Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!Hoe mijn verstandskiezen verwijderd werden

LET OP! Dit verhaal bevat mijn ervaringen en kan dus voor iedereen anders zijn. Ik waarschuw jullie van te voren dat ik het echt een hel heb gevonden. Dus moet je nog je verstandskiezen laten verwijderen? Dan is het misschien niet zo’n goed idee dit te gaan lezen…

Oke, 1 Oktober was dus de gevreesde dag dat ik een afspraak had op het ziekenhuis. Mijn verstandskiezen moeten eruit. Niet omdat ik er last van heb maar omdat ze slecht worden. Dit gegeven hoor ik al een tijdje van de tandarts maar iedere keer heb ik wel een goed excuus. Of nouja, goed. Gewoon een excuus. Nu moest ik er toch echt aan geloven. Zenuwen vooraf & slapeloze nachten ervan. Gelukkig was M. zo lief een dag vrij te nemen om met me mee te gaan.


Bij het ziekenhuis liep het eerst al 3 kwartier(!) uit. Ik vertel je: niet goed voor je zenuwen. Na een foto te hebben laten maken van mijn gebit kon ik plaats nemen in een kamertje voor de verdovingen. Gelukkig mocht M. hierbij zijn. ‘Moet ik je hand nog vast houden?’ vroeg hij heel lief. Waarop ik heel stoer zei ‘Nee hoor, gaat zo wel lukken’. De arts legde uit dat ik 2 prikken boven en 2 prikken onder kreeg en nog eentje in mijn gehemelte. Ik zeg je: HEL OP AARDE. Ik ging door de grond… Ik heb het hele ziekenhuis bij elkaar geschreeuwd van de pijn. Man,man,man wat deden die prikken zeer. Ik was in staat om op te staan en naar huis te gaan. Ik wilde niet meer. Doodeng. Gelukkig was M. er die me wist te kalmeren en met kloppend hart werd ik gehaald voor mijn verstandskiezen te verwijderen.

 photo SC20130613-212811_zpsb7e0708e.png

Dood eng zeg ik je. Het trekken heb ik verder bijna niet gevoeld, op de onderste na het laatste trekje. Gelukkig was de arts zo lief het allemaal met me door te nemen en het zo rustig mogelijk te doen. Na een hechting onderin, een zakje om mijn kiezen en allerlei papieren stond ik echt binnen 10 min. weer buiten. Het wachten en het laten inwerken van de verdoving heeft de meeste tijd in beslag genomen.

Eenmaal thuis moest ik even bijkomen van alles. Ik was misselijk en duizelig van alle spanning en de verdoving. De details laat ik even achterwege. Gelukkig voelde ik me na wat gegeten te hebben beter. De na-pijn heb ik eigenlijk niet *klopt af* Alleen de avond zelf een beetje zeurderige pijn waarvoor ik een pijnstiller heb ingenomen en verder niets. Het voel redelijk goed, geen dikke wang meer.

Het eten gaat natuurlijk nog wel moeilijk. Ohhhh ik kan niet wachten tot ik weer heerlijk kan genieten van normaal eten! En ik moet zeggen thee drinken via een rietje is toch anders.. De andere 2 verstandskiezen moeten eigenlijk ook nog (nu is rechts onder + boven gedaan) .
Nou, ik kan je al zeggen dat gaat hem niet worden. Iniedergeval de eerst komende 387290101 jaar niet.

 photo IMG_20131001_132952_zps42eb6354.jpg photo IMG_20131001_193110_zpsd7948640.jpg

Ik wil jullie allemaal heel erg bedanken voor de lieve succes en beterschapswensingen
via Facebook, Instagram, Twitter, app/sms, email en op m’n blog.

En een extra groot bedankje voor mijn lieve man,
die heel lief een dagje vrij had genomen en me de hele dag & dagen erna heeft verzorgd (L)

En, hebben jullie je verstandskiezen nog allemaal of zijn ze ook getrokken?

0
Lifestyle
Previous Story
Next Story

45 Comments

 photo bannerthing_zpsjw5m6818.png

 • Reply
  Lies
  14/11/2014 at 17:10

  Bij mij deed de verdoving geen pijn… Maar dat kan ook liggen omdat ik midden in een paniekaanval zat, en het druk had met rustig worden. De 2e paniekaanval kwam toen de kaakchirurg binnenkwam.. 🙁

  • Reply
   SAS
   14/11/2014 at 17:29

   Het eruit halen heb ik weinig van mee gekregen was ook helemaal in shock door de verdovingen ervoor waar ik naderhand ook erg veel last van heb gehad…
   Eigenlijk moeten er nog 2 uit, maar die gaan dan wel onder narcose, anders ga ik écht niet…

 • Reply
  Zo simpel is dan geluk
  08/11/2013 at 17:16

  Ik moet eerlijk zeggen dat ik het best mee vind vallen als ik dit zo lees. Hihi!
  Bij mij moesten ze eruit gesneden worden, alleen werkte de verdoving niet helemaal goed, dus voelde ik dit, haha! En ik heb toch ook wel aardig wat napijn gehad.
  Toch heb ik het niet als hel of vervelend ervaren. 🙂
  Vervelend dat het bij jou wel zo tegenviel!

  • Reply
   SAS
   08/11/2013 at 17:39

   Ik heb het dan ook luchtig geschreven haha 😉

 • Reply
  Marcella
  08/10/2013 at 09:30

  Heftig hoor! Ik hoor en lees altijd zulke verhalen na zo’n ingreep. Ik kijk er dus nu al tegenop als het bij mij ook ooit moet gebeuren :-/ Hopelijk duurt het nog heullll lang!

 • Reply
  Bo Bea
  07/10/2013 at 12:15

  ik ben bang en durf dit niet te lezen. Ik heb 4 verstandskiezen maar ze “hoeven” er nog niet uit omdat ze niet in de weg zitten en het allemaal netjes zit. Ik ben zo bang als ze eruit moeten omdat ik bv een gaatje heb, auwww het lijkt me zo pijnlijk

 • Reply
  Anouk
  06/10/2013 at 11:45

  Aaaaaah, het klinkt verschrikkelijk :(! Lekker laten verwenne door manlief ;)!? En ff uitstellen ook… als het geen pijn meer doet toch nog even profiteren ;).

 • Reply
  Jorien
  06/10/2013 at 00:26

  Dappere dame, die verdovingen is ook gewoon rot. Zo gemeen voelt het… Goed dat je het wel gedaan hebt!

 • Reply
  Mirella
  05/10/2013 at 20:32

  Oh wat ben ik blij dat die krengen bij mij nooit zijn doorgekomen zeg, dan maar geen verstand 😛

  Hoe is het nu met je?

  • Reply
   SAS
   05/10/2013 at 20:45

   Gelukkig heb ik geen napijn gehad, alleen de hechting zit vervelend. Niets te klagen dus 🙂

 • Reply
  Annouska
  05/10/2013 at 14:19

  Oh dit is voor mij nog meer reden om een narcose aan te vragen wanneer ze bij mij ook weg moeten. Ik heb al een hekel aan prikken maar die in mijn mond vind ik nog verschrikkelijker. Bah, ik hoop dat jij je inmiddels wel wat beter voelt en snel deze vervelende rot ervaring achter je kan laten.

 • Reply
  Mariska
  05/10/2013 at 13:50

  Die prikken heb ik wel eens bij de tandarts gehad bij een wortel kanaal behandeling. Geloof me, dat wil je ook niet. Ik ben niet kleinzerig maar dat is verschrikkelijk echt waar. Die twee prikken in mijn tandvlees zijn niet prettig maar oké.. maar die in je gehemelte.. die is het pijnlijkste!

 • Reply
  Meiryems
  05/10/2013 at 11:24

  Oh mijn hemel, ik heb ze nog en ook mijn tandarts gaf aan dat ze eruit moesten. Ik keek haar aan en bedankte vriendelijk, zolang ik er geen last van heb blijven ze zitten waar ze zitten. Krijg het benauwd als ik er aan denk… Nog beterschap meis

 • Reply
  RenéSmurf
  04/10/2013 at 21:51

  Ik zeg altijd maar zo, lang leve de verdoving! Mijn verstandskiezen zijn niet verwijderd, en hopelijk blijft dat ook altijd zo.

 • Reply
  Marjolein | A Spoonful of Dork
  04/10/2013 at 21:33

  Ahw gadsie, lijkt me zo naar!

  Sterkte er mee 🙁

  x Marjo

 • Reply
  Lidewij
  04/10/2013 at 21:27

  Echt nasty ja, die verdoving! Soms prikken ze net niet helemaal handig en schiet die naald lekker door je zenuw heen en dan voel je dus dat. Auw. Bij mij zijn ze in drie keer verwijderd (eerst een boven, toen die kant onder, en toen de laatste twee aan de andere kant tegelijk) en moet zeggen dat het bij mij wel meeviel. De eerste ging ontsteken (was niet leuk, maar wat spoeling erover en het was voorbij), en de laatste duurde poepielang omdat de foto niet alles liet zien en dat ding dus tot aan m’n maag zo’n beetje ingeworteld zat, niet normaal. Maar gelukkig was ik verdoofd! Ik vind het erg helpen om juist mijn ogen dicht te doen, dan heb je helemáál geen idee wat er allemaal gebeurt (want verdoofd en je ziet ook nog eens niets), dat hielp echt veel. En na die paar prikjes van de komende keer is alles weer voorbij! Dan ben je overal vanaf, en dat is ook een fijn idee toch 🙂

 • Reply
  Jana Vmh
  04/10/2013 at 20:36

  De mijne moeten er ook binnenkort uit, maar ik hoorde al van een vriend (die het net als jou met plaatselijke verdoving heeft ondergaan) dat het niet echt een pretje was. De meerderheid van de mensen die dit hebben laten doen, gaan voor volledige verdoving. En die hebben dus minder klachten.. Ik weet dus al wat ik ga kiezen 🙂 x

  • Reply
   SAS
   04/10/2013 at 20:43

   Groot gelijk! Mochten de andere 2 ook moeten ga ik ook zeker voor die optie.

 • Reply
  Billy
  04/10/2013 at 19:51

  brrrrrrrrrrrrrr, wat een horror!
  Ik hoop dat ik mijn gebit nog een tijdje gezond en wel kan behouden, Saskia
  Ik wens je nog veel beterschap toe!

 • Reply
  Annelies@Boekboetiek
  04/10/2013 at 19:44

  Die van mij zijn verwijderd onder narcose. Heb ik dus niks van gemerkt, ben alleen weken slecht geweest van de narcose zelf. Veel beterschap alleszins!

 • Reply
  Kimberly
  04/10/2013 at 19:39

  Ooo brrr wat klinkt het vreselijk! Ik denk dat ik precies hetzelfde zou hebben gedaan.. Mijn zus werd nadat haar verstandskiezen waren getrokken er helemaal ziek van, ze heeft volgensmij een week op bed moeten liggen.. Mijne komen op dit moment volgensmij allemaal tegelijkertijd door (zoals mijn tandarts het zo (kwaad)aardig zei haha) dus ben benieuwd wat er gaat gebeuren met die van mij..

  • Reply
   SAS
   04/10/2013 at 19:58

   Ik hoop voor je dat ze mogen blijven zitten!

 • Reply
  Wanda
  04/10/2013 at 19:34

  Ik heb ze ook nog allemaal en mijn tandarts heeft me een paar jaar geleden al een verwijsbrief voor de kaakchirurg mee gegeven om ze uit voorzorg te laten verwijderen maar no way dat ik dat ga doen! Ik heb er tot op heden nog geen last van gehad, dus ze blijven mooi zitten waar ze zitten!

  • Reply
   SAS
   04/10/2013 at 19:58

   Zelfde verhaal hier, die verwijsbrief was uit Mei 2011 😛

 • Reply
  Jenny
  04/10/2013 at 17:50

  Na mijn gelijksoortige ervaring als jou na het verwijderen van mijn verstandskiezen links onder en boven, moeten rechts ook al jaaaaren gedaan worden…. ik zeg laat maar lekker zitten zo!

  • Reply
   SAS
   04/10/2013 at 19:56

   Haha mijn idee 😉

 • Reply
  Monique
  04/10/2013 at 17:00

  Gelukkig heb ik ze allemaal nog. Ik ben er wel heel angstig voor, ik haat de tandarts!

 • Reply
  Lief meisje
  04/10/2013 at 15:09

  Ik heb daarom al tegen mijn tandarts gezegd dat zijn zoon (kaakchirurg) ze er uit mogen halen onder narcose, want ik kan gewoon geen handen in mijn mond verdragen laat staan dat ze kiezen moeten trekken.

  Maar fijn dat het ondanks alles toch nog een beetje is meegevallen en dat je geen pijn na afloop heb gehad.

 • Reply
  Wendy
  04/10/2013 at 12:29

  Ik heb mijn verstandskiezen nog, máár… ze liggen niet gunstig. Zodra ik pijn ga krijgen, moeten ze er meteen uit, want dan zijn ze tegen mijn andere kiezen gaan duwen… En ik word al naar bij het idee. Toen ik mijn beugel kreeg, heb ik vier kiezen moeten laten trekken. Ik gruwel weer als ik aan die verdoving denk.
  En ergens voel ik me echt een mietje als ik zo denk. Vriend heeft namelijk veel meer moeten laten doen aan zijn gebit. Bot op de ene plek weg laten schrapen, het op een andere plek bijvullen. Al zijn tanden uit zijn onderkaak en schroeven en pinnen erin voor zijn nep gebit. Respect voor hem, echt waar.

  • Reply
   SAS
   04/10/2013 at 13:04

   Zo voelde ik me ook hoor. Het waren maar 2 kiezen die getrokken werden maar heb geschreeuwd en gehuild als een klein kind. Terwijl er zeker veel ergere dingen zijn…

 • Reply
  Jenn
  04/10/2013 at 11:34

  Klinkt naar 🙁 Ik heb ze allemaal nog, de laatste is zelfs nog niet helemaal door. Ik zou ze alleen boven krijgen, en tot het moment dat er onder wel degelijk een doorkwam bleven ze dat ook volhouden… Tot nu toe mag ik ze allemaal houden gelukkig, zolang ik er geen last van heb.

 • Reply
  Anke
  04/10/2013 at 11:32

  Ik heb ze alle 4 nog en was ook niet van plan ze af te staan. Die prikken lijken mij dus ook he-le-maal niks. Krijg er zo al rillingen van. Veel sterkte nog ermee!

 • Reply
  Inge
  04/10/2013 at 11:13

  Ouchy! Die van mij moesten er uit op de rechterkant, 9 jaar heb ik dat uitgesteld, met als gevolg dat ze slecht werden. Ik kon er dus uiteindelijk ook niet meer onderuit. Maar met dat ik een echte schijtluis ben, heb ik vriendelijk gevraagd om het onder volledige verdoving te doen, Geen last van gehad, echt super tevreden van. Dus misschien een idee voor de volgende twee, volledig laten verdoven, ik vond het een aanrader 😀

  • Reply
   SAS
   04/10/2013 at 13:03

   Dat idee had ik ook al en wilde ik even gaan overleggen of dit mogelijk is bij het laten trekken. Gelukkig is de ene nog niet door en de andere zit wat mij betreft best..

 • Reply
  Joy
  04/10/2013 at 10:47

  Ohh kiezen laten trekken is echt iets vreselijks! Ik heb vlak voor mijn emigratie in april nog één kies laten trekken en dat viel me ook echt enorm tegen. Het is daarna helemaal gaan ontsteken met als gevolg dat ik 1,5 week later (ja echt, het duurde onwijs lang!!) alsnog met een ontsteking in het vliegtuig zat! Deze winter, wanneer ik naar Nederland ga voor een vakantie, moet ik er nóg twee laten trekken en ik zie er nu al tegenop. 🙁

  • Reply
   SAS
   04/10/2013 at 13:02

   Oh balen zeg. Ik hoop dat het nu niet gaat ontsteken. Ik heb er gelukkig geen last van gehad…

 • Reply
  Linda
  04/10/2013 at 10:32

  Oh bah, het blijft iets naars!
  Ik had in april heel erg kiespijn dus was ik naar de tandarts geweest, was ook een verstandskies die aan het ontsteken was. Die hebben ze er ter plekke (na een vervelende pijnlijke verdoving ja) eruit gehaald. M’n andere verstandskiezen heb ik nog… Hopelijk blijft je napijn bespaard, ik had het wel en dat is écht niet leuk!

 • Reply
  Lauradenkt
  04/10/2013 at 10:11

  Oh god ja, een prik in je gehemelte is echt heeeeeel vervelend! 🙁

 • Reply
  Simone
  04/10/2013 at 09:58

  Ik heb ze allemaal nog, waarvan 2 nog niet door zijn. Zolang ik er geen last van heb blijven ze mooi zitten 😛

 • Reply
  Wendy
  04/10/2013 at 09:43

  Respect!! Ik moet eigenlijk ook maar ik stel het zo lang mogelijk uit! 🙂

  XxX

 • Reply
  Chantal
  04/10/2013 at 09:35

  Ik heb ze allemaal nog en heb er geen last van gelukkig

 • Reply
  Rianne
  04/10/2013 at 09:24

  Klinkt allemaal erg eh.. pijnlijk 🙁 En vervelend, zeker omdat je er zo lang nog last van hebt (thee drinken door een rietje klinkt niet erg lekker). Sterkte ermee!

 • Reply
  Sophie
  04/10/2013 at 09:09

  Ondanks de nare ervaring, je schrijft er leuk en luchtig over. Ik heb (gelukkig) al mijn verstandskiezen nog (ze zijn nog niet eens door, maar uit de foto’s is gebleken dat wanneer ze doorkomen ze scheef groeien en ze er dus meteen uit moeten) en ik ben er ook als de dood voor. Bij mijn moeder is het echt gigantisch mis gegaan dus ik heb ook al trauma’s haha

  • Reply
   SAS
   04/10/2013 at 16:11

   Haha klopt dat ik er luchtig over schrijf (en dit ook zeker heb geprobeerd) echter was het echt een helse ervaring..

 • Reply
  Esmiralda
  04/10/2013 at 08:23

  Toevallig is mijn verstandskies maandag getrokken. Ik kwam er voor controle en uiteindelijk liep ik de deur weer uit met een *verstandkies* minder.

  Mijn beide kindjes waren mee , dus ik moest me groot houden en gaf dus ook geen kik ,, achteraf was ik hier wel blij om ! Het moment van de kies eruit trekken vind ik wel vervelend. Ik voelde niets maar gewoon het knarsend geluid, bah ! Zweet brak me uit ,,

  Nu alleen nog een zeurderig kloppend gevoel…

  Snap hoe je je gevoeld moet hebben !!

 • Leave a Reply

  Ik ben geen spammer dus maak de som hier beneden *

   photo bannerthing_zpsjw5m6818.png