8x hoe we Noa laten ontprikkelen
(aan het einde van de dag)

Dit product is ter beschikking gesteld door Slaapwijsheid

Overprikkeling is erg vermoeiend en kan behoorlijk overweldigend zijn. Ik merk het ontzettend bij Noa, dat hij hier dagelijks last van kan hebben. Het belangrijkste is denk ik ook als ouder zijnde het signaleren ervan. Ik speel er altijd op in door altijd een rust punt in de dag in te bouwen of er voor te kiezen de week anders in te delen. Ik weet als Noa een héle drukke week heeft hij aan het einde daarvan (en tussendoor) even behoefte heeft aan een break. Dus soms plan ik afspraken anders in of zeg ik ze af.

Noa is ook nog eens hoogstimulatief en heeft een ontwikkelingsvoorsprong wat het bij hem deste belangrijker maakt om hier op in te spelen. Ook straks met mijn nieuwe werktijden & dagen en als hij naar school gaat zal dit even puzzelen zijn om voor hem het zo fijn mogelijk te maken.

De onderstaande lijst is wat we voor Noa doen om hem te ontprikkelen. Ik ben geen specialist en bij elk kind zal dit anders zijn. Het zijn puur eigen ervaringen en mening over (ontprikkel)producten of bezigheden.

Vaak even ontprikkelen aan het einde van de dag met zijn koptelefoon & tablet 🎧
Nog steeds onzetten blij met zijn eigen kindertablet. Ja hij is jong. Nee hij zit er niet de hele dag achter.. Maar het is fijn dat (als hij goed heeft gegeten) de avond eventjes lekker op de bank kan relaxen.

Bijtketting 🦷
Ik heb 2 bijtkettingen voor hem: een waterdruppel en dino. Noa heeft nogal de neiging om op zijn kleding of handen te bijten als hij geconcentreerd iets aan het doen is/kijkt. Ideaal dus om hem op de bijtkettingen te laten bijten. Scheelt wat tanden in zijn handen en zeiknatte kleding 😉 Hij vindt ze zelf ook erg fijn en vraagt er regelmatig om.

Verzwaringsdeken 🛏️
Omdat ik zelf erg tevreden was koos ik voor Noa ook (heb er zelf ook 1) de Calmzy verzwaringsdeken voor kinderen om uit te proberen. Aangezien Noa niet zo zwaar is koos ik voor de 2.3 KG deken, normaliter moet je 10% nemen van je lichaamsgewicht. Voor nu gebruik ik hem (nog) niet als deken in bed voor hem maar om tot rust te komen op de bank. Toen hij eronder zat was hij direct enthousiast. ‘Wat een fijne deken mama’ De deken is 90 cm x 120 cm en groot genoeg voor hem om heerlijk onder te kunnen kruipen. Het enige nadeel vind ik dat je een losse hoes erbij moet kopen waar een leuk printje opstaat. Deze is ‘saai donker grijs’, die van mij ook maar voor kinderen zou het toch aantrekkelijker zijn. Jammer dat je deze er dan apart bij moet aanschaffen.

Tot nu toe bevalt de verzwaringsdeken heel goed. Tijdens een regenachtige dag eventjes Blaze of Paw Patrol kijken onder zijn deken doet wonderen. Hij komt net even wat meer tot rust en je merkt dat hij minder verzit/draait/beweegt. Ik ben ontzettend benieuwd hoe het gaat zijn om deze te gaan gebruiken met slapen. Iets wat ik zeker voor onze draaikont in bed wil gaan testen.

Benieuwd welke verzwaringsdeken bij jou past? Of tips nodig bij het slapen? Check dan eens slaapwijsheid.nl voor het beste advies en alle ins & outs over verzwaringsdekens.

Friemel speelgoed 🪀
Ik heb een aantal dingen om mee te ‘friemelen’. Een beweegbare slak en ander speelgoed om te ontprikkelen. Je merkt dat hij hierdoor wat meer zijn rust vind.

Bewegen, bewegen, bewegen! 🤸🏼‍♂️
Ik heb een echte beweger, stil zitten is er niets bij. We gaan dan ook vaak lekker erop uit; naar buiten of met zijn speelmat binnen om lekker te kunnen rennen en vliegen. Of we gaan samen dansen, springen of even lekker ravotten in huis.

Luisteren naar rustige muziek 🎼
Ik zet vaak een muziekje op tijdens het spelen. De ene keer wil hij zijn ‘Blaze’ muziek en een andere keer zet ik zelf rustgevende muziek op. Eventjes een rust momentje in de dag inbouwen.

Sensomotorisch spel / Even ontprikkelen boven in zijn kamer 🧸
Ik heb een rijstkist voor hem gemaakt en hij heeft Kinetic sand om lekker te ontprikkelen. Ook zijn nieuwe peuterkamer met glijbaan, speelplaat en nieuwe speelhoek helpen hem om eventjes tot zichzelf te komen. Hij is altijd lekker in zijn eigen fantasie aan het spelen en je merkt dat dit hem een stukje rust geeft.

Structuur, structuur en nog meer structuur ⬆️
Ik merk dat Noa erg veel baat heeft bij structuur. Deze mama vind het trouwens zelf ook altijd prettig. Ik maak dat we niet te drukke weken hebben en deel altijd met hem hoe de week eruit gaat zien qua afspraken, oppas, mama die werkt. Je merkt dat hij het fijn vind. Ook met de mamadag ( het is er nu met mijn nieuwe werk nog 1) is er structuur in de dag. Vaste eet momenten en rust momenten in de gehele dag ingebouwd.

Heb jij (of je kind) last van prikkels? En hoe ga je hiermee om?

4 reacties op “8x hoe we Noa laten ontprikkelen
(aan het einde van de dag)

  1. Rustige muziek vind ik wel een hele goeie! Ik ben zelf nogal gestructureerd dus ik gaf dat als vanzelf mee aan dochterlief. En soms, als ze ’s middags moe was, zette ik een videoband van Disney op. De Kleine Zeemeermin, De Leeuwenkoning enzo. Samen op de bank, knuffel erbij en lekker film kijken. Hoewel ik vaak in slaap viel, hoor. Als ik de begintune van een Disneyfilm hoor, begin ik spontaan te gapen.

  2. Anna was vaak op donderdag erg moe en dan plande ik steevast niks. Nu (ze is elf) houdt ze het wat langer vol, maar ze vind het nog heerlijk om in het weekend lekker rustig aan te doen. Lekker tekenen doet hier ook wonderen. Toen ze klein was kon ze heel lang kleien.

  3. Oh ja, Remus heeft een haatliefdeverhouding met prikkels. Hij zoekt ze op en tegelijk kan hij soms ook niet tegen teveel prikkels. Maar hij is vooral prikkelzoekend, dus friemeldingen doen het goed bij hem. In Kruidvat hadden onlangs leuke fidgets, hij heeft er al veel mee gespeeld!
    Bij Remus helpt ook Ipad, en gewoon een douche nemen eigenlijk. Spelen met/in zand werkt ook heel goed voor hem.

  4. Interessant! Heb laatst naar friemeldingen voor mezelf gekeken, haha 😛 Voor D helpt het ook heel erg om ook eventjes tv te kijken of op de tablet een paar filmpjes te kijken. En als dat achter de rug is, moeten we ook nog wat actief zijn. Structuur is ook helpend! Ik merk dat hij door zo’n vast avondritueeltje in bed veel rustiger is. Fijn dat je er zo alert op bent! 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *