MOM life | 5 x Hallo, waar is mijn baby gebleven? & update over het ritme met Noa

Deze producten zijn ter beschikking gesteld door 4Babyshop

Noa gaat al richting de 15 maanden. 15(!) maanden. (of hoe ik het gewoon noem, 1 jaar en 2 maanden) #stopdetijd Mijn baby is echt geen baby meer maar een echte dreumes.
Waardoor ik dat weet? Nou….

Hij loopt door het hele huis. Rennen kan ik eerder zeggen. Zijn eerste stapjes waren we al verbaast over; aangezien hij ineens langs kwam scheuren toen we tv zaten te kijken. Na 2 dagen wat wiebelig lopen had meneer het geheel onder de knie. Hij rent nu door heel de kamer en vind stappen echt fantastisch. Je merk aan hem dat hij deze vrijheid erg fijn vind en er van geniet. Ik heb genoten van hem op onze vakantie in Centerparcs, waar binnenkort een artikel over online komt. Hij heeft heel wat meters gemaakt.

Hij babbelt erop los. Steeds meer woordjes komen uit z’n mond maar ook het snappen van dingen gaat steeds beter. Mama, Papa, Uit, Boekje, Eten, Zitten… En zijn laatste ‘poes’. Als ik vraag naar zijn brandweer auto gaat hij deze halen en ook eend snap hij al geheel wat dit is (door boekjes en de eendjes die we zien in de voortuin) Van de week zat hij zelfs het geluid van een eend na te doen uit zijn boekje. Zo leuk om te zien hoe hij steeds meer begrijpt maar ook kan duidelijk maken.

Hij wil alluszellufdoen. Hem helpen met eten? No way josé. Meneer kan zelf wel met z’n vork prikken of nu zelfs een broodje afhappen. Al tijdens zijn eerste hapjes tussen de 4 en 6 maanden merkte je dat hij graag dingen onderneemt. Zo pakte hij al heel snel de lepel vast en bracht hem naar zijn mond. Niet zo gek dus nu met 1 jaar dat hij geheel zelf wil eten. Wel nog steeds met hulp, maar dat is meer omdat meneer gulzig is en anders zich helemaal vol propt (om het vervolgens weer uit te spugen, want ja veel.)

Bovenstaande setje is zeker wel favoriet tijdens het eten: meneer vind Woezel & Pip wel erg leuk. Als het servies tevoorschijn komt tovert dit een grote glimlach op zijn gezicht en begint hij te wijzen. Ze hebben super leuke dingen bij 4babyshop wat zeker een aanrader is als je kleine kinderen hebt. Maar ook toffe spulletjes voor kraamcadeaus, speelgoed en eigenlijk alles wel voor je kleintje. Noa vind het schoonmaken van zijn gezicht na het eten verschrikkelijk. Maar gelukkig met de leuke hydrofiele washandjes van Woezel & Pip is het wel iéts dragelijker.

Hij heeft een eigen willetje #heeftieECHTnietvanmijhoor. Holy moly dit wordt nog een partijtje werk hoor deze jongen man. Als hij iets niet mag zet hij een keel op/maakt zich zwaar en gaat liggen, hij wijst alles aan wat hij wilt en duwt alles net zo hard weer weg als hij er klaar mee is. Laatst liep hij met de afstandbediening in zijn handen (wat dus niet mag) en ik riep heel hard zijn 2 namen. Meneer keek niet om en gooide de afstandsbediening op de bank en liep vrolijk door alsof hij niets had gedaan. #kijkeenshoeliefikben Dus…. Hij snapt het woordje ‘Nee’ prima, aangezien hij als we nee zeggen staat te schudden met zijn hoofd en met zijn vingertje heen en weer gaat. Gelukkig luistert hij nu steeds beter.

Hij groeit uit zijn kleding. Hoe snel dat gaat is niet normaal. Soms heb ik nog eens de kleertjes van maat 50 vast en denk; heb je dáárin gezeten?! Ook als ik hem in slaap wieg ligt hij helemaal over me heen. Waar is dat kleine bundeltje gebleven? Inmiddels zit meneer in maatje 80/86 en still growing. Nieuwe kleertjes kopen is wel super tof om te doen en ik verkoop ook nog steeds oude kleding van hem via Facebook & marktplaats. Dit geld gebruik ik dan weer voor nieuwe aankoopjes voor hem.

In een notendop: eten & slapen

Ik kreeg een aantal keren de vraag van mede mamma’s wat nou het ritme was met Noa. Uiteraard is dit ongeveer. De ene dag eet/slaapt hij minder dan een andere dag maar dit is in grote lijnen het ritme wat we hebben.
Tussen 07:00/09:00 wakker
Nadat hij wakker is: Ontbijten: 1á2 boterhammen met smeerkaas of smeerworst en een bekertje warme melk.
Rond 09:30/10:00 Fruithapje (een half potje Olvarit en stukjes banaan soms nog een beren liga)
10:00-11:30 Slapen. Noa slaapt ongeveer 1.5 uur < dit slaapje zijn we nu aan het verplaatsen, aangezien hij meestal maar 1 keer slaapt. Hij zit echt in de overgangsfase. We hebben deze nu rond 12:00/12:30 en daarna luncht hij.
13.30 Lunchen, 1á2 botterhammen met zoetigheid en een beker sap
15.30 Fruithapje of 2 beren liga’s en een beker sap
17:30/18:00 Avondeten. Hij eet met ons mee of krijgt een Olvarit potje
19:30 Warme beker melk en een toetje. Soms erna nog een berenkoekje

En dan het slapen ’s nachts. Eigenlijk slaapt hij al maanden door, maar de laatste paar weken gaat het wat slechter. Dit omdat hij erg veel koorts heeft gehad, tandjes door kwamen en hij de 6de ziekte had. Hij wilde niet alleen slapen en we moesten bij hem zitten in de kamer. Hij werd vaak ’s nachts huilend wakker en wilde dan getroost worden als hij koorts had. Echter gaat het sinds onze trip naar Centerparcs elke dag weer iets beter naar zijn oude ritme toe; doorslapen. Let’s keep hoping…

Idee artikel 1/2

12 reacties op “MOM life | 5 x Hallo, waar is mijn baby gebleven? & update over het ritme met Noa

 1. Wat gek te lezen dat Noa toch een heel ander kind is dan Remus! Hier komen er eigenlijk nog geen woordjes uit behalve mamamamama, maar geen idee of het bewust is. Ik denk dat hij ook “nijn” wilde zeggen gisteren, zijn knuffeltje is een konijntje, maar het kan ook wishful thinking zijn. Remus zijn dagritme is ook wel anders, maar zijn dutje schuif ik nu ook wat op (in de opvang doet hij wel nog 2 volle dutjes). Als hij bij mij is, slaapt hij van 12u tot 14u-15u. Dat is helemaal oké, ik volg gewoon zijn ritme, net zoals jij waarschijnlijk!
  Ik ben razend benieuwd naar dat artikel van Centerparks! Vraag me af of Noa er veel aan gehad heeft? Of was hij nog te klein?

  1. Grappig is dat he, hoe kinderen zich allemaal anders ontwikkelen. Ik sta daar altijd verbaast over; voor in mijn werk is dit erg zichtbaar. Dat is juist erg fijn zijn ritme volgen. Ik doe dit ook; hoewel ik er zelf als een beetje controle-freak er toch wel moeite mee heb al die veranderende ritmes.

   Aan de ene kant zo blij dat onze vakantie later is gekomen door corona. Hij heeft er nu volop van kunnen genieten. Anders had hij nog niet gelopen en was het een hele andere vakantie geweest Hij heeft nu alles bewust mee gekregen en zich echt zichtbaar vermaakt. Zo leuk om te zien.

 2. Wat wordt het mannetje inderdaad al groot, zo leuk om daar wat van mee te krijgen. En dat Woezel en Pip setje is zo schattig!

 3. Dat slapen komt wel weer recht als de tandjes eenmaal door zijn, tot het volgende tandje komt, dat wel, hahaha sterkte daarmee, dat is echt even hel, maar dat vergeet je ook weer snel later. 😉 Trust me.

  En nu snap je ook waarom ik telkens het grapje maak, geniet Sas, voor je het weet ben je oma, maar eigenlijk, is dat dus ook zo, ik weet, er komen nog zoveel mooie mijlpalen, maar dit, deze tijd, is en blijft bijzonder, geniet dus, waar je kunt! In voor en tegenspoed! 😉

  Luca gaat ook al zo hard, en nu hij zijn eigen kamer heeft, de ruimte, zo leuk hoe hij ook speelt nu. Super om te zien gewoon.

  X

  1. Ik hoop het. Nu alweer wat slechte nachten aangezien meneer een hoest heeft waar je u tegen zegt. Juist het onregelmatige; goede nacht, slechte nacht, slechte nacht, goede nacht breekt best wel op. Maar we gaan het meemaken, het is nou eenmaal hoe het is. Ah leuk is dat he, als ze echt gaan spelen en dergelijke. Gaat zo snel inderdaad… Daardoor blijf ik genieten van elk moment.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *