Terugblik | De beste films, series en boeken uit 2023

Zoals elk jaar een terugblik van alle leukste films, series en boeken van afgelopen jaar. 1 van de laatste posten over 2023, alleen de terugblik wat het afgelopen jaar me heeft geleerd komt deze week nog online en dan is het vooruitkijken in dit jaar. Lees hier mijn terugblik van vorige jaar.

Boeken die ik (her)las in 2023 📚

Het leesjaar, tsja wat kan ik erover zeggen… Het was een bar slecht, ik denk het slechte jaar qua lezen. De minste boeken die op mijn lijstje prijken van alle jaren ervoor. Ik las 10 boeken in Januari, Maart en December waarvan 1961 pagina’s in totaal. Ik had er de fut niet voor, want wel heel erg veel boeken liggen om te lezen & koos dit jaar erg vaak eerder voor een serie. Het was een serie-jaar, het boekenjaar komt wel weer. Er liggen wat pareltjes op me te wachten voor in 2024 en ik krijg op zolder natuurlijk mijn mooie leeshoekje straks 🥰

De boeken die ik wel las? Ik herlas weer veel Nora Roberts boeken en las 2 nieuwe: Sam Tomlow – Kleuters met een ontwikkelingsvoorsprong en Harmin Sunim – Dingen die je alleen ziet als je er de tijd voor neemt. De eerste kwam uit de bibliotheek en de andere vond ik tweedehands. Het waren beide inspirerende boeken, de eerste wat meer inzicht in mijn eigen kind en de 2de met echt prachtige quotes die je zeker aan het denken zetten.

5 films (die ik voor het eerst zag) in 2023

The Batman ★★★★
“Unmask the truth.”
Het jaar van verkiezingen in Gotham City. Potentiële kandidaten voor het burgemeesterschap worden één voor één omgebracht door een mysterieus figuur dat bij elk van hen een raadsel achterlaat, geadresseerd aan de Batman. Het wordt vervolgens Batmans missie om te achterhalen wie deze schurk is.

Persuasion ★★★
Anne Elliot is een eigenzinnige vrouw die bij haar snobistische familie woont. De Elliots staan op de rand van het faillissement. Met haar 27 lentes is Anne een ongehuwde dame die besluit om opnieuw contact te zoeken met Frederick Wentworth. Hij is de man die ze ooit gedwongen moest afwijzen, maar met wie ze nu de liefde wil vinden.

Red Notice ★★★
De Interpol-agent John Hartley krijgt de taak de meest gezochte kunstdief ter wereld op te sporen. Tijdens zijn zoektocht naar de vrouwelijke crimineel kruist zijn pad dat van de beruchte zwendelaar Nolan Booth. Noodgedwongen slaan ze de handen in elkaar.

Extraction ★★★★
“When the mission ends, redemption begins”
Een Indiaas jongetje, de zoon van een internationale crimineel die vastzit, wordt ontvoerd in de hoofdstad van Bangladesh en vastgehouden in één van de meest ondoordringbare steden van de wereld. Een bedreven huurmoordenaar, Tyler Rake genaamd, wordt vervolgens ingehuurd om het jongetje te bevrijden en terug te brengen naar zijn familie. Tijdens zijn reddingsmissie is Tyler ook op zoek naar verlossing.

Jeff Dunham: Beside Himself ★★★★
Jeff Dunham treedt in Dallas op met zijn oude vrienden Peanut, Walter, José Jalapeño, Bubba J en Achmed om zichzelf en de Amerikaanse cultuur op de hak te nemen.

En ik keek deze series…

Castle S7 (herkeek) ★★★★
De succesvolle schrijver Richard Castle heeft net de hoofdpersoon uit zijn detectivereeks laten sterven. Als blijkt dat iemand de moorden uit zijn boeken kopieert, neemt het leven van de bestsellerauteur een onverwachte wending. Rechercheur Kate Beckett gaat naar Richard voor hulp en Castle wordt de belangrijkste troef van de New Yorkse politie in haar jacht op de dader.

Elementary (Seizoen 6 en 7) ★★★★
Voormalig Scotland Yard-adviseur Sherlock Holmes gaat na zijn ontslag uit een afkickkliniek aan de slag in het hedendaagse New York. Verslaafdenbegeleider dr. Joan Watson moet hem op het rechte pad houden. Met zijn fenomenale observatievermogen lost Holmes elk moordonderzoek met minimale inspanning en op bizarre wijze op, maar ook Watson blijkt een verdienstelijke detective. Samen vormen ze een onverslaanbaar duo.

The Mentalist tot S6 ★★★★ ben ik nog mee bezig
The Mentalist gaat over een mentalist (een artiest die het laat lijken of hij psychische krachten heeft) die na een ingrijpende gebeurtenis in zijn leven voor de politie gaat werken. Samen met een klein team van het California Bureau of Investigation (CBI) lost hij misdaden op.

The Missing S1 t/m S3 ★★★★
In de zomer van 2006, tijdens de FIFA Wereldbeker, reist Tony Hughes van Engeland naar Noord-Frankrijk voor een vakantie met zijn vrouw Emily en hun vijfjarige zoon Oliver, die tijdens de vakantie vermist raakt. Acht jaar later, in 2014, heeft hij Oliver nog altijd niet teruggevonden en vraagt hij detective Julien Baptiste hem te helpen. In datzelfde jaar duikt het Britse meisje Alice Webster terug op in een Duits stadje. Ze onthult dat ze samen met de Franse Sophie Giroux werd vastgehouden. De Franse detective Julien Baptiste start een onderzoek.

Wednesday S1 ★★★★
De serie vertelt het verhaal van Wednesday Addams als studente aan de Nevermore Academy waar ze poogt om haar opkomende paranormale gaven onder de knie te krijgen. Ondertussen probeert ze een monsterlijke moordpartij die de plaatselijke stad heeft geterroriseerd te dwarsbomen, en het bovennatuurlijke mysterie op te lossen waarin haar ouders 25 jaar geleden verwikkeld waren – en dat alles terwijl ze met haar nieuwe en zeer verwarde relaties in Nevermore moet omgaan.

Perception S1 t/m S3 ★★★
Perception volgt het leven van Dr Daniel Pierce, een getalenteerde maar excentrieke neurowetenschapper. Hij wordt ingelijfd door de FBI om te helpen bij het oplossen van de meest complexe zaken. Dr. Pierce werkt nauw samen met Special Agent Kate Moretti, een voormalige student.

Lie To Me S1 t/m S3 ★★★
Met één oogopslag kan Lightman zien of iemand de waarheid spreekt of juist liegt. Hij bestudeert de meest subtiele lichaamstaal tot in de puntjes en niemand kan iets voor hem verborgen houden. Samen met psychologe dr. Gillian Foster heeft hij een team opgezet dat gespecialiseerd is in het ‘lezen’ van mensen. Deze ‘Lightman Group’ ondersteunt de politie én overheid met het oplossen van de moeilijkste misdaden en het openbaren van iemands grootste geheimen. Voor Cal Lightman heeft zijn bijzondere talent echter ook een schaduwkant. Zelfs zonder het te willen, herkent hij elke leugen. En niet alleen misdadigers liegen, maar ook vrienden en familie.

The Last Of Us S1 ★★★
Twintig jaar nadat de moderne beschaving is verwoest wordt Joel ingehuurd om de veertienjarige Ellie uit een quarantainegebied weg te smokkelen. Deze ogenschijnlijk gemakkelijke taak verwordt vlug tot een ongelooflijk zware reis, aangezien ze beiden de gehele post-pandemische Verenigde Staten door moeten trekken, en op elkaar aangewezen zijn teneinde dit te kunnen overleven.

En als klap op de vuurpijl van mijn favoriete serie een nieuw seizoen: Criminal Minds Evolution S16 ★★★★★ De nieuwe serie draait onder meer om zestien lijken die gevonden worden in een vrachtcontainer en seriemoordenaars die tijdens de pandemie samen zijn gaan werken. 

Wat was je beste film, serie en boek uit 2023 en waarom?


7 reacties op “Terugblik | De beste films, series en boeken uit 2023

  1. Zoveel series … ik moet al even gaan spieken in mijn bullet journal vooraleer ik die laatste vraag kan beantwoorden. Mijn favoriete boeken van vorig jaar verschenen eerder al op mijn blog maar qua films en series heb ik daar denk ik niets gedeeld. Ik zag zowel Encanto als Coco voor het eerst en vond beide prachtig. Qua series genoot ik van His Dark Materials S3 en The Witcher S3

  2. Series kijk nog steeds niet. Maar sinds afgelopen jaar kijk ik wel films! Favoriete films: Fall en Passengers (uit 2016). Indrukwekkendste boek was toch wel Rauw van Marjolijn Hartman.

  3. Oeh, Jeff Dunham! Dat is lang geleden 😮 En lastige vraag, haha. Ik denk dat mijn favoriete boek Happy Place van Emily Henry was, mijn favo serie toch wel The Last of Us en Firefly Lane. Beste film…geen idee. Heb niet zoveel films gezien.

  4. Ik heb zoveel gelezen, geen idee wat ik het beste vond eigenlijk. Qua series was Wednesday wel favoriet, maar ik geloof eigenlijk dat ik die in 2022 nog gekeken heb… ik keek niet zoveel qua series.

  5. Ik heb wel aardig wat boeken gelezen voor mijn doen. Maar mijn doel heb ik helaas niet gehaald. Ach ja, ik ga ook geen doel meer instellen voor dit jaar. Jammer dat die nieuwe Criminal Minds alleen op Prime te zien is. Dat hebben we niet helaas.

  6. Ik heb ook te weinig gelezen vorig jaar. Hopelijk kan ik daar dit jaar verandering in brengen. Ik zag vooral Nederlandse series, zoals Dertigers en Oogappels. Met de laatste ben ik nog bezig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *