(Succesvol) bloggen kost geld?

Bloggen, anno 2017 niet meer weg te denken. In het artikel hoe het bloggen ooit bij mij begon schreef ik al hoe ik dit vroeger deed en hoe het de afgelopen jaren is veranderd. Nou las ik ergens op een blog de kop: (Succesvol) bloggen kost geld. Als eerste riep dit vraagtekens bij mij op. Want hoewel het tegenwoordig bijna van zelf sprekend is om geld te verdienen met je blog lijkt dit me niet de standaard voor een succesvol blog.

Ik vroeg een tijdje geleden aan jullie al wat jij verstaat onder succesvol bloggen. De ene vind dit als je 1000 reacties krijgt op 1 artikel, de andere vind succes als het een x-aantal volgers heeft. Ikzelf vind mijn blog succesvol als ik er na jaren nog steeds plezier aan beleef.

Het ging hierbij om investeringen te moeten doen om succesvol te worden met je blog. Dus geen gratis blogadres maar een eigen domein. Alleen dan kan je succesvol worden, net als met een betaald thema. Maar is dit wel zo? Het gaat mij namelijk meer om de inhoudelijke tekst van een blog. Of lieg ik nu? Ik klik namelijk eerder weg zodra ik op een super rommelig blog aankom. Want, waar moet ik wat zoeken en met onleesbare lettertypes heb ik ook weinig. Wat dat betreft vind ik dat je aan je vormgeving wel het 1 en ander moet doen, maar dit hoeft niet per see betaald te zijn. Zolang het maar overzichtelijk is en de artikelen me aanspreken ben ik een blijvertje.

Ik ben het er dus zeker niet mee eens dat je alleen succesvol wordt als je er geld in stopt. Hoewel, mocht je er je beroep van maken dit wel noodzakelijk is (denk ik) om klanten te werven voor je blog artikelen. Ten minste dat denk ik, wat ik ben nou eenmaal een hobby-blogger. Het moet er dan ‘professioneler’ uit zien als eerste indruk om zo bedrijven contact op te laten nemen.

De kosten die ik maak/verdien

Laten we mijn kosten eens onder de loep nemen.

Heb ik een eigen domein? Ja. Betaal ik hier jaarlijks voor? Ja.
Na al die jaren nog steeds super blij met mijn blognaam, en het feit dat ik zelf de gehele stijl kan aanpassen zodat het meer Sas is. Dit was bij een gratis blog beperkter.

Heb ik een betaald thema? Ja.
Ik heb er zelfs meerdere gehad, maar dit wat nu online staat is inderdaad een betaald thema. Omdat ik hem mooi vind & er alle kanten mee opkan. Nu heeft hij geen sidebar maar ik kan hem in alle mogelijke manieren gebruiken, iets wat ik super handig vind.

Verdien ik wat bij met mijn blog? Ja.
Ook dat. Soms met een vergoeding maar meestal d.m.v. een review waarvoor ik dan dingen krijg opgestuurd. Hierin ben ik wel selectief en ik werk niet samen met elk bedrijf. Ik kan hier zelf erg selectief in zijn, dit lijkt me lastiger als je een bedrijf hebt gemaakt van je blog. Je moet immers wel inkomen hebben…

Denk ik dat ik door de bovenstaande dingen meer succes heb als blogger?
NEE.

Dat denk ik niet. Ik denk dat bloggers hier komen lezen omdat ze mijn artikelen leuk vinden. Tenminste: dat hóóp ik toch echt haha. En de afgelopen jaren, door te ondervinden en doen ben ik beter geworden in het schrijven. Dit heeft echter niets te maken of ik betaald krijg voor een artikel of een betaald thema online heb staan. De bovenstaande dingen heb ik gekozen omdat ik dit zelf fijner vind (werken) en niet om succesvoller te worden met mijn blog.

Waaraan meet jij het succes van een blog? En denk jij dat geld hierin een rol speelt?

22 reacties op “(Succesvol) bloggen kost geld?

 1. Best lastig eigenlijk. Ik investeer ook in mijn blog – layout, domein, stockfoto’s – maar dat doe ik niet per se om succesvoller te worden: ik doe het vooral om mijn blog te helpen groeien en bloeien én om mijn blog er zo te laten uitzien dat ik er zelf blij van word. Dat is denk ik ook wat je je moet afvragen bij een investering: als jeh et doet omdat je zelf blij wordt van het eindresultaat, is er niets aan de hand en moet je het vooral doen. Maar als je het doet omdat je denkt dat je bezoekers het willen, dan moet je nog eens nadenken… denk ik. Haha.

 2. Tja. Wat is succesvol? Zelf heb ik niet heel veel reacties op mijn blogs maar wel een vast groepje lezers (waar onder jij, bedankt!). Daardoor voelt het als vriendschappen. Dat vind ik heel erg leuk en waardevol.

  1. Ik lees al jaren bij je, nog steeds met veel plezier. Helemaal war wat je zegt: Het is echt een grote vriendengroep en dat voelt zo ontzettend fijn.

 3. Ik verbaas me regelmatig over het aantal volgers bij bepaalde bloggers omdat hun manier van schrijven ik dan totaal niet boeiend vind maar anderen dan blijkbaar wel. Voor mij geldt gewoon dat ik het bloggen leuk vind, dat ik de interactie met mijn lezers leuk vind en dat als er dan een keer wat leuks uit voort komt, dan is dat prima maar net als jij ben ik daar wel heel selectief in.

 4. Vind het wel mooi wat je zegt dat je blog voor jou succesvol is als je er na jaren nog met plezier op blogt. Als eerste denk je natuurlijk aan hoeveelheid ‘leven’ op je blog, dus in de vorm van leden en reacties, maar ik denk dat wat jij zegt veel meer waar is.

 5. Leuk om te lezen. Ik denk eerlijk gezegd als ik aan succesvol bloggen denk , dan denk ik dat je leuke teksten kan schrijven en dat er vele reacties zijn en nog veel belangerijker dat je er nog steeds plezier in hebt!

 6. Nou, heel toevallig bekijk ik dagelijks de blog van een fulltime blogster. En naar mijn idee heeft zij een heel eenvoudig concept. Ik denk, dat wanneer je langer bestaat en je content aansprekend is, je vanzelf succes boekt. Succes is voor mij een groeiend publiek!

 7. Ik vind dat ieder hierin vrij is (leven en laten leven) en wat voor de ene succesvol is, betekent voor de andere dan weer iets anders. Toevallig postte ik er onlangs ook een logje over, gebaseerd op mijn blogervaring: De do’s en don’ts voor een succesvolle blog. Mogelijk heb je er wat aan 😉 . Ik vind het vooràl belangrijk om iets met plezier te doen. Blijkt dit een succes, goed. Zo niet, volgende keer beter.

 8. Ik denk dat als je echt succesvol wil bloggen en van je blog je bedrijf wil maken investeren wel een moetje is. Maar precies wat je zegt ligt het er maar net aan wat je onder succesvol verstaat.

 9. Interessant om te lezen. Mijn blog kost eigenlijk alleen maar geld, domein, hosting, maar het kost vooral energie en tijd. Die ik erg graag insteek 🙂 . EN ja wat is succesvol? Ik vind plezier belangrijk en heb ik, maar ik zal nog meer bezoekers natuurlijk altijd leuk vinden.

 10. Het is een lastig onderwerp vind ik. Want wanneer heb je succes? Wat de een een succes vind, kan de ander weer anders over denken. Ik denkt dat je vanuit je eigen visie moet kijken of je blog een succes is. Als jij dat vind, dan is dat naar mijn mening het belangrijkste.

 11. Ik vind mijn blog succesvol doordat ik er plezier aan beleef. Veel volgers of geld / producten krijgen vind ik totaal niet belangrijk. Zodra ik een gesponsorde blogpost lees klik ik weg, omdat het vaak zo geschreven wordt dat ik het irritant vind. De meeste blogs die ik volg zijn van hobbyisten, want persoonlijke verhalen spreken mij het meest aan.

 12. De meeste blogs die ik lees zijn hobby-bloggers (in Vlaanderen zijn er ook maar weinig mensen die leven van hun blog). Ik lees net graag persoonlijke blogs en die zijn meestal van mensen die een leven buiten bloggen hebben 😉
  Vormgeving speelt wel een beetje een rol, maar dat hangt niet altijd samen met wat het kost en het is zeker niet het belangrijkste.

 13. Ik vind jouw beschrijving van een succesvol blog een mooie: dat je er na jaren nog steeds veel plezier aan hebt, los van de hoeveelheid reacties en volgers 🙂

 14. Een interessant onderwerp! Leuk om te lezen hoeveel anderen besteden aan hun blog en hoe zij hier over te denken.

 15. Als het leuk is en je er plezier aan beleeft, dan is het succesvol vind ik ook. Ik schrijf niet iedere dag en soms komt er best lang niets online als ik geen ideeën heb, maar uiteindelijk pak ik het altijd weer op omdat ik het simpelweg zo leuk vind. Dat is wat telt denk ik. Maar ik kom natuurlijk alléén maar op jouw blog voor de samenwerkingen en omdat je er zo nu en dan geld mee verdiend hoor 😛 (grapje natuurlijk, ik houd juist van persoonlijkheid)

 16. Wat nancy zegt, zodra ik zie dat een blog draait op alleen revieuws of als bedrijf of wat dan ook, ben ik al weg, daar heb je niets aan, als ik iets wil weten zoek ik dat zelf wel op, overigens als ik iets zoek, een recept of zo via google, wist je dat ik dan nooit een blog als hit krijg bovenin? Nee, gewoon alle receptensites, smulweb bijv. hahaha Of de AH recepten lijn bla.

  Ik ga voor meer persoonlijk en als er net als bij jou zo nu en dan een review staat of een boekverslag is dat oke, maar ik ga voor het persoonlijke. Zelf succesvol zijn? Ik heb op dit moment ineens bijna 300 volgers, meeste per mail, ik bedoel maar, gratis en voor niets en dan is er ook nog de samenwerking, ja die moet ik nu maar echt eens even uit gaan werken, die staat er nu al een tijdje.

  X

 17. Tja, dat is voor ieder weer anders. Maar ik moet heel eerlijk zeggen dat degene die puur een blog hebben als bedrijf, die meestal niks aan zijn. Ik hou wel van wat persoonlijkheid in een blog.

 18. Mooi artikel. Ik vind mijn blog ook succesvol als ik er plezier aan beleef. Ik kan me haast geen leven meer zonder bloggen voorstellen 🙂 Ik word heel erg onzeker van al die statistieken en soms werkt dat juist demotiverend voor mij. Ik blijf gewoon lekker doorschrijven en hopelijk inspirer ik andere mensen met mijn artikelen…

 19. Een heel mooi onderwerp. Is ook lastig om te bepalen wanneer je succesvol bent. Het belangrijkste vind ik dat ik er plezier van heb. Dat ik schrijf over dingen waar ik zelf blij van wordt & leuk vind om te schrijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *