De beste boeken & films uit 2013

Het laatste 2013 overzichtje.

Ik heb heel wat boeken en films gezien in het jaar 2013. Deze kan je hier vinden. Het leek me leuk een overzichtje te maken met de beste boeken gelezen en de beste films die ik heb gezien. Ze staan op volgorde, hoewel Slaap & Wijd Open beide op nummer 1 staan qua boeken. De boeken komen uit allerlei jaren, de films komen allen uit 2013.

De beste boeken gelezen in 2013

 photo boeken2013_zps20871984.jpgLars Kepler- Slaap
Seriemoordenaar Jurek Walter slijt zijn dagen in een psychiatrische inrichting, waar hij al jaren in volledig isolement leeft. Maar als op een koude winteravond een van zijn laatste slachtoffers levend wordt gevonden, verandert de situatie volledig. Waar heeft deze doodgewaande jonge man de afgelopen dertien jaar doorgebracht?
De onverwachte getuigenis van de man zorgt ervoor dat de zaak opnieuw geopend wordt. De tijd dringt, levens kunnen worden gered. Maar iemand moet het vertrouwen van de seriemoordenaar zien te winnen.
Joona Linna gaat in Slaap opnieuw de confrontatie aan met zijn oudste vijand, Jurek Walter. De man voor wie Linna alles wat hij liefhad moest achterlaten.

** Vooral hele delen gelezen op onze vakantie in Preston Palace, bij een haart vuurtje. Wat een spannend boek! Ik moest er wel even inkomen maar als het boek eenmaal op gang is, steengoed verhaal.

Sebastian Fitzek – Wijd Open (vervolg van De Ogenverzamelaar)
Fitzek sleurt je mee in een draaikolk van waanzin en geweld. Dr. Suker is een befaamd oogchirurg. Overdag voert hij complexe oogoperaties uit, maar ’s nachts ontpopt hij zich als psychopaat. Zijn vrouwelijke slachtoffers ontdoet hij van hun oogleden om ze daarna te verkrachten. Allen plegen kort daarna zelfmoord. De politie staat voor een raadsel en wendt zich tot de blinde fysiotherapeute Alina. Sinds zij de Ogenverzamelaar ontmaskerde, geldt ze als medium. Zal zij hen ook nu kunnen helpen en informatie kunnen verstrekken over Dr. Sukers volgende ‘patiënt’?

** Ik schreef al eerder een stukje over dit boek. STEENGOEHOEDDD zeg ik je. Lees eerst ‘De Ogenverzamelaar’ voor een nog beter effect, aangezien het een vervolg is. Je zou ze ook beide los van elkaar kunnen zien.

Tess Gerritsen – De laatste sterft
De levens van drie kinderen raken door extreem gruwelijke gebeurtenissen met elkaar verweven: eerst worden hun families vermoord, daarna hun pleeggezinnen. Ze blijven als enige overlevenden over. De kinderen worden in veiligheid gebracht op de streng beveiligde kostschool Evensong, een internaat voor zwaar getraumatiseerde kinderen dat is opgericht door leden van de Mefisto Club. Maura Isles vertrouwt de gang van zaken op de school niet en wil dat de zestienjarige Julian ‘Rat’ Perkins, die ze kent van een eerdere zaak en ook op Evensong verblijft, een ander onderkomen zoekt.

** Tees schrijft gewoon goede boeken. Dit is ook weer zo’n verhaal wat je mee-zuigt. Nu helemaal fan van, aangezien het is gebaseerd op de tvserie Rizzoli & Isles. Nog geen boek gelezen van haar na het zien van de serie, maar er liggen er nog 5 van haar te wachten.

Camilla Läckberg – IJsprinses
Als Angelika met doorgesneden polsen in een badkuip wordt aangetroffen, lijkt het op zelfmoord. Maar als er sporen van slaapmiddelen in haar bloed worden gevonden gaan Patrik Hedström en Erica Falck op onderzoek uit. Als later ook een vriend van Angelika overlijdt, ontdekken zij dat beide sterfgevallen hun oorsprong in het verre verleden hebben. Läckberg schildert een portret van een gesloten samenleving waarin iedereen alles van elkaar weet en waar uiterlijke schijn van groot belang is. En dat kan onder bepaalde omstandigheden fataal zijn…

** Camilla schrijft hele fijne boeken. Wel is het altijd even puzzelen wie-wie is en switcht ze vaak tussen personages. Dat je denkt: Oh we zijn nu weer in de gedachten/dag van dat persoon. wel weer een goed verhaal met altijd een plot wat je niet ziet aankomen.

Camilla Läckberg – Zeemeermin
In Fjällbacka is een man spoorloos verdwenen. Onderzoek van inspecteur Patrik Hedström en zijn collega’s levert niets op. Vier maanden later wordt de man alsnog gevonden: vastgevroren in het ijs. Hij is vermoord.
In dezelfde periode ontvangt een kennis van het slachtoffer, de schrijver Christian Thydell, anonieme dreigbrieven. Thydell is druk met de lancering van zijn roman Zeemeermin en heeft geen zin om de politie in te schakelen. Uitgerekend op de avond van de boekpresentatie krijgt hij weer een uiterst intimiderende brief. Erica Falck, bevriend met de jonge schrijver, maakt zich zorgen en laat een van de brieven aan Patrik zien. Hij realiseert zich dat Christian in groot gevaar is: de afzender koestert een enorme wrok jegens hem en toont zich een zeer labiel persoon die geweld niet schuwt. Dan wordt in het dorp het lichaam van een tweede vermoorde man gevonden. Geen toeval, zo blijkt al snel.

** Ook zo’n meeslepend verhaal. Ik kan eigenlijk precies hetzelfde zeggen als het boek hierboven: ze sleept je mee in het verhaal en het plot zie je niet aankomen. Wel aan te raden deze boeken op volgorde te lezen.. Ik heb dit niet gedaan, aangezien ik eerst niet wist dat dit een reeks was. Klik hier voor alle boeken (op volgorde en met uitleg) van Camilla Läckberg.

Phillip Margolin – De dode slaapster
Ashley Spencers perfecte kindertijd eindigde in de nacht waarop haar vader en haar beste vriendin Tanya Jones gruwelijk vermoord werden.
Toen de twee meisjes eindelijk in slaap waren … – die avond na de 2-1 overwinning van hun voetbalteam – drong een gemaskerde man hun kamer binnen.
Van rechercheur Larry Birch hoort Ashley’s moeder, die bij hoge uitzondering die nacht niet thuis was, dat het om een seriemoordenaar ging die al veel slachtoffers heeft gemaakt. Altijd is er een tienerdochter bij betrokken. Eerst door hij de aanwezig volwassenen, dan gaat hij naar de keuken om iets te eten en daarna verkracht hij het meisje voor hij haar vermoordt. Als door een wonder wist Ashley het huis te ontvluchten. In haar zoektocht naar de moordenaar van haar vader, ondekt ze dat in haar perfecte leven niet alles was zoals het leek..

** In 1 ruk uitgelezen dit boek. Je voelt je verbonden met de personen in het boek en wilt ook graag weten wie de moordenaar is. Weer een geweldig plot twist waar ik zo van hou.

De beste films uit 2013 gezien in 2013

 photo films2013_zps8315e766.jpg

Depsicable Me II
Gru (Steve Carrell), het duivelse meesterbrein, is terug en heeft zijn leven gebeterd en drie kinderen geadopteerd. Samen met zijn assistent en de kinderen beleven zij een nieuw avontuur, waarbij de Minions weer voor de nodige problemen zorgen. Een paar Minions zijn aan het lanterfanten wanneer ze een geluid horen buiten. In eerste instantie blijkt het een kat te zijn die ze bang maakt, maar vervolgens worden ze ontvoerd door een mysterieuze kracht.

** Ik ga hier niets meer over zeggen dan: GEWELDIG (L)

Prisoners
Keller Dover (Hugh Jackman) wordt geconfronteerd met de ergste nachtmerrie van een ouder. Zijn zes jaar oude dochter Anna en haar vriendinnetje Joy worden vermist. Het enige aanknopingspunt is een vervallen camper die eerder in hun straat stond geparkeerd. Rechercheur Loki (Jake Gyllenhaal) leidt het onderzoek en arresteert de bestuurder Alex Jones (Paul Dano). Wegens gebrek aan bewijs moet hij de verdachte echter weer laten gaan. Wetende dat het leven van zijn dochter op het spel staat besluit Dover het heft in eigen hand te nemen.

** Steen goede film. Na het zien van de trailer wilde ik hem graag zien en ik ben zeker niet teleurgesteld. Je maakt van dichtbij mee wat het met gezinnen doet die hun dochter kwijt zijn geraakt en hoever ze willen gaan om achter de waarheid te komen.

White House Down
Het Witte Huis in de Verenigde Staten wordt overvallen en bezet door een gevaarlijke paramilitaire groep. Een agent van de geheime dienst, John Cale (Channing Tatum), krijgt de belangrijke en zware taak om het leven van de Amerikaanse president te redden.

** Een goede actie film met een goed verhaal. Telkens denk je te weten hoe het in elkaar steekt en wie erachter de aanslagen zit en telkens wordt je weer verrast.

Now You See Me
‘The Four Horsemen’ is een groep goochelaars onder leiding van Atlas. Tijdens het uitvoeren van hun magische show overvalt de bende een bank op een ander continent om vervolgens de winst onder het publiek te verdelen. De FBI-agent Dylan is vastberaden om de goochelaars te laten boeten voor hun misdaden. Hij wordt echter gedwongen om samen te werken met Alma, een rechercheur van Interpol. Uit wanhoop keert Dylan zich tot de beroemde magiër Thaddeus die beweert dat de bankoverval gepleegd is middels vermommingen en videobedrog.

** Gave stunts en het einde zag ik totaal niet aankomen haha.

Turbo
Een doodnormale tuinslak heeft de absurde droom om de snelste slak ter wereld te worden. Echter, wanneer hij een raar ongeluk krijgt beschikt hij over een ongelofelijke snelheid. Hierdoor wordt de kans om zijn doel te realiseren een stuk groter.

** Super leuke humor in deze film en natuurlijk zijn animatiefilms altijd leuk om te zien.

The Lone Ranger
John Reid (Armie Hammer) is een man van de wet die zich heeft omgevormd tot The Lone Ranger, de gemaskerde legende van rechtvaardigheid. Samen met zijn Indiaanse compagnon Tonto (Johnny Depp) bestrijdt hij hebzucht en corruptie. Beide onwaarschijnlijke helden zullen ook met elkaar moeten leren samenwerken.

** Niet een hoogstaande film van Mr. Depp maar wel eentje waarin mee verhaal zat dan ik uiteindelijk had verwacht.

Wat was jou beste boek en film uit het jaar 2013?!

30 reacties op “De beste boeken & films uit 2013

 1. Leuk! Ik ben echt ZO benieuwd naar ‘The Lone Ranger’! Ik ben er nog niet aan toegekomen om die te kijken. En ‘Now you see me’ ben ik nu toch eigenlijk wel benieuwd naar geworden

  1. Goede film hoor, zeker kijken. Ik had er niet veel van verwacht en keek hem mee met M. Uiteindelijk toch een goede film met een goed plot.

 2. Prisoners heb ik vorige week ook gezien, wat was die goehoed! Ik wil daar nog een blog over schrijven, want heb er verder nog helemaal niet veel over gehoord! En wist je dat ik in de laatste scene van Now You See Me te vinden ben? Ik stond daar toen toevallig op de liefdesbrug in Parijs, haha!

  1. Oh nee dat wist ik niet! Wauw. Leuk. Als ik hem nog een keer ga kijken zal ik eens opletten 😉 Prisoners was inderdaad echt een mega goede film!

 3. De boeken kende ik niet, maar ik lees meestal ook geen thrillers. Despicable me 2 heb ik pas ook gekeken, erg leuk weer inderdaad! The lone ranger ben ik ook van plan om snel te kijken. Mijn beste boek uit 2013 is ‘voor jou’ van Jojo Moyer. En beste film, geen idee!

 4. Zooo .. dat is een mooi ovrzicht. Ik vond de film, Now you see me goed. Boeken heb ik een andere smaak ..denk dat ik van de soft thrillers houd 🙂

  fijn weekend, Elise

 5. Prisoners moet ik echt gaan kijken. Dat wil ik al zo lang en ik heb hem hier ook op de computer staan. Nu nog eens even voor gaan zitten, maar na jouw review gaat dat denk ik niet lang meer duren.

 6. Handig zo’n lijstje. De boeken van Camilla Läckberg spreken me wel erg aan. Helaas heb ik tegenwoordig weinig tijd voor boeken maar wie weet wat 2014 met zich mee brengt 🙂
  Nog steeds op mijn lijst staat Depsicable Me II. Turbo is inderdaad een erg leuke film,wist je dat er nu ook serie van is?

 7. Mijn top 3 qua boeken was: De Boekendief van Markus Zusak, Slaap van Kepler en De bibliothecaresse van Iturbo. Qua films wordt het lastig, want heb er erg weinig gezien helaas. Ga daar dit jaar proberen verandering in te brengen!

 8. Brr ik kan niet zo goed tegen thrillers, ben een grote schijterd 🙂 . Ik denk dat mijn beste boek The Hunger Games-reeks was en beste film The Hobbit.

 9. The Lone ranger vond ik echt heel erg leuk om te zien 😀 leuk overzichtje! Mijn favoriete boek was sowieso The Fault In Our Stars van John Green 🙂

  liefs,
  Femke

 10. The lone ranger, uiteraard. Aluwel ik Johnny Depp het beter heb zien doen. En qua boeken. De ijsprinses zie ik tegenwoordig steeds meer van. Ben stiekem wel benieuwd naar het boek geworden.

  1. Ja is niet z’n sterkste filmrol (hoewel natuurlijk niets kan tippen aan Captain Jack Sparrow, man wat speelt hij dat goed!) en zeker doen, de IJsprinses lezen. Erg goed boek van Camilla.

 11. Wat leuk, ik heb alle stukjes met plezier gelezen en ik moet zeggen dat ik naar een aantal boeken ontzettend benieuwd ben! Ik moet binnenkort zeker weten even langs de boekwinkel 🙂

 12. Ik heb alleen Despicable me gezien van jouw lijstje 😛 Wel een super leuke film 😀 Boeken heb ik niet echt gelezen.. Maar wel genoeg films gezien. Zo vond ik Hours wel erg mooi en goed en Hummingbird

 13. Prisoners vond ik ook een heel goede film, Now you see me vond ik ook erg leuk, inderdaad omdat het zo verrassend is. een heel ander soort film dan de standaard eigenlijk.

 14. Wijd open lijkt me écht een doodeng boek, met die ogen… Bah! Thrillers met een goede plot hou ik wel van, trouwens, maar dat boek sla ik maar even over haha! (:
  De beste film die ik in 2013 zag was sowieso Lincoln. Prachtig gemaakt en een goed verhaal!

 15. Leuk overzicht! De boeken van Tess Geritssen was ik alweer helemaal vergeten. Prisoners was echt de beste film die ik in 2013 heb gezien!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *