klaar met solliciteren (want: baan gevonden!) maar dit zijn echt essentiële punten.

  • Reply
   SAS
   07/08/2014 at 21:30

   Super fijn dat je een baan hebt gevonden! 😀

 • Reply
  Saskia
  07/08/2014 at 08:45

  Ik ben gister op zoek gegaan naar t verschil tussen een sollicitatiebrief en een motivatie brief maar ik kon geen verschil vinden. Stom!

  • Reply
   SAS
   07/08/2014 at 21:29

   Op de site van carrièretijger staat het volgende over motivatiebrief:

   Motivatiebrief voor een (tijdelijke) baan
   Voor tijdelijke banen, stages of banen die niet officieel als vacature bekend worden gemaakt, maakt een motivatiebrief vaak ook deel uit van de selectieprocedure van kandidaten die in aanmerking willen komen. Een dergelijke motivatiebrief is eigenlijk gewoon een sollicitatiebrief. Is er geen echte vacature, dan lijkt de motivatiebrief nog het meest op een open sollicitatiebrief.

   Er staat veel bij dat het praktisch hetzelfde is.

 • Reply
  Sabine
  07/08/2014 at 08:37

  Jeetje deze blog van jou komt voor mij als geroepen. Net afgestudeerd en nu? Haha. Ga er gelijk wat mee doen. Dankjewel 🙂

 • Leave a Reply

  Ik ben geen spammer dus maak de som hier beneden *

   photo bannerthing_zpsjw5m6818.png