Terugblik | De bevallingstag

Gisteren was onze Noa jarig. Gisteren om 9:15 kwam ons zoontje ter wereld. Niemand, maar ook echt niemand kan voorstellen hoe dit gevoel is. Het is dus ook alweer 3 jaar en een dag geleden dat ik beviel van hem. Graag blik ik nog eens terug op deze bevalling, waar ik al eens een uitgebreid beveiligd artikel over schreef.
Wachtwoord ontvangen? Stuur een emailtje naar contact@iliveformydreams.com

Ik deel graag met deze vragen nogmaals mijn terugblik op mijn bevalling. Je hoort vaak (ik ook voor mijn bevalling) ontzettende horror verhalen. Je hoort eigenlijk nooit over de bevallingen die goed gingen. Die van mij ging snel. Was voorspoedig en was achteraf (tijdens is het nooit leuk kan ik je vertellen) een super goede bevalling. Graag deel ik daarom dit verhaal om andere zwangere of mommy’s to be ook een positief verhaal te geven. #zokanhetook

Terugblik | De bevallingstag

Ben je bevallen in het ziekenhuis of thuis? En waarom?
Mijn keuze was in het ziekenhuis en na 5 centimeter ontsluiting zijn we daar ook heen gegaan. Bewust een keuze, aangezien ik als er iets mis was graag in het ziekenhuis al wilde zijn. Weet wel dat je hiervoor je verzekering moet checken, aangezien het in mijn situatie niet medisch is zit hier een kostenplaatje aan verbonden.

Had je vooraf een geboorteplan geschreven?
Ja dit was noodzakelijk. Zo denk je wel al over een aantal dingen na. Ik vind een bevallingsplan een beetje achterhaalt. Je kan toch nooit plannen hoe alles gaat. Ik denk meer dat je het een plan kunt noemen met voorkeuren. Wie er bij je bevalling is, welke pijnstilling je eventueel zou willen gebruiken en welke manieren om te bevallen je het fijnste lijken. Ik dacht voor mijn bevalling dat zo’n grote gymbal wel fijn zou zijn. Tijdens mijn bevalling 2 tellen opgezeten en vond het helemaal niets.

Wat waren jouw specifieke wensen voor je bevalling?
Dat mijn partner erbij was en de navelstreng doorknipte. Als ik niet aanspreekbaar zou zijn zou mijn partner de wensen van mij weten. Verder had ik niet specifieke wensen aangezien je een bevalling toch niet kan voorspellen.

Welke hindernis had je niet verwacht?
Er wordt telkens gezegd dat je met de weeën mee moet puffen. Dit was voor mij niet te doen aangezien ik een weeën storm had. Erg pijnlijk maar hierdoor ging de bevalling wel vlot. Ik kon me dus niet voorbereiden op de volgende wee, het was wee op wee op wee…

Waren er ook momenten die je juist enorm vond meevallen?
Meevallen is een groot woord maar sommige momenten waren wel te doen. Hij bouwde zich langzaam op bij mij thuis en ik het ziekenhuis ging het redelijk snel. Uiteindelijk heb ik er 6 uur (van start tot geboorte) over gedaan wat best snel is. Noa had haast en was een weekje eerder dan gepland 😉 Ik beviel met precies 39 weken (en ja, ik nam nog even een buikfoto (inclusief weeën) die ik elke week maakte in de auto bij het ziekenhuis, toen M. een rolstoel voor me aan het halen was 😅😆)

Heb je pijnstilling gebruikt? Of juist bewust niet?
Ik had van te voren ingeschat (mijn pijngrens is niet zo hoog) dat ik pijnstilling zou gebruiken. Echter, heb ik geen pijnstilling gebruikt. Sommige momenten was het niet te doen, vooral met de weeën stormen was het best heftig. Uiteindelijk was ik al zover qua centimeters dat het geen baad meer zou hebben. Voordat ze dit namelijk toedienen moet je eerst zelf gecheckt worden en daarna de baby. Dit zou teveel tijd in beslag nemen waardoor ik er voor heb gekozen toch zonder pijnstilling door te zetten.

Wie waren aanwezig bij je bevalling?
Mijn man ❤️ Verder niemand afgezien van de 2 verloskundigen. Bewust zo voor gekozen. Een paar uur na de bevalling zijn mijn ouders & schoonouders op bezoek gekomen in het ziekenhuis om de kleine te bewonderen.

Wie heeft de navelstreng doorgeknipt?
M. ❤️ Ook kregen we de schaar mee waarmee het is doorgeknipt. Sassie helemaal blij want deze hangt nu in Noa zijn geboortebord. Heel speciaal om dit nog te hebben. Het gene wat mij en Noa letterlijk heeft gescheiden.

Lieten jullie de navelstreng uitkloppen?
Ik had hier dus nooit van gehoord en kreeg de vraag of we dit wilde voelen. We hebben samen de navelstreng vast gehouden en het hartje van Noa nog horen kloppen erdoorheen. Een erg mooi moment.


Hoe kijk je inmiddels terug op je bevalling?
Met een goed gevoel. Het was echt even intens en sommige stukken echt niet leuk maar het moment dat je kindje op je borst wordt gelegd is zo intens mooi. Alle puzzelstukjes vielen op hun plaats. ‘Wat ben je mooi’ ‘Het is voorbij mijn zwangerschap, eindelijk’ ‘Het voelt compleet zo’ Allerlei gedachten kwamen voorbij. Het was ook fijn om een paar uurtjes later al thuis te zijn met een gezond kindje en mijn herstel die voorspoedig verliep. Ik ben daar extra dankbaar voor aangezien ik in mijn omgeving weet dat dit zeker niet vanzelfsprekend is.

Geboortefotograaf of niet?
Ik heb er zelf niet voor gekozen. Het idee dat er foto’s van worden gemaakt is niet iets wat bij ons paste. Wel hebben we toen Noa 11 dagen was een new born shoot gedaan waar ik nog steeds ontzettend blij mee ben. *Foto’s in dit artikel van deze shoot: Bovenaan zijn voetjes en de foto met de echo en Noa. Ook deed ik een zwangerschapsshoot met 28+2

Wat zijn je ultieme tips aan moeders die nog moeten bevallen?
Let it go. Al die horror verhalen. Al die adviezen. Je lichaam en jij KUNNEN dit. Je lichaam weet precies wat het moet doen en ondanks dat het misschien niet zo vlot gaat als bij mij (gedraaide baby, baby met gezondheidsproblemen, keizersnede) ons lichaam doet het allemaal maar even, 9 maanden dragen en dan de bevalling als afsluiting. Doe wat goed voelt voor jou. Wil je 10 man bij je bevalling inclusief camera’s omdat je elke centimeter (ha leuke woordspeling) wil vastleggen? Lekker doen. Wil je alleen je partner erbij? Ook goed. Doe vooral waar je zelf achter staat. Zo maakt het dat dit intense moment ook echt van jou/jullie is.

Artikel idee (aangevuld met eigen vragen)

About the Author

5 Comments

Nicky

Mooi om te lezen. En die laatste tip! Dat is een hele goeie! Ik herinner me vooral hoe sterk ik me voelde. Dat gevoel heeft me vaak geholpen. Ik dacht letterlijk “Als ik dít kan, kan ik álles”.

Reply
Zo simpel is dan geluk

Echt ontzettend fijn dat het zo voorspoedig verliep.
Inderdaad lijkt het me heel belangrijk om alles zo te doen waar jij je goed bij voelt. Voor zover mogelijk natuurlijk.

Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *