Aanraders: Camilla Läckberg boeken

Camilla Läckberg. Een schrijfster die ik heb ontdekt omdat ik nieuwsgierig werd van 1 van haar boeken. Sindsdien ben ik al haar boeken bij elkaar aan het sparen. Echter was me niet duidelijk dat het een reeks was dus heb ik haar eerste boek IJsprinses gelezen gevolgd door Zeemermin haar 6de boek. Hoewel het opzich niet zo’n ramp is is het lezen van de volgorde wel fijn aangezien er wel dezelfde personen (Patrik en Erica) in voor komen die ontwikkelingen doormaken. Om te lezen staan nu Zusje [boek 4] en Engelen eiland [boek 8] te wachten. Zodra ik alle boeken heb ga ik ze achter elkaar lezen.
Dat wordt dus even geduld hebben.. Maar de boeken zijn zeker het wachten waard!


Boek 1: IJsprinces
Als Angelika met doorgesneden polsen in een badkuip wordt aangetroffen, lijkt het op zelfmoord. Maar als er sporen van slaapmiddelen in haar bloed worden gevonden gaan Patrik Hedström en Erica Falck op onderzoek uit. Als later ook een vriend van Angelika overlijdt, ontdekken zij dat beide sterfgevallen hun oorsprong in het verre verleden hebben. Läckberg schildert een portret van een gesloten samenleving waarin iedereen alles van elkaar weet en waar uiterlijke schijn van groot belang is. En dat kan onder bepaalde omstandigheden fataal zijn…

Boek 2: Predikant
Wanneer het lichaam van een jonge vrouw wordt gevonden doet de politie een opzienbarende bijkomstige ontdekking: onder het naakte lijk blijken twee vrouwelijke skeletten te liggen. Bovendien vertonen de botten sporen van dezelfde zware en langdurige mishandeling als het lichaam van het laatste slachtoffer. Voor inspecteur Patrik Hedstrom is het duidelijk: de moorden houden verband met elkaar. Maar hoe? Wie zijn de vrouwen en vooral: wie is de dader? Tijdens het onderzoek ontdekt Patrik, geholpen door zijn hoogzwangere vrouw Erica, steeds meer stukjes van de gruwelijke puzzel…

Boek 3: Steenhouwer
Een visser vindt een lichaam in de zee. Het is Sara, een zevenjarig meisje uit het plaatsje Fjallbacka, aan de westkust van Zweden. Lijkschouwing wijst uit dat zij niet in zee is verdronken maar waarschijnlijk in een badkuip: in haar longen zit zoet water met zeepresten. Inspecteur Patrik Hedstrom leidt het politieonderzoek. Hij kent het meisje: zijn vrouw Erica en Sara’s moeder Charlotte zijn vriendinnen. Tijdens het onderzoek komen merkwaardige zaken aan het licht. Sara heeft as in haar slokdarm en maag. De as blijkt tussen de vijftig en honderd jaar oud te zijn en is afkomstig uit een houten doosje dat van Lilian is, de oma van Sara. Het gaat om de overblijfselen van de steenhouwer Anders Andersson en van de tweelingbroers Karl en Johan, die in de jaren twintig van de vorige eeuw bij een brand omkwamen. Of werden zij eerst vermoord en werd daarna brand gesticht? Maar hoe houden gebeurtenissen van tachtig jaar geleden verband met de dood van Sara?

Boek 4: Zusje
De winter loopt ten einde in de regio Fjällbacka. Patrik en Erica treffen de laatste voorbereidingen voor hun huwelijk. In Tanumshede, waar Patrik werkt, heerst grote opwinding. Het stadje wordt het decor voor een tv-serie. In de realitysoap Fucking Tanum gaan oud-deelnemers uit series als Big Brother een tijd in het stadje wonen en werken. De plaatselijke politiek en de middenstand zien dit helemaal zitten, ook al zijn de meeste deelnemers aan de serie enigszins beschadigde personen.
Dan wordt Tanumshede opgeschrikt door een dodelijk ongeval. Het lijkt het alsof het slachtoffer, Marit Kaspersen, dronken achter het stuur zat en is verongelukt. Alleen: Marit dronk nooit alcohol. Patrik en zijn collega’s gaan de zaak onderzoeken. De soap die Tanumshede welvaart en landelijke bekendheid moest brengen, laat diepe sporen na omdat iemand nog oude rekeningen te vereffenen heeft. Lukt het Patrik om de dader te stoppen voordat hij opnieuw toeslaat?

Boek 5: Oorlogskind
Dit keer draait het verhaal om Erica’s moeder: waarom heeft zij al die jaren een oude nazi-medaille bewaard? Met die vraag blijft Erica worstelen. Uiteindelijk besluit ze de gepensioneerde geschiedenisleraar Erik Frankel te bezoeken, een expert op het gebied van onderscheidingen. Maar Frankel gedraagt zich vreemd en geeft ontwijkende antwoorden.
Twee maanden later is hij dood, vermoord. Erica is geschokt. Dan leest Erica de dagboeken van haar moeder en wordt onthuld waarom haar moeder nooit een band met haar dochters kon opbouwen en waarom ze veranderde van een lieve, zachtaardige vrouw in de kille, afstandelijke moeder die ze was.

Boek 6: Zeemeermin
In Fjällbacka is een man spoorloos verdwenen. Onderzoek van inspecteur Patrik Hedström en zijn collega’s levert niets op. Vier maanden later wordt de man alsnog gevonden: vastgevroren in het ijs. Hij is vermoord.
In dezelfde periode ontvangt een kennis van het slachtoffer, de schrijver Christian Thydell, anonieme dreigbrieven. Thydell is druk met de lancering van zijn roman Zeemeermin en heeft geen zin om de politie in te schakelen. Uitgerekend op de avond van de boekpresentatie krijgt hij weer een uiterst intimiderende brief. Erica Falck, bevriend met de jonge schrijver, maakt zich zorgen en laat een van de brieven aan Patrik zien. Hij realiseert zich dat Christian in groot gevaar is: de afzender koestert een enorme wrok jegens hem en toont zich een zeer labiel persoon die geweld niet schuwt. Dan wordt in het dorp het lichaam van een tweede vermoorde man gevonden. Geen toeval, zo blijkt al snel.

Boek 7: Vuurtoren wachter
Inspecteur Patrick Hedström gaat na een langdurig ziekteverlof weer aan het werk. Hij is zijn kantoor nog niet binnen of hij krijgt al een moordonderzoek toegewezen. Er is een man gevonden in zijn flat, gedood door schot in zijn achterhoofd.

Het slachtoffer is Mats Sverin, en motieven voor de moord zijn moeilijk te vinden. Patrick begint met het in kaart brengen van Mats’ leven en stuit daarbij op meer geheimen dan hem lief is. Waarom had Mats zo’n haast om van Göteborg terug naar Fjällbacka te verhuizen? Welke rol speelde hij in de verbouwing van een oud hotel tot een luxueuze spa? En is het toeval dat Mats’ jeugdliefde Annie ook naar de westkust is teruggekeerd? Ze hadden jarenlang geen contact, maar nu woont Annie op het eiland Gråskär waar haar familie generaties lang leefde. Een eiland vol geheimen en, zo gaat het gerucht, geesten.

Boek 8: Engelen eiland
Pasen 1974. Een familie verdwijnt van het eiland Valö zonder een spoor achter te laten. De eettafel is zelfs prachtig gedekt, maar iedereen is verdwenen. Iedereen behalve de één jaar oude dochter Ebba. Is het gezin slachtoffer van een misdrijf of is het vrijwillig weggegaan? Het raadsel is nooit opgelost…
Jaren later keert Ebba terug naar het eiland. Zij en haar man Mårten hebben hun zoontje van drie verloren. In een poging hun verdriet te overwinnen en verder te gaan met hun leven, willen ze Ebba’s ouderlijk huis renoveren en er een bed and breakfast openen. Ze zijn nog maar net begonnen met hun renovatiewerkzaamheden als iemand probeert brand te stichten. Wanneer ze een paar dagen later bij het openbreken van de vloer bloed aantreffen, lijkt het kwaad uit het verleden hen in te halen. Inspecteur Patrik Hedström en zijn collega’s onderzoeken de brand en verdiepen zich daarbij in de oude verdwijningszaak.

36 reacties op “Aanraders: Camilla Läckberg boeken

 1. Ik heb er ook een aantal van haar, als e-boek dan, maar nog geen 1 van gelezen .. eens aan beginnen dan maar 🙂
  Ik ben wel een thriller fan en ook erg gek van de boeken van Jussi Adler. Ken je die ?

  gr. Elise

 2. Ik doe dit nu met de boeken van Karin Slaughter, dat is ook een soort serie maar als je ze los leest snap je het verhaal ook nog wel gewoon. Die boeken zijn een soort verslaving!

 3. Klinkt Zweeds. Ik moet eerlijk zeggen dat ik daar niet zo dol op ben. Maar ik ga gewoon een poging wagen!

 4. Ik heb al haar boeken meerdere keren gelezen, in het Nederlands en het Zweeds. Helaas zijn de series die de Zweedse tv had gemaakt niet helemaal mijn smaak, maar wel leuk om te zien.
  Liefs, Swaen

 5. Ik ben groot fan! Heb ze allemaal gelezen en ja, iedere keer weet ze me weer te verrassen! In volgorde lezen is zeker een aanrader omdat je anders de achtergrondinformatie over de hoofdpersonen mist.

 6. Dat wist ik ook niet! Verklaart misschien waarom de covers zo op elkaar lijken.

  Ik vind haar boeken ook goed, lees ze met veel plezier.

 7. Deze staan wel op mijn verlanglijstje… Goed dat je zegt dat het om dezelfde mensen gaat, kan ik ook even de volgorde opzoeken hihi.

 8. Ziet er idd spannend uit, eigenlijk wel jammer dat het een reeks is, ik ben dan echt zo type dat ik ze allemaal wil hebben en dan echt op volgorde wil lezen, misschien haal ik ze in de toekomst nog weleens.

 9. Ik vind de voorkant van haar boeken altijd zo prachtig! Ik ben er wel benieuwd naar, klinkt spannend 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *