Over een regenboogboek met dino’s | Dat kan ik ook… een beetje

Dit digitale boek is ter beschikking gesteld door Natascha Santes

Voorlezen, iets wat we sinds Noa klein is al dagelijks doen. Good for me, heb ik ook een echte boekenwurm in huis dus dat delen we. Hij heeft heel wat fijne prentenboeken, voelboekjes, muziekboekjes en voorleesboekjes staan. Boven in zijn slaapkamer 2 boekenkratjes en beneden onder onze tafel een hele verzameling. Hij kan ze zelf pakken, iets wat ik belangrijk vind. Ook leest hij vaak zelf boekjes of komt hij gezellig op schoot. Zijn woordenschat is erg groot voor zijn leeftijd, wat maakt dat ik hem wat meer uitdaag daarin.

Het digitale boek ‘Dat kan ik ook…een beetje’ is daar zeker een toevoeging van. Er staat bij: Boeken zijn niet om te lezen, maar om te beleven. Een quote waar ik me helemaal in kan vinden. Ik probeer het spannend te maken, gebruik stemmen en doe aan herhaling, herhaling, herhaling.

Waar het boek over gaat?

Stella is droevig.
Ze is nergens goed in…
…of misschien toch wel een beetje?

Je hoeft niet super goed in iets te zijn om een superkracht te hebben.
Soms is een beetje goed ook goed.

Het boek gaat over Stella (Stegosourus) die alles maar een ‘beetje’ kan. Maar alle beetjes wordt toch een mooie regenboog. Het is een (digitaal) boek voor kinderen met een ontwikkelingsvoorsprong. Het kan als ouder of als leerkracht fijn gebruikt worden om te laten lezen, voor te lezen of over in gesprek te gaan.

Wat vond Noa ervan?

Hij begon gelijk te kijken en te roepen: ‘Dinosaurus! Regenboog. Mooi!’ Ook leuk om op mijn smartphone de bladzijdes zelf om te slaan 😉 Ik merkte dat hij het een leuk boekje vond maar dat het voor zijn leeftijd nét eventjes te lang is qua hoeveelheid dino’s die er voorbij komen. Wel vraagt hij er nou bijna dagelijks zelf om en wordt soms zelfs boos als we hem niet 3x lezen.

Noa is nog te jong om alle namen van de dino’s te weten maar alle kleuren wist hij wel te benoemen. En de naam Stella ging er ook gauw in. Maar ook nog 3,4 andere namen die de dino’s hadden na een aantal keren lezen. Dit maakt het voor hem erg persoonlijk. Ook de laatste zin herhaalt hij steeds van het boekje vol enthousiasme. Zelfs toen hij een smiley sticker met stekels kreeg was dit ‘Ankie’ (de dino met stekels). Ook de regenboog vond hij prachtig. Je zag zijn ogen elke bladzijde oplichten om te kunnen vertellen wat hij allemaal ziet. Ook leuk om aan het einde van het boek alle dino’s nog op 1 pagina te hebben. Zo konden we na het voorlezen nog in gesprek gaan over de kleuren, grootte en welke vliegen en niet.

Wat waren de pluspunten?

Ik vond het vooral leuk dat het een hoop korte teksten waren met veel herhaling en een boel kleuren. Het sprak me direct aan en maakt ook dat je gezellig samen met je kind op de bank kruipt om hem dagelijks even te lezen. De tekeningen zijn prachtig gemaakt en hebben een rustige uitstraling door de pastelkleuren. Maar ook merkte ik dat Noa er gelijk fan van was en dagelijks om het dino boekje vraagt. ‘Dino boekje, waar ben je?’ Ik raad dit boek dus zeker aan, zelfs voor al jongere kinderen.

Ook heeft het boek aan het einde een QR code met super leuke activiteiten(borden), knutsels en een heus werkboek. Ook als Noa wat ouder is, is dit zeker iets wat ik kan toepassen. Misschien is dit zelfs iets voor mijn werk, alleen op de jongere groep (werk zelf op de oudste). Om in gesprek te gaan over dingen en kinderen bewuster te maken van hun eigen kunnen. Voor nu heb ik alleen de kleurplaat samen met Noa gemaakt. Een feestje, aangezien hij dino Paula groen wilde maken en bijna alle namen ervan weet. En uiteraard staat er ook een mooie regenboog op.

Het boek is in digitale versie en als prentenboek beschikbaar en is hier verkrijgbaar. En lees bij mamaduizendpoot meer over dit boek.

Waar ben jij wel ‘een beetje’ goed in?

5 reacties op “Over een regenboogboek met dino’s | Dat kan ik ook… een beetje

  1. Lekker zo’n kind dat graag leest! Hij heeft het ook niet van een vreemde, natuurlijk. Het lijkt me een leuk boekje, zeker met die QR code.

    1. Ik ben nog steeds echt SUPER blij met het boekje en Noa is erg enthousiast. Ik ga zeker de verdieping opzoeken met de QR code. daarbij heeft hij van SMART MAX nog dino’s gekregen en dat zijn Felix, Ankie, Teo en Bregje hoor 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *