Recensies: Stille wateren & Bestemming geluk

Stille wateren is ter beschikking gesteld door Harpercollins
Bestemming geluk is ter beschikking gesteld door Meulenhoff Boekerij

Zoals ik al eerder aangaf zat ik eindelijk weer een beetje in de leesmodus. Erg fijn om op deze manier even lekker te ontspannen met een kopje thee. Ik las 2 heel verschillende boeken, zowel een thriller als een roman en vertel jullie graag wat ik er van vond. Ik was namelijk door beide boeken enorm verrast op verschillende manieren.

Over stille wateren, waar gaat het boek over?

Sophie is negenentwintig en woont nog bij haar ouders. De spanning in huis is echter om te snijden. Tien jaar geleden heeft ze iets afschuwelijks gedaan, en daar moet ze nog dagelijks voor boeten. Gebukt onder schuldgevoel probeert Sophie haar leven weer op de rit te krijgen, hoewel haar omgeving haar geen centimeter ruimte geeft.

Dan slaat de twijfel toe. Wat is er eigenlijk echt gebeurd? Is zij werkelijk het monster waar de kranten vol van stonden?

De zoektocht naar de waarheid brengt Sophie en haar omgeving aan het wankelen en zorgt ervoor dat grenzen tussen waan en werkelijkheid vervagen. Iemand die niet wil dat de waarheid aan het licht komt, speelt een manipulatief spelletje met haar…

Wat vond ik van het boek?

Dit is mijn eerste boek wat ik lees van het auteursduo Eva Nagelkerke, de zussen Alexandra en Victoria Nagelkerke.De kaft van het boek sprak mij enorm aan: Wit met daarop gele blinkende tulpen, waarvan er 1 geknakt is wat vanuit het boek ook zeker een betekenis heeft.

Het boek is een fijne psychologische thriller om te lezen maar ik moest even wennen aan het boek. Ik ben gewend aan wat ‘zwaardere’ boeken qua leesmateriaal. Het begin is een beetje kabbelend en saai maar al gauw ga je je dingen afvragen. De personages zoals Sophie, haar ouders, broer, bloemist Jacobien, Annet en Willem zijn erg goed uitgewerkt. Ik vind het altijd knap als iemand dit op een stukje papier goed weet over te brengen. Er zitten een aantal donkere bladzijdes in van Sophie. Ik was dus positief verrast na het lezen van de eerste bladzijdes…

Heeft ze nu echt die moord gepleegd? En waarom kan ze zich er niets van herinneren.. van tjilpende krekels in haar hoofd tot waanideeën… Alles komt voorbij.

Onrustig gaat ze verzitten. ‘Nou ik had het er laatst met Jacobien over wat er is gebeurd.’ Ze kijkt snel opzij. ‘…’ Over dat het toch wel raar is dat ik me er niets van kan herinneren. Van het moment zeg maar, dat ik …. het deed. ‘
– fragment uit het boek

Het boek gaat van het heden naar het verleden en weer terug. In elk hoofdstuk krijg je weer een stukje van de puzzel en soms vraag je je af wat er nou werkelijk afspeelt in het hoofd van Sophie. Ik vond het een intrigerend boek, juist omdat het me bleef verrassen qua schrijfstijl. Was ik in het begin niet zo geboeid, pakte ik daarna elke vrije minuut om hem te lezen.

Enige nadeel? Ik wist al wie het had gedaan. Heel vaak lees ik dat het een plottwist wordt genoemd, echter heb ik denk ik téveel thrillers gelezen waardoor het mij in het midden van het boek al duidelijk werd. Maar het maakte het er zeker niet minder spannend op, vooral met nóg een extra twist die eraan komt in het boek…

Rating: ★★★★
Stille Wateren is verkrijgbaar bij verschillende boekhandels waaronder bij bol.com voor €17,99

Over Bestemming geluk, waar gaat het boek over?

Als Melanie wegloopt voor het altaar, moet ze zichzelf en haar leven opnieuw uitvinden. Melanie Evers is bijna letterlijk geboren met een zilveren lepel in haar mond: haar vader had een juwelierszaak. Inmiddels heeft ze de zaak van hem overgenomen, leidt ze een leventje vol sterrenrestaurants en vakanties op Ibiza en staat ze op het punt om te trouwen met de knappe en succesvolle Duke. Maar wanneer ze aan de arm van haar vader naar het altaar schrijdt, beseft Melanie dat ze niet gelukkig is. Onder de verbijsterde blikken van de bruiloftsgasten draait ze zich halverwege om en gaat ervandoor.

Op zoek naar geluk heeft Alex ooit bepaalde keuzes gemaakt waar hij liever niet aan terugdenkt. Jaren later heeft hij alles in zijn leven op orde, alleen dat geluk lijkt nog steeds niet voor hem te zijn weggelegd.
Alex en Melanie zijn in twee verschillende werelden opgegroeid, maar wanneer ze elkaar leren kennen, springt de vonk over. Is de liefde het enige wat ontbrak om gelukkig te zijn? En is hun liefde sterk genoeg om te leren leven met de fouten die ze in het verleden hebben gemaakt?

Mijn blik wordt getrokken door een stel op de tweede verdieping.ittend aan een feestelijk gedekte tafel, champagne in het glas. Elkaars blik vasthoudend alsof de ander het middelpunt van de wereld is, het object van bewondering en verlangen, het enige wat telt. Mijn hart maakt een sprongetje van de plaatsvervangende opwinding en ik zucht teleurgesteld als de jongeman naar het raam loopt en de gordijnen met een ferme ruk dichttrekt. Is dit geluk?
– fragment uit het boek

Wat vond ik van het boek?

Het was weer eens even wat anders tussen al die thrillers door. Wat ik echter meteen doorhad is dat ik dit boek niet moet vergelijke met de boeken van Nora Roberts. Daar kan ook eigenlijk niets aan tippen en is een hele andere schrijfstijl. De cover sprak me wel gelijk aan en staalt rust uit.

Bestemming geluk vond ik een serieuze feelgoodroman, die vele aspecten belicht. Niet alleen een liefdes relatie met iemand die je eerst niet eens ‘zag’ maar ook het ouderschap, scheiden en hoe andere dingen in het licht gezien kunnen worden. Ik vind het mooi dat het niet alleen maar rozen-geur en maneschijn is in het boek maar het alle kanten belicht. Aline van Wijnen heeft dit erg goed geschreven, met diepgang en een stukje bewustwording van hoe je dingen kan beleven & zien.

Je leeft mee met de personages en er zit een soort van dieper gaande laag over het verhaal heen, doordat ze verschillende aspect benoemd en aan bod laat komen. Denk aan het verleden van Alex, hoe Melanie zelf de dingen beleeft en ziet en hoe de vriendin van Melanie met haar dochtertje omgaat. Ook hoe Melanie haar oordeel heeft over sommige dingen maakt dat je in je eigen leven over dingen na gaat denken.

Ik vond het als tussendoor boek heel fijn om eventjes mijn zinnen te verzetten en me te laten meevoeren in het verhaal. Want wat is uiteindelijk geluk? En hoever wil je daarvoor gaan?

Rating: ★★★
Bestemming geluk is verkrijgbaar bij verschillende boekhandels waaronder bij bol.com voor €12,99

» Lees meer over de affiliate links hier

Welk boek lees jij op dit moment?

2 reacties op “Recensies: Stille wateren & Bestemming geluk

  1. Ik ben zo dol op boekrecensies! Stille wateren heb ik al op mijn lijst staan. Ik ben benieuwd. Ik heb vandaag ‘Een onmogelijke keuze’ van Clare Mackintosh uitgelezen. (Die had ik gezien bij Mrs. T. Grappig, hè?) Die kreeg maar 3 sterren, trouwens.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *